CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

Közös szemlét tartott a magyar és a román környezetvédelmi miniszter a Temes vidékén
Konkrét javaslat az euróérmék áttervezésére
A hétvége óta üzemanyaghiány van Kárpátalján és Ukrajna más vidékein.
Az üzbég elnök szerint nincs szükség nemzetközi vizsgálatra az országban kialakult helyzet miatt.
Az amerikai hatóságok őrizetbe vettek egy férfit


Hazai hírek

Szili Katalint jelölik köztársasági elnöknek a szocialisták
A címzett támogatások elosztásáról vitáztak a Parlamentben.
Felbontott érettségi tételsorokat találtak a rendőrök több középiskolában.
261 orvost kizártak a működési nyilvántartásból
Sopronban Május 26-tól június 2-ig tart az a rendezvénysorozat
A szokásosnál tovább tartanak nyitva a nagyobb posták
Az államháztartás működésének átláthatósága javítását szorgalmazta az ÁSZ vezetője
Sopron városa a lakosság közreműködésére számít
8 település kapcsolódott be megyénkből a Kihívás napja programjába
A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága határozatot fogadott el

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




Közös szemlét tartott a magyar és a román környezetvédelmi miniszter a Temes vidékén
A magyar és a román környezetvédelmi miniszter közös szemlét tartott Romániában a Temes és a Béga folyók áradása által leginkább sújtott területen. Persányi Miklós és Sulfina Barbu felkereste a legtöbb kárt szenvedett Óteleket, illetve a károk felszámolásában segédkező magyar árvízvédelmi osztagot. A román miniszter, a Temes megyei prefektus, a megyei tanácselnök és Ótelek polgármestere köszönetét fejezte ki a gyors és hathatós magyar árvízvédelmi segítségért.
Újabb magyar önkéntesek indulnak délután az árvíz-sújtotta, romániai Temes megyébe. A Fővárosi Vízművektől 11, a Polgári Védelemtől pedig 3 ember segít majd az ivóvízhálózat fertőtlenítésében, illetve magával visz Újvárra egy víztisztító és csomagoló berendezést is. Ezzel naponta 10 ezer embert tudnak ellátni tasakos ivóvízzel a környező magyar lakta településeken. A két hétre tervezett segítő akció költségeit a Belügyminisztérium állja. A román környezetvédelmi miniszter korábban köszönetet mondott a gyors és hathatós magyar árvízvédelmi segítségért.

Konkrét javaslat az euróérmék áttervezésére
Joaquín Almunia, az illetékes EU-biztos júniusban konkrét javaslatot tesz az euróérmék áttervezésére, hogy azokon végre az új tagállamok - köztük Magyarország - is szerepelhessenek. A tíz új EU-tagállam közül hat már belépett az euróövezet előszobájának számító ERM-II árfolyam-mechanizmusba, s az elsők 2007-ben be is szándékoznak vezetni a közös valutát. Ezek az országok sürgetik a legjobban, hogy az euróérméken mielőbb szerepelhessenek.

A hétvége óta üzemanyaghiány van Kárpátalján és Ukrajna más vidékein.
A legtöbb benzinkútnál nem lehet kapni magas oktánszámú benzint és a gázolajat. Ukrán kormányilletékesek szerint a hirtelen üzemanyaghiányt az okozta, hogy az orosz exportőrök irreálisan sokat kérnek a kőolajért. Julija Timosenko kormányfő az orosz kőolaj-exportőrök eljárását inkorrektnek minősítette, és bejelentette, hogy Ukrajna más beszerzési források után néz. Az ukrán parlament az üzemanyaghiány enyhítésére eltörölte az olajtermékek importvámját.

Az üzbég elnök szerint nincs szükség nemzetközi vizsgálatra az országban kialakult helyzet miatt.
Iszlam Karimov cáfolta, hogy a múlt heti andizsáni zavargásoknak ötszáz áldozata lenne.
Az elnök szerint kizárólag fegyveres lázadókra lőttek, akik szerinte megtámadtak egy rendőri egységet, majd egy börtönt és kiszabadítottak több száz rabot. Az üzbég elnök ugyanakkor azt állította, hogy az ő utasítására nyitották meg a határt a Kirgiziába menekülők számára. Rasid Kadirov üzbég főállamügyész korábban arról számolt be, hogy összesen százhatvankilencen haltak meg az összecsapásokban, ebből harmincketten a biztonsági erők tagjai voltak. Az egyik ellenzéki csoport szerint azonban legalább hétszázötvenen vesztették életüket Andizsánban és a vele szomszédos Pahtabádban.
Külföldi diplomaták és újságírók érkeztek az üzbegisztáni Andizsánba, hogy felmérjék: valójában mennyi áldozata van a múlt heti összecsapásoknak. A külföldiek azután érkeztek Üzbegisztánba, hogy az elnök közölte: nincs szükség nemzetközi vizsgálatra az országban kialakult helyzet miatt. Iszlam Karimov azt állította, hogy a katonák nem a tüntető tömegre, hanem kizárólag fegyveres lázadókra lőttek, akik szerinte megtámadtak egy rendőri egységet. Cáfolta, hogy a múlt heti zavargásoknak ötszáz áldozata lenne, miközben ellenzékiek szerint legalább 500-an, más források szerint 750-en vesztették életüket. Az üzbég főállamügyész korábban arról számolt be, hogy 169-en haltak meg az összecsapásokban, és ebből 32-en a biztonsági erők tagjai voltak.

Az amerikai hatóságok őrizetbe vettek egy férfit
, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett egy személyszállító repülőgép felrobbantásában 1976-ban. A Caracasból Havannába tartó kubai gép elleni merénylet 73 ember halálát okozta. Luis Posada Carrilest azután fogták el, hogy Kubában tömegtüntetésen követelték, hogy az Egyesült Államok tartóztassa le. A közismerten Castro-ellenes és a kubai vezető ellen több merényletkísérlet tervezésével is gyanúsított Carriles cáfolta, hogy részese lett volna a kubai személyszállító ellen elkövetett merényletnek.









Hazai hírek




Szili Katalint jelölik köztársasági elnöknek a szocialisták
A szocialista országgyűlési képviselők Szili Katalint jelölik köztársasági elnöknek a június 6-i és 7-i parlamenti államfőválasztáson. Mandúr László az országgyűlés szocialista alelnöke elmondta, hogy május 30-ig bármely parlamenti párt állíthat jelöltet, amely 50 képviselővel van jelen az Országgyűlésben. Az alelnök elmondta, hogy a délelőtti házbizottsági ülésen nem esett szó arról, hogy az ellenzék saját jelöltet állítana. A Fidesz korábban jelezte, hogy a jövő hétig meghosszabbította a szimpátiaszavazását.
Gyurcsány Ferenc vitatható érvelésnek nevezte, hogy nem alkalmas köztársasági elnöknek olyan személy, aki korábban aktív közéleti szerepet vállalt. A miniszterelnök szokásos heti interjújában, a Krónikában megismételte, hogy szerinte Szili Katalin alkalmas arra, hogy államfőként az ország egységét testesítse meg. A prágai Benes-szobor felállításával kapcsolatban a kormányfő elfogadhatatlannak nevezte a kollektív bűnösség elvét. Nem lehet azon csodálkozni, hogy a dekrétumok által érintett országok sérelmezik az eseményeket. A sérelmekre azonban nem sértéssel, hanem tárgyalással kell válaszolni - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

A címzett támogatások elosztásáról vitáztak a Parlamentben.
Ellenzéki hozzászólók elfogultsággal vádolták a kormányt. Úgy vélték, a kabinet előnyben részesíti a kormánypárti vezetésű településeket. Szocialista képviselők visszautasították a vádat, szerintük a megkülönböztetés éppen a Fidesz vezette kormány alatt volt jellemző. A kormány a címzett támogatásokra érkezett közel négyszáz pályázatból körülbelül minden ötödiket tervezi fogadni. Ezeknek idei első szakaszára 4 és fél milliárd forint jut, a ráfordítások nagy részét ugyanis az előző évek beruházásainak folytatására költik.

Felbontott érettségi tételsorokat találtak a rendőrök több középiskolában.
További vizsgálatok döntik majd el azt, hogy a bűnös szándék megállapítható-e. Az országszerte 1080 középiskolában folytatott rendőri ellenőrzésről a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője számolt be. Szolgálati titoksértés miatt a Nyomozó Iroda a múlt hétfő óta folytat eljárást. Eddig három fiatalembert hallgattak ki gyanúsítottként az idő előtt kikerült érettségi tételek ügyében. Közülük volt, aki vallomásával segítette a hatóság munkáját. Közben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem közölte: eddig semmilyen hivatalos értesítést nem kapott arról, hogy hallgatói közül bárkinek köze lenne az érettségi tételek idő előtti kikerüléséhez.
Ma délután négy óráig kell jelezniük a diákoknak, hogy megismétlik-e a matematika középszintű írásbeli érettségi vizsgát. A diákoknak azon a helyen kell a megismételt vizsga-kérelmet benyújtaniuk, ahol eredetileg is jelentkeztek az érettségire. Ha ezt elmulasztják, nem írhatják újra matematika érettségit és bizonyítványukba az év végi osztályzatuk kerül be - közölte az oktatási minisztérium.
Ma délelőtt kémia, délután a földrajz és az ének-zene írásbelikkal folytatódik a kétszinű érettségi. A kémia írásbeli vizsgák reggel 9 órakor kezdődnek, a tételeket ezúttal is kora reggel a közigazgatási hivatalokban kellett átvenniük az intézményvezetőknek. Délután három órától a diákok földrajzból és ének-zenéből adnak számot tudásukról.

261 orvost kizártak a működési nyilvántartásból
Kizártak 261 orvost a működési nyilvántartásból, mert nem tudták igazolni, hogy az előző öt évben elegendő továbbképzésen vettek részt. Számuk várhatóan még emelkedik, egyelőre ugyanis csak a doktorok 45 százalékának az adatait összesítették. Most először kellett ilyen módon igazolniuk szakmai tudásuk frissítését az orvosoknak.A doktoroknak öt év alatt 250 kreditpontot kellett összegyűjteniük. Pontokat lehet szerezni például szakmai előadásokon, konferenciákon való részvétellel, publikációkkal vagy akár újabb szakképesítés megszerzésével. Gyenes Géza, a Magyar Orvosi Kamara főtitkára leszögezte, "a döntés nem jogerős, az érintettek fellebbezhetnek".
Az orvosi kamara eddig feltételesen 261 orvost zárt ki a működési nyilvántartásból, mert nem tudták igazolni, hogy elegendő továbbképzésen vettek részt az elmúlt öt évben. A kamara főtitkára a Krónikának elmondta: ha az elsőfokú határozat jogerőssé válik, akkor az érintettek orvosként tovább dolgozhatnak ugyan, szakorvosként viszont csak felügyelettel praktizálhatnak. Március végéig 28 ezer doktornak kellett igazolnia, hogy kellőképpen frissítette szakmai tudását. A feltételesen kizártak száma még emelkedhet, mivel a kamara eddig csupán a teljes létszám közel felét ellenőrizte.

Sopronban Május 26-tól június 2-ig tart az a rendezvénysorozat
, amelyet közösen hozott létre a budapesti Csodák Palotája és a Nyugat-Magyarországi Egyetem. A Fizika éve alkalmából, egy héten keresztül várnak mindenkit a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban,ahol a programok között érdekes fizikai kísérletek, kiállítás, előadások, és interaktív játszóház is szerepel.
Május 26-án csütörtökön délután híres magyar fizikusok életéről nyílik kiállítás, melynek anyagát országos intézmények bocsátották a konferencia központ rendelkezésére. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, a Magyar Tudományos Akadémia és a soproni egyetem professzorai a fizika különböző területeiről tartanak ismeretterjesztő előadásokat.

A szokásosnál tovább tartanak nyitva a nagyobb posták
pénteken, az adóbevallás postára adásának határnapján. Minden megyeszékhelyen este 8 óráig lesz nyitva egy hivatal, Budapesten pedig több posta várja megerősített szolgálattal este 9-10 óráig, illetve éjfélig a bevallásukat feladó, önadózó magánszemélyeket.

Az államháztartás működésének átláthatóságát
, a nemzetgazdasági tervezés erősítését, és az önkormányzati rendszer megújítását szorgalmazta az Állami Számvevőszék elnöke az Országgyűlésben. Kovács Árpád szerint erősíteni kell a pénzügyi előregondolkodást ahhoz, hogy a 2007 és 2013 közötti időszakra meg lehessen alapozni a hazai költségvetés- és fejlesztéspolitikát.

Sopron városa a lakosság közreműködésére számít
Sopron városa, sikeres külföldi példák tapasztalatait felhasználva a lakosság közreműködésére számít a város jövőjét meghatározó tervezésben. A "Városfejlesztési Műhelyek" elnevezésű rendezvénysorozat célja, hogy akár az egész városra, vagy egy adott városrészre olyan konkrét javaslatok fogalmazódjanak meg a lakosság részéről, amelyek egy jobb, élhetőbb város kialakítását szolgálják. A rendhagyó rendezvénysorozat részleteiről Csobod Tibor, a program felelőse számolt be rádónknak.

8 település kapcsolódott be megyénkből a Kihívás napja programjába
Győr-Moson -Sopron megye 8 települése is bekapcsolódott a Kihívás Napja programjába. Jövő szerdán (05.25.) 231 település küzd hét kategóriában a "Magyarország legsportosabb települése" cím elnyeréséért. A sportnapot immár 15. alkalommal szervezik meg hazánkban. A rendezvénnyel a mozgáshoz, az egészséges életmódhoz szeretnének kedvet csinálni. Megyénkből Töltéstava, Dunakiliti, Tényő, Győrsövényháza, Répceszemere, Röjtökmuzsaj, Mihályi és Vág vesz részt a küzdelemben-tudósít a Kékduna Rádió.

A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága határozatot fogadott
A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága határozatot fogadott el a Székelyföld autonómiatervezetének parlament elé terjesztésével kapcsolatban. Az SZNT Állandó Bizottságának keddi közleménye szerint a testület május 25-ig a román törvényhozás elé terjeszti az autonómiatervezetet, melynek benyújtásához kéri a kormány, az RMDSZ-frakciók és az RMDSZ minden képviselőjének és szenátorának támogatását. Az SZNT vezetősége szerint a tervezetet a jelenlegi parlamenti ülésszakban kell beterjeszteni, hogy az Európai Parlament mintegy négy hónap múlva esedékes első ellenőrzése során az EP képviselőit tájékoztassák majd arról, hogy Románia mennyire teljesíti mindazt, amit vállalt a magyar közösség jogainak tiszteletben tartásával kapcsolatban - közölte a Népújság.



A várható időjárás
Többfokos lehűlés. A hét közepén egy ciklon hatására hűvösebb léghullámok érik el térségünket. Az erős felhősödést többfelé kíséri jelentős mennyiségű csapadék. Az áramlási viszonyok tartósan északnyugatira fordulnak. Az élénk szelet gyakran kísérik erős széllökések.
Többnyire felhős marad az ég, sokfelé várható eső, zápor, zivatar. Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint szerda délután az ország dunántúli részében 60 - 90 km/h-s széllökések is lehetnek. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat.A hőmérséklet napközben 15-20, este 12-17 fok között lesz.
Itthon apadnak a folyók az északi országrészben, azonban a csapadékos időjárás miatt a következő napokban újabb árhullámokra számítanak a szakemberek. A mostani csökkenő vízállás miatt megszűnt az árvízvédelmi készültség a Bodrogon és a Taktán, míg a Tiszán, a Laskó-patak torkolata és Tiszakeszi között várhatóan este oldják fel az elsőfokú készültséget.
Borsodban közel 10 ezer hektár földet borít belvíz, a hét belvízvédelmi szakaszból továbbra is haton van első vagy másodfokú készültség.



2005. május 18., szerda 15:58


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület