CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Külföldi hírek


Gyermekpornó-terjesztők Európában
72 óra Ausztráliának
Nincs hely Geoff Hoon számára
Ellentmondásos jelentések Irakból
Az orosz külügyminiszter levélben emelt kifogást
2775 év az ETA-nak
Német felvetés a NATO-ban
Holtponton a tárgyalások Észak-Koreával

Belföldi hírek


Kormmányzati gyorssegélyt kapott Mád
Rendellenséget tapasztaltak a paksi atomerőmű I.es blokkjában
Igazságtalanság az Igazságügyi Elmeszakértői Intézetben
Távozik a Magyar Állami Operaház éléről Szinetár Miklós.
Fehér farkas harapott meg egy látogatót a Fővárosi Állatkertben
Magyar kitüntetetteket ünnepelnek Németországban
Ismét Smitt Pál a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke .
Kritikus a helyzet az árvíz sújtotta Temesközben

A várható időjárásról


Időjárás


Gyermekpornó-terjesztőket és fogyasztókat fogtak el a rendőrök nyolc európai országban, összehangolt akció keretében. Franciaországban 20, Svédországban 15 embert helyeztek előzetes letartóztatásba. Razziákat tartottak Olaszországban, Dániában, Lengyelországban, Norvégiában, Máltán és Hollandiában is. A nyomozók az internetet pásztázó francia szoftver segítségével azonosították a gyanúsítottakat.

Az Irakban elrabolt ausztrál férfi fogvatartói 72 órát adtak Ausztráliának, hogy kivonja csapatait a közel-keleti országból, különben megölik túszukat. Az emberrablók az Al-Dzsazíra arab televízióhoz juttatták el azt a videofelvételt, amelyen a 63 éves Douglas Wood bejelentette a túszejtők követelését. Közben újabb emberrablásról számoltak be a hírügynökségek. Egy fegyveres csoport egy amerikai vállalatnál dolgozó jordániai férfiakat fogott el. Az al-Dzsazíra arab televíziónak eljuttatott videofelvétel szerint a fegyveresek a hat ember életéért cserébe azt követelik, hogy a jordániai vállalatok ne működjenek együtt az amerikai erőkkel. Irakban egy nap alatt két öngyilkos merényletet követtek el, összesen 70-en haltak meg.

A Tony Blair-vezette új brit kormányban nem kapott helyet Geoff Hoon eddigi védelmi miniszter, a többi kulcsposzton azonban nincs változás. A Munkáspárt élén csütörtökön újabb választási győzelmet arató miniszterelnök külügyek irányítását továbbra is Jack Straw-ra, a pénzügyminisztérium vezetését pedig Gordon Brownra, a Munkáspárt második emberére bízta.

Irakból ellentmondásos jelentések érkeznek a zsúfolt piacon végrehajtott merénylet halálos áldozatairól. A Reuters hírügynökség változatlanul hatvan halottról tud, ám a BBC, a CNN is 16 áldozatot jelentett. Az autóba rejtett pokolgép a Bagdadtól délre fekvő, síiták lakta Szuvajra városában robbant fel. Az új kormány megalakulásának múlt heti bejelentése óta több mint 250 ember halt meg merényletekben Irakban.
Bagdad központjában legalább 17-en haltak meg, amikor autóba rejtett bomba robbant egy zsúfolt piacon. Az áldozatok között négy külföldi van. Sokan megsebesültek. Pénteken Szuvajra városában hajtottak végre öngyilkos merényletet az iraki felkelők, ugyancsak egy piacon. Ott egyes hírek szerint 60, mások szerint 16 ember vesztette életét.

Az orosz külügyminiszter levélben emelt kifogást az amerikai elnök európai körútjának egyes állomásai miatt. Szergej Lavrov nemtetszését fejezte ki, hogy George Bush Lettországba és Grúziába is ellátogat. A grúz elnök nem vesz részt a Győzelem napi moszkvai ünnepségeken, mert nem született megállapodás a Grúziában működő orosz katonai támaszpontok bezárásáról. Valószínűleg két balti állam, Észtország és Litvánia is a bojkott mellett dönt, mert Oroszország nem kért bocsánatot a Baltikum 1940-es megszállásáért.
Az amerikai elnök üdvözölte Lettország fiatal demokráciáját. George Bush erről európai körútjának első állomásán, Rigában beszélt, azután, hogy a lett elnöktől megkapta az ország legrangosabb kitüntetését, a Három csillag lovagrend keresztjét. Az amerikai elnök a tervek szerint találkozik a Balti-államok vezetőivel, majd hétfőn utazik Moszkvába, a Győzelem napi ünnepségekre.

Egy spanyol bíróság 2775 évre ítélte az ETA baszk szeparatista szervezet két tagját.A merényletkísérletet 2003 decemberében követték el, amikor megpróbáltak felrobbantani egy vasúti szerelvényt egy madridi pályaudvaron. A 24 kilónyi dinamitnak december 24-én délután kellett volna felrobbannia, amikor a spanyol-francia határ menti Irunból Madridba tartó vasúti szerelvény befutott a spanyol fővárosba, és az utasok elhagyták a kocsikat. A hatóságok azonban meghiúsították a merényletet, amikor elfogták az egyik férfit, amint éppen egy másik pokolgépet szállított.

Német felvetés a NATO-banPeter Struck német védelmi miniszter pénteken Ramsteinben bejelentette, hogy Berlin a NATO-ban fel akarja vetni a még Németországban lévő amerikai atomfegyverek kivonásának kérdését.
A rajna-pfalzi Ramstein az egyik amerikai támaszpont, ahol feltételezhetően még vannak robbanótöltetek. Az amerikai fél nem közöl adatokat, a németek 150-re becsülik a németországi robbanótöltetek számát.
A német szociáldemokrata védelmi miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy a berlini fal felszámolása, azaz a hidegháború vége óta az Európában lévő amerikai atomeszközök 95 százalékát kivonták. Szakemberek szerint 1999 óta már csak repülőgépekről ledobható atombombák vannak Európában, illetve vannak atomeszközök brit tengeralattjárókon, s birtokol atomfegyvereket Franciaország is, de ez utóbbi nem esik NATO-ellenőrzés hatálya alá.

Holtponton a tárgyalások Észak-KoreávalAz Európai Unió és több ázsiai ország arra szólította fel Észak-Koreát, hogy tárjen vissza az atomprogramjáról folytatott hatoldalú tárgyalásokhoz. Erről szól az a közös nyilatkozat, amelyet az Ázsia-Európa Dialógus elnevezésű tanácskozás zárónapján, Kiotóban adtak ki a résztvevő külügyminiszterek, köztük a Magyarországot képviselő Somogyi Ferenc. Észak-Korea februárban jelentette be, hogy van atomfegyvere. A nukleáris válság megoldására hatoldalú tárgyalások kezdődtek az Egyesült Államok, Kína, Japán, Oroszország és a két Korea részvételével, de Phenjan egy évvel ezelőtti kivonulása miatt a megbeszélések holtpontra jutottak.

Már a mádi önkormányzat számláján van a kormány 35 millió forintos gyorssegélye, a százmillió forintos hitel pedig várhatóan a jövő héten érkezik meg - jelentette be a kormányszóvivő. Batiz András elmondta, hogy folyik az özönvízszerű esőzés utáni kárelhárítás, az utak és a csatornák tisztítása. A közműszolgáltatás az ivóvíz kivételével folyamatos, a kárfelmérés még tart.
Tegnap már újra tanítottak a mádi iskolában. A katasztrófavédelem helyreállította a közműellátást az özönvíz sújtotta településen: gáz, telefon, villany és vezetékes víz is van, bár az ÁNTSZ szombatig nem javasolja a vezetékes víz fogyasztását.
Mosni, mosakodni azonban lehet vele. Megérkeztek Mádra azok a műszaki berendezések és segélyszállítmányok is, amelyeket különböző cégek, szervezetek ajánlottak fel a helyreállításhoz. A kormány 35 millió forint gyorssegélyt utalt át erre a célra.

Rendellenességet tapasztaltaka Paksi Atomerőmű szakemberei az I. blokk múlt hónapban elkezdett karbantartásakor. A vizsgálat szerint két berendezés között olyan vízhőmérséklet-különbség alakult ki, amely meghaladta az előírt értéket. A Paksi Atomerőmű tájékoztatása szerint az Országos Atomenergia Hivatal a Nemzetközi Nukleáris Eseményskálán a legenyhébb, egyes fokozatba sorolta az eseményt. Az 1. blokk a jövő héttől ismét energiát termel. A Paksi Atomerőmű blokkjainak éves tervezett karbantartása az előzetes ütemtervnek megfelelően folytatódik. Az erőmű 4. blokkját holnap leállítják és várhatóan június első felében indítják újra.

Az Igazságügyi Elmeszakértői Intézetben súlyosan megsértik a kényszergyógykezeltek jogait és emberi méltóságát - állapította meg egy közelmúltban elvégzett ombudsmani vizsgálat. Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese elmondta: gyakran előfordul, hogy a pszichiátriai betegek indokolatlanul kapnak nyugtatókat, illetve, hogy nem szakképzett ápolók látják el a betegek éjszakai felügyeletét. Az ombudsman-helyettes megoldásként állandó, szakfelügyeleti rendszerben működő külső ellenőrzést és szakképzett egészségügyi személyzetet javasol. Indítványozza azt is, hogy pontosan fogalmazzák meg, milyen gyógyító eljárás tekinthető kényszerintézkedésnek.

Távozik a Magyar Állami Operaház éléről Szinetár Miklós. A főigazgató a kulturális tárcával történt közös megegyezés alapján, június 1-jén válik meg posztjától. A minisztérium május 15-én ír ki pályázatot az Operaház főigazgatói tisztségére. Az átmeneti időszakban Závecz Ferenc ügyvezető igazgató látja el a főigazgatói teendőket. Szinetár Miklós a Krónikának adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a budapesti Operaház nagyon sikeres, megállás nélkül nő a jegybevétel, de az állami támogatás állandó és fokozatos csökkenése teljesíthetetlenül nehéz helyzetbe hozza a dalszínházat.

Fehér farkas harapott meg egy látogatót a Fővárosi Állatkertben. A 17 éves lány áthajolt a védőkorláton és megpróbálta megsimogatni az állatot. A sérültet a mentősök a helyszínen ellátták, de vérmérgezés veszélye miatt néhány napig megfigyelés alatt tartják. Az állatkert szóvivője hangsúlyozta: veszettségtől nem kell tartani.

Neves magyar kitüntetettjei is vannak Németországban a felszabadulás ünnepeként számon tartott hétvégének. Kertész Imre Nobel-díjas írónak díszdoktori címet adományozott az előkelő berlini egyetem, a Freier Universitat. Ugyanezt az elismerést kapta az ugyancsak Nobel-díjas Günther Grass német író, aki egyébként annakidején a náci hadseregben szolgált. Észak-Bajorországban a hétvégén kitüntetik Horn Gyulát is, aki Genscher egykori német külügyminiszter és Habsburg Ottó, a Páneurópai Unió elnöke társaságában átveszi a IV. Károly Emlékérmet.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlése szombaton újabb négy évre Schmitt Pált választotta elnökké.
A testületet 1989 óta irányító sportdiplomata egyedülijelölt volt a posztra, a tagság ezúttal 99-39-es aránnyal szavazott neki bizalmat.
A főtitkári teendőket továbbra is Aján Tamás látja el, alelnöknek Gyárfás Tamást, Császári Attilát, Bakonyi Tibort és Gémesi Györgyöt választották meg a tagok.

Kritikus a helyzet az árvíz sújtotta Temesközben az Ökumenikus Segélyszervezet szerint. A helyszínen járt munkatársak arról számoltak be, hogy némely településen a házak több mint 70 százaléka összedőlt. A csaknem 50 négyzetkilométernyi területet borító árvíz miatt nem lehet megművelni a szántóföldeket és a konyhakerteket, így a következő hónapokban valószínűleg több ezer ember élelmezését kell biztosítani. A háztáji állatok elhullása miatt nagy a fertőzésveszély a Temesközben - áll a segélyszervezet közleményében.

Az időjárásrólAz Észak-Dunántúlon szombaton változóan felhős lesz az ég, a több-kevesebb napsütés mellett helyenként várható zápor. Erős lesz az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 14, 15 fok körül alakul. Késő este 9, 11 fok várható.
A hétvégén nem várhatunk változást az időjárásunkban. Marad a változékony, hűvös idő. A többször megnövekvő felhőzetből eső, zápor alakul ki. Gyakran megerősödik az északnyugati szél. A hőmérsékletek pár fokkal elmaradnak az évszakos átlagtól.



2005. május 07., szombat 18:34


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület