CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Kisebbségi lengyel kormány


Lengyelországban kedden felbomlott a harminc hónapon át kormányzó kétpárti koalíció. A Szolidaritási Választási Akció (AWS) a liberális Szabadság Uniójának (UW) kiválása után egyedül vállal kormányzati felelősséget. Jerzy Buzek kormányfő az elkövetkező napokban új miniszterekre tesz javaslatot - jelentette be Marian Krzaklewskit, a koalíció meghatározó ereje, az AWS elnöke. A Leszek Balcerowicz vezette lengyel liberálisok szóvivője korábban bejelentette, hogy nem tárgyalnak tovább a koalíció megmentéséről, és minisztereik kiválnak a kormányból. A tárgyalások a költségvetési kiadásokkal kapcsolatos nézeteltéréseken akadtak el, valamint azon, hogy ki legyen a miniszterelnök Jerzy Buzek helyett. Marian Krzaklewski, az AWS pártszövetség elnöke azt mondta, hogy bár nem rendelkeznek többséggel a lengyel parlamentben, egyedül is vállalják a kormányzati felelősséget. Az AWS vezetése nyilatkozatban utasította el, hogy a pártszövetség lenne a felelős a kialakult koalíciós válságért. Hírügynökségi jelentések szerint a mostani bizonytalan politikai helyzet nyomán akár előrehozott választások kiírására is rákényszerülhetnek Lengyelországban.

Incidens Koszovóban


Az ENSZ-igazgatás alatt álló tartomány déli részén fekvő Gracanicában ismeretlen tettesek két bombát dobtak egy művelődési házra. Ennek közelében fekszik a nemzetközi békeerő (KFOR) helyi központja is. Szerb források szerint 12 személy sebesült a merényletben, illetve ezt követően a tüntetők és a békefenntartók között kirobbant összetűzésben. A KFOR nagy erőkkel, helikopter bevetésével kutatott a tettes(ek) után és lezárta a bevezető utakat. Richard Shiref tábornok, a KFOR brit szektorának parancsnoka később közölte, hogy a merénylő kereket oldott. A robbantás miatti tiltakozásul legalább ezer szerb tüntetett a közeli piactéren és összetűztek a békeerővel, amely könnygázt vetett be a tömeg feloszlatására. A KFOR egyik szóvivője közölte, hogy a helyszínre látogató Shiref tábornok testőrei 15 pisztolylövést adtak le a tüntetőkre, miután úgy vélték, hogy azok veszélyeztetik a tábornok biztonságát.

Kísértet-ellenes tüntetés


Tüntetést tartottak kenyai középiskolás lányok amiatt, hogy iskolájukat valósággal elözönlötték a kísértetek. Itokela város hatóságai úgy vélték, hogy ennek a fele sem tréfa, és hamarosan sikerült is fülöncsípni egy üzletembert, aki bevallotta, ő bérelte fel és küldte a kísérteteket az iskoláslányokra. Az ok: lánya korábban kimaradt az iskolából. A férfi most a szelleműzésért fizet. Megígérte, hogy állja a munkadíját egy Ntingili nevű szakembernek, aki állítólag kiválóan ért a kísértetek visszahívásához. No comment...

A Bertelsmann kivonul...


A spanyol Telefónica cég megszerezte a német Bertelsmann cég internet- szolgáltatóját a mediaWays-t. A "spanyol Matáv" akiről nemrég még a Lycos megvétele kapcsán írtak 1,6 milliárd dollárért vette meg a mediaWays-t. A megvétel után bejelentették, hogy 1 millárd dollárt fektetnek a Lycosba. A Bertelsmann ismét látványos jelét adta annak, hogy az internetszolgáltatói üzletágától szabadulni akar. Fő tevékenységévé a médiatermékekkel és szolgáltatásokkal folytatott elektronikus kereskedelemet akarja fejleszteni.

Gates, az MS-főnök Washingtonban


Ez a hír felvillanyozta a cég ellen folyó pert figyelemmel követő megfigyelőket: elképzelhetőnek tartják, hogy immár valóban nagyon rövid idő alatt megszületik az első fokú ítélet. Az eddigi eljárás során a szoftvercég kettéosztását szorgalmazó amerikai szövetségi kormányzat - konkrétan az igazságügyi minisztérium -, illetve a beperelt vállalat immár több fordulóban nyújtott be a bírósághoz beadványokat, elleniratokat és viszontválaszokat. A Thomas Penfield Jackson bíró által előírt, legutóbbi iratkiegészítések tanúsága szerint (amelyek záróakkordjaként kedden a Microsoft élt az - első fokon legalábbis - "utolsó szó" jogával) már csak megfogalmazásbeli apróságok tekintetében finomodott a két fél álláspontja. A Microsoft továbbra is mélységesen igazságtalannak, mi több, a számítástechnika fejlődésére nézve károsnak tartaná, ha a bíróság elrendelné a cég feldarabolását. Az igazságügyi tárca azonban kitart amellett, hogy a trösztellenes törvény megsértése miatt elmarasztalhatónak talált óriásvállalatot csak akkor lehet megakadályozni a piaci erőfölénnyel való további visszaélések elkövetésében, ha bírói ítélettel két részre választják. Az egyik utódvállalat folytatná a kezelői rendszerek (Windows) továbbfejlesztését, a másikhoz kerülnének az alkalmazási programok.

Gabriel Batistuta Rómában


Az argentín csatárzseni bemutatkozott új csapata szurkolóinak. Több mint 10 ezer AS Roma-drukker volt kíváncsi a hosszú hajú gólvágóra. Batistuta kilenc év után hagyta ott Firenzét. A váltás már régóta esedékes volt, hiszen a Fiorentina nem nyert bajnokságot Batistutával. Az átigazolás értéke 32 millió dollár volt! Batistutát a Fiorentina anno 2.1 millió dollárért igazolta le. Az argentín csatár köszönetet mondott volt csapatának és a klub elnökének. Az új csapatáról elmondta, hogy mindenképpen bajnokságot akarnak nyerni.

Futballhuligánok kiszűrése


A hatóságok két jól ismert angol futballhuligántól is megtagadták a beutazási engedélyt a szombaton kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságra. Egyiküket az amszterdami repülőtérről fordították vissza, míg a másik egy angliai kikötőben akadt fenn az ellenőrzésnél. Jack Straw angol belügyminiszter elmondta: a rendbontók nevét hamarosan nyilvánosságra is hozzák. A hatóságok már hónapok óta készülnek az Eb-t bármilyen formában megzavarni szándékozó személyek leleplezésére. A szigorú rendelkezések egyik - s szerdán sikeresnek bizonyuló - legfontosabb eleme, hogy a közismert huligánok lehetőleg már az országhatáron se engedjék át. Tony Blair angol miniszterelnök az eset kapcsán kijelentette: a futballhuligánok utálatot váltanak ki.- A bűncselekmény elkövetésén kívül az országunkra is szégyent hoznak. Lefokozzák társadalmunkat - fogalmazott a politikai vezető. Jack Straw beszámolt Kevin Keegan szövetségi kapitánnyal folytatott beszélgetéséről, s a felek megegyeztek abban, hogy az angol szurkolók bármilyen botránya a válogatottra is negatív hatással lehet.

Mádl Ferencet harmadszorra megválasztották...


Csak egyszerű többséggel sikerült az új köztársasági elnököt megválasztani, pedig a választások előtt mindenki látványosan dicsérte. Azt, hogy ki szavazott nemmel valószínűleg soha se tudjuk meg. A lényeg: prof. Mádl Ferenc a köztársasági elnök lett. A konzervatív tudós nehéz körülmények között veszi át Göncz Árpád szerepét. Hiszen az ország talán még soha nem volt ilyen megosztott mint manapság. A társadalmi különbségek nőnek és a politikai életben is hatalmas lövészárkok húzódnak. A köztársasági elnöknek a közvetítő szerepet kell betölteni, hiszen a Mádl Ferenc által annyira óhajtott nemzeti egység nagyon messze van még. Mádl személyében egy igazi demokratát ismerhetünk meg, ő mindig a jogállamiságot képviselte. Senki ne tévesszen meg konzervatív mivolta. Reménykedjünk benne, képes lesz lecsillapítani az eldurvult közéletünket és sikerül végre valami hidat verni a bal- és jobboldal között.



2000. jĂşnius 06., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület