CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

Öngyilkos merénylet Észak-Irakban-beiktatták Irak új kormányát
Megérte-e avagy nem?
A szlovák államfő nem engedi a Benes-dekrétumok felülvizsgálatát.
Kárpótlás a '68-ban elhúnytaknak Csehországban
Újabb árvízriadó Romániában

Hazai hírek

Kék munka - kontra-lépés párton belül
Gyurcsány Ferenc személyesen és hivatalosan
Korrumpáló Kulcsár Attila politikai kapcsolatrendszere?
Kórházszövetség (kontra) ANTSZ?
Motoros rendőrök a megye útjain
Az Eötvös a népszerűségi lista élén
A MTA függetlenségének deklarálása
Egyszerűbb álampolgárság
A Csillebérci gyerektábor visszakerül az államhoz.
"Vizes" hírek Magyarországról
Hírek II. János Pálról és XVI.Benedekről
Aktívak a magyarok Brüsszelben.

Az időjárásról

A várható időjárásról

Észak-Irakban a 60-at is elérheti a reggeli öngyilkos merénylet áldozatainak száma, több mint másfélszázan megsebesültek. A kurdok-lakta Erbilben a Kurdisztáni Demokratikus Párt helyi irodájánál robbantotta fel magát egy támadó, aki a rendőrségi szolgálatra jelentkezők közé vegyült, és úgy hozta működésbe pokolgépét. A merénylet kihívást jelent a tegnap hivatalba lépett új iraki kormánynak, amely a vallási és etnikai csoportok közötti feszültség csökkentését tekinti egyik legfontosabb feladatának. Reggel Bagdadban két amerikai katona is életét vesztette, két különböző robbantásban.
Beiktatták Irak új kormányát, a miniszterek letették az esküt a bagdadi parlamentben. Megegyezés hiányában egyelőre nincs vezetője az olajügyi és a védelmi tárcának. A pénzügyminiszter nem sokkal beiktatása előtt azt mondta: Irak háború előtti külső államadósságának teljes eltörlését akarják elérni még ebben az évben. Ali Allawi a Reuters hírügynökségnek elmondta arra törekednek majd, hogy ne az olaj jelentse az egyetlen bevételt az iraki államnak.

Megérte-e avagy nem?
Egyre több amerikai gondolja úgy, hogy nem volt érdemes lerohanni Irakot 2003 tavaszán. A legújabb felmérés szerint az emberek 57 százaléka ellenzi, és 41 százaléka helyesli az amerikai jelenlétet Irakban. Februárban még a megkérdezettek 48 százaléka mondta azt, hogy megérte az iraki invázió, 2003 áprilisában pedig az arány 73 százalék volt.

A szlovák államfő nem engedi a Benes-dekrétumok felülvizsgálatát. Ivan Gasparovics egy konzervatív napilapban teljesen elfogadhatatlannak nevezte a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának kérését. Úgy vélte: azok, akik ma tiltakoznak és a Benes-dekrétumok megnyitását követelik, gyakran azon a területen éltek, amely a bécsi döntés után magyar megszállás alatt volt, és elfogadhatatlanul viselkedtek az ott élő szlovákokkal szemben.
A II. világháború után kiadott Benes-dekrétumok háborús bűnösnek nyilvánították a csehszlovákiai németeket és magyarokat, elvették állampolgárságukat, vagyonukat, majd hárommillió németet kitelepítettek az országból.

Csehország kárpótolni fogja azokat a személyeket vagy leszármazottaikat, akik Csehszlovákia 1968 augusztusában, a Varsói Szerződés öt tagállama, köztük Magyarország által végrehajtott megszállásának estek áldozatául.
A képviselőház döntése alapján egyszeri pénzügyi kárpótlást kapnak mindazok, akik 1968. augusztusa. és 1991. júniusa között a megszállók tevékenységének következtében az életüket veszítették vagy megsérültek.
A szenátus a törvényt már korábban jóváhagyta. A törvény, amely többéves politikai vitákat zár le, azután lép életbe, hogy Václav Klaus államfő aláírja, s a szöveg megjelenik a hivatalos közlönyben. A törvényt csak a kommunista képviselők utasították el azzal az érveléssel, hogy a kárpótlás már a szocialista rendszerben megtörtént.

Újabb árvízriadót rendelt el a román környezetvédelmi minisztérium. A felhívás szerint felhőszakadások várhatók Románia középső, északi és nyugati részén egészen a hét végéig. Az ország nyugati részén eddig 4000 embert telepítettek ki és közel 55 ezer hektár terület került víz alá. Mintegy 4000 ház megrongálódott, és 350 hidat elsodort az ár. Bár némiképp csökkent a folyók vízszintje, öt helység kedden este még mindig víz alatt volt. Az egészségügyi szervek járványoktól tartanak a több száz elhullott állat teteme miatt. A román környezetvédelmi miniszter szerint húszmillió euró szükséges ahhoz, hogy még ősz előtt újjáépítsék az összes megrongálódott házat Romániában.

Már augusztusban életbe lépnének a tervek szerint az úgynevezett kék munkát szabályozó intézkedések - közölte a munkaügyi tárca helyettes államtitkára. Garzó Lilla elmondta, hogy a magánszemélyeknél bébiszitterként, háztartási alkalmazottként vagy kertészként foglalkoztatottak évente 200 napot dolgozhatnak majd úgy, hogy jogosultságot szereznek nyugdíjra és egészségügyi ellátásra. Alkalmazójuk a járulékokat úgynevezett közteherjeggyel fizetné.
A Gyurcsány kormány nem hirdetett meg reformokat a Száz lépés programmal, 2004 végén pedig elmulasztotta megtenni azokat a lépéseket, melyek jelentős előrelépést okozhattak volna a magyar gazdaságban - nyilatkozta a Népszabadságnak Medgyessy Péter. A kormány által meghirdetett száz lépés nem helyettesítheti a valódi reformokat - fogalmazott a politikus, aki hozzátette: az eddig nyilvánosságra került konkrétumok arra engednek következtetni, hogy a kabinet első sorban olyan kérdésekre koncentrál, amelyeket még a választások előtt szeretne véghezvinni. Az államháztartás és az egészségügy tényleges reformja 2008 előtt nem fog bekövetkezni, erre majd a következő választási ciklus félidejében nyílik lehetőség, amikor az akkori kormány éppen két választás között lesz - vélekedett Medgyessy Péter. Az, hogy a száz lépés programpontjai mit takarnak, a következő hetekben fog eldőlni, azonban a kormány nem hallgathatja el, hogy miután minden változtatás érdeksérelemmel jár, így eme tervezett lépéseknek is meglesznek a vesztesei - tette hozzá a politikus.

A miniszterelnök hajlandó megjelenni a Gyurcsány-Apró család meggazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság előtt. Gyurcsány Ferenc a Magyar televízió Este című műsorában beszélt erről, és hozzátette: nincsen titkolnivalója az ügyben. Arra a kérdésre, hogy lesznek-e további személycserék a kabinetben, Gyurcsány Ferenc azt válaszolta, hogy nem a kormány átalakításával van most elfoglalva, hanem azzal, hogy milyen módon lehet megmozdítani Magyarországot.

A Fidesz szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal azért semmisítette meg a brókerügyben végzett telefonlehallgatások jegyzőkönyvekei, mert azokból fény derülhetett volna Kulcsár Attila politikai kapcsolatrendszerére. Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságában Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal elmondta, hogy a 2003 nyarán készült mintegy hatszáz lehallgatási jegyzőkönyvet a múlt év végén megsemmisítették. A főigazgató hangsúlyozta, hogy a jogszabályok szerint jártak el, mert az ügy lezárulta után három hónapon belül meg kell semmisíteni az iratokat. Az intézkedésről tájékoztatták szakszolgálatokat felügyelő államtitkárt, Tóth Andrást is. Tóth Károly a bizottság szocialista alelnöke szerint csak azokat a jegyzőkönyveket semmisítették meg, amiknek nem volt jelentőségük az ügyben, a fontosakat az ügyészség már korábban bekérte.
(A Nemzetbiztonsági Hivatal megsemmisítette a brókerügyben végzett telefonlehallgatások jegyzőkönyveit. A fideszes Répássy Róbert szerint ezekből fény derülhetett volna Kulcsár Attila politikai kapcsolatrendszerére. A szocialisták képtelenségnek nevezték az ellenzéki képviselő állítását, szerintük csak azokról a dokumentumokról van szó, amelyeknek már nem volt jelentőségük az ügyben.)

Itthon a hónap közepétől szigorítja a kórházak és szakrendelők ellenőrzését a tisztiorvosi szolgálat - erősítette meg a Krónikának Bujdosó László. Alaposabb, az ellátás minőségét szem előtt tartó vizsgálatokra számíthatnak a jövőben az egészségügyi szolgáltatók, az ÁNTSZ ugyanis megerősített szakfelügyeleti rendszerrel és erősebb hatósági jogosítványokkal lép fel a szakmai szabályok be nem tartóival szemben - nyilatkozta a Népszabadságnak Bujdosó László országos tiszti főorvos. A tisztiorvosi szolgálat május közepétől akár be is zárathatja a sok hibával dolgozó kórházakat és szakrendelőket.
A szakember elmondta: a szakfelügyelő főorvosok elsősorban arra lesznek kíváncsiak, hogy a beteg a kórházban, a szakrendelőben megkapta-e a diagnózisának megfelelő ellátást, illetve - szükség esetén - továbbutalták-e a megfelelő szakellátásra jogosult intézménybe.
Ha valahol többször és indokolatlanul térnek el a szakmai kollégium javasolta eljárástól, felfüggeszthetik az adott tevékenységet, végső esetben pedig akár vissza is vonhatják az intézmény működési engedélyét. Az ÁNTSZ egyébként az ellenőrzések tapasztalatait és az ellátás minőségére jellemző adatokat nyilvánossá kívánja tenni.
Az országos tisztifőorvos elmondta: az egészségügy szakmai felügyeletét átalakító miniszteri rendelet a többi közt kibővíti a szakfelügyelő főorvosok jogkörét, így azok nem csak jelezhetik a működési problémákat, hanem maguk is kezdeményezhetnek hatósági intézkedéseket.
A Kórházszövetség örömmel fogadja, hogy az ÁNTSZ a minőségi felügyeletre helyezi a hangsúlyt. Golub Iván elnök hangsúlyozta: legalább 15 olyan jogszabályi hiányosság van, amely nehezíti a kórházak munkáját. Példaként említette a felelősség ügyét és a mennyiségre korlátozott finanszírozást. A Kórházszövetség elnöke reméli, hogy a mostani szigorítás segíti ezeknek a problémáknak a megoldását.

A mai naptól 4 motorkerékpár segíti a GYMS megyei rendőrség munkáját. Kettőt a győri egyet-egyet pedig a mosonmagyaróvári és a soproni rendőrség használhat. A megyei rendőrség a motoros balesetek elszaporodása, illetve a szabálytalan motorosok elleni lakossági bejelentések miatt döntött a járművek bevetése mellett. Ugyanakkor lehetővé válik a nehezen megközelíthető helyek - természet- és árvízvédelmi területek, illetve gátak- ellenőrzése is. A 125 köbcentis Enduro motorok nem a rendőrség tulajdonai, csak szezonálisan bérlik azokat, így kevesebbe kerülnek.

A legnépszerűbb magyarországi felsőoktatási intézmény a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem, a legnépszerűbb szak pedig a közgazdaság az idei jelentkezési adatok alapján. Az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda összesítése szerint a Pécsi illetve a Szegedi Tudományegyetem követi az ELTE-t a népszerűségi sorrendben.
A szakok között még mindig a közgazdasági a legnépszerűbb, ezt követi a jogi képzés. A legnépszerűbb bölcsész szak a pszichológia, a műszaki szakok közül a mérnök-informatikus a legkeresettebb. Látványosan előretört a Semmelweis Egyetem, most a nyolcadik a rangsorban.

Az Akadémia politikai függetlenségének fontosságát hangsúlyozta újraválasztása után a tudós testület újjáválasztott elnöke. Vizi E. Szilveszter a közgyűlésen hangsúlyozta, hogy a Tudományos Akadémia a nemzet tanácsadója, és az ország hosszú távú érdekeit szolgálva kell a mindenkori kormányzatot segítenie. A tudóstársadalom kiemelt feladatának mondta a hazai gazdaság támogatását ötletekkel, elgondolásokkal.
A magyar vidék felzárkóztatásáért indított párbeszédet a tudomány, a kormány és a vidéken élők között a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomkutató Központja. Pásztohy András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára a nyitó rendezvényen elmondta: céljuk egy olyan program kidolgozása, amely alkalmas arra, hogy négypárti konszenzus alapján, országgyűlési határozatban fogadhassanak el egy vidékfejlesztési chartát.
Glatz Ferenc akadémikus ezzel kapcsolatban hangoztatta: az emberekért csak az emberekkel lehet valamit tenni, és az értelmiség feladata a magyar vidék jövőképének megfogalmazása.

Jövőre már egyszerűbb lesz magyar állampolgárságot szerezniük a magyar nemzetiségűeknek. Az ellenzék is támogatja az ehhez szükséges kétharmados törvénymódosítást, amelynek tárgyalását megkezdte az Országgyűlés. A javaslatok szerint bevezetik a nemzeti vízumot, amely legfeljebb öt évi tartózkodásra és korlátlan belépésre ad lehetőséget. Lerövidül az állampolgárság kérelmezéséhez szükséges idő és eltörlik a kötelező orvosi vizsgálatot.

A Csillebérci gyerektábor visszakerül az államhoz. A Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálatában érvénytelenítette az ajándékozásról szóló 1989-ben kötött megállapodást, amely az Úttörőszövetségnek juttatta az ingatlant. A Fidesz kezdeményezi, hogy a parlamenti szakbizottság hallgassa meg az ügyben Gyurcsány Ferencet, aki annak idején az ajándékozó Demisz alelnöke volt. A kormányszóvivő azt mondta, hogy Gyurcsány Ferencnek nincs személyes felelőssége az ügyben.

Több helyen átáztak a töltések a Tisza alsó szakaszán, és a víz kisebb-nagyobb mértékben megjelent a töltések túloldalán is. A szakemberek szerint ez még nem jelent közvetlen veszélyt, csak akkor kell azonnal közbeavatkozni, ha a szivárgások elkezdik kimosni a töltés belsejét.
A Tisza Szegednél ezekben a napokban tetőzik. Az ártérben lévő házak, halászcsárdák már hetek óta vízben állnak, az értékeket korábban kimentették. A tetőzés után azonban újabb lassú áradásra lehet számítani. Ezt jelentősen befolyásolhatja az esetleges csapadék mennyisége, hiszen az előrejelzések szerint a hét második felében esőzés várható. Az árvízvédelmi készültség a Tisza alsó szakaszán másodfokú.

A Tisza Tokajnál tovább árad, így Tiszafüred és Rakamaz között még mindig első fokú az árvízvédelmi készültség. A térségben bár csökkent a belvízes terület nagysága, de így is 8.800 hektár föld van víz alatt. Mind a 12 szakaszon készültség van, ebből a Tisza mentén a legmagasabb, harmadfokú készenlétet tartanak fenn. A Berettyó lassan apad, ezért Berettyóújfalunál megszüntették az árvízvédelmi készültséget, Szeghalomnál azonban továbbra is fenntartják a másodfokú védekezést, akárcsak a Hortobágy-Berettyón.

A márciusban levonuló árhullám óta folyamatosan rendelkezésre áll a szükséges vízmennyiség, ezért az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság kedden kezdeményezte a szlovák félnél, hogy biztosítsák a dunai többlet-vízhozamot. A hullámtér fokozatos feltöltése május 19-ig tart. Másodpercenként 230 köbméter víz érkezik majd a mellékágrendszerbe, mellyel a mélyebben fekvő, laposok is víz alá kerülhetnek. A folyón nagy mennyiségű uszadékra is számítani kell, ezért a következő napokban fokozottan figyelik a védműveket- tudósít a kékduna rádió.

Magyarul is köszöntötte a zarándokokat XVI. Benedek pápa.
A katolikus egyházfő a Szent Péter-bazilika előtt összegyűlt több ezer hívő előtt katekézisét öt nyelven, míg üdvözleteit hét további nyelven olvasta fel.
Az egy héttel ezelőtti általános kihallgatáson XVI. Benedek még csak olaszul üdvözölte a Rómába zarándokló katolikus híveket.
Közterületet nevezhetnek el Győrben a közelmúltban elhunyt II. János Pál pápáról. Képviselői kezdeményezés szerint a város ezzel méltó emléket állíthatna a néhai egyházfőnek, aki a pápák közül elsőként látogatot Győrbe és Apor Vilmos egykori püspök boldoggá avatása is a nevéhez fűződik. Lehetséges helyszínként felmerült a Színház előtti tér, az Apor Vilmos Iskola előtti terület, a Régi Szentiváni út és a Karmelita templom előtti rész is. A kérdésről további egyeztetések várhatók és a témáról a győri közgyűlés csütörtöki (május 5.) ülésén is tárgyal.

Aktívak a magyarok Brüsszelben.
A lakosságszámhoz viszonyítva Magyarország nyújtotta be a legtöbb pályázatot Brüsszelnek az Unió tíz új tagja közül - közölte az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter. Baráth Etele az uniós tagság első évfordulója alkalmából tartott sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy eddig a pályázatok több mint kétharmadát elbírálták, és a nyertesek összesen 317 milliárd forintot kaptak. A fideszes Nógrádi Zoltán viszont úgy vélte: az uniós támogatáspolitika lehetővé tette volna, hogy az ország megkezdje a felzárkózást, de a kormány tehetetlensége miatt amatőrként totyogunk a profik versenyében.

A várható időjárás
Az Észak-Dunántúlon szerdán jobbára erősen felhős lesz az égbolt. Többfelé várható záporeső, zivatar. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, helyenként viharos széllökések is kialakulnak. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 19 fok körül alakul. Késő este 14, 15 fok várható. A hét közepén egy ciklon hatására hűvösebb léghullámok érik el térségünket. Az erős felhősödést többfelé kíséri jelentős mennyiségű csapadék.



2005. május 04., szerda 15:14


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület