CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Újabb gyermek öngyilkosság


Az alig egy hete öngyilkos lett 11 éves soltvadkerti kislány után egy 13 éves madarasi fiú akasztotta fel magát, holttestét bújócskát játszó gyerekek találták meg szombat kora délután, Bácsalmáson, a sportpálya melletti parkban, egy földig lehajló ágú fán. Ferenczi László alezredes, szóvivő közölte: az idegenkezűség teljesen kizárt. A fa alatt talált iskolatáskából előkerült a fiú búcsúlevele is, amiből azonban nem derül ki tettének valódi oka. A nyomozás eddigi adatai szerint valószínű, hogy a fiú az elégtelen tanulmányi előmenetel miatt félt a számonkéréstől.

Ex-elnökök a rakéta-pajzs ellen


Costa Rica és a Szovjetunió volt elnöke, Oscar Arias és Mihail Gorbacsov - Nobel-békedíjas politikusok - arra kérik az Egyesült Államokat, ne hozza létre a 60 milliárd dollárt felemésztő országos rakétavédelmi rakétarendszert. Találkozójukon megállapodtak abban, hogy levélben fordulnak az USA kongresszusához, kérve a képviselőket, ne szavazzák meg az amerikai "rakétapajzs" kiépítésének anyagi fedezetét biztosító törvényt. Igyekeznek megnyerni törekvésükhöz a Nobel-békedíj többi kitüntetettjének a támogatását is: terveik szerint aláíratják velük és ezután küldik el Washingtonba a kongresszusnak címzett levelet.
"Nem lehet igazolni semmivel egy ilyen irdatlan összegű katonai kiadást, miközben a világ szegény országaiban oly nagy szegénység és forráshiány uralkodik. A béke ellensége a szegénység és a környezet állapotának romlása" - hangoztatták.(MTI)

Elsüllyedt várost találtak


Egyiptomi és francia búvárok két 2500 éves ókori városra bukkantak az egyiptomi Alexandriától nem messze a tengerben. Menuszisz és Hérakleion városokat a Krisztus születése előtti előtti 6. vagy 7. században alapították. Ezer évvel ezelőtt süllyedtek el, és jelenleg tíz méterrel a vízfelszín alatt találhatók Alexandriától hat kilométerre. A települések valószínűleg földrengés miatt tűntek el. A városok elnéptelenedése a tenger szintjének emelkedésével vagy földrengések miatti hirtelen zuhanásával magyarázható, de nem zárható ki az éghajlati viszonyok változása sem. A városok az ókorban gazdagságukról és művészetükről voltak híresek, valamint Szerapisz, Ízisz és Ozirisz isteneknek emelt templomaikról.

Sok kieső Monaco-ban


Nem meglepetés, hogy a Forma-1-es nagydíjat kilencen fejezték be. A „célegyenes” utáni első kanyarban hatan ütköztek neki a kordonnak. A felvezető körben az egyik autó jelezte, hogy gondjai támadtak, így csúszott a rajt 10 perccel. Megint bejöhettek a szerelők, és ismét végig kellett játszani a rajt előtti procedúrát. Végül a rajt után rögtön az első körben piros zászlót lengettek, majd a Loews-kanyarban de la Rosa az Arrowssal keresztbe fordult, a mögötte jövők nem tudtak továbbhajtani, a versenyt újra kellett indítani. Fél órás csúszással harmadszor is megtették a versenyzők a felvezető kört, és utána véglegesen elrajtolhattak. A sorrend az első ötnél nem változott: Schumacher, Trulli, Coulthard, Frentzen, Hakkinen. 20 körrel a vége előtt az állás: Coulthard, Frentzen, Barrichello, Fisichella, Irvine, Salo, Hakkinen, Villeneuve, Verstappen, Heidfeld és Herbert. A 70. kör Frentzen számára végzetesnek bizonyult: a német pilóta is áldozata lett annak a bizonyos kanyarnak. Autójával a falnak ütközött, és defektes kerékkel a boxba hajtott. Ezzel fel is adta a versenyt. Így Hakkinen már pontszerző helyen, a hatodikon áll! A verseny állásában már nem történt további változás, gratulálunk Irvine-nak, aki végre szerzett pár pontot a Jaguarnak!

Ellopott megtalálói díj...


Kirabolták a díjátadás előtt eltűnt Oscar-szobrok megtalálójának lakását. A tettesek csak egy dolgot vittek el, a szobrokért kapott jutalmat rejtő páncélszekrényt. A rendőrség azután indított nyomozást, hogy Willy Fulgear bejelentette: távollétében, május 15. és 30. között kirabolták. A tolvajok elvitték a tulajdonos 227 kilogrammot nyomó páncélszekrényét, amelyben a jutalom nagy részét és ékszereket őrzött, összesen 40 ezer dollár értékben. Fulgear márciusban 50 ezer dollárt kapott azért, mert egy kukásautóban megtalált az 55 ellopott szoborból ötvenkettőt. Emellett meghívást kapott a díjátadási ünnepségre is - emlékeztetett az AFP.

Etnonet a kisebbségeknek


Június első hetében "töltik meg" tartalommal a szerkesztők az Etnonet néven indított honlapot (www.etnonet.hu); ez az első olyan magyarországi internet-folyóirat, amely a nemzetiségeknek nyújt információkat és szolgáltatást. - A honlap elindításával hozzá akarunk járulni ahhoz, hogy a Magyarországon élő kisebbségek mind teljesebb mértékben kiépíthessék kulturális autonómiájukat - mondta Várfalvi Attila főszerkesztő. Hozzátette: szándékuk az, hogy a honlapon minden etnikum megjeleníthesse sajátos kultúráját, eseményeit. Elmondása szerint a hírek rovatban a 13 kisebbség aktuális hírei, eseményei kapnak helyet, valamint az őket érintő történésekről szerezhetnek tudomást. A kultúra rovatban az első héten egy görög festménykiállítást láthatnak az érdeklődők. A jogtárban a nemzetiségekről szóló joganyagot találja meg az olvasó.
- A honlap rendszeresen közli majd a nemzetiségeket érintő pályázati kiírásokat, a parlamenti figyelőben pedig minden olyan jegyzőkönyvet, bizottsági anyagot közzétesznek, amelyek a nemzetiségekről szólnak - közölte Várfalvi Attila.



2000. június 04., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület