CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

EU  

Országjárással népszerűsíti az EU-forrásokat a gazdasági tárca
Ma zajlott a soproni szakmai program


Országjáró körútra indult az európai uniós támogatások ismertetésére a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. Hét régióközpontban tartanak előadásokat a tárca és végrehajtó szervezetek szakemberei. Ennek során, gyakorlati példákon keresztül mutatják be, miként lehet hozzájutni a környezetvédelmi és energetikai beruházásokat támogató uniós anyagi forrásokhoz. Az országjáró körút negyedik állomásaként ma Sopronba látogatott a GKM.

A körút célja a Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP) népszerűsítése, amely az egészséges környezet és a környezetbarát közlekedési infrastruktúra erősítéséhez biztosít forrásokat. A program keretében 2004-2006 között 112 milliárd forint áll rendelkezésre, az összeg egy részét nyílt pályázatok keretében kötik le. Eddig a rendelkezésre álló forrásoknak a fele (63,9 milliárd forint) talált gazdára, ezért is szeretné a gazdasági tárca az érdeklődőket újabb pályázatok beadására buzdítani.

A körút hét állomást (Pécs, Miskolc, Debrecen, Sopron, Szeged, Székesfehérvár és Budapest) érint, az esemény fővédnökei a helyi polgármesterek. A program első részében előadásokat tartanak, azt követően pedig „interaktív műhelymunka” keretében olyan helyi pályázók mutatkoznak be, akik már sikeresen vettek részt a programban.
A KIOP-ban – az önkormányzatokon kívül számítanak a magánvállalkozásokra is. Az igényelhető támogatások környezetvédelmi (vízminőség javítás, állati hulladékkezelés, egészségügyi, építési-bontási hulladék kezelése, környezeti kármentesítés, és ún. központi programként  közlekedési (főúthálózat műszaki színvonalának emelése, környezetbarát közlekedési infrastruktúra fejlesztése) beruházásokra irányulnak.

A körút negyedik helyszíne május 30-án Sopron volt, ahol mintegy 100 érdeklődő jelent meg a Mediterrano Sopron éttermében. Az egész napos ingyenes szakmai programon az érdeklődők meghallgatták a KIOP Irányító Hatóság, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóság, valamint az Energia Központ Kht. előadóit és megismerkedhettek Sopron város Kaptár "B" Energetika Kft szélerőmű telepítése és hosszú távú üzemeltetése Károlyháza külterületén program nyertes pályázójával.
Hernádi Eszter
 



2005. május 30., hétfő 20:24


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület