CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

A kereszténység egységbe forrasztó erejéről beszélt a pápa ünnepi szentmiséjén
Üzbegisztánból ellentmondó hírek érkeznek az andizsáni helyzetről.
A szociáldemokrata ellenzék előretörését hozták az első exit poll felmérések
A Richter skála szerinti 6.7-es rengést észleltek a Csendes óceán középső részén
Az eddigi adatok szerint huszonkét halálos áldozatot követelt a kompszerencsétlenség
Szent háborúval fenyegették meg az Egyesült Államokat
A volt román államfő támogatná ?
Enyhülhetnek a szlovák nyelvtörvény magyar nyelvhasználatot érintő korlátozásai
Több mint ezren jelöltették magukat az iráni elnökválasztáson a vasárnapi határidőig
Hétfőn kezdődik az ítélethirdetés
Az Ibériai-félszigeten 60 éve nem volt olyan aszály, mint idén.
Lefejezték az ar-Ráj kuvaiti műholdas televízió három munkatársát a hírhedt iraki "halálháromszögben".


Hazai hírek

Iskolaközpont épül csángómagyar gyermekeknek Rekecsinben

Baleset történt tegnap a Rábaringen
Közeleg a személyi jövedelemadó bevallásának határideje
Az oktatási miniszter megismételte, hogy nem terheli politikai felelősség az érettségi botrány kirobbanásáért.

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




A kereszténység egységbe forrasztó erejéről beszélt a pápa ünnepi szentmiséjén
Pünkösdi szentmisét pontifikált a római Szent Péter-bazilikában XVI. Benedek pápa. A katolikus egyházfő hangsúlyozta: az ünnep arról szól, hogy a kereszténység egységbe forrasztotta az embereket, és közöttük megszűnnek a különbségek, mert az egyház ledönti a népek, a fajok, a társadalmi osztályok közötti falakat. Semmi sem javulhat a világban, ha a rosszat nem győzzük le megbocsátással - mondta a pápa. A katolikus egyházfő kiemelte a papi hivatás jelentőségét, és felszentelt 21 papot a római Szent Péter bazilikában.
Itthon "'Karizmák ünnepe" címmel ifjúsági és családi napot tartanak ma a máriaremetei kegytemplom kertjében, ahol a pünkösdhétfői esemény keretében Erdő Péter bíboros, prímás tart előadást.
Az esztergom-budapesti érsek "Európa és az Egyház - Ki ad reményt a nyugati kultúrának?" címmel mondja el gondolatait a főegyházmegye rendezvényén, majd ünnepi szentmisét mutat be.
Az eseményen plébániák, középiskolák, általános iskolák, óvodák, lelkiségi mozgalmak képviselői is jelen lesznek. Pünkösdkor a keresztény világ a Szentlélek eljövetelét, egyúttal az egyház megalapítását ünnepli.

Üzbegisztánból ellentmondó hírek érkeznek az andizsáni helyzetről.
Az államfő hivatala szerint már helyreállt a rend, szemtanúk viszont arról számoltak be, hogy mindenütt katonai járművek cirkálnak, és állig felfegyverzett katonák őrzik a fontosabb útkereszteződéseket Andizsánban, ahol pénteken a hadsereg a tüntetők közé lőtt. Az orosz állami televíziónak az andizsáni kórház egyik orvosa azt mondta, hogy mintegy ötszáz holttest hever a város egyik iskolája előtt, ahova a katonák összehordták a tetemeket a pénteki vérfürdő után.
Továbbra is szórványos tűzharcok zajlottak az üzbegisztáni Andizsánban, ahol négy nappal ezelőtt felkelés tört ki egy, iszlám radikálisok ellen indított per elleni tüntetések nyomán. A lázadást a hadsereg és rendőrség helyi erői egy nap alatt leverték, de a kisebb összetűzések azóta sem szűnnek. A városban ivatalosan meg nem erősített források szerint legalább 500 embert megöltek, és 2000-en megsebesültek, egy emberi jogi szervezet andizsáni vezetője arról számolt be, hogy szombaton az Andizsántól 30 kilométerre észak-keletre fekvő Pahtabádban a hadsereg 200 tüntetőt ölt meg. Mintegy 900 üzbégnek sikerült eddig átmenekülnie Kirgizisztánban, ahol a hatóságok sátortábort nyitottak számukra.

A szociáldemokrata ellenzék előretörését hozták az első exit poll felmérések
alapján a Horvátországban vasárnap tartott regionális és helyhatósági választások.
A szavazást megfigyelők elsősorban a 2003 óta hatalmon lévő konzervatív párt erőpróbájának tekintették. Az első felmérések arra mutattak rá, hogy az ország három legnagyobb városában az ellenzéki Horvát Szociáldemokrata Párt (SDP) vezet a kormányzó konzervatív Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltjeivel szemben.
Az első felmérésekből kitűnt az is, hogy a szélső jobbololdali Horvát Jogpárt ((HSP) jobb eredményt ért el, mint eddig bármikor.
A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint este hét órakor zártak. A választók a főváros és húsz megye közgyűlésébe és 546 helyi önkormányzatba mintegy 8 ezer képviselőt küldhetnek.

A Richter skála szerinti 6.7-es rengést észleltek a Csendes óceán középső részén
, a Kermadec szigetek térségében - tájékoztat az OBJEKTÍV Hírügynökség.
A rengés epicentruma 39 km-es mélységben, a tenger alatt volt. A Tsunami Warning Center tájékoztatása szerint a rengés alkalmas szökőár kiváltására, az epicentrum száz mérföldes körzetében tsunami riasztás kiadását javasolja. Amennyiben a három órás ETA-n belül nem észlelhető tsunami, akkor a riasztást érvényteleníteni kell. A rengés epicentrumának közelében 370 km-re a kermadec szigetekhez tartozó Raul sziget található.

Az eddigi adatok szerint huszonkét halálos áldozatot követelt
az a kompszerencsétlenség, amelyről ma számoltak be a bangladesi hatóságok. A szerencsétlenség tegnap történt, amikor a szokásos módon túlzsúfolt komp hatalmas szélviharba került egy folyón. A hajó fedélzetén több mint százötven utas volt, pontosan a duplája a megengedettnél.

Szent háborúval fenyegették meg az Egyesült Államokat
afganisztáni vallási elöljárók, akik követelték, hogy adják ki iszlám bíróságoknak a Koránt megszentségtelenítő guantánamoi vallatókat. A Newsweek amerikai hetilap számolt be a múlt héten arról, hogy a katonai börtönben az iszlám szent könyvét lehúzták a vécén, így próbálták vallomásra bírni a rabokat. A Newsweek időközben visszakozott a Korán megszentségtelenítésével kapcsolatos korábbi cikke miatt, és azt állította: az eredeti forrás nem is biztos abban, hogy valóban megtörtént az eset.

A volt román államfő támogatná
az önálló székelyföldi régió létrejöttét - ezt maga Emil Constantinescu jelentette ki marosvásárhelyi látogatásán. A felvetésről a volt államelnök kikérné a lakosság véleményét is - mint fogalmazott, nem népszavazás, hanem közvita formájában.

Enyhülhetnek a szlovák nyelvtörvény magyar nyelvhasználatot érintő korlátozásai
- írja a pozsonyi Új Szó. A szlovák kormány az uniós csatlakozás és az Európai Bizottság sürgetése nyomán hajlandó a jogszabály megváltoztatására. Bíró Ágnes, a szlovák kulturális tárca Magyar Koalíció Pártja által delegált államtitkára a lapnak úgy nyilatkozott, hogy kedvező tárcaközi véleményezés esetén a törvény alapfilozófiája nem változik, csak valamelyest liberalizálódik. Szlovákiában a nyelvtörvény alapján például a televíziók csak államnyelven sugározhatnak.

Több mint ezren jelöltették magukat az iráni elnökválasztáson a vasárnapi határidőig
, a vallási személyiségekből álló Őrök Tanácsa dönt arról, hogy a jelentkezők közül kik válnak hivatalosan is elnökjelöltté. A hat vezető síita muzulmán papi személyből és hat muzulmán jogtudósból álló ultrakonzervatív testület azt vizsgálja, hogy a jelölt programja mindenben megfelel-e az ország iszlám alkotmányának, hogy a jelölt iráni állampolgár-e, iráni szülőktől származik-e, kitüntette-e már magát a korábbiakban politikai vagy vallási tevékenységével, és mindig hűségesnek mutatkozott-e az iszlám köztársasághoz. A testületnek egy héten belül kell döntést hoznia.

Hétfőn kezdődik az ítélethirdetés
Mihail Hodorkovszkij orosz olajmágnás és társa ügyében. Az ügyészek tíz év börtönt kértek a Jukosz olajcég tulajdonosára, de elemzők nem tartják kizártnak, hogy egy-két évvel is megúszhatja, a sokak által politikai indíttatásúnak tekintett eljárást. Hiába kapna azonban enyhe ítéletet, az ügyészek már újabb vádakat készítenek elő ellene. Az Európa Tanács és az amerikai kormány kétségbe vonta Hodorkovszkij perének jogszerűségét. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter jelezte, hogy Washington az orosz jogállamiság fokmérőjeként követi nyomon a Jukosz-ügyet. Orosz liberálisok a Joszif Sztálin szovjet diktátor alatt, az 1930-as években rendezett kirakatperekhez hasonlítják a Hodorkovszkij ellen indult eljárást.

Az Ibériai-félszigeten 60 éve nem volt olyan aszály, mint idén.
A télen a szokásos csapadéknak mindössze egyharmada hullott, egyes vidékeken pedig tavaly május óta egyáltalában nem esett az eső. A szárazföld belsejében a gabonatermés teljes kiesése fenyeget, míg az ország déli részén ezrével pusztulnak el az olajfák. A spanyol kormány megígérte, hogy őszig biztosítja a városi lakosság ellátását és nem kerül sor semmilyen korlátozásra. Ugyanakkor kampányt szervez a víztakarékosságra. A szomszédos Portugáliában az aszály mértéke még a világűrből is megfigyelhető: a műholdas felvételeken jól látszik, hogy az ország déli részén minden kiégett.

Lefejezték az ar-Ráj kuvaiti műholdas televízió három munkatársát a hírhedt iraki "halálháromszögben".
Hat ember, köztük két civil vesztette életét a hadsereg elleni hétfői reggeli támadásokban, és újabb tizenkét kivégzett iraki holttestét találták meg Bagdad északnyugati részén - közölték biztonsági források.
A kuvaiti tévé munkatársait - egy kuvaiti és két iraki újságírót - sofőrjükkel együtt vasárnap este az iraki fővárostól 40 kilométernyire délre lőtték agyon és fejezték le ismeretlen támadóik. Halálukról hétfőn számolt be az iraki hadsereg egyik neve mellőzését kérő tisztje.
Az új kormány megalakulása óta eltelt két hétben több mint 450 embert gyilkoltak meg pokolgépes merényletekben, rajtaütésekben és szórványos lövöldözésekben. A rendvédelmi alakulatok mellett a lázadók céltáblának tekintik az Egyesült Államok által támogatott bagdadi kormánnyal és a biztonsági erőkkel együttműködő irakiakat is.



Hazai hírek




Iskolaközpont épül csángómagyar gyermekeknek Rekecsinben
A csángómagyar gyerekeknek épülő iskolakomplexum alapkövét tették le a romániai Rekecsinben. Eddig az iskolai tanítás után, fakultatív foglalkozásokon tanulhattak a moldvai csángó gyerekek magyarul, a jövőben azonban központosítani lehet majd az oktatást. Böjte Csaba dévai ferences szerzetes kezdeményezésére épül föl a csángóföldi iskolaközpont Rekecsin határában. Az alapkőletételen romániai és magyarországi közéleti személyiségek is részt vettek.

Baleset történt tegnap a Rábaringen
Egy ember súlyosan, öten könnyen sérültek abban a balesetben, amely egy vasárnapi verseny után történt az écsi próbapályán, tájékoztatott a rendőrség. A Rábaringnek is nevezett pályára a versenyt követően egy tréler hajtott be, és egy bedöntött íves kanyarban összeütközött a vele szembe haladó személygépkocsival, amelyben a verseny rendezői közlekedtek.
A trélerben ülő öt ember közül négyen sérültek, egy utas súlyosan. A szemből érkező gépkocsiban ketten könnyen sérültek - közölte Csuti Kovács Krisztina főhadnagy.
A sérülteket kórházba szállították, a rendőrség közúti baleset okozása ügyében folytatja a vizsgálatot. Szinte pontosan egy évvel ezelőtt ugyanitt történt egy halálos baleset, amikor egy amatőr rallyfutam előtt két versenyző száz kilométeres óránkénti sebességgel frontálisan ütközött egy parabolakanyarban. A balesetben ketten meghaltak, ketten életveszélyesen megsérültek.

Közeleg a személyi jövedelemadó bevallásának határideje
Az önadózást választó, egyéni vállalkozást nem folytató magánszemélyek a személyi jövedelemadó bevallásukat május 20-án éjfélig nyújthatják be, és adótartozásukat is eddig az időpontig fizethetik meg - emlékeztet közleményében az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal. A központi ügyfélszolgálatok ezen a napon 18 óráig tartanak nyitva.
A bevallás késedelmes teljesítéséért az adóhatóság 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki.
A visszaigényelhető adót a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül utalja az adóhatóság.

Az oktatási miniszter megismételte, hogy nem terheli politikai felelősség az érettségi botrány kirobbanásáért.
Magyar Bálint a Szólás szabadsága című televíziós műsorban azt mondta, biztos abban, hogy a miniszterelnök bizalma töretlen iránta. Zsombok György ezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársa közölte: több szálon nyomoznak, és eddig már sikerült kideríteni, hogy egy diáktársaság 60 ezer forintért vásárolta meg a magyar érettségi tételsorát, és felrakta a világhálóra, hogy egymás számára elérhetővé tegyék. Korábban a Fidesz szakpolitikusa az érettségik zavartalan lebonyolítása érdekében biztonságos számítástechnikai rendszer kialakítását szorgalmazta. Pálinkás József hangsúlyozta, hogy az érettségi körül kialakult botrány államigazgatási botrány is, amelyet közigazgatási átalakítással lehet a jövőben megelőzni.



A várható időjárás
Gyakran megnövekszik a felhőzet, de napsütés is valószínű. Többfelé várható eső, zápor, zivatar. A megélénkülő déli, délkeleti szél délutántól helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A hőmérséklet napközben 20-25, este 15-20 fok között alakul. Az Észak-Dunántúlon hétfőn a több-kevesebb napsütést többször zavarja felhősödés, elszórtan várható zápor, zivatar. Mérsékelt lesz a szél. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 23 fok körül alakul. Késő este 17, 18 fok várható.
A Tiszántúlon lassan apadnak ugyan a folyók, de még mindig 498 kilométer hosszan tartanak fenn különböző szintű védelmi készültséget. A Tisza várhatóan késő este tetőzik Csongrádnál és Mindszentnél, Szolnoknál szombaton délután, Szegednél éjjel érte el a legmagasabb vízállást. A belvíz által elöntött terület is csökkent, ezért itt a 12 védelmi szakaszból már csak hétnél van különböző fokozatú védelmi készültség.
Kisebb földrengés volt Pápa környékén délután A Földrengéskutató honlapja szerint a földmozgás a Richter skálán 3,8-es erősségű volt, és az epicentrum környékén néhány épületben kisebb károkat is okozott. A katasztrófavédelem szóvivője viszont azt közölte, hogy nem kaptak bejelentést károkról. A földmozgásban senki nem sérült meg.
Összesen tizenketten vesztették életüket balesetben hétfő délig a hétvégét is magába foglaló háromnapos ünnepen - mondta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hétfőn.
Hat ember közúti balesetben halt meg, négyen vízbe fúltak és 64 baleseti sérülés történt. Dobson Tibor szerint ez valamivel kedvezőbb statisztika, mint a korábbi hosszú hétvégék esetében.
Közölte: a tűzoltóknak 350 esetben kellett kivonulniuk, legutóbb a XIX. kerületi házrobbanás miatt.



2005. május 16., hétfő 13:18


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület