CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A munkába járás adómentes költségtérítése - Ellenőrzésekkel segítenék a gazdaság kifehérítését az olvasók- Adótartozás: konszolidáció nincs, részletfizetési lehetőség van - Hitel az evásoknak

magyarorszag.hu: APEH-fogadóóra témakörei

Emelkedett a munkába járás adómentes költségtérítése

A saját gépkocsival történő munkába járás adómentes költségtérítése kilométerenként kilenc forintra emelkedett a korábbi háromról - mondta Szikora János, az adóhivatal elnöke csütörtöki internetes fogadóóráján. Az olvasók adóellenőrzésekről, az elektronikus adózásról, az eváról és az szjá-ról is kérdeztek.

A piacon megvásárolható szabványos elektronikus aláírással 2005. november 1-jétől lesz lehetőség adóbevallások interneten keresztül történő beadására - közölte az elektronikus adózással kapcsolatban feltett kérdésre Szikora János, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke a csütörtöki internetes fogadóórán, melyet Vámosi-Nagy Szabolcs jogi elnökhelyettessel közösen tartott. Az elektronikus aláírással rendelkezők már most is választhatják az elektronikus adózást, ha az Ügyfélkapun regisztrálják magukat, ebben az esetben ugyanis utólag már nincs szükség hitelesítésre.

Az adóhivatal elnöke közölte azt is, folyamatosan foglalkoznak azzal, hogy szolgáltatásaink nyílt forráskódú rendszerekből is használhatók legyenek. "Kapacitásaink jelenleg csak arra elegendőek, hogy a legelterjedtebb rendszerekből tegyük elérhetővé azokat" - tette hozzá.

Januártól alkalmazható a munkába járás magasabb költségtérítése

A személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezései szerint a munkavállalók saját gépkocsival történő munkába járásának költségtérítése kilométerenkénti 3 forintról 9 forintra emelkedett - közölték az APEH vezetői. Ez azonban kizárólag a saját gépkocsival történő munkába járásra vonatkozik, a saját gépkocsi hivatalos célra történő használatának esetére nem. A törvény módosítása 2005. július 1-jén lép hatályba, de - ha az a magánszemélyre nézve előnyösebb - már január 1-jétől alkalmazható. Szikora János és Vámosi-Nagy Szabolcs ugyanakkor közölte, hogy ez a változás a Magyar Közlönyben még nem jelent meg.

A távmunkát végző munkavállaló a munkáltató által neki kifizetett bevétellel szemben az ott felsorolt igazolt költségeket elszámolhatja, válaszolták az adóhivatal munkatársai azoknak a távmunkában dolgozó olvasóknak, akik munkájukhoz nem kapnak költségtérítést. Így például érvényesíthető az internethasználat díja, a kapcsolattartáshoz szükséges eszköz, számítógép, számítástechnikai eszköz megszerzésére fordított, 50 ezer forintot meg nem haladó kiadás, továbbá a munkavégzés helyével kapcsolatban felmerült költségek (bérleti díj, fűtés, világítás).

A személyi jövedelemadózáshoz kapcsolódott az a kérdés is, hogy az adó-visszatérítésből kell-e gyermektartásdíjat fizetni. Az APEH illetékesei közölték, a gyermektartásdíj alapja az adóval és a tb-járulékkal csökkentett jövedelem, melyet növel a visszatérített adó, tehát az lehet a tartásdíj alapja. Hozzátették ugyanakkor, hogy az adóhivatal kompetenciáját a kérdés meghaladja, így a válasz nem tekinthető jogi értelemben vett hivatkozási alapnak.

A felnőttképzési kedvezmény igénybevételéhez szükséges igazolást az oktatási intézmények kiadhatják január 30-át követően is - válaszolták egy olvasói kérdésre az APEH vezetői. Szintén az szjá-hoz kapcsolódott az a kérdés, hogy a táppénz után igényelhető-e az adójóváírás. Mint a válaszban fogalmaztak, a táppénz, mint adóköteles társadalombiztosítási ellátás, bérjövedelemnek minősül, amely jövedelem után adójóváírás érvényesíthető. Az adójóváírásra való jogosultságot a bérnek minősülő jövedelmet juttató kifizetőnek kell igazolnia.

Ellenőrzésekkel segítenék a gazdaság kifehérítését olvasóink

Az adóhatóság idén - az év elején kiadott ellenőrzési irányelvnek megfelelően - kiemelt figyelmet szentel az építőipari vállalkozások ellenőrzésének, válaszolta Szikora János arra a 100 lépés programhoz, a gazdaság kifehérítéséhez kapcsolódó felvetésre, miszerint az építőiparban elterjedt megoldás, hogy a munkásokat hivatalosan más bérrel jelentik be, mint amennyit kapnak.

Az APEH elnöke közölte, hogy az adóhivatali ellenőrzések során elsősorban a költségek elszámolásának szabályszerűségére, az alvállalkozói szerződésekre és a munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos előírások betartására figyelnek, de a feketefoglalkoztatás visszaszorítása érdekében a foglalkoztatási viszonyokra is kiterjed az ellenőrzés. Az adóhivatal munkatársai ezért az építőipari ellenőrzéseket a munkaügyi felügyelőséggel, a rendőrség, valamint a határőrség szakembereivel összehangoltan végzik. A "tettenérés" azonban csak bizonyítottan, bíróság előtt is védhető módon történhet egy jogállamban, ezért csupán gyanú alapján nem állapíthatnak meg adóhiányt.

Ugyancsak a 100 lépés programhoz, a gazdaság kifehérítéséhez kapcsolódóan érdeklődtek olvasóink arról, milyen lehetőségek vannak az orvosok hálapénzzel való elszámolásának fokozottabb ellenőrzésére. Ezzel kapcsolatban az adóhivatali vezetők leszögezték: az ellenőrzés az egészségügyi szférára is kiterjed, és az adóellenőrök ott is találnak adózatlan jövedelmeket. Ezek bizonyítása azonban azért fokozottabban nehéz, mert az orvosi tevékenységet úgynevezett orvosi titok is védi, amely a felderítés bizonyítását nehezíti.

Adótartozás: konszolidáció nincs, részletfizetési lehetőség van

Arra a kérdésre, hogy az APEH vagy a kormány tervez-e valamilyen intézkedést az országban kialakult és egyre jobban elhatalmasodó körbetartozás megszüntetésére, az adóhivatali vezetők közölték: az adóhatóság csak a hatáskörébe tartozó kérdésekben jogosult és köteles eljárni. Így csak akkor van lehetősége az adózónál jelentkező fizetési nehézségek áthidalását elősegíteni, ha a vállalkozás az adóját önhibáján kívül nem tudja határidőre megfizetni.

A törvényi lehetőségek nem biztosítanak viszont lehetőséget olyan konszolidációs megoldásra, hogy ha valaki több évnyi adóhátralékot halmozott fel, akkor engedményt kaphasson egyösszegű rendezés esetén - derült ki egy másik, ugyancsak adótartozással kapcsolatos kérdésre adott válaszból. A részletfizetés lehetőségét a lakóhely szerinti adóhivatali igazgatóságnál lehet igényelni.

Evás vállalkozók is kaphatnak hitelt

Az egyszerűsített vállalkozói adóval kapcsolatban ezúttal is több kérdést kaptak az adóhivatal vezetői. Egy vállalkozó tett olyan észrevételt, hogy a hitelfelvételi kérelmét a bankok elutasítják, mivel kizárólag evás jövedelme volt, így a személyi jövedelme az APEH-kimutatás szerint nulla, amire a bank nem ad hitelt.

Az adóhivatali szakemberek válaszából kiderült, hogy az APEH-hez eddig nem érkezett olyan adózói kifogás, miszerint a hitelintézetek az evás egyéni vállalkozók részére kiadott jövedelemigazolást nem fogadták el, vagy ilyen jövedelemigazolás miatt nem adtak hitelt. Hozzátették viszont azt is, hogy a bevételi átalánynál éppen az a lényeg, hogy a jövedelmet nem kell kiszámolni, így igazolni sem lehet. Így evás egyéni vállalkozó valóban csak akkor kaphat nem evás jövedelemigazolást, ha olyan jövedelemmel rendelkezett, amely nem tartozik az eva hatálya alá.

Ha valakinek evás vállalkozásból származó osztalékjövedelme volt, az után nem kell személyi jövedelemadó-bevallást készítenie. Ez az osztalék ugyanis "adómentes", mivel az evával az erre eső adót is megfizették - közölték az APEH vezetői.

A fogadóóra valamennyi kérdését és válaszát elolvashatja a topikban:
http://secure.magyarorszag.hu/parbeszed/gazdasag/adozas/topic.html?fid=1028

M.  Zs.



2005. május 08., vasárnap 08:26


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület