CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sportcentrum  

Soproni úszók Andersen szülőhazájában

Megmozdult valami a soproni úszósportban. Akik nyomon követik a Soproni Úszók Baráti Köre SE eredményeit, azok figyelmét nem kerülte el, hogy évről évre egyre jobb eredményekről számolhatunk be.
Az idei esztendő is remek sikerekkel kezdődött. Már akkor látszott, hogy itt nagy dolgok lógnak a levegőben. Igazából azonban senki sem merte kimondani, mintha
kabalából tennék. Egyre másra jöttek a jobbnál jobb eredmények. Koppenhága felé utazva erről beszélgettem az egyesület vezetőedzőjével László Frigyessel.

Elmondta, hogy a szakosztály két edzőjével Kókai Zsolttal és Vargha Beátával ( Ök is László Frigyes tanítványai voltak ) rengeteg munkát fektettek be a soproni úszás eredményeinek javításába, és ez évről évre meg is látszott az egyre javuló teljesítményeken, az eredményekben. Ebben segítségükre volt Csizmadia
László elnök, aki a megfelelő feltételek kialakításán munkálkodott.

Érezhető volt, hogy egyre nagyobb az elvárás, és egyre több kihívással kellett megküzdeniük. Ők állták a sarat, és ebben remek partnerekre leltek a versenyzőkben és szülőkben egyaránt.

Mi lehetne nagyobb cél egy sportoló, egy edző, egy szakosztály életében mint az OLIMPIA. Bárki aki kapcsolatba kerül a sport valamelyik ágával, szembesül

azzal a ténnyel, hogy a 4 évente rendezett játékok az igazi megmérettetés, a sport Mount Everestje. Aki a hegyre feljut, még ha a csúcsot nem is sikerül megérintenie, olyan tettet vitt véghez, amit előtte nem túl sokan. Mi, hanem ez minden sportoló álma. Kijutni az Olimpiára.
Szepesi Csenge és Nagy Gábor

Mindez rengeteg munkával jár. Szakmai kihívás edzőnek, komoly próbatétel versenyzőnek. Ehhez sok-sok év kitartó munkája sem mindig elég. Valljuk be őszintén rengeteg dolog összhangja szükséges hozzá. Ha azonban mindenki aki teheti, hozzáteszi azt a pluszt, ami tőle elvárható, van rá esély, még itt az ország nyugati csücskében, a Hűség Városában is. Sopron, de még a megye történetében sem volt rá példa, hogy egy úszó olimpiai kerettagságig jutott volna.

Nagy Gábornak ez- a hátúszásban elért eredményei alapján- sikerült. Nem tudom, hogy mindenki átérzi -e ennek a dolognak a súlyát.
Olyan legendáink voltak, vannak ebben a sportban, mint Dr. Csik Ferenc, hogy az elsők közül emeljek ki valakit, vagy a vegyes úszásban verhetetlen Darnyi Tamás, vagy éppen a hátúszás koronázatlan királynőjének kikiáltott Egerszegi Krisztina. De sorolhatnám a a mostaniakat, Cseh László, Risztov Éva vagy az olimpiai ezüstérmes mellúszónk Gyurta Dániel. Ilyen nevek mellé odakerülni mindig dicsőség.

Az ezüsnyertes csapat

A soproniak Dr. Csik Ferenc Uszodája, közismertebb nevén a Lővér Uszoda 33 1/3 méteres medencéjével, nem éppen a szabvány 50 és 25 méteres versenyekre való ideális felkészülési lehetőség. Ennek ellenére a magas szintű szakmai munka, és a kitartó szorgalmas úszók szinte előnyt kovácsoltak ebből a hátrányból. Akaraterővel, küzdeni tudással, megfelelő szakmai hozzáértéssel el lehet jutni az olimpiához vezető út első állomásához. Akik rendszeresen látogatják az uszodát nyilván látják, hogy az első néhány sávban szinte elkezd forrni a víz úgy 5 óra tájékán, és csak 7 óra magasságában csitul enyhe hullámzássá. Napi két edzés, reggel
és délután, pihenés gyanánt szombaton csak reggel. Ez a minimális kritérium, a tehetségen, szorgalmon kívül, legkevesebb 5 - 8 kilométer naponta. Kimondani is sok. És ez nem biztosíték, ez csak a lehetőség.

Csapatkép

Aki nagyon akar, talán élni tud vele.
Versenyek sora bizonyítja, hogy egyre többen akarnak élni a felkínált lehetőséggel A Soproni ÚBKSE honlapján olvasható eredmények közül azokat szeretném kiemelni, amikre a legbüszkébbek lehetünk.

Frici bácsi,- ahogy az úszók, a kisebbek és a nagyobbak is nevezik- elmondta, hogy elsősorban a korosztályos Magyar Bajnokságokon elért helyezések alapján ítélik meg a kívülállók a szakosztály teljesítményét. Érthető, hiszen ez egy objektív mérce, ez alapján látszik, hová fejlődünk, milyen tennivalóink akadnak.
Eddig az Országos Ifjúsági Magyar Bajnokság került megrendezésre, ahol korosztálya alapján Szepesi Csenge volt érdekelt. Mivel Gábor remek formában volt, így ő is ott úszott az idősebbek mezőnyében. Csenge három 7. helyezése mellé, Gábor egy 6. és egy 7. helyezést gyűjtött mindegyiket hátúszásban, ami több mint figyelemre méltó.
Ezt előzte meg nem sokkal a dunaújvárosi verseny, ahol több nemzet korosztályos válogatottjai mellett ugrott vízbe Nagy Gábor.200 méteres hátúszásban elért 2. helyezése volt az utolsó adalék a kerettagság elnyeréséhez. A versenyen részt vett Kis László a Magyar Úszóválogatott szövetségi kapitánya is.( Egerszegi
Krisztina edzője) László Frigyes fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy önmagában a helyezés nem érték. Az időeredmény a fontos. Kaufbeurenben elért idejével Csenge és Gábor esetében is maradéktalanul elégedett volt.

Itt, mint már a cyberpress.sopron.hu lapjain olvashatták, Gábor aki még nincs 16 éves, a legeredményesebb férfi versenyzőnek járó különdíjat is megkapta. Németh Julcsi, aki korosztályában a ranglistát is vezeti 100m háton, vagy Simon Gábriel, aki 3. 50m mellúszásban, szintén ott kopogtat az élvonal ajtaján, nekik is minden esélyük adott a továbblépésre. Remek kilátások.

Nagy Gábor a dobogón

Ezt követően a körülményekről beszélgettünk, miközben a hajnali párából előbukkant a drezdai Zwinger monumentális épületegyüttese. László Frigyes elmondta, hogy vannak körülmények amiken nem tudnak most változtatni, ezeket bele kell kalkulálni a felkészülésbe, és vannak olyanok, amiket javítva, a munka hatékonysága, és az eredmény is javul. Az egyik ilyen tényező, hogy Sopronnak a Dr. Csik Ferenc uszoda az egyetlen uszodája. 8 pályán osztoznak a többi úszni vágyóval. Úgy kell tervezni az edzéseket, hogy jusson hely és idő a legjobbaknak, de soha nem szabad megfeledkezni az utánpótlásról. Az úszók 4 órától este 7 óráig érnek rá edzeni, és bizony ez nem csak a versenyzőkkel van így, sokan vagyunk akik szintén ebben az időben szeretnénk úszni. Az egyesület költségvetése a
tagdíjakkal, valamint az önkormányzati támogatással éppen csak elegendő a feladatok ellátására, a versenyeztetés költségeiből a szülők is részt vállalnak. A tagdíjon kívül a kedvezményes belépőjegyeket is a gyerekek szülei fizetik. Vannak családok, ahol két három gyermek is úszik.
Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a Sopron és Vidéke Víz és Csatornamű Rt.-vel kötendő szerződés aláírására bármelyik pillanatban sor kerülhet, és ebben az esetben hosszú távra rendeződni látszik az egyesület helyzete, illetve hosszabb távra tervezhetővé válik a munka.

A beszélgetést a kompon folytattuk, ahol bekapcsolódott Csizmadia László és Kókai Zsolt is. A szakosztály elnöke nagyon büszke volt az elért eredményekre, különösen arra, hogy Nagy Gábor olimpiai kerettag lett, és elmondta, hogy a megkötendő szerződés akár mérföldkő is lehet a szakosztály életében. Reményét fejezte ki, hogy a későbbiekben sikerül olyan támogatási rendszert kialakítani a szakosztályon belül, ami ösztönzi a gyermekeket , hogy gondolják komolyan a versenysportot, dolgozzanak keményen és áldozzanak rá bátran a szabadidejükből. Mindemellett elismerte az utánpótlás nevelés fontosságát, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy a Koppenhágába utazó csapat fele 13 év alatti.
Élményeket, sikerélményt kell adni a gyermekeknek, példaképeket állítani, és még szebb sikereket érhetünk el. Zsolt, mint "volt" úszó elmondta, hogy mekkora
áldozatokkal is jár az, hogy valaki ennyit edz, de ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az a rengeteg város, barát , eredmény szinte mindenért kárpótol. Kiemelte, hogy a szakmai tájékozottság napjainkra éppen olyan fontos szerepet tölt be, mint a víz amiben a sportolók úsznak. Mindeközben a komp egy nagyot rándult, és egy kedves női hang először dánul, majd szerencsénkre németül és angolul is elmondja, hogy megérkeztünk Gedser kikötőjébe, Dániában vagyunk.

Itt a messzi északon nem túl sok honfitársunk fordul meg, de az biztos, hogy ezt a két szót: Sopron Hungary sokan megjegyezték az elmúlt hétvégén Glostrupban. Szombaton és vasárnap 4 nemzet több száz úszója vett részt azon a Nemzetközi versenyen, ahol a Soproni ÚBKSE versenyzői is rajthoz álltak. A 11 úszóból álló küldöttség remek teljesítménnyel bizonyította immár sokadszorra, hogy a soproni úszók nem csak itthon, hanem nemzetközi mezőnyben is megállják a helyüket.

Koppenhágában, mintha egy Andersen mese elevenedne meg a szemünk előtt, gyönyörű utcáival, tereivel lenyűgözött mindenkit. A főváros forgatagában alig győztük kapkodni a fejünket a rengeteg néznivaló láttán. Az idő is kegyes volt hozzánk, hiszen verőfényes napsütésben örvendezetett meg minket.. Mire eljutottunk a
gyermekek kedvencéhez Andersen kis sellőjéhez, már régen elmúlt este 8 óra. A "Kis Hableány" azonban még a lenyugvó nap vörös sugaraiban fürdött, szinte megelevenedett a sziklán. Nemhiába utaztunk több mint ezer kilométert északra, a nap mintha csak a kedvünkért tenné, maradt még egy kicsit, hogy semmi fontos ki nem maradjon a látnivalók közül. A színház előtti tér forgatagában már készülődtek az esti szabadtéri koncertre.

Mi pedig indultunk a szállásunkra, és közben vágyakozva néztük a hullámvasúton sikoltozó tömeget. Sajnos holnap korán kell kelni. Másnap reggel, még az előző nap fáradalmaival a tagjainkban ébredtünk, és a felismeréssel, hogy kezdődik a verseny. Mindez azonban egy cseppet sem látszott meg a soproni úszók teljesítményén. Szinte mindenki javított eddigi legjobbján.

Talán nem meglepetés, hogy a legjobb női versenyzőnek, ill. a legjobb férfiversenyzőnek járó különdíjat két soproni úszó Szepesi Csenge és Nagy Gábor vehette át. Mindketten 650 LEN pont fölött teljesítettek a 100 m gyorsúszásban, ezzel érdemelve ki a megtisztelő jutalmat.

A bemelegítésnél megcsodáltuk a gyönyörű 25 méteres fedett uszodát, egy kicsit irigykedtünk is, de erre nem sok idő maradt, mert kezdődtek a futamok. Először a legkisebbek kerültek sorra, nem kis megilletődöttséggel az arcukon, de annál nagyobb elszántsággal vették fel a küzdelmet ellenfeleikkel. Aztán folyamatosan az egyre idősebb korosztályok következtek. Egyre nagyobb volt a csend a rajt előtt. Végül a legjobbak, szinte mindig egy egy soproni résztvevővel. Nem volt vitás, hogy háton nagyon erős a csapat, Csenge és Gábor abszolút elsőként ért célba. A kisebbek sem tértek haza érmek nélkül, Divós Dorina, Tihanyi Kata, Varga Gabi egy egy bronzérmet gyűjtött, Németh Julcsi, Grafl Eszter, Molnár Martin korosztályában amiben indult győzött, László Rita több ezüst és bronzérme mellé az általunk csak "Glostrupi ki nevet a végén" versenynek nevezett számban is dobogóra állhatott. Váltóban Horváth Berni, Németh Julcsi, Divós Dorina és Tihanyi Kata kapott a harmadik helyért serleget, míg az idősebbek között a László Rita, Szepesi Csenge, Grafl Eszter, Németh Julcsi alkotta váltó szerzett egy 2. és egy 3. helyezést.

Akik ismerik Gábort jól tudják, hogy nem éppen Gyurta Dani száma az erőssége, ennek ellenére, (vagy talán éppen ezért) a 100 méter vegyes úszást is megnyerte. Utolsó versenyszámként a 8x50méteres váltó MIX következett, ami 4 lány 4 fiú vegyes váltó-t jelent. Ha az utazókat összeszámoljuk, 9 leány 2 fiú, hamar kiderül, hogy itt csak úgy tudunk csapatot állítani, ha az edzők is besegítenek. Így aztán láss csodát, újra versenyzett Kókai Zsolt, aki a pillangót vállalta, valamint vízbe csobbant László Frigyes is aki utolsó emberként az 50 méter gyorson finiselt.

A 4.helyezésünk szép siker. A részletes eredmények a Soproni ÚBKSE hivatalos honlapján olvashatók az uszas.sopron.hu oldalon. A rendezők mindent elkövettek, hogy mindenki jól érezze magát. Még a magyar nemzeti színű zászlót is kitették a lelátóra, igaz kicsit olaszosra sikeredett, de ezen villámgyorsan változtattunk. Utolsó este zenés táncos összejövetel a versenyzőknek, tartott volna hajnalig, de másnap indulás korán reggel a komphoz. Viszont látásra Koppenhága, viszont látásra Dánia!

Mindent összevetve elmondhatjuk, hogy az út jól sikerült, a szó szoros értelmében, és azt is bártan kijelenthetjük, hogy a soproni úszósport jó úton halad.

Nagy András



2005. május 20., péntek 11:10


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület