CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Sikeres túsz szabadítás


Brazil rendőrök három emberrablót lőttek le és hat túszt szabadítottak ki hétfőn nem messze Sao Paolótól. A rendőrök felfedezték a túszejtők rejtekhelyét. A bűnözők ezt észlelve tüzet nyitottak. A mintegy tíz percig tartó lövöldözésben a rendőrök kerekedtek felül, és három emberrablót leterítettek, másik hármat pedig elfogtak. Miután behatoltak a rejtekhelyül szolgáló épületbe megtalálták azt a három nőt és három férfit, akiket több mint egy hónapja raboltak el. A körülményekhez képest jó állapotban vannak. A hatóságok nem erősítették meg azt a sajtóértesülést, hogy a túszejtők levágták volna egyikük fülét, mert azt remélték, ha a testrészt elküldik foglyuk családjának, kicsikarhatják a váltságdíjat.

Török földrengés


Erős földrengés rázta meg kedd hajnalban Törökország középső részét. Az első jelentések két halálos áldozatról szólnak. A Richter-skála szerint 5,9-es erősségű rengés mintegy 30 másodpercig tartott. Számosan megsérültek. Az anyagi károkról még nem készült felmérés. Egy háromemeletes épület összedőlt az Ankarától hatvan kilométernyire fekvő Yikaricavundurban - jelentette az Anadolu hírügynökség. A földmozgás epicentruma az Ankarától száz kilométernyire északra fekvő Cerkes városában volt.A fővárosban, Ankarában emberek ezrei menekültek riadalmukban az utcákra, amikor remegni érezték házaikat.

Jól szerepelt az RMDSZ!


A kedd délelőttig ismertté vált nem hivatalos végeredmények azt mutatják: az RMDSZ jelöltjei közül a vasárnap tartott első fordulóban polgármesterré választottak 101 főt, 85 jelölt pedig a második fordulóba jutott. Az RMDSZ közel 300 polgármester-jelöltet indított a választáson. Az RMDSZ egyes körzetekben a romániai Német Demokrata Fórum színeiben indult jelöltet támogatta, közülük hármat az első fordulóban polgármesternek választottak. Az első fordulóban 15 független magyar jelölt lett polgármester. A négy évvel ezelőtti helyhatósági választásokon az RMDSZ jelöltjei közül 143 lett polgármester, a független magyar polgármesterek száma meghaladta a húszat. A pártlistákra (a helyi és a megyei tanácsosok listájára) leadott szavazatok eddigi összegzése azt mutatja, hogy az RMDSZ a legerősebb politikai alakulat Szatmár, Maros, Hargita és Kovászna megyében, Kolozs megyében pedig fej-fej mellett áll a Nagy Románia Párttal.

Maszhadov megsebesült


Orosz felderítési adatok szerint megsebesült Aszlan Maszhadov csecsen elnök, valószínűleg még június elsején. Állapotáról nem közöltek részleteket.Gennagyij Trosev vezérezredes, az észak-kaukázusi katonai körzet parancsnoka kedden a hankalai támaszponton újságíróknak nyilatkozva megerősítette, hogy "közvetett információk" vannak Maszhadov sebesüléséről. Szerinte rádiólehallgatások bizonyítják, hogy "megváltozott Maszhadov hanghordozása, beszéde sokkal bizonytalanabb lett". Trosev adatai arról szólnak: Csecsenföldön ma másfél ezer szakadár harcol a kormányerők ellen, s Groznijban mintegy félszáz lázadó fegyveres lehet. (Korábban az orosz források még háromezer "lázadóról" tudtak, s közel félezerre becsülték a csecsen fővárosban rejtőzködő muszlimok számát.) A csecsenföldi orosz parancsnokság arra hívta fel a figyelmet keddi közleményében, hogy még mindig csaknem 100 orosz katona és 300 polgári személy van a "lázadók fogságában". A foglyokkal védelmi állásokat építtetnek a déli hegyekben.

Növekszik az IT-ipar


Az internetes iparág bevétele 74 százalékkal növekedett tavaly az Egyesült Államokban, és az alkalmazottak száma megkétszereződött, 2,5 millióra. A kaliforniai Cisco Systems Inc. finanszírozta, kedden kiadott egyetemi felmérés szerint a digitális szolgáltatások bevétele 524 milliárd dollár volt tavaly, az 1998-as 301 milliárd dollár után. A felmérésbe háromezer olyan amerikai vállalatot vontak be, amely részben vagy egészben vonali kereskedelemből, más internetes forgalom támogatásából vagy közvetítéséből vagy vonali szolgáltatásokat támogató gépek és programok gyártásából szerzi bevételét. A tanulmányban közölt becslés szerint azonban legalább ötvenezer vállalat jövedelme származik részben vagy egészben Internettel kapcsolatos tevékenységből. A leggyorsabban az elektronikus kereskedelem bővült tavaly, bevétele 171,4 milliárd dollárra nőtt az előző évi 99,8 milliárdról.

Nascar 4


Egy újabb visszatérés a Nascar világába… Ezt ismételten a Sierra Studios-nak köszönhetjük, kik immár a negyedik résszel ajándékoznak meg minket… Eddig a Sierra autóversenyeinek nem a grafikája, hanem a realisztikussága fogott meg igazán. Most azonban fejlődtek ezen a téren is. Az Elektronic Arts gyönyörű szép programja után immár a Sierra is felzárkózik a nagyokhoz. Amennyiben a játék megőrzi elődeinek irányíthatóságát és realisztikusságát, akkor semmi nem akadályozza meg a készítőit, hogy ismételten nagy pénzeket keressenek legújabb fejlesztésükön. A játék grafikája több mint pazar! A pálya teljes egészében bekerül a memóriába az indításkor, így kiküszöbölve, hogy játék közben keljen kirakosgatni a textúrákat. Az autók kidolgozása is több mint szépre sikerült. Távolabbról teljesen gömbölyűnek tűnik, mintha nem is polygon-ból tevődne össze! Közelebbről is szinte teljesen ugyan olyan szép! Alig látszanak „durva” vonalak az autón. A pálya, és a pálya mögötti rész is sokkal szebb lett. A versenypályán immár több fénytükröződés és árnyék látható, mint eddig valaha. Így hát csak annyit tudok mondani, ha az összhatást nem rontják el valami kis apró, ámbár idegesítő hibával, akkor ez a játék lesz az eddigi mindenidők legjobb Nascar versenyt szimuláló programja! Akik szeretik az ilyen jellegű száguldást, annak mindenféle képen meg kell néznie! Várható megjelenés: ősszel vagy karácsonykor…



2000. jĂşnius 06., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület