CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

Elfogadta az Európai Unió alkotmányát az osztrák és szlovák parlament
Az orosz elnök a külföldi befektetések részleges korlátozására adott utasítást kormányának.
Ismét súlyos buszbaleset történt Szerbiában
Hírek röviden


Hazai hírek

Ma az angol írásbelivel folytatódnak az érettségi vizsgák
Lassú lépések az egészségügyben
Honvédelmi Minisztérium vizsgálóbizottságot hozott létre a MiG-29-es vadászgép balesetének kivizsgálására.
Állami pénzek kárrendezésre
Újabb megerősítést kapott a hungarikumnak is számító Tokaji bor.
Konferencia Szombathelyen
Sopron gárdája fölényes 5-1-es győzelmet aratott
Megszépült az Újteleki utca Sopronban.

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek



Elfogadta az Európai Unió alkotmányát az osztrák és szlovák parlament
Nagy többséggel fogadta el az Európai Unió alkotmányát az osztrák és szlovák parlament, valamint a még csak tagjelölt Bulgária törvényhozása. A bécsi alsóházban igennel voksolt a radikális jobboldal is, amely néhány napja még népszavazás kiírását szorgalmazta. Pozsonyban 116 képviselő szavazott igennel, míg 27-en nemmel. Bulgáriában az uniós csatlakozási szerződéssel egyidejűleg fogadták el a közösség alapokmányát. Bulgária a tervek szerint 2007-ben lesz az Európai Unió tagja.

Az orosz elnök a külföldi befektetések részleges korlátozására adott utasítást kormányának.
Vlagyimír Putyin felszólította kabinetjét, hogy törvényben szabályozza a külföldi részvétel mértékét a nemzetbiztonsági szolgálatokhoz és hadsereghez kötődő cégekben. Az elnök utasítása szerint a törvénynek garantálnia kell az alapvető természeti erőforrások felett rendelkező vállalatok orosz kézben tartását is.

Ismét súlyos buszbaleset történt Szerbiában
Legkevesebb egy ember meghalt, tizenketten pedig megsérültek, amikor szakadékba zuhant egy busz Szerbiában.
A baleset Bitoli és Belgrád között, a dél-szerbiai Vranje mellett zuhant le egy hídról. Az áldozatok száma valószínűleg nem végleges, a baleset okai sem ismertek. A vranjei kerületi bíróság vizsgálóbírója és ügyésze, illetve rendőrök és tűzoltók vizsgálódnak a helyszínen.

Hírek röviden
Washingtonban vaklármának bizonyult a terrorriadó. A kiürített Capitoliumba és a Fehér Házba is visszatérhettek a dolgozók. A Nemzetbiztonsági Hivatal közlése szerint egy Cessna kisrepülő a kormányzati negyed közelébe került: vadászgépek a törvényhozás épületétől három mérföldre fogták el az eltévedt gépet Washingtonban.
A német parlament ma szavaz az Európai Unió alkotmányáról. Tegnap nagy többséggel fogadta el az alaptörvényt az osztrák és szlovák parlament, valamint a még csak tagjelölt Bulgária törvényhozása. Javier Solana, az unió külügyeinek felelőse tegnap hangsúlyozta: Európa nem engedheti meg magának, hogy az alkotmányos szerződés elutasításával önmagán üssön sebet.
Bagdadban lelőttek egy iraki vezérkari tisztet és egy rendőr ezredest. A tábornokra akkor lőttek rá, amikor kilépett háza kapuján. Egy órával később a rendőrtisztet támadták meg, éppen amikor a munkahelyére, az iraki belügyminisztériumba indult. Tegnap több mint hetven áldozata volt a legvéresebb merényletsorozatnak, amelyet az új iraki kormány megalakulása után követtek el.
Kuvait összeállította a volt iraki diktátor, Szaddám Huszein és több mint háromszáz tisztségviselője elleni vádlistáját. A dokumentumot átadják az illetékes iraki bíróságnak. A listán szerepel 600 ember elrablása, ezrek megkínzása, rablás és a mintegy hétszáz olajkút felgyújtása is. Mindezeket a háborús bűncselekményeket Kuvait 1990-91-es megszállása során követték el a dokumentum szerint.
A török kormány nem zárkózik el attól, hogy újratárgyalják a halálra ítélt kurdvezető, Abdullah Öcalan ügyét. Az ankarai kormányszóvivő azután nyilatkozott, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága úgy határozott: nem tisztességes eljárásban mondták ki az ítéletet. Az ankarai szóvivő kijelentette: Törökország tudja, hogy mi a dolga, és a török népnek nem kell attól tartania, hogy Öcalan kiszabadul.


Hazai hírek



Ma az angol írásbelivel folytatódnak az érettségi vizsgák
Ma az angol nyelvi írásbelikkel folytatódnak a kétszintű érettségik, a diákok közép- és emelt szinten tesznek vizsgát. Az érettségik délelőtt tíz órakor kezdődnek.
A diákok nem az eredeti tétel sorokat írják, hanem újranyomtatott feladatokat kapnak, mivel több tárgy vizsgakérdése idő előtt nyilvánosságra került. Az újranyomtatott érettségi tételeket a vidéki intézmények a megyei közigazgatási hivatalokban, a fővárosi intézmények a vizsgatételeket a Vasas Sport Klub létesítményében vehették át reggel hat órától. Az új írásbeli vizsgatételek mellett a vizsgán használni kell majd az eredetileg hangkazettán megküldött hanganyagot.
A mai angol érettségi tételeket szigorú biztonsági intézkedések mellett nyomtatták a Magyar Hivatalos Közlönykiadó Lajosmizsei Nyomdájában. A becsomagolt és lepecsételt dobozokat Rendészeti Biztonsági Szolgálat járművein, rendőrségi biztosítás mellett szállították a közigazgatási hivatalokba.
Mindenhol rendben elkezdődtek az angol írásbeli érettségi vizsgák reggel 10 órakor - közölte az oktatási tárca. Emelt szinten száz vizsgahelyszínen 5843 diák ad számot tudásáról, míg középszinten Budapesten 249, vidéken 770 középiskolában vizsgázik 38 445 diák.
A minisztérium közleménye szerint reggel 6 órára az összes angol nyelvi írásbeli érettségi tétel megérkezett a megyei közigazgatási hivatalokba. A fővárosi iskolaigazgatók reggel 8 óráig valamennyien megkapták az érettségi tételsort. Az angol írásbeli érettségi feladatait a Fővárosi Közigazgatási Hivatal 70 fős stábja adta át a 253 fővárosi középiskola igazgatóinak.
A kedden írt matematika középszintű írásbeli érettségi vizsgát érvénytelenítették.Magyar Bálint indoklása szerint a feladatsorok már jóval a vizsga előtt nyilvánosságra kerültek. A miniszter bejelentette hogy az emeltszintű írásbeli érettségi eredménye érvényes. Magyar Bálint közölte: akik felvételiznek matematikából, azoknak május 28-án meg kell ismételniük a középszintű írásbeli érettségit. Ez körülbelül 30 ezer diákot érint. A többi diák kérheti, hogy a középiskola utolsó évének év végi osztályzatát ismerjék el középszintű érettségi eredményének, vagy megismételheti a vizsgát.
A magyar rektori konferencia szerint az egyetemi felvételik szempontjából korrekt és tiszta helyzetet teremt a matematika érettségi újraírásáról szóló döntés. A szervezet elnöke elismerte, hogy így azoknak is újra kell érettségizniük, akik először is becsületesen vizsgáztak, de szerinte ez még mindig a kisebb rossz mintha tisztességtelenek is bekerülnek az egyetemekre. Bessenyei Lajos megismételte: a rektori konferencia ragaszkodott ahhoz, hogy az egyetemekre ne gyűrűzzön be az érettségi botrány.

Lassú lépések az egészségügyben
A kormány elfogadta a száz lépés program egészségügyet érintő változásainak ütemtervét. Batiz András szóvivő elmondta, hogy a kormány még a parlament tavaszi ülésszakán benyújtja a szükséges javaslatok nagy részét. Amennyiben az országgyűlés elfogadja a módosításokat, egyes intézkedések hatásai már az év második felében érzékelhetőek lesznek. A társadalombiztosítással kapcsolatos változtatásokat szeptembertől tárgyalja a kormány. Gyurcsány Ferenc egy szakmai tanácskozáson azt mondta, hogy az egészségügyi változtatások 21 pontja a reform általános irányát is jelzi.

Honvédelmi Minisztérium vizsgálóbizottságot hozott létre a MiG-29-es vadászgép balesetének kivizsgálására.
A A gép délután zuhant le Kecskeméten. Leszállás közben gyulladt ki a hajtóműve. A pilóta katapultált, előtte azonban úgy irányította a gépet, hogy az lakott területet ne veszélyeztessen.

Állami pénzek kárrendezésre
A kormány 76 és fél millió forinttal megemelte a felhőszakadás sújtotta Mád kárainak rendezésére szánt pénzösszeget. Közben - a mezőgazdasági károk kivételével - elkészült a tokaj-hegyaljai ítéletidő következményeinek felmérése. A kár csaknem félmilliárd. Batiz András kormányszóvivő közlése szerint, Mádon, Szegilongon, Szegin és Bodrogkisfaludon több mint száz épületet kell helyreállítani, négyet pedig lebontani. Korábban Szabó György, a térség szocialista országgyűlési képviselője a Krónikának elmondta, hogy a biztosított lakóépületeknél a biztosítási összegen felüli kárt az állam kifizeti, a nem biztosítottaknál a helyreállítás 90 százalékát fedezi. A melléképületek helyreállításához 100 milliós kamatmentes hitelt kínál az állam.
A kormány a korábbi 35 millió után most újabb 76 és fél millió forintot ad a felhőszakadás sújtotta tokaj-hegyaljai településeknek kárrendezésre. A térségben csaknem félmilliárd forintos kárt okozott az ítéletidő.

Újabb megerősítést kapott a hungarikumnak is számító Tokaji bor.
Az illetékes luxemburgi bíróság ugyanis megerősítette, hogy csak a magyarországi tokaji borvidékről származó borok viselhetik a nemzetközi kereskedelemben a "tokaji" elnevezést. Az Európai Unió legfelső jogi fóruma, a luxemburgi bíróság mai ítélete alapján az olasz bortermelők nem forgalmazhatják terméküket Tocai Friluano néven. Az Európai Bíróság megállapította, hogy a Magyarország és az európai közösség közötti bormegállapodás megkötésekor az olasz megnevezések nem földrajzi megjelölések, hanem egy Olaszországban elismert szőlőfajta nevei voltak, és azok így nem is részesülhettek a közösségi borokra vonatkozó földrajzi megjelölések számára biztosított védelemben. A bíróság úgy vélte, hogy az említett tilalom célja egyrészről a fogyasztók pontos és világos tájékoztatásának biztosítása, más részről pedig a termelők versenyhelyzetének védelme volt.

Konferencia Szombathelyen
A munka, a nők és a család áll annak a háromnapos nemzetközi konferenciának a középpontjában, amely tegnap kezdődött Szombathelyen. Szerdán az osztrák és a magyar munkaügyi miniszter folytatott tárgyalásokat arról, hogyan lehet megkönnyíteni a munkaerő szabad vándorlását. A konferencia magyar előadói főként a 40 év körüli nők helyzetének kilátástalanságára hívták fel a figyelmet, amely részben annak köszönhető, hogy a régióban folyamatosan visszaszorult a könnyűipar. Mind a magyar, mind pedig az osztrák munkaügyi miniszter egyetértett abban, hogy Európa számára legfontosabb a folyamatos növekedés és a munkahelyteremtés. Csizmár Gábor szerint ennek során kiemelt szerepet kell élveznie a szociális kohéziónak. A miniszter a két ország jövőbeni kapcsolatáról is egyeztetett osztrák kollégájával. Úgy vélte a munkaerő szabad vándorlása jelenti továbbra is a legkritikusabb pontot. Csizmár Gábor elmondta: ahhoz, hogy javuljon a helyzet szociális partnerek bevonására lesz szükség.

Sopron gárdája fölényes 5-1-es győzelmet aratott
Tegnap rendezték Székesfehérvárott a Magyar Kupa döntőjét, ahol a Sopron gárdája fölényes 5-1-es győzelmet aratott a Ferencváros csapata ellen. A mérkőzés lefolyása azonban nem volt telejesen zavartalan, a biztosítást végző rendőröknek öt szurkolót kellett előállítani - tájékoztatta az OBJEKTÍV Hírügynökséget a Székesfehérvári RFK szóvivője.
Két személy előállítására azért került sor, mert a stadionban tiltott pirotechnikai eszközt használtak. A két soproni lakossal szemben gyorsított szabálysértési eljárás folytatattak le. Ennek során mindkettőjükre harmincezer forint pénzbírságot szabtak ki, illetve egy évre eltiltották őket sportrendezvények látogatásától.
Három személyt gépjárműrongálással kapcsolatos bejelentés nyomán állítottak elő. A rendelkezésre álló adatok alapján garázdaság miatt indított ellenük büntetőeljárást a Székesfehérvári Rendőrkapitányság.

Megszépült az Újteleki utca Sopronban.
Az infrastruktúra hosszadalmas felújítása után a városüzemeltetés szakemberei fák ültetésével gondoskodtak az utcakép kedvező kialakításáról. A részleteket Nagy Zsolt, városi főkertész mondta el.

A várható időjárás
Az Észak-Dunántúlon csütörtökön sok lesz a napsütés, délután növekszik meg a gomolyfelhőzet. Mérsékelt lesz az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 16 fok körül alakul. Késő este 8, 11 fok várható.
Egy anticiklonnak köszönhetően szárazabb és melegebb léghullámok érkeznek fölénk. Kevés lesz a felhő, csapadék a nyugati országrészben nem valószínű. A gyakran élénk északnyugati, északi szél délutánra mérséklődik. A hőmérséklet napközben 16-17, késő este 10-11 fok körül alakul.



2005. május 12., csütörtök 17:26


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület