CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

Izraeli ünnepségek
Zabolátlan Ebola?
Öngyilkos merénylet
Árvíz a Bánságban
Elfogadta az Európai Unió alkotmányát az osztrák parlament


Hazai hírek

Új tételsort nyomtatnak a hátralévő írásbeli érettségi vizsgákra
Mi lett a páncéltörőkkel?
Ez vajon melyik paprika?
Izgatás
Kiemelt rendőri biztosítást kap a kupafinálé.
Bezárja a tapolcai kiképzőközpontját a Honvédség az év végén.
Jelentős támogatást kap több Nyugat-Dunántúli egyetem és főiskola
Állami segítség Mádnak
Fejlesztési Road Show Győrben
Politikai vitanap a Parlamentben
Citrom díjat 'adományozott' ma a Fidelitas Gyurcsány Ferencnek
Hírek röviden
A címvédő FTC huszonegyedszer, a Matáv Sopron először hódíthatná el a színezüst trófeát.
12-edszer rendezik meg Győrben a kajak-kenu maratoni országos bajnokságot

Az időjárásról


A várható időjárásról


Izraeli ünnepségek
Izrael ünnepségek miatt lezárja a palesztin területek határát. Az izraeli hadsereg szombat estig rendelte el a teljes lezárást Ciszjordánia és a Gázai övezet határán, mert merényletektől tartanak. A zárlatot legfeljebb néhány esetben, a palesztin hatóságokkal való egyeztetés után oldják fel.
Izraelben szerdán estig tart az Emlékezés Napja, amelyen az arabokkal vívott számos háborúban elesett több mint 20 ezer izraeli katonát gyászolják, csütörtökön pedig Izrael állam kikiáltásának évfordulóját ünneplik.

Zabolátlan Ebola?
Kongó Cuvette West térségében ezen a héten öt ember halt meg egy nem beazonosított betegségben. Egészségügyi szakértő vizsgálódik a térségben, mivel feltehetőleg egy új Ebola járvány kialakulásától tartanak. - Csak a laboratóriumi tesztek után lehet biztosat állítani. - közölte Damase Bozongo, a térség egészségügyi hivatalának vezetője. - Az eddigi áldozatoknál tapasztalt tünetek erősen hasonlítanak az Ebola nevezetű vérzéses lázhoz. A vírus által okozott halálozási ráta megközelíti a 90%-ot.

Öngyilkos merénylet Irakban egyidőben három bombatámadást követtek el reggel. Tikrítben 27-en meghaltak és 70-en megsérültek, amikor öngyilkos merénylő robbantott a város egyik piacán, egy rendőrőrs közelében. Bagdadban autóba rejtett bomba robbant egy rendőrségi épület mellett. A merényletnek négy halálos áldozata és több tucat sebesültje van. Az iraki fővárostól északra, Hávíjában szintén öngyilkos merénylő robbantott egy toborzó központban. A detonációban 19-en meghaltak és 25-en megsérültek.

Árvíz a Bánságban
A bánsági Módoson eddig összesen mintegy 250 lakóház dőlt össze, a tüdőkórházat és több középületet is elöntött az ár. Káptalanfalva ötven lakóháza már 21 napja vízben áll, a lakosság még hónapokig nem térhet vissza otthonába. Becslések szerint legalább ugyanennyi ház fog összedőlni, köztük az összes káptalanfalvi is -tájékoztat az OBJEKTÍV Hírügynökség.
A szerb kormány az elkeseredett módosi polgárok megnyugtatása érdekében úgy döntött, hogy a víz visszahúzódása után minden összedőlt és megrongálódott házat újjáépíttet, illetve helyreállíttat, s megtéríti a többi ingatlanban és az ingóságokban esett összes kárt. A lakóépületekben esett kárt mintegy kétmillió euróra becsülik.
A helyszínen levő vízügyi szakemberek a gátak megnyitásával és utak átvágásával igyekeznek az alacsonyabban fekvő Temes és Bega folyóba vezetni a romániai gátszakadás következtében kialakult hatalmas tó vizét. A Szerbia középső részén levő Leskovac környékén 3000 háztartás és 25 000 hektár termőföld került víz alá.

Elfogadta az Európai Unió alkotmányát az osztrák parlament
Elsöprő többséggel fogadta el az Európai Unió alkotmányát az osztrák parlament és a még csak tagjelölt Bulgária törvényhozása. A bécsi alsóházban igennel voksolt a radikális jobboldal is, amely néhány napja még népszavazás kiírását szorgalmazta. Bulgáriában az uniós csatlakozási szerződéssel egyidejűleg szavazták meg a közösség alapokmányát. Bulgária a tervek szerint 2007-ben lesz az Európai Unió tagja.


Új tételsort nyomtatnak a hátralévő írásbeli érettségi vizsgákraÚj tételsort nyomtatnak a hátralévő írásbeli érettségi vizsgákra. Magyar Bálint oktatási miniszter közölte, hogy a mai magyar nyelvű történelem érettségi reggel 8 óra helyett 10-kor kezdődik. Az új történelem feladatokat a Belügyminisztérium juttatja el a megyei közigazgatási hivatalokhoz. Lamperth Mónika belügyminiszter arra kéri az iskolák vezetőit, hogy a vizsgatételeket személyesen vagy írásos meghatalmazással rendelkező képviselő útján reggel 6 és 7 között vegyék át az illetékes megyei közigazgatási hivataloknál. Budapesten a Vasas Fáy utcai klubjában kapják meg a történelem feladatokat az intézményvezetők. Az Oktatási Minisztérium közleményéből az is kiderül, hogy a nem magyar nyelvű történelem írásbeli május 21-én lesz. Angol nyelvből az emelt és a középszintű érettségi vizsgára csütörtökön, németből szintén az emelt és középszintű vizsgára pénteken kerül sor. Az írásbeli vizsga mindhárom esetben 10 órakor kezdődik majd.
Az oktatási jogok biztosa szerint sokan előre ismerhették a keddi matematika érettségi feladatokat. Aáry-Tamás Lajos a távirati irodának elmondta: eddig mintegy harminc bejelentés érkezett az ügyben, ezek között van olyan, amelyben egy-egy diák jelezte, hogy az osztályban legalább az érettségizők fele ismerte a tételeket. Az oktatási jogok biztosa közölte: három nap áll rendelkezésre annak eldöntéséhez, hogy meg kell-e ismételniük a diákoknak a matematika érettségit. Korábban három középiskola, egy budapesti, egy győri és egy pécsi intézmény igazgatója jelezte, hogy a diákok ismerték a tételeket.
Éjjel egyig dolgoztak a nyomdák, hogy reggel hat és hét óra között átvehessék az iskolák az új történelem érettségi tételeket. A középiskolák képviselőinek két szűrőn is át kellett esniük és csak utána juthattak hozzá a kérdéseket tartalmazó dobozokhoz. Ezt az eljárást egyes pedagógusok nevetségesnek és felháborítónak tartják, míg mások szerint jól szervezetten kezelik a kialakult problémás helyzetet.A kijelelölt helyszínt félszáz rendőr biztosította és a Vasas csarnokba csak három ellenőrző ponton keresztül juthattak be a több mint kétszáz budapesti középiskola megbízottai. Az iskolák képviselői folyamatosan érkeztek átvenni a tételeket és mivel sokan autóval jöttek ez jelentősen megnehezítette a környékről munkába igyekvők közlekedését.
A Nemzeti Nyomozó Iroda arra figyelmeztet, hogy több ügyeskedő próbálja kihasználni a nyilvánosságra került érettségi feladatok miatt kialakult helyzetet. Az iroda szóvivőjének tájékoztatása szerint többen emelt díjas szolgáltatással, hamisan kínálnak kérdéssorokat az interneten. A rendőrség szolgálati titok megsértése miatt tegnap rendelt el nyomozást, miután az Oktatási Minisztérium jelezte, hogy a magyar írásbeli feladatainak egy része egy ideig látható volt egy internetes portálon.
A miniszterelnök szerint felelőtlen volt az, aki nyilvánosságra hozta az érettségi írásbeli feladatait. Gyurcsány Ferenc egy lakossági fórumon a Krónika kérdésére elmondta, nem jó az, hogyha valakik úgy gondolják, hogy játszhatnak több ezer diák sorsával. Kijelentette: nem lehet minden érettségi tétel mellé rendőrt állítani. Arra a kérdésre, hogy tervez-e személyi változtatásokat a történtek miatt közölte: az a legfontosabb, hogy a diákok sikeresen leérettségizzenek, ezért most személyi kérdésekkel nem foglalkozik.
A Magyar Rektori Konferencia elnöke szerint ha tömegesen kerültek ki az írásbeli érettségi feladatok, az egyetemeknek meg kell fontolniuk, elfogadhatják-e az így letett vizsgákat. Bessenyei Lajos elmondta: ha elszigetelt esetekről van szó, akkor is igazságtalanság történt, de nem akkora, hogy az egész felvételi rendszert felborítsák.
Érvénytelen a május 10-én írt matematika középszintű írásbeli érettségi vizsga - döntött az oktatási tárca vezetője. Az emeltszintű írásbeli érettségi eredménye érvényes - mondta Magyar Bálint a kormányszóvivői tájékoztatón. Közölte: akik felvételiznek matematikából, azoknak egy későbbi pótnapon - május 28.-án, délelőtt 10 órakor - meg kell írniuk a középszintű írásbeli érettségit. A többi diák kérheti, hogy a középiskola utolsó évfolyamának év végi osztályzatát ismerjék el középszintű érettségi eredményének, vagy a vizsgát meg kell ismételni. A tárca döntését úgy hozta meg, hogy előzetesen konzultált a szakmai szervezetek vezetőivel, akik humánus megoldásnak tartják a döntést, ezért támogatják azt. - olvasható az Oktatási Minisztérium honlapján.

A Határőrség állítólag eladott páncéltörő rakétáinak sorsát firtatja a Magyar Demokrata Fórum. Karsai Péter képviselő sajtótájékoztatóján azt mondta: úgy tudják, hogy egy közeli országnak, esetleg Szlovákiának adták el azt a mintegy 100 páncéltörőt, amely a szovjet államadósság ellentételezéseként a '90-es években érkezett. Kovács Iván, a Határőrség szóvivője közölte, a fegyvereket a szervezetnél nem állították rendszerbe. A honvédelmi tárca szóvivője azt mondta, hogy a rakétakomplexumokat egy honvédségi bázison őrzik.

Ez vajon melyik paprika? A Gazdasági Versenyhivatal összesen tízmillió forintra büntetett három paprikafeldolgozó céget. A Házi Pirospaprika Kft, a Szegedi Paprika Fűszer és Konzervgyártó Rt. és a Kalocsai Fűszerpaprika Rt.-t azért marasztalták el, mert mindhárman a fogyasztók megtévesztésére alkalmas csomagolásban fogalmazták a paprikaőrleményüket. A cégek nem tüntették fel, hogy az áru a magyar mellett, külföldről származó paprikát is tartalmaz.

Izgatás Hungarista röplapok terjesztőit keresi a rendőrség Budakeszin és Nagykovácsiban. A Budaörsi Rendőrkapitányság vezetője elmondta, hogy Budakeszin több postaládában találtak a Magyar Jövő Csoport aláírással ellátott röpiratot. A rendőrség közösség elleni izgatás bűntette miatt nyomoz.

Kiemelt rendőri biztosítást kap a kupafinálé.
Egy internetes szaklap beszámolója szerint Fejér megye egész területén fokozott ellenőrzésekre számíthat mindenki a szerda esti Magyar Kupa döntője miatt , és természetesen a mérkőzéseken is kiemelt rendőri biztosítással kell számolniuk a drukkereknek.A Sopron és a Ferencváros összecsapása előtt rendezik a Szabad Föld Kupa utódjaként funkcionáló amatőr csapatok részére kiírt kupa döntőjét,amelyben a Kisvárda és az Arnót gárdája mérkőznek meg egymással fél 6kor. Az amatőrök meccse után este 20.00 órai kezdettel lép majd pályára a Sopron és a FTC csapata, a szervezők nagyjából 5-6000 nézőre számítanak. A két csapat szurkolóit a rendőrség hermetikusan elkülöníti majd egymástól, a drukkerek sem a meccs előtt, sem alatta, sem pedig utána nem találkozhatnak egymással. A Fejér megyei Rendőrkapitányság térfigyelő kamerákkal lesi majd a szurkolótáborokat, így a legkisebb rendbontás is dokumentálásra kerül, annak elkövetője pedig büntetőeljárásra számíthat.A Kupa átadásakor a szurkolók nem léphetnek be a pályára.

Bezárja a tapolcai kiképzőközpontját a Honvédség az év végén.
A szerződéses katonák kiképzését Szentendrére helyezi át. A döntést azzal indokolták, hogy a központ kihasználtsága csekély, a hadsereg kisebb létszáma miatt kevesebb szerződéses katonára van szükség. Ráadásul a tapolcai laktanya fejlesztése költséges és a szentendrei bázison van elég kapacitás a szerződéses katonák képzésére.

Jelentős támogatást kap több Nyugat-Dunántúli egyetem és főiskola
Több nyugat-Dunántúli felsőoktatási intézmény kap jelentős, vissza nem térítendő támogatást a Regionális Operatív Program keretében. A szerződést a mai napon adja át az intézményeknek Szegvári Péter, a Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal elnöke.

Állami segítség Mádnak
A kormány 80 millió forintot szavazott meg a felhőszakadás sújtotta Mád lakossági kárainak rendezésére. Szabó György, a térség szocialista országgyűlési képviselője a Magyar Rádiónak elmondta, hogy a biztosított lakóépületeknél a biztosítási összegen felüli kárt az állam kifizeti, a nem biztosítottaknál a helyreállítás 90 százalékát fedezi. A melléképületek helyreállításához 100 milliós kedvező hitelt kínálnak: a kölcsön kamatmentes és törleszteni csak három év után kell. A tokaj-hegyaljai ítéletidő okozta mezőgazdasági károkról az agrárminiszter jelentést készít a kormánynak.

Fejlesztési Road Show Győrben
Győrbe érkezett a Magyar Fejlesztési Bank Rt. és a Magyar Regionális Fejlesztési Hivatal közös Road Show-ja. A nyár elejéig tartó, és mind a hét statisztikai régióba eljutó rendezvénysorozat elsődleges célja, hogy az MFB Rt. hitelkonstrukcióit az önkormányzatok, az agrárium és a kis- és középvállalkozások döntéshozói is megismerhessék. A győri rendezvényen Czirják Sándor, a pénzintézet vezérigazgatója más egyéb mellett szólt a vállalkozók, az önkormányzatok igényei és a bank lehetőségeinek összekapcsolásáról. Mint mondta: ez azért is szükséges, mert 2007-től régiónként 12-15 milliárd forintnyi vissza nem térítendő uniós támogatás érkezik az országba, de ezt a jelentős összeget csak akkor lehet felhasználni helybeli döntés alapján, ha addigra minden hazai régiónak saját fejlesztési stratégiája lesz. 2013-ig mintegy 7 000 milliárd forintnyi uniós támogatás jön Magyarországra.

Politikai vitanap a Parlamentben
A kormánykoalíció három évéről tart politikai vitanapot a Fidesz kezdeményezésére az Országgyűlés. A kormánypártok felszólalói szerint valamivel jobban él az ország, mint három éve, az ellenzék viszont úgy véli: nem teljesültek az ígéretek. A Fidesz frakcióvezetője, Áder János azt hangsúlyozta, hogy a fogadkozások ellenére szigorították a lakáshitelezést, nem lett ingyenes a szívgyógyszer, csökkentés helyett emelték az adókat. A szocialisták vezérszónoka, Göndör István szerint azonban igazságosabb lett az ország, bár még sok a tennivaló. Kiemelte, hogy a kormány 50 százalékkal emelte a közszolgálati dolgozók bérét, bevezette a 13-ik havi nyugdíjat, elindította az egyszerűsített vállalkozói adót. Kóka János gazdasági miniszter a költségvetési hiány csökkenését és a gazdaság egyensúlyi pályára kerülését emelte ki.

Citrom díjat 'adományozott' ma a Fidelitas Gyurcsány Ferencnek,
mert szerintük a kormányfő bizonyult minden idők legsikertelenebb miniszterelnökének. Szíjjártó Péter, a Fidelitas elnöke a díj átadása előtt újságíróknak úgy fogalmazott, hogy Gyurcsány miniszterelnöki sikertelensége egyre több szocialista szavazót fordít el az MSZP-től. Szerinte azért is megérdemli Gyurcsány a Citrom díjat, mert olyan vereséget, mint amilyet a hétvégi soproni időközi választáson szenvedtek a szocialisták, még soha nem élt át az MSZP. Utalt arra, hogy a szavazók 72 százaléka szavazott a Fideszre, és csupán 18 százaléka a szocialista jelöltre. Hangsúlyozta, hogy Gyurcsány nemrégiben egy rövid ideig az MSZP Győr-Moson- Sopron megyei elnöke is volt. Így, mint mondta, a Citrom díj a legsikertelenebb megyei pártelnökként is Gyurcsánynak jár. Végezetül az érettségi botrány miatt is a kormányfőt illeti a díj a Fidelitas szerint - tudatta a Független Hírügynökség.

Hírek röviden

Lezuhant egy MiG-29-es vadászgép délután Kecskeméten. A rendőrség közlése szerint a pilóta katapultált. A gép közvetlenül a repülőtér mellett esett le. A Honvédelmi Minisztérium közlése szerint a szerencsétlenséget feltételezhetően az okozta, hogy a gyakorlórepülés közben leállt az egyik hajtómű. A fogyasztói árak áprilisban 0,8 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 3,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az elemzők az év végére 3,7-3,8 százalékos inflációt várnak, hozzátéve, hogy az üzemanyagok áralakulása némi bizonytalanságot vihet a prognózisba.
Japán iskola nyílt Budapesten, egyelőre félszáz kisdiáknak. A távol-keleti ország nagykövete a budai intézmény avatóján elmondta: ma mintegy ezer japán él és száz japán cég működik Magyarországon. Miután a befektetők számára nagy vonzerő, ha van japán tanrendű iskola, az intézmény politikai és gazdasági jelentőséggel is bír - tette hozzá.
A tervezettnél két héttel tovább, június 5-éig tart nyitva az egyiptomi kopt művészetet bemutató tárlat a Szépművészeti Múzeumban. A múzeum a nagy érdeklődés miatt kezdeményezte kairói partnerénél a kiállítás meghosszabbítását. Március közepe óta mintegy 70 ezren nézték meg Budapesten az egyiptomi kincseket.
Kártérítést kap a móri mészárlással meggyanúsított férfi. A Legfelsőbb Bíróság ma kimondta, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság megsértette H. Szilárd személyiségi jogait, amikor azt a hamis látszatot keltette róla, hogy a móri mészárlás egyik elkövetője lehet. A felülvizsgálati eljárásban az elsőfokú ítéletet hagyták helyben, és így jár a félmillió forintos nem vagyoni kárpótlás a férfinak.
Erdőakadémiát rendeztek ma délután a brennbergi gyermektáborban Sopron, a zöld város program keretén belül. A rendezvényen elhangzott: a jövő a megújuló energiaforrásoké. A részletekről Ormos Balázs, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára nyilatkozott
Sporthírek rövidenAz olasz Tuttosport szerint a francia labdarúgó-bajnokságot a nemrég zsinórban negyedszer megnyerő Olympique Lyon szemet vetett az olasz listavezető Juventus csatárára, David Trezeguet-re
A francia csatár állítólag 16 millió angol fontot is megérne a Lyonnak, ám a Zebráknak valószínűleg még ez is kevés lesz: a hírek szerint 20 millió font alatt nem állnak szóba a vevőjelöltekkel, de más értesülések szerint minden ajánlatot habozás nélkül elutasítanak.
Az legutóbbi négy francia bajnoki címet begyűjtő Olympique Lyon elnöke, Jean-Michel Aulas mindent elkövet, hogy együtt tartsa az idén a Bajnokok Ligájában a negyeddöntőig jutott francia csapat keretét.
Hétfőn a sikeredző, Paul Le Guen távozott a gárdától, de bár rengeteg játékost környékeznek európai élcsapatok, a tréneren kívül egyedül a csatár Sidney Govou-t engedi el az elnök - őt is csak különleges érdemeire való tekintettel.
Szombaton hatodik alkalommal kerül sor az egymillió forint összdíjazású FILA 7 futófesztiválra, amelynek fő eseményét a teljes magyar férfi élvonalat, valamint egy spanyol és egy kenyai futót is felvonultató TOP 10 viadal jelenti. A rendezők 8000 indulóra számítanak, a futni vágyók legkésőbb a számok rajtja előtt 15 perccel adhatják le nevezésüket.
Elutazott a felnőtt Európa-bajnokság helyszínére, Tenerifére a magyar karate válogatott 18 fős küldöttsége. A kiutazó csapat tagja két a júliusi duisburgi Világjátékokra készülő versenyző, Klima Zsuzsanna és S. Kovács Ádám is. A viadalon rajtuk kívül Tóth Beatrix (kumite -53 kg), Gasparik Kitty (női kata/formagyakorlat), Szebeni József (kumite -60 kg), Ruzsinszki György (kumite -70 kg) és Guba Milán (kumite +80 kg) képviseli a magyar színeket. A delegációt dr. Mészáros János a Nemzeti Sportszövetség általános alelnöke vezeti, aki egyszersmind a Magyar Karate Szövetség elnöke is. Versenyzőink pénteken lépnek először tatamira.

A címvédő FTC huszonegyedszer, a Matáv Sopron először hódíthatná el a színezüst trófeát.

A Magyar Kupa 65. döntőjét rendezik ma este Székesfehérvárott. A fináléba a címvédő, húszszoros kupagyőztes Ferencváros, valamint a végjátékba jutással máris története legnagyobb sikerét jegyző Matáv FC Sopron került. A két együttes összecsapásának tétje nem csupán a színezüst trófea elhódítása, hiszen a nyertes fél már biztosan elindulhat az ősszel az UEFA-kupában. A Ferencváros ugyan még az Arany Ászok Ligát is megnyerheti, ami a Bajnokok Ligája-selejtezőt érő produkció lenne, illetve a bajnoki második helyet is megszerezheti, ami meg UEFA-kupa-indulásra jogosít, ellenben a Matáv FC Sopron számára a mai összecsapás az egyetlen esély (hacsak az UEFA-Intertotó-kupára nem a bordó-szürkéket nevezi az MLSZ), hogy a következő évadban megmutathassa magát az európai porondon.
Különleges bravúrt érhet el, amennyiben csapatával, a Matáv FC Sopronnal megnyeri a Magyar Kupát a csapat szakvezetője, Pintér Attila. A fiatal szakember második éve dolgozik a magyar labdarúgás élvonalában. Az előző évadot még Sopronban kezdte, ám a szezon második felében a Ferencvárost irányította, amellyel bajnokságot és Magyar Kupát is nyert.
"Haza akarjuk hozni a kupát és a legfényesebb érmeket Sopronba, mert mi mindig a maximumra törekszünk... Annyiban lesz más ez a meccs, mint egy bajnoki, hogy itt nincs javítási lehetőség. Fegyelmezettebben kell játszanunk, mint az ellenfél és jobban kell akarnunk a győzelmet, ez lehet a siker titka."

12-edszer rendezik meg Győrben a kajak-kenu maratoni országos bajnokságot
Pénteken 45 egyesület 1500 versenyzőjének részvételével, 12-edszer rendezik meg Győrben a kajak-kenu maratoni országos bajnokságot. A versenypálya a szokásoknak megfelelően a férfiaknál 36 kilométeres lesz, míg a nőknél és a kenusoknál csak 28 kilométer - a változtatás a világversenyek távjához igazodik. A program pénteken 15:00 órakor a felnőttek egyes számaival indul. Szombaton és vasárnap 9:00 órakor kezdődnek a futamok, előbbi napon a párosok állnak rajthoz, vasárnap pedig az utánpótláskorúak versenyére kerül sor. Borsodi Géza, a maratoniak szövetségi kapitánya elmondta: az ob egyben válogató lesz a csehországi Európa-bajnokságra, a tervek szerint számonként az első és második helyezett indul, néhány egység azonban síkvízi versenyeken is érdekelt. Ezért az országos bajnokság után csak a válogatott keretet jelölik ki, csapatot még nem hirdetnek.

A várható időjárás
Az Észak-Dunántúlon szerdán délelőtt az erősen felhős égből eső, zápor várható, délután csökken a felhőzet, egyre kevesebb helyen valószínű csapadék és kisüt a nap. Erős, helyenként viharos lesz az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 16 fok körül alakul. Késő este 9, 11 fok várható.
Holnap sok lesz a napsütés. Az északnyugati, északi szél megélénkül, zivatarban viharossá válik. A hőmérséklet hajnalban 1, 6, néhol gyenge fagy is lehet, holnap délután 14, 18 fok várható.



2005. május 11., szerda 14:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület