CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

A The Washington Times Trianonról


Az amerikai lap vasárnapi száma cikket közölt a trianoni szerződésről, Balint Vazsonyi tollából. A szerző részletesen ismertette Trianon Magyarországra gyakorolt hatását, az ország hatalmas területi, népességi és anyagi veszteségeit. Vazsonyi szerint az utódállamok nem sáfárkodtak jól a kezükre került területekkel, mint "a történelem ajándékával". Ami következett, az "a kultúrák módszeres lerombolásának rémtörténete" volt, és e rombolás magyarok millióit érintette, akik "még mindig Európa legnagyobb elnyomott kisebbségét" képezik - írta. Hogy maguk az utódállamok sem tudták meghozni a boldogságot a magyarok kárára, azt Vazsonyi szerint mutatja Csehszlovákiának az első adandó alkalommal történt kettéhasadása, valamint a Jugoszláviát sújtó tragédiák sorozata. Megjegyezte - a balkáni béketeremtő erők jelenlétére utalva -, bár az amerikaiak közül kevesen hallottak Trianonról, mégis, ma is amerikaiak ezrei teszik kockára életüket Trianon következtében. Megállapítása szerint nem volt helyénvaló, ahogyan az Egyesült Államokban a szlovákiai, romániai, szerbiai magyarok millióinak sorsát figyelmen kívül hagyták, és "régóta esedékes lenne a Duna térségére vonatkozó ihletett kezdeményezés". (MTI)

Máma már nem "autóznak" tovább...


Végetért a két hét, amit egy autóban kellett eltöltenie a négy “szerencsés” vállalkozószelleműnek. Május 22. óta ültek a Skála Metró teraszán a Nyugati téren egy autóban. Három óránként mozdulhattak ki egy kicsit, de akkor csak 15 percre. Újságot, könyvet, rádiót, ételt nem vihettek magukkal, minden szükségleteiket abban a negyed órában kellett elintézniük. Hétfőn reggel negyed nyockor szállhattak ki a Suzukiból, már nem csak negyed órára. Hordósi Zsuzsnna, Szarvas András, Puska Tamás és Buzás Lajos közül az egyetlen hölgy vihette haza a Suzuki wagonR+ -t. Mivel mind a négyen végigbírták, az döntött, akinek a kis urnájába több adomány gyűlt össze. A többiek robogót, pénzjutalmat és egyéb ajándékcsomagot kaptak.

Potyázók halála


Két szerencsétlenül járt potyautas holttestére bukkantak a stockholmi repülőtéren az egyik Airbusban. Feltehetően már péntek óta a gépen voltak. A két fiatal férfi hulláját egy rutinellenőrzés során találták meg a technikusok vasárnap, a gép futóműházában. Az Airbus pénteken szállt fel a Dominikai Köztársaságban lévő Puerto Platából. Papírjaik is arról tanúskodtak, hogy Dominikában jutottak fel a gépre. A chartergép azóta megjárta velük Görögországot is. Az Airbus 330-asnak ezen a típusán a futóműház két kétméteres kamrából áll, de a potyautasok segítség vagy különleges ismeretek nélkül nem juthatnak be oda. A kamrákat hetente ellenőrzik. Még nem ismert, közvetlenül mi okozta halálukat. A futómű-házban azonban jóval fagypont alatti hőmérséklet van, s a két potyázó csak pólót és rövidnadrágot viselt. Az ilyen ügyeket nem bűntényként kezeljük, a két fiatal minden bizonnyal úgy akarta hazáját elhagyni, hogy elbújtak a gépen - közölte a svéd rendőrség szóvivője. (MTI)

Camilla-t bemutatták a királynőnek


II. Erzsébet brit uralkodó legyűrte ellenérzéseit, és szombaton találkozott Camilla Parker Bowlesszal, Károly herceg kedvesével. A tudósítók által "történelminek" nevezett eseményre Highgrove-ban, a walesi herceg vidéki rezidenciáján került sor, ahol a trónörökös ünnepi ebédet adott Konsztantin volt görög király 60. születésnapja alkalmából. Bár Camilla évtizedek óta ismert és bejáratos a királyi udvarba, most esett meg először, hogy hivatalosan is bemutatták a királynőnek. A találkozó hírét világgá röpítő News of the World bulvárlap már az újabb királyi esküvő lehetőségét emlegeti, mondván, most már semmi akadálya annak, hogy a trónörökös feleségül vegye szíve választottját. (MTI)

Csökkenő benzinárak


Kedden három forinttal csökkenti egységesen a motorbenzinek literenkénti árát a Mol Rt, amit a kedvező árfolyamváltozások következtében tud megtenni a társaság. A Mol tájékoztatása szerint az elmúlt hét során a forint olyan mértékben erősödött a dollárral szemben, ami lehetővé tette, hogy erre gyorsan reagáljanak. Így a 91- es motorbenzin listaára 236,90 forint lesz literenként, míg a 95-ös 239,90-be, a 98-as pedig 248,90 forintba kerül. A dízel-üzemanyagok ára változatlan marad. Az egyes töltőállomások elhelyezkedésétől függően az árak eltérhetnek a listaártól. A benzin belföldi árát három tényező befolyásolja. Az üzemanyagok nemzetközi tőzsdei ára, ez közvetlen hatást gyakorol a benzinimport árszintjére, a dollár forintárfolyam-változása és a kereslet alakulása. A motorbenzinek ára az előző hónapban összességében több mint 7 százalékkal drágult. A Mol Rt. májusban minden héten emelte az árakat.

Sammer lett a Dortmund edzője


A német élvonalbeli csapat egyik nemrégi játékosát szerződtette így edzőnek. A 32 éves Matthias Udo Lattek helyét veszi át mától 2002. június 30-ig. Sammer még 1997-ben is aktív játékos volt, akkor azonban térdműtét miatt abba kellett hagynia a futballozást. 51- szeres német válogatott, és 23-szor válogatták be a korábbi NDK tizenegyébe. A vörös hajú edzőnek lesz dolga a csapattal, mert a Dortmund az idei bajnokságot csak a 11. helyen zárta ahhoz képest, hogy 1995-ben és 1996-ban még a Bundesliga bajnoka, 1997-ben pedig a Bajnokok Ligája győztese volt.

Kiss László úszókapitány csapata


„A MOB hagyja jóvá a válogatást, én csak javaslatot teszek az úszószövetség elnökségének jövő heti ülésére.” - hangsúlyozta Kiss, majd sorolta a neveket.
Nők: Kovács Ágnes (Bp. Spartacus), Risztov Éva (Hódmezővásárhely), Kiss Annamária (Dunaferr), Ferenczy Orsolya (Bp. Honvéd), Lakos Gyöngyvér (FTC)
Férfiak: Czene Attila, Zubor Attila, Horváth Péter (Sport-Plusz), Güttler Károly, Batházi István (Bp. Spartacus), Szabados Béla, Gáspár Zsolt (FTC)
A kapitány jelezte, hogy a nőknél Kovács Kornélia (Gyula), a férfiaknál Bodrogi Viktor (Százhalombatta) a július 27-30. között a franciaországi Dunkerque-ben sorra kerülő ifjúsági Eb-n harcolhatja még ki az olimpiai részvételt. Simon Jácintra és Szűcs Tamásra (mindkettő FTC) abban a 4x200 m-es gyorsváltóban számít, amelyiknek hétfőn délután 4-kor a Komjádi uszodában (hivatalos csúcskísérlet keretében) - lesz lehetősége az ötkarikás szint teljesítésére. „Kicsi, de erős csapat.” - mondta Kiss. – „Mindenki "munkából" versenyez majd, a fő cél az olimpia!” Kiss László, aki a most véget érő bajnokságon szerzett tapasztalatai alapján is egyértelműen derülátó az olimpiai esélyeket illetően, hangsúlyozta: nagyon örül a szigorodó doppingellenes harcnak, a vérvétellel is járó ellenőrzéseknek, mert meggyőződése, hogy ez a magyar esélyeket növeli. (MTI)



2000. június 05., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület