CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Kutyazárlat Kecskeméten


Rendőrkordon zárta le hétfőn délelőtt Kecskemét belvárosát két megvadult kutya miatt. Reggel 8.30-kor a főtéren, a nagytemplom előtt egy 37 éves hajléktalan nőt megtámadott és megharapott két eb. A könnyebben sérült asszonyt kórházba szállították, sebeit ellátták, és veszettség ellen is beoltották. A kóbor kutyák a belvárosban közlekedő állampolgárok biztonságát is veszélyeztették, minden arra járót meg akartak támadni, ezért rendőrök körbezárták a belvárost, kihívták a gyepmesteri telep dolgozóit, valamint a helyi vadőrt. A sintérek hiábavalóan próbálkoztak az egyre agresszívebbé vált kutyák befogásával, ezért végül a helyi vadőr tette ártalmatlanná - nyolc lövéssel - az ebeket. Az állatok tetemét a veszettség kivizsgálására elszállították, a rendőrkordont pár perccel tíz óra után feloldották.

Temetői baleset


Súlyos, életveszélyes koponyasérüléssel szállították kórházba azt a 7 éves gyereket, akire vasárnap rádőlt egy sírkő a nagykőrösi temetőben. A gyerek szüleivel tartózkodott a temetőben, amikor egyelőre tisztázatlan körülmények között rádőlt a sírkő. A mentők helikopterrel szállították Budapestre az országos idegsebészeti intézetbe. A kórház ügyeletes főorvosa elmondta: az első vizsgálatok szerint a gyermek agyában több kisebb vérömlenyt keletkezett, állapotának alakulásától függ, hogy szükség lesz e műtétre.

Djukanovic montenegrói sikere


A montenegrói fővárosban, Podgoricában szemlátomást Milo Djukanovic elnök nyugatbarát szövetsége kerekedett felül a helyhatósági voksoláson. De Herceg Novi adriai kikötőváros ellenőrzését a Momir Bulatovic, jugoszláv miniszterelnök neve fémjelezte föderációpárti tömörülés szerezheti meg, a kisebbik jugoszláv tagköztársaságban hétfő hajnalban közzétett részeredmények szerint. A voksok negyedének összesítése alapján Podgoricában a Djukanovic vezette Éljünk jobban nevű szövetség kapta a szavazatok több mint felét - közölte a dpa. Herceg Noviban viszont a Bulatovic-féle, Jugoszláviáért szerb-barát tömörülés szerzett több mint 51 %-ot a voksok felének megszámlálása után. Vasárnap este Podgoricában Bulatovic hívei kövekkel dobálták meg Djukanovic diadalváró híveinek tülkölő autóit, de a rendőrök közbeléptek.

Kalózok- szállta olasz hajó


14 felfegyverzett potyautas hatalmába kerített egy olasz áruszállító hajót, amely Iránból az indiai Kandla kikötővárosba tartott. Követelik, hogy szabadon eljuthassanak Európába, különben felrobbantják a hajót - közölte vasárnap az indiai kikötő egyik tisztségviselője. A 15 ezer tonnás MV Med Star kapitánya még pénteken azt az üzenetet juttatta el Kandlába, hogy a potyautasok titokban jutottak fel a hajóra, Bandar Abbász iráni kikötőben, ahonnét a hajó csütörtökön áru nélkül elindult - közölte a hajót üzemeltető Pearl Shipping társaság illetékese. A hajó szombat este mintegy 150 tengeri mérföldre volt az indiai szubkontinens nyugati partján található kikötőtől, valószínűleg lehorgonyzott ott. A hajónak 20-25 tagú legénysége van, főleg horvátok. A potyautasok kiléte hivatalos közlés szerint nem ismert, a The Times of India című lap szerint tízen irániak, négyen pedig irakiak.

Francia ítéletidő


Több száz embert telepítettek ki otthonából az áradásveszély miatt Franciaország déli részén és a Pireneusok tövében. Az áradásokat a hét végi heves esőzések és hóviharok idézték elő - olvasható az AP hírügynökség jelentésében. Egy vasárnapi, árvíz okozta autóbusz- balesetben Toulouse közelében 18-an megsebesültek, hárman súlyosan. A Toulouse és Auch között közlekedő vonatközlekedést felfüggesztették, miután a viharok kisiklattak egy szerelvényt.Vasárnapra a heves esőzés alábbhagyott, a délkeleti országrészben, az Alpok körzetében azonban mintegy 700 lakás maradt áram nélkül.Délkelet-Franciaország egyes tájait a havazás után 40 centiméteres hóréteg borította. Hat személyt helikopterrel kellett kimenteni a hegyekből.

Nőtt a költségvetés adóssága


A központi költségvetés forint- és devizaadóssága 7.088,4 milliárd forint volt május végén, ami 202 milliárd forinttal haladja meg az 1999. év végi állományt - tette közzé a Pénzügyminisztérium. Az összes adósság 59,5 százalékát kitevő, forintban kibocsátott állampapír-állomány 247,7 milliárd forinttal 4.217,7 milliárd forintra növekedett. Ezen belül a diszkont-kincstárjegyek állománya 44,8 milliárd forinttal, a lakossági papíroké 19,3 milliárd forinttal növekedett. Összeségében az állampapír-állomány növekményének 74,2 százalékát az államkötvények, 18 százalékát a diszkont- kincstárjegyek, 7,8 százalékát pedig a lakossági papírok adták.A központi költségvetés devizaadóssága január-májusban 26 milliárd forinttal csökkent, így május végén 2.510,2 milliárd forintot tett ki. A csökkenés annak tudható be, hogy a törlesztések meghaladták a kibocsátást, az árfolyamveszteséget és a devizahitel-átvállalások állományának növekedését. A devizaadósság 14,4 százalékát a közvetlen külföldi hiteladósság teszi ki, míg 58,8 százaléka a devizaadósság- csere során felvett, a jegybank által külföldön kibocsátott egyes devizakötvények feltételeivel megegyező deviza-hitelállományból és az erre kötött árfolyam-fedezeti ügyletekből áll. Az első öt hónapban 102,3 milliárd forint értékű hitelt előtörlesztettek. Emellett a gyengülő forintárfolyamok miatt 21,7 milliárd forintnyi árfolyamveszteség volt. Az MNB felé fennálló devizaadósság május végén 1476,8 milliárd forintot tett ki.

Jenőt kevesen csípik


Jó estét, jó szurkolást! Ha e mondat elhangzik, focirajongók ezrei húzzák el a szájukat, kiadós káromkodás mellett. Knézy Jenő - a TeleSport sport-, ill. foci-kommentátora - ha nívós meccset követít az M1 (VB, EB, BL), akkor ezzel kezdi: Jó estét, jó szurkolást! Állítólag még egyetlen mérkőzést sem kezdett egy másik mondattal. Még nem találkoztunk olyan focit szerető, és a közvetítéseket figyelemmel kísérő egyénnel, aki szerette volna Jenőt, és csak elvétve vannak azok, akik elviselik. Több online magazin fóruma foglalkozik vele, nem igazán istenítik, hogy rövidek legyünk. Általában az emberek az első félidő alatt lehalkítják a tévét, átkapcsolnak a németre, vagy csak megmagyarázzák – kissé az idegroham közeli állapotban- Jenőnek, hogy… Mindenhatót köszönthetünk benne. Ő mindig jobban tudja a taktikát, a csapat összetételét, a megfelelő cserét, az aktuális szabálytalanság valósságát stb-stb., mint Puhl, vagy esetleg Alex Fergusson (a bíró, vagy a vezetőedző). Számunkra legirritálóbb tulajdonsága, hogy tíz perccel a meccs vége előtt már büszkén győztest hirdet. Így hebegnie- habognia kellett a BL döntőn (a ManUnited és Bayern között), amikor a 90. perc környékén fordított a Manchester.



2000. június 12., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület