CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

Borseprő

Hazánk Uniós csatlakozásával változtak a szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermékek lepárlásáról és kivonásáról szóló szabályok.

A 2004/2005-ös borpiaci évtől azoknak a gazdáknak, akik 500 hektoliter feletti mennyiségben állítanak elő bort, a keletkező borseprőt kötelezően el kell szállítaniuk lepárlásra, míg 500 hektó alatt továbbra is elegendő az - ellenőrzés melletti - kivonás. Az FVM új rendelete szerint a seprőt a hulladékgyűjtő- és a szennyvíztelepeken is le lehet adni, utóbbiak azonban – hatósági engedély híján – nem tudják azt fogadni.

100 liter bor előállítása során átlagosan 6 liter borseprő képződik – tudtuk meg Sásdi István termelőtől, akinek fertőbozi borüzemében (Vincellér MPS Borászati Társaság) két konténernyi seprő várja sorsát - hónapok óta. A soproni gazda a Cyberpress-nek elmondta: „A seprő összegyűjthető és tartályban, konténerben hosszabb ideig tárolható. Amikor a teljes mennyiség összegyűlt, akkor lehet elszállítani. December óta folyik az egyeztetés az Aranykapu Rt.-vel a szállítás időpontjáról.” Sásdi István hozzátette, hogy az előző borpiaci évben - még Uniós csatlakozásunk előtt - a mostaninál egyszerűbb volt megszabadulni a borkészítés melléktermékeitől. „Magyarországon egyetlen üzem foglalkozik komolyan a melléktermékek feldolgozásával, Kunfehértón; mi is velünk kötöttünk szerződést még az elmúlt év nyarán a törköly eladására és a seprő leadására. Eddig minden évben elszállították a borseprőnket: a fejtések végeztével bejelentettük, hány hektó van, ők megszervezték a szállítást, megmondták, melyik napon jönnek, elvitték, semmi probléma nem volt. Fizettek is érte, tehát bevételt, nyereséget jelentett a seprő, így nem is lett volna érdekünk, hogy azt valahova a csatornába kiöntsük vagy a szeméttelepre vigyük, mert a mi kis cégünknek százezres bevételt jelentett. A törkölyt akinek nem kellett lepároltatni, az kivihette a szőlőbe  vagy a trágyatelepr. A megsemmisítés időpontját öt munkanappal előbb be kellett jelenteni. A seprőt viszont nem lehet a szőlőbe vinni, illetve bárhová kiburítani, eltüntetni, hanem egy olyan helyen kell átadni, ahol adnak egy igazolást arról, hogy átvették.”

Az új rendelkezések értelmében tehát a borseprő elszállításáról a gazdáknak kell gondoskodniuk. Ezen igyekezett könnyíteni új rendeletével a szaktárca, miszerint a seprőt a hulladékgyűjtő- és a szennyvíztelepeken is le lehet adni.

Szalai Mihály, a soproni hulladéklerakó (Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft.) hulladékkezelési részlegvezetőjétől megtudtuk: „A borseprő egy komoly probléma. Tavaly ősszel és az idén tavasszal is többen megkerestek bennünket, hogy egy rendelet előírja, hogy szeméttelepeken is leadható a borseprő. Ez valóban így van, de a dolognak van egy másik oldala is: hulladékkezelési engedély kell minden szeméttelepen kezelt hulladékra. Mi ezt tavaly novemberben - amikor az első igények jöttek -, megkértük a felügyelőségtől, válasz azóta nem érkezett.” Így a soproni szemétlerakóban – hiába a kapacitás -, egy ideig még nem készülhet komposzt a seprőből. A gazdák pedig továbbra is nehezen tesznek eleget - a zsebükre menő - előírásnak. Jövőre tovább nehezedhet a szőlészek, borászok helyzete. Sásdi István szerint „gondja leginkább az 500 hektoliter alatti bortermelőknek lesz, akik erre az évre kaptak ilyen lehetőséget, mert a jövő évben már nem lesz ez a kedvezmény, várhatóan csak 80 hektó alatt termelő gazdáknak nem kell eleget tenniük a kötelező lepárlásnak, ezek a termelők viszont nem tudják hova tenni a seprőt, mert gyakorlatilag nincs egy kialakult rendszere, nincs hova vinni.”
A gazdák szerint megoldást jelentene, ha minden borvidéken működne egy lepárló üzem, erre azonban nincs pénz.

Tóth Anita Lilla
 



2005. május 07., szombat 16:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület