CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Asszad halott


Háfez Asszad, Szíria elnöke szívrohamban elhunyt. A szíriai államfő halálhírére szombaton este Minneapolisból Bill Clinton amerikai elnök felhívta Ehud Barak izraeli kormányfőt, és 10 percen át tárgyalták a kialakult helyzetet. Szíriai források szerint az elhunyt államfőt fia, Basar követi az ország élén. Háfez Asszad 1930. október 6-án született egy észak-szíriai faluban, és 1971 óta irányította a közel- keleti országot. A szíriai elnök halálát - egy bejrúti orvosi forrás szerint - szívroham okozta. Asszad halála a közel-keleti békefolyamat kritikus időszakában történt, ráadásul alig egy héttel a Szíriában kormányon lévő Baath párt kongresszusa előtt. A tervek szerint ezen az ülésen választották volna meg Asszad fiát a párt egyik vezető testületének tagjává, és jelölték volna az alelnöki tisztségre.

Földrengés Tajvanon


Nagyerejű, a Richter-skálán mérve 6,7-es földrengés rázta meg Tajvan szigetét helyi idő szerint vasárnap reggel. Az első jelentések nem számoltak be áldozatokról, illetve tetemesebb károkról. Legkevesebben tízen megsebesültek. Őket kórházban ápolják. A földmozgás epicentruma a sziget közepén magasodó hegyek térségében, a földfelszín alatt 10 kilométerre volt - jelentette a hongkongi földrengésjelző állomás. Tajvanon legutóbb pusztító, 7,6-os erejű földrengés tavaly szeptemberben volt. Akkor 2400 személy vesztette életét, 11 ezren megsebesültek és 100 ezren fedél nélkül maradtak. A héten Ázsia több övezetében is számos kisebb-nagyobb erejű földrengés pattant ki.

Elfogott nápolyi keresztapa


Az olasz rendőrség mára virradóra elfogta a Nápoly környékén működő maffia, a Camorra egyik nagyfőnökét. Az életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt veszélyes bűnöző, Ferdinando Cesarano egy cimborái által vájt alagúton keresztül, 1998 júniusában szökött meg a börtönből, és egy erődítménynek beillő villában sáncolta el magát Nápoly mellett. A rendőrség már két hete tudomást szerzett tartózkodási helyéről. Elfogásában 15 kommandós vett részt, akciójukat a villa fölött köröző két helikopteren további rendőrök követték nyomon, a 46 éves férfit, akit "vérszomjas fenevadként" és a "halál könyvelőjeként" emleget a nép. Cesarano volt családjában az utolsó szabadlábon levő keresztapa, akit elsősorban gyilkosságok miatt ítéltek életfogytiglani börtönre. A "főnök" családja hűtlennek minősített tagjait ölte meg, de számos erőszakos bűncselekményt elkövetett a 80-as évek véres bandaháborúiban is. Az ügyészség ismeretei szerint Cesarano volt Carmine Alfieri bebörtönzött camorrafőnök bizalmasa és "helytartója". A kommandósok az éjszaka közepén rohanták meg a villát, és gyorsan leteperték Cesaranót. A támadás nem tartott három percnél tovább. Cesarano, akit elsősorban gyilkosságok miatt ítélték el, tevékenyen részt vett pénzmosásban is, és a vállalkozóktól behajtott, úgynevezett védelmi pénzeket Amerikában fektette be.

Kína: űrkorszak kapuja


Kína jó úton halad afelé, hogy elindíthassa első saját űrhajósát a világűrbe - közölték pekingi források a kínai űrprogram egyik vezetőjére hivatkozva. Egyes nyugati szakértők szerint ez az esemény már az idén várható. Az előkészületek hét éve folynak. A program előkészítése az utóbbi években gyorsult fel, a nagyobb anyagi támogatásnak és az orosz segítségnek köszönhetően. A kínai űrhajós program legfőbb tervezője, Vang Jung-cse szerint a vadászgép pilóták közül immár kiválasztották az űrhajósjelölteket, s ha sikerül elérni a "történelmi áttörést" - vagyis az emberes űrrepülést: ilyenre idáig csak Oroszország és az Egyesült Államok volt képes -, akkor Kína később egy űrállomást is szeretne a világűrbe juttatni - írja a Beijing Youth Daily pekingi újság a programot irányító tudóst idézve. Az első kínai műholdat a hetvenes években lőtték fel, s tavaly novemberben sikerrel indítottak útnak egy űrhajót - igaz, egyelőre csak űrhajósok nélkül -, s az első kínai űrjármű simán földet is ért. Kína szempontjából az első űrhajós világűrbe juttatása presztízskérdés, ráadásul ez ilyen jellegű űrrepülésektől gazdasági, tudományos és katonai hasznot is várnak- fűzi hozzá a hírhez az AP hírügynökség.

Német fogaskerekű baleset


Frontálisan összeütközött két fogaskerekű vonat Németország déli részén, a bajorországi Garmisch-Partenkirchen közelében. A balesetben félszáz utas sérült meg, 15 személy állapota súlyos. A mentést nehezíti, hogy a szerencsétlenség egy 100 méter hosszú alagútban történt. A körülményekről egyelőre annyit lehet tudni, hogy a két ellentétes irányból érkező szerelvény a garmischi állomástól mintegy 4 kilométerre ütközött össze, eddig tisztázatlan okból. A sérülteket, akik közül többen nyílt csonttörést vagy nyílt hasfali sérüléseket szenvedtek, a közeli kórházakba szállították. A fogaskerekű a garmisch-partenkircheni síparadicsom és a 2964 méteres Zugspitze, Németország legmagasabb hegycsúcsa alatt elterülő fennsík között szállítja az utasokat.

A Parkinson- kór ellen


Egy parányi lyuk égetésével az agy egy pontosan meghatározott területébe több mint öt évre enyhíthetők a Parkinson-kór bizonyos tünetei. A jelentős javulás, például az önálló életvitel képessége azonban az idő haladtával fokozatosan "elkopik". Mindazonáltal a sebészi beavatkozás hasznos lehet, amikor a gyógyszer egyedül nem elég hatékony az előrehaladott idegrendszeri zavarok kezelésére - állapították meg több, a Parkinson-kórral foglalkozó kanadai intézmény orvosai. A pallidotomynak (a pallium jelentése agyköpeny) nevezett sebészi eljárás az agy mozgáskoordináló része egy kis területének eltávolítását jelenti. Ez a beavatkozás különbözik attól, amelyet Michael J. Fox színészen végeztek, aki szintén Parkinson- kórban szenved, és a múlt hónapban vonult vissza a szerepléstől, hogy kezeltesse magát. Foxon talamuszműtétet (thalamotomy), egy évtizedek óta alkalmazott operációt hajtottak végre, hogy szétroncsolják a betegségre jellemző remegést okozó túl aktív idegsejteket, mégpedig úgy hogy kiégetnek, vagy elfagyasztanak egy borsó nagyságú területet az agyban. A New England Journal of Medicine című orvosi szaklap közölte ezzel kapcsolatban kanadai kutatók egy tanulmányát. A torontói egyetem tudósai Jennifer Fine vezetésével arra a következtetésre jutottak, hogy az egyoldali pallidotomy néven ismert sebészi beavatkozás akkor hoz jobb eredményt, ha a Parkinson-kórban szenvedő páciensek felhagynak a gyógyszer szedésével. A vizsgálat során a kórban szenvedő húsz beteg állapotát kísérték figyelemmel 41- 64 hónapon át. A Parkinson-kór hosszú lefolyású idegrendszeri megbetegedés, amelynek tüneteit először J. Parkinson angol orvos írta le, innen a betegség elnevezése. A kór általában idősebb korban fejlődik ki. Jellemzője az izmok ritmikus, durva hullámú mozgása. Az izmok, izületek merevek, mozgatásuk fájdalmas, az arc merev, a törzs nem hajlik, a járás csoszogó. Gyakori a beszéd zavara is. A kór minden kétszázadik embert érinti a világon - derül ki a Reutersnek az új kutatási eredményekből beszámoló jelentéséből. A kórban szenved számos ismert ember, köztük II. János Pál pápa, Muhammad Ali egykori bokszoló, és Janet Renot amerikai igazságügy-miniszter is.



2000. június 11., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület