CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

Magyarország Kaltenbach Jenő javasolja az ET emberjogi biztosának tisztére
Prágában szobrot avattak Eduárd Benesnek
Afganisztánban elraboltak egy olasz állampolgárt
Több száz halálos áldozata és több ezer sebesültje van az Üzbegisztáni zavargásoknak.
Mars-utazó űrhajót tervez a NASA.


Hazai hírek

Fegyvercsempészet gyanújával tartóztattak le Győrött egy osztrák férfit

Salakrobbanás történt Miskolcon
A fizikával és a rajzzal folytatódnak a kétszintű érettségik
Akár már a hétvégén tilakozó megmozdulásokat szervezhetnek a fuvarosok
Kedden egyeztet a Parlamentben
Éjfélig lehet postára adni az egyszerűsített területalapú támogatások igénylését
Az MSZP Mandúr Lászlót javasolja az országgyűlés elnökének
Kigyulladt egy betegszállító autó reggel az M1-es M7-es autópálya közös budapesti bevezető szakaszán
Értelemvesztés és értékvesztés jellemzi ma Európát
Soproni apró

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




Magyarország Kaltenbach Jenő javasolja az ET emberjogi biztosának tisztére
Magyarország Kaltenbach Jenőt javasolja az Európa Tanács emberi jogi biztosának, közölte Kiss Péter kancellária miniszter. Kiss Péter a szervezet varsói csúcsértekezletén kijelentette: a ma már 46 tagállamot tömörítő Európa Tanácsnak a közös véleményalkotás fórumává kellene válnia, de korlátot jelent, hogy a döntéshozatalhoz a tagállamok egyöntetűségére van szükség. A Miniszterelnöki Hivatal vezetője szerint az Európa Tanács fontos szerepet játszott a rendszerváltozás után, segítette a felkészülést az uniós tagságra.

Prágában szobrot avattak Eduárd Benesnek
, az egykori Csehszlovákia második köztársasági elnökének. Edmund Stoiber bajor miniszterelnök a hét végén provokációnak minősítette a szobor felállítását. Benes nevéhez fűződnek azok a dekrétumok, amelyek alapján a csehszlovákiai németeket és a magyarokat kollektív háborús bűnösnek nyilvánították, megfosztották vagyonuktól és állampolgárságuktól.

Afganisztánban elraboltak egy olasz állampolgárt
- jelentette be a kabuli olasz követség egyik munkatársa. Éppen munkából tartott a szállás felé, amikor gépkocsiját fegyveresek támadták meg és elhurcolták, két társának sikerült elmenekülnie. Az olasz külügyminisztérium bejelentette, hogy mindent megtesz a túsz kiszabadításáért. A szervezet iraki vezetőjét, a brit Margaret Hassant tavaly Bagdadban rabolták el, és megölték. Az afgán rendőrség ugyanakkor arról is hírt adott, hogy egy civil szervezetnek dolgozó kanadai nőt raboltak el Kabulban.
Az afgán rendőrség közölte, hogy nem tálibok vagy az al-Kaida fegyveresei, hanem bűnözők rabolták el a CARE segélyszervezet egyik olasz munkatársát. Azt követelik, hogy engedjék szabadon bebörtönzött főnöküket és társaikat - közölték Kabulban. A 32 éves nő éppen munkából tartott a szállása felé, amikor a gépkocsiját fegyveresek támadták meg, és magukkal hurcolták. Két társának sikerült elmenekülnie. Az olasz külügyminisztérium bejelentette, hogy mindent megtesz a túsz kiszabadításáért.

Több száz halálos áldozata és több ezer sebesültje van az Üzbegisztáni zavargásoknak.
A nem hivatalos adatok szerint több száz halálos áldozata és több ezer sebesültje van az Üzbegisztáni zavargásoknak. Továbbra is szórványos tűzharcok zajlanak Andizsánban, az összetűzések nem szűnnek. 70 embert letartóztattak, az után, hogy az iszlám radikálisok ellen indított per miatt tüntetés, majd lázadás tört ki. Az Andizsántól 30 kilométerre lévő Pahtabádban a hadsereg állítólag 200 tüntetőt ölt meg.
Közben menekülttáradat indult meg a szomszédos Kirgizisztánba. Az üzbég elnök az iszlám aktivistákat tette felelőssé az erőszakos cselekményekért.
Közben Kofi Annan ENSZ főtitkár New Yorkban közzétett nyilatkozatában aggodalmának adott hangot a zavargások miatt és az emberi jogok tiszteletben tartására szólította fel a szembenálló feleket.

Mars-utazó űrhajót tervez a NASA.
A most rendszeresített űrsiklókat 2010-ben kivonják a forgalomból, a NASA új űrjárművek építését tervezi. Az új űrhajó egy olyan program része, mely a későbbi Mars- és Hold-utazásokat készíti elő. Michael Griffin, a NASA első számú embere az amerikai törvényhozás vizsgálóbizottsága előtt így fogalmazott: "Az űrsiklók magukban hordozzák a hibát. Nincs ugyanis menekülési lehetőség a legénység számára". Az űrsiklók programjának jelenlegi formájában való leállítása teszi anyagilag lehetővé az új űrhajó típus, az úgynevezett Crew Exploration Vehicle (CEV) kifejlesztését, melynek első útját 2014-re jósolják a szakértők.



Hazai hírek




Fegyvercsempészet gyanújával tartóztattak le Győrött egy osztrák férfit
Győrben fegyvercsempészet gyanúja miatt letartóztattak egy 48 éves osztrák férfit - közölte a megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Csuti Kovács Krisztina elmondta: a gyanúsított vasárnapra virradó éjjel akarta elhagyni Magyarországot. Autójában egy cipősdobozban pisztolyt és hozzá tartozó lőszereket találtak, valamint egy álarcszerű gumimaszkot és egy pár kesztyűt is.
A rendőrség azt vizsgálja, hogy a fegyver összefüggésbe hozható-e a napokban történt rablásokkal.
A férfi azt állította: azért jött Magyarországra, hogy sétáljon egyet Győrben. A távirati iroda értesülése szerint az osztrák hatóságok előtt nem ismeretlen a férfi.

Salakrobbanás történt Miskolcon
, a volt üveggyár környékén, a diósgyőri kohászat területén lévő tárolónál. Senki nem sérült meg. Tudósítónk jelentése szerint a munkások - gondatlanul - a földre kiöntötték a folyékony salakot, amely a hideg vízzel elvegyülve berobbant. Három raktárban és két lakóházban súlyos károk keletkeztek. Többen arról számoltak be, hogy az üveggyár kéményéből több kilométerre elhallatszó detonációt követően lángok csaptak fel és izzó, nagy kődarabok repültek szanaszéjjel. A rendőrség gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt megindította a büntetőeljárást.

A fizikával és a rajzzal folytatódnak a kétszintű érettségik
Kedd délelőtt kilenc órakor a fizika írásbeli vizsgákkal folytatódnak a kétszintű érettségik, majd délután három órától a rajz és műalkotások elemzése tárgyból adnak számot tudásukról a diákok. Az új érettségi vizsgatételeket a vizsgát szervező intézmények hajnali 5 és 7 óra között a megyei közigazgatási hivataloknál, a fővárosi intézmények a korábbiakhoz hasonóan a Vasas Sport Klub létesítményében vehették át.
A rajz és vizuális kultúra középszintű és emelt szintű írásbeli érettségi vizsgák megszervezésével kapcsolatosan az iskolaigazgatók 10 órakor kapnak hivatalos tájékoztatást az úgynevezett ADAFOR-rendszeren keresztül.

Akár már a hétvégén tilakozó megmozdulásokat szervezhetnek a fuvarosok
Ha a fuvarozók kedden nem kapják meg a gazdasági tárca javaslatait a szakma versenyképességének javításáról, egyeztetést kezdenek a blokádról. Ezt Dittel Gábor a Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Testületének főtitkára közölte a Népszavának nyilatkozva. A Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége és a Közúti Vállalkozások Szövetsége szintén a lapnak nyilatkozva nem zárta ki, hogy már akár a hétvégén lesznek tiltakozó megmozdulások.

Kedden egyeztet a Parlamentben
a négy parlamenti párt az államfőjelölésről tartandó tárgyalás időpontjáról. Egyetértés valószínűleg a kormánypártok ellentétje miatt nem lesz, mivel az MSZP által támogatott Szli Katalin jelölését az SZDSZ elveti. Az érdemi egyeztetés egyelőre húzódik, mivel a kormánypártok és az MDF is arra vár, hogy meglegyen a Fidesz szimpátiaszavazásának az eredménye.

Éjfélig lehet postára adni az egyszerűsített területalapú támogatások igénylését
Éjfélig lehet postára adni az egyszerűsített területalapú támogatások igénylését. A beadási határidőt egyszer már meghosszabbították. Az eredeti időpontig a gazdák körülbelül 40 százaléka nem juttatta el kérelmét a szaktárcához. A szakemberek több mint 200 ezer igénylésre számítanak.
Gráf József miniszter elmondta, hogy szeretnék elkerülni a tavalyi anomáliákat, és a termelők most valamivel több pénzre számíthatnak, ami hektáronként 40 ezer forintnál magasabb összeget jelent

Az MSZP Mandúr Lászlót javasolja az országgyűlés elnökének
, ha Szili Katalint megválasztanák államfőnek - közölte Hiller István. A szocialista pártelnök a közszolgálati televízióban az érettségi botrány kapcsán példaértékűnek nevezte a koalíciós együttműködést és cáfolta azt az értesülést, hogy Magyar Bálint oktatási miniszter úgymond megmentéséért cserébe Szili Katalin megszavazását várnák a szocialisták az SZDSZ-től.
Június hatodikán és hetedikén lesz a köztársaságielnök-választás a parlamentben - ebben egyeztek meg a frakciók képviselői a rendkívüli házbizottsági ülésen. Az egyeztetés után Mandur László, az országgyűlés alelnöke elmondta: ajánlásokat május 30-ig lehet tenni, vagyis eddig az időpontig gyűjthet legalább 50 képviselői aláírást bármelyik parlamenti párt a jelöltállításhoz. A bizottsági ülésen nem volt szó arról, hogy az ellenzék saját jelöltet állítana, a Fidesz meghosszabbította a szimpátia-szavazást és csak a jövő héten dönt a kérdésről.

Kigyulladt egy betegszállító autó reggel az M1-es M7-es autópálya közös budapesti bevezető szakaszán
. A mentő egy kisebb ütközéses baleset részese volt, ahol négy egymást követő kocsi koccant össze. A motortérben a karambolt követően csaptak föl a lángok. A tüzet hamar eloltották. A szállított beteget kórházba vitték. A baleset miatt a kettős autópálya-szakaszon torlódás alakult ki, a forgalom jelenleg csak egy sávon haladhat.


Értelemvesztés és értékvesztés jellemzi ma Európát
, mondta Erdő Péter bíboros. A prímás Máriaremetén, a pünküsdhétfői rendezvényen arról beszélt, hogy miközben minden kultúrát, idegen és egzotikus szokást megtanultunk becsülni, éppen a saját kultúránkat, a saját történelmi vallásainkat lehet Európa-szerte gúny tárgyává tenni. Erdő Péter a legnagyobb problémának azt nevezte, hogy az emberekből hiányzik a remény, a figyelés a jövőre.

Soproni apró
Sopronban folytatódik a régió csatornázási és szennyvíztisztítási programja. Hogy ezúttal melyik városrészben indulnak a munkálatok és mennyiben érintik az ottlakókat, arról Vargáné Korompai Dóra, a munkálatok projktmenedzsere tájékoztatta a megjelenteket.
Ma vette át képviselői megbízólevelét Firtl Mátyás, aki a Fidesz-Kdnp színeiben a május 8-i időközi választáson nyerte el GYMS megye 7.számú választókerületének mandátumát. Az immár hivatalosan is országgyűlési képviselő rádiónknak nyilatkozva elmondta, a tényleges munkát a jövő hét elején kezdheti meg a Parlamentben.



A várható időjárás
Változóan, többször erősen felhős lesz az ég és szórványosan várható zápor, zivatar. Megélénkül a délnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 24, 26 fok között alakul. Késő este 19, 22 fok várható.
Megszüntették az árvízvédelmi készültséget a Tisza bal partján Tiszatarján és Rakamaz között. A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője szerint lassan apad a Hortobágy-Berettyó is, de a folyón Bucsa és Nádudvar között még fenntartják az első fokú készenlétet. Kóthay László hozzátette: tovább csökkent a belvízi elöntés is a térségben.
Újabb enyhe földrengés volt Pápa környékén - közölte a Magyar Tudományos Akadémia Szeizmológiai Obszervatóriuma. A Richter-skála szerint 3-as erősségű rengést a lakosság is érzékelte. Senki nem sérült meg. Tegnap délután szintén Pápa körzetében 3,8-es erősségű rengést észleltek.



2005. május 17., kedd 14:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület