CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Elit alakulat a Honvédségnél


Saját, állandóan mozgósítható, különleges alakulatot hoz létre egy éven belül a Magyar Honvédség. A hírt Fodor Lajos vezérkari főnök jelentette be Ankarában, miután találkozott a török vezérkari főnökkel - hangzott el a Magyar Televízió m1-es csatornáján, a csütörtök esti híradóban. A könnyű fegyverzetű egységet a tervek szerint Szolnokon, a gyorsreagálású erők bázisán alakítják majd ki. Azoknak a katonáknak, akik ebben a az alegységben szolgálnak majd, igyekszünk a kor színvonalának megfelelő felszerelést biztosítani - mondta Fodor.
- Azt szeretnénk, ha lenne egy állandó jelleggel készenlétben lévő és hadra fogható olyan alegységünk, amely bárhol, bármilyen békefenntartásban, békekiképzésben részt tud venni, akár NATO, akár ENSZ felkérés alapján. A hivatásos katonákból álló, 1200 fős csapat kialakítása 2-3 milliárd forintba kerül. (MTI)

Roma teleház


Hamarosan megnyílik az első hazai roma teleház a Tatabánya mésztelepi városrészében lévő, s döntően cigány gyerekeket oktató Kossuth Lajos Általános Iskolában. A közintézmény nélküli, s a tartós munkanélküliség nyomait erősen magán viselő városrészben többségben szociálisan halmozottan hátrányos helyzetű romák élnek, s kapcsolatuk minimális a várossal. Mindennapjaik megkönnyítése érdekében fogott össze a Polgármesteri Hivatal, a kisebbségi önkormányzat, a cigányság összefogására szerveződött Mésztelepi Szociális és Kulturális Egyesület, valamint a Munkaügyi Központ. A szükséges iroda- és számítástechnikai eszközökről a kezdeményezéssel messzemenően egyetértő Magyar Teleház Szövetség gondoskodott. Többfunkciós, s a városrész közigazgatási és közösségi centruma lesz; alkalmazottai segítik a hozzájuk fordulók hivatalos ügyeinek intézését Emellett alkalmas lesz képzések, tanfolyamok szervezésére és tartására, működésével elősegítve a dolgozni akarók felkészítését - mondta a szóvivő. (MTI)

Sült hússal ölt


Öt év börtönre ítélték azt az amerikai férfit, aki egy szelet sült hússal fojtotta meg a barátnőjét. A 42 éves James Krebs még tavaly júniusban vacsora közben 44 éves barátnője szemére vetette, hogy túl zsíros a sült és nincs eléggé átsütve. A nő "visszafeleselt", mire a férfi a nő szájába gyömöszölt egy 13 centis húscafatot, amely megakadt a torkán. Krebs kihívta a mentőket, de azok már csak a fulladásos halál beálltát konstatálhatták. A férfit nem szándékos emberölés miatt ítélték el. (MTI)

Halálos hangyatámadás


Vörös hangyák csípései végeztek egy 87 éves asszonnyal Floridában. Az ágyában fekvő Alzheimer-kóros hölgyet 1625 hangyacsípés érte a North Port-i egészségügyi központban. A nő halálának pontos oka egyelőre nem ismert, az illetékesek elmondták, az ok megállapításához méregtani teszteket kell elvégezni. Mint rendőri források beszámoltak, a nő testét vadul összeharapták a fullánkos rovarok, különösen a mellét, karjainak felső részét, hasát és hátát támadták meg. A Reuters jelentése szerint a szóban forgó vörös hangyák csípése hasonló a méhek, darazsak és lódarazsak égető csípéséhez. Az Egyesült Államokban ez a hangyafaj időnként komoly gondokat okoz a déli államokban, Floridától egészen Texasig. A rovarok gyors szaporodásba kezdtek azután, hogy Dél-Amerikából hajókon az Egyesült Államokba jutottak. 1998-ban több száz vörös hangya gyilkolt meg egy 66 éves beteget a Mississippi állambeli Jackson egy szanatóriumában. Több száz és ezer tagú kolóniáik többnyire elkerülik a lakóépületeket, de szárazság vagy nagy hőség idején bevehetik magukat a házakba. Ha fenyegetve érzik magukat, támadással válaszolnak. (MTI)

Hosszabbított szankciók


Bill Clinton amerikai elnök csütörtökön újabb hat hónappal meghosszabbította a Jugoszlávia elleni szankciók érvényét. A Szerbiára és Montenegróra nézve szinte teljes export-import tilalmat jelentő szankciókat eredetileg 1999 áprilisában - a koszovói muzulmánok elleni szerb elnyomó fellépés miatt - rendelte el az Egyesült Államok kormányzata. Kivételt képezhet a mezőgazdasági termékek (élelmiszerek), gyógyszerek, illetve gyógyászati anyagok és eszközök külkereskedelme, de csak akkor, ha szavatolható, hogy az exportált amerikai árut a belgrádi rezsim nem tudja "katonai vagy politikai célokra eltéríteni". A rendelkezések érvényének meghosszabbítását indokló határozatában Clinton kifejtette: a jugoszláviai helyzet nemzetbiztonsági szempontból továbbra is rendkívüli fenyegetést jelent az Egyesült Államokra nézve. (MTI)

McEnroe és Borg a királynőnél


A Buckingham Palota lesz a helyszíne a páros következő tenisz mérkőzésének. A legendás teniszezőpáros már nagyon sok helyen szórakoztatta a közönséget játékával, de az angol királyi családnál még nem tettek látogatást. Erre kerül sor június 2-án, egy jótékonysági teniszgála keretében. A rendezvényre 750 vendég hivatalos, és egy nagyobb ünnepséget is szerveznek. John McEnroe és Björn Borg mellett más híres sportolók is részt vesznek majd a gálán, például Jana Novotna, Anna Kournikova, Henri Leconte és Mansour Bahrami.



2000. május 26., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület