CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Kossuth téri tüntetés


Több mint ezren tüntettek szerdán a szegénység ellen Budapesten, a Parlamentnél. A félszáz civil szervezet által rendezett demonstráción a többi között Ferge Zsuzsa szociológus, Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke és Vadász János, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének elnöke állt a tüntetők elé kifejtve véleményét.
- Magyarország vagy mindenki Magyarországa lesz, vagy nem lesz belőle semmi - hangoztatta Ferge Zsuzsa szociológus, azon megmozduláson, amelyen több mint ezren gyűltek össze demonstrálva a szegénység, a kirekesztés és a társadalom kettészakítása ellen. Hangoztatta: a kirekesztés türelmetlenséget, a türelmetlenség pedig gyűlöletet szül. Gyenge ez a demokrácia ahhoz, hogy ennyit elviseljen - hangoztatta Ferge Zsuzsa. (MTI)

Betörő a kocsmatetőn


A kifosztásra kijelölt kocsma, a Gyöngy presszó tetejéről szedték le a betörőt a békéscsabai rendőrök. Ismeretlen - magát megnevezni nem kívánó - telefonáló értesítette a rendőröket arról, amit éjjel a csabai lakótelep, a Lencsési negyed szélén álló szórakozóhelynél tapasztalt, arról, hogy valaki be akar törni a kocsmába. A járőrök azonnal kimentek a helyszínre s a Gyöngy presszó raktárának tetején elfogták a 31 éves H. T. helybéli lakost, aki éppen lemezvágó ollójával kezdte kivágni a bádogtetőt. Ez a fiatalember fél évvel korábban már betört ugyanebbe a csabai városszéli presszóba. (MTI)

Indul az @lliance


Pán-európai internetes tv-vállalkozást hoz létre a brit Carlton médiacsoport több európai tv-adóval együtt. A 250 millió euróval alapítandó közös vállalatban a német Kirch, a francia TF1, az olasz Mediaset és spanyol Telecinco vesz részt. Az "@lliance" névre keresztelt vállalkozás résztvevői együtt nagyjából az Európai Unió tagországainak 300 millió lakosához jutnak el. A közös vállalat elemzők szerint az első lépés afelé, hogy a Pearson és a CLT-Ufa televíziós egyesülésének konkurenciát teremtsenek. Az öt résztvevő mindegyike 50 millió euróval száll be. A német Kirch és az olasz Mediaset már most szövetségben működik egymással, míg a Carlton és a TF1 tavaly online közös vállalkozást hozott létre. (MTI)

Megöltek két újságírót


Sierra Leonéban életét vesztette egy operatőr és egy újságíró, valamint négy kormánykatona, amikor a lázadók rajtaütöttek gépkocsijaikon. Az AP amerikai hírügynökség operatőre és a Reuters tudósítója - legkevesebb tíz Sierra Leone-i kormánykatona kíséretében - éppen úton volt, amikor a lázadók a nyugat-afrikai ország fővárosától, Freetowntól ötven kilométerre rájuk támadtak. Hírügynökségi jelentések szerint a szerdai incidensben a Reuters két másik munkatársa is könnyebb sérüléseket szenvedett. A polgárháború sújtotta nyugat-afrikai országban a kormányerők elkeseredett harcot folytatnak a Forradalmi Egységfront (RUF) lázadóival, akik május elején fogságba ejtettek mintegy ötszáz ENSZ-békefenntartót, és támadást indítottak Freetown ellen. (MTI)

Gorbi szocdem pártja


Oroszországban csütörtökön az igazságügyi tárca hivatalosan is bejegyezte a Mihail Gorbacsov által létrehozott Oroszországi Egyesült Szociáldemokrata Pártot. A volt szovjet elnök már tavaly elkezdte a különböző, szociáldemokrata elkötelezettségű mozgalmak egyesülésének szervezését, és idén március 11-én meg is tartották az új párt alakuló kongresszusát. Oroszországban immár több mint másfélszáz bejegyzett politikai párt működik - közölte Jevgenyij Szidorenko igazságügyi miniszterhelyettes. (MTI)

Tömeges karambol Moszkvában


Moszkva határában, a Szentpétervár felé vezető sugárúton tömeges karambol történt csütörtök reggel: harminc gépkocsi szaladt egymásba, egy ember meghalt, 11-en megsérültek. A súlyos baleset okai egyelőre nem ismertek. A ráfutásos ütközések azonban elég nagy sebességgel történhettek, mivel 16 jármű annyira összetört, hogy autómentőkkel kellett elszállítani a helyszínről. (MTI)

A Microsoft ismét megszívta


Kiábrándító fejleményt hozott az óriáscég számára a szerdai bírói meghallgatás. Kiderült, hogy az eljáró bíró nem is a szövetségi kormány által kért szankciót, a szoftverbirodalom két részre szakítását tartaná a leghelyesebbnek, hanem azt az indítványt méltányolja a leginkább, amelynek értelmében három utódvállalatot kellene létrehozni a Bill Gates által megteremtett birodalomból. A Microsoft ellen a washingtoni igazságügy-minisztérium - szövetségi tagállamok egész sorát tudva maga mögött - azért indított trösztellenes eljárást, mert megítélése szerint a vállalat folyamatosan visszaél a személyi számítógépek piacán élvezett monopolhelyzetével, és a versenytársak tisztességtelen, jogellenes háttérbe szorítására használja azt. Az első fokon eljáró Thomas Penfield Jackson washingtoni szövetségi bíró helyt adott a felperes ténybeli állításainak, és annak a jogi értékelésnek, hogy a Microsoft megsértette a trösztellenes előírásokat. A Microsoft igazságtalannak tartaná a kényszerfelosztást, és ennek elkerülése érdekében előterjesztett olyan javaslatokat, amelyek saját műszaki fejlesztési, illetve üzleti politikájának korlátozását jelentenék, és lehetőséget adnának másoknak Windows-alapú programfejlesztésekre, illetve nagyobb teret nyújtanának a versenytárs kezelői programok választására. A Microsoft előzetesen azt kérte, hogy amennyiben a bíró nem utasítja el eleve a felosztási kérelem megfontolását, akkor decemberig adjon felkészülési időt a Microsoftnak részletes ellenérvei összegyűjtésére. Jackson bíró ezt most elutasította. (MTI)

12 milliárdos szoftverkár


A világ szoftveripara tavaly mintegy 12 milliárd dolláros veszteséget szenvedett a szoftverkalózkodások következtében, ami az ágazatnak munkahelyek ezreibe került és az új technológiák kifejlesztéséhez szükséges befektetéseket is veszélyeztette - tették közzé saját becsléseiket és figyelmeztettek a Business Software Alliance és a Software Information Industrie Association ágazati szövetségek Washingtonban. Világszerte minden harmadik program illegálisan előállított másolat - hangzott el a tájékoztatón. A legnagyobb arányban a rablómásolatok Kínában és Vietnamban tűnnek fel, ahol tíz közül legalább kilenc nem törvényes úton szerzett program. (MTI)



2000. május 25., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület