CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

A halálos Marburg-vírus a megfékezésére tett intézkedések ellenére is tovább terjed Angolában.
A második világháború befejezésére emlékeznek számos európai országban
Kimi Räikkönen a pole pozícióból indulva rajt-cél győzelmet aratott
Újabb esők Romániában
Több tucat település került víz alá Szerbiában
A palesztinok az ENSZ segítségét kérik


Hazai hírek

Firtl Mátyás a Fidesz-KDNP jelöltje lett Sopron országgyűlési képviselője
Tartályokat szállít a konvoj
Téves riasztás a légierőnél
A MÁV 2006-ig évente 30-40 vasúti átjárót korszerűsít
Lottóeredmények

Az időjárásról


A várható időjárásról


A halálos Marburg-vírus a megfékezésére tett intézkedések ellenére is tovább terjed Angolában. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO, pénteken közölte, hogy a járvány kitörése óta 308-an kapták el, s közülük 277-en belehaltak a vérzéses lázzal járó betegségbe.
A WHO szóvivője szerint a kór terjedését még mindig nem sikerült megállítani. Az új megbetegedések száma fokozatosan emelkedik. A vírus testnedvek útján terjed, mint a hírhedt ebola. Egyenlőre ellenszer hiányában a fertőzöttek elkülönítése, illetve a megelőzés a megfékezés egyetlen lehetséges módja.

A második világháború befejezésére emlékeznek számos európai országbanA második világháború befejezésének 60. évfordulóján számos európai országban tartanak ma ünnepi megemlékezéseket. Budapesten az Országház előtt katonai tiszteletadás mellett, a legfőbb közjogi méltóságok jelenlétében felvonták a Magyar Köztársaság zászlaját. A Kossuth téren egész napos ünnepségsorozat, kulturális programok várják az érdeklődőket. A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége a Gellért-hegyi Szabadság-szobornál emlékezik a második világháborúban meghalt ötvenmillió áldozatra, köztük a csaknem egymillió magyarra.
Az európai körúton lévő George Bush Hollandiában amerikai katonai temetőben rótta le kegyeletét. Az amerikai elnök a holland királynő oldalán helyezett el koszorút a Margraten temetőben, ahol nyolcezer amerikai katona nyugszik. Bush hangsúlyozta: a világháború generációja tette lehetővé, hogy az utána jövők szabadságban nőjenek fel. Berlinben az este mintegy 25 ezer ember gyertyás élő láncot alkotva fejezte ki, hogy Németország soha többé nem lehet kiindulópontja háborúnak. Schröder német kancellár megbocsátást kért azoktól a népektől, amelyeknek a németek szenvedést okoztak. A nemzetközi megemlékezések csúcspontja a holnapi moszkvai győzelem napi díszszemle lesz, amelyre hatezer magasrangú külföldi vendéget várnak, köztük Bush amerikai, Chirac francia államfőt és Schröder német kancellárt.
Magyarországot Mádl Ferenc köztársasági elnök képviseli a moszkvai ünnepségeken. Az államfő holnap délelőtt 60 ország legmagasabb rangú vezetőivel együtt megtekinti a vörös téri katonai parádét, és megkoszorúzza az ismeretlen katona sírját. Elutazása előtt adott interjújában Mádl Ferenc kijelentette: az őszinte kiengesztelődés és baráti együttműködés szellemében a magyarok is igénylik, hogy megkövessék őket ártatlanul elviselt szenvedéseikért.

Kimi Räikkönen a pole pozícióból indulva rajt-cél győzelmet aratott a Spanyol Nagydíjon, a Formula-1-es világbajnokság idei ötödik versenyén. A második helyet az összetett pontversenyben magabiztosan vezető spanyol Fernando Alonso (Renault) szerezte meg Barcelonában, és ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-sorozatban. A dobogó harmadik fokára Jarno Trulli (Toyota) állhatott föl, aki nagy csatában őrizte meg a helyét csapattársával, Ralf Schumacherrel szemben.
A címvédő, hétszeres világbajnok Michael Schumacher a 48. körben a harmadik helyről kiesett, miután két körön belül két defektet kapott.
Az összetett pontversenyben Fernando Alonso 44 ponttal áll az élen, megelőzve a 26 pontos Jarno Trullit és a 17 pontot gyűjtő Kimi Räikkönent.

Az újabb esők miatt Románia déli részén ismét emelkedett a folyók vízszintje: egy ember meghalt, több helyen megszakadt a közlekedés. Egy 55 éves férfi vízbe fulladt, társát helikopterrel sikerült kimenteni. Fölcsuszamlások 200 házat vágtak el a külvilágtól, és a lezúduló víz összedöntött egy hidat Románia dél-keleti részén. Közben a három héttel ezelőtti áradáskor elöntött Temes megyében még mindig mintegy 30 ezer hektárnyi területet borít víz. Magyarországról tegnap 20 nagyteljesítményű szivattyút küldött a környezetvédelmi minisztérium a részben magyarok lakta romániai megyébe.

Több tucat település került víz alá SzerbiábanSzerbia délkeleti részén több tucatnyi település került víz alá. A hirtelen és nagy mennyiségben érkező csapadék miatt szombaton és vasárnap virradóra több dél-szerbiai folyó lépett ki a medréből, közel harminc települést öntve el. Az árvíz által leginkább sújtott Módoson (Jasa Tomic) közel 250 ház romba dőlt, s mintegy 300 épület olyan állapotban van, hogy apadáskor bármikor összedőlhet.
A Módos melletti színmagyar Káptalanfalva (Busenje) gyakorlatilag már nem létezik: a falu negyven házának többsége megsemmisült, és a kívülről még épnek látszókban is lerogytak a belső válaszfalak. A jobbára idősek lakta települést továbbra is csak csónakkal lehet megközelíteni. Dél- és Közép-Bánátban lényegében változatlan a helyzet, folytatódik a harmadik hetek tartó "állóháború" a vízözönnel. A legderűlátóbb becslések szerint is 1-1,5 hónap kell ahhoz, hogy teljesen visszahúzódjon a víz az átvágott gátakon.

A palesztinok az ENSZ segítségét kérik Az Európában élő palesztinok az ENSZ és az Európai Unió közbenjárását kérték azért, hogy Izrael szüntesse be a telepek és a fal építését a palesztin területeken. 21 ország palesztin szervezetének küldöttei bécsi konferenciájukon, arra kérték a nemzetközi közösséget, hogy ismerje el: a palesztinoknak joguk van visszatérni hazájukba.

Firtl Mátyás a Fidesz-KDNP jelöltje lett Sopron országgyűlési képviselőjeAz előzetes adatok szerint sikeresen zárult az országgyűlési választások 2. Fordulója Sopronban és környékén. Az eredmények 98 százalékos feldolgozottsága alapján a választópolgárok 26,32 százaléka járult este 19 óráig az urnákhoz, így a 2. Forduló érvényességéhez szükséges 25 százalékos részvétel révén ismét van országgyűlési képviselője Sopronnak és környékének. 51439 választópolgár közül 13321 szavazott érvényesen GYMS megye 7es számú választókerületében. Az Firt Mátyás, a fidesz-KDNP jelöltje az érvényes voksok 71,7%-át, 9560 szavazatot gyűjtött, így ő fogja képviselni Sopront és környékét a magyar országgyűlésben. Az MSZP jelöltjére 2358an adták a voksukat, így Csák Ferenc a szavazatok 17,7%-át tudhatja a magáénak. Nagy Tamás, az MDF jelöltje 515 szavazatot kapott, a MIÉP színeiben induló Sárdy Barbarára 399en szavaztak. Az SZDSZ jelöltjére Kóczán Zoltánra 298-an voksoltak, a Magyar Vidék és polgári párt támogatásával induló Dr Friedl László Mihály 97. Kirkovits Balázs, a Jobbik jelöltje pedig 94 szavazatot kapott az eredmények 98,15%os feldolgozottsága alapján.

Ma este tovább folytatja útját Sopron felé a 6 óriás tartályt szállító szerelvény-konvoj. A Fertőszéplakról az esti órákban induló szállítmány várhatóan hétfő hajnalban érkezik Sopronba. A megyei rendőr-főkapitányság illetékese azt tanácsolja az autósoknak, hogy inkább kerülőutat válasszanak, mivel a rendőrjárőrök elterelik, illetve lezárják a 85ös főutat a forgalom elől. A több mint 6 méter magas tartályok biztonságos szállítása érdekében Balf térségében a mai napon este 19 és 24 óra között, Sopron területén 0 óra és hajnali 4 óra között szünetel az áramszolgáltatás.

Egy kisrepülőgép rádiójának hibás kódbeállítása miatt kellett a magyar légierő vadászrepülőgépeinek felszállniuk szombat délután, a kisrepülőgép ugyanis azt jelezte, hogy eltérítették - közölte Kiss Dezső, a Honvédelmi Minisztérium sajtóügyeletese. A repülésirányítóknak nem sikerült felvenniük a kapcsolatot a Jakabszállás és Fertőszentmiklós között közlekedő német, kétszemélyes repülőgéppel, ezért a NATO a készültségi erők riasztását rendelte el. Kecskemétről két MiG-29-es vadászrepülőgép szállt fel, a géppár a levegőben azonosította a kisrepülőgépet, majd egészen a fertőszentmiklósi leszállásig kísérte azt - közölte a sajtóügyeletes. A leszállás utáni meghallgatáson a kisrepülőgép pilótája elmondta, hogy repülés közben a rádiója meghibásodott, azonban véletlenül rossz, úgynevezett "másodlagos válaszjeladó kódot" állított be, amely azt jelezte a repülésirányítóknak, hogy eltérítették a repülőgépet.

A MÁV 2006-ig évente 30-40 vasúti átjárót korszerűsít, idén 37 helyre kerül új sorompó - közölte a cég vasútbiztonsági igazgatója a siófoki busztragédia második évfordulóján tartott koszorúzáson. Bencsik László felhívta a figyelmet arra, hogy a vezetők és a gyalogosok sokszor szabálytalanul kelnek át a vasúti átjárókon. A 33 halottat követelő siófoki tragédia óta 140-nel több fél-sorompó működik, de az áldozatok száma mégsem csökken - tette hozzá a MÁV illetékese.

Nincs ötös a lottón A hatoslottón egy játékos sem ért el telitalálatot. Az 5+1-es szelvények nyereménye egyenként 18 millió 769 ezer 694 forint. Az ötösök 311 ezer 842, a négyesek 4 906, a hármasok 939 forintot érnek.
A nyerőszámok: 8, 19, 21, 23, 27, 28, a pótszám: 24.
Az ötöslottón ezen a héten sem volt telitalálatos szelvény, a négyesekre 2 millió115 ezer 983, a hármasokra 23 126, a kettesekre 1 421 forintot fizetnek.

A várható időjárás
Az Észak-Dunántúlon hétfőn a napsütést többször zavarja felhősödés és elszórtan záporok alakulnak ki. Élénk lesz az északnyugati szél..Az esti órákban 9, 11 fok várható. Eleinte a felhőátvonulásokból szórványosan várható zápor, zivatar, majd éjszakára kiderül az ég. Hétfőn napközben nyugat felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, szórványosan valószínű kisebb eső.
Az erős, sokfelé viharos északnyugati szél éjszakára mérséklődik, majd hétfőn csak helyenként lesz élénk, északon néhol erős a délnyugati szél.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1-6 fok között alakul, de a szélvédett helyeken gyenge fagy is előfordulhat.A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 12-17 fok között valószínű.
Az áradó folyók miatt ismét le kellett zárni több útszakaszt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A Tisza áradása miatt nem lehet közlekedni a dél-borsodi Ároktő belterületén a komphoz vezető úton, a Hernád áradása miatt pedig a Sajóládot Bőccsel összekötő úton, Bőcs község belterületén.



2005. május 08., vasárnap 22:19


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület