CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Eltévedtek, megijedtek, megkerültek


Ijesztő fordulat után végül is a rendőrség segítségével szerencsésen végződött egy kirándulás a Börzsönyben: az eltévedt csoport tagjait még sötétedés előtt sikerült föllelni és kimenekíteni szorult helyzetükből. Az előzményekről a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletese elmondta: a 11 gyerek és 3 felnőtt a reggeli órákban indult egy kemencei motelből kirándulni. A zöld turistajelzést követték, ám egy idő után letértek a kijelölt ösvényről, és eltévedtek. A gyerekek, közöttük egy négyéves óvodás mind jobban elfáradtak. Egyiküknél volt mobiltelefon, amelyen segítséget kértek a váci rendőrkapitányságtól. A rendőrfőkapitányság légi szolgálatának helikoptere talált a kirándulókra, akik a telefonon kapott rendőri útmutatás szerint egy tisztáson várták, hogy a magasból fölfedezzék őket. A pilóta által megadott koordináták alapján a gépkocsikkal kiérkező váci rendőrök kemencei szálláshelyére szállították az ijedt és elcsigázott társaságot.

Több a fiú öngyilkos


Jóval több 7-14 év közötti fiú követ el halállal végződő öngyilkosságot, mint lány - állapítja meg a KSH. A jelentés szerint tavaly tizenkét gyermek követett el halállal végződő öngyilkosságot. Bár ez a szám több mint kétszerese a megelőző évinek, az adatok alapján - a kis esetszámok és nagy ingadozások miatt - a szakértők szerint nem állítható, hogy tendencia változásról lenne szó. Az viszont megállapítható, hogy már ebben a korcsoportban is érvényesül az a tény: a halállal végződő öngyilkosságot elkövető fiúk száma jóval több, mint a lányoké. A tájékoztatóból kiderül: a 7-14 évesek körében elkövetett gyermeköngyilkosságok száma 1980 és 1999 között három és harmincnégy között mozgott. 1980-ban harmincnégy 7-14 éves korú gyermek vetett véget önkezével életének. Akkor 28 fiú és hat lány ölte meg magát. 1999-ben százezer 7-14 éves fiúra 2,19 öngyilkosság esett, míg a lányok esetében ez az arány 0,21 volt. A 40-44 éves korosztálynál százezer férfira 89,30 esetet regisztráltak, míg a nőknél az arány 15,84 volt. A teljes népességet tekintve 1980-ban százezer lakosra 45, míg tavaly 33 öngyilkosság jutott.

Újra üzemel a Tisza gyilkosa


Szerdától ismét működik az a romániai aranykitermelő üzem, amelynek derítőjéből januárban 100 ezer köbméternyi ciánüledék került a Tiszába és onnan a Dunába. A működés újraindulását a nagybányai Aurul üzem ausztrál résztulajdonosa, az Esmeralda Exploration Ltd. jelentette be szerdán, azzal, hogy a romániai vállalatnál megerősítették a biztonsági intézkedéseket. A cég közölte, hogy a jövőbeni kiöntések megfelelő kezelése végett módosította az üzem berendezéseit - megmagasította a derítő gátját, s megerősítette a gát falait -, s bírja a kormány, a környezetvédők "és a helyi lakosság" támogatását az üledékkezelési eljárás újraindításához. M. Hardy, az Esmeralda ügyvédje a Reutersnek azt mondta: a cég minden kormányzati előírásnak eleget tett, s a körülményeket figyelembe véve "helyénvalónak tartja a működés újrakezdését". A cég megelőző intézkedésként tervezi egy cián- detoxifikáló szerkezet üzembe állítását is. Az ügyvéd szerint a cég még nem kapott értesítést arról, hogy a magyar kormány - ahogy az a Budapestről érkező jelentésekben szerepelt - bármiféle jogi eljárást indított volna, s a vállalat nem tud semmilyen kártérítési igényről sem.

Német ámokfutó


Egy 31 éves ámokfutó szerdán a Ruhr-vidéken megölt három rendőrt, egyet megsebesített, majd főbe lőtte magát. A fiatal dortmundi férfi, akit közlekedési szabálysértés miatt állítottak meg a rendőrök, amiatti félelmében, hogy jogosítvány nélkül vezetett, több lövést adott le a rendőrautóra. Az egyik lövés azonnal végzett egy 36 éves dortmundi rendőrrel, a másik pedig a lábán sebesített meg egy 25 éves rendőrnőt. Az ámokfutónak sikerült autójával elmenekülnie a helyszínről, ám mindössze 20 kilométert tudott megtenni, amikor egy másik rendőrautó állta útját. Itt újabb lövéseket adott le, aminek következtében egy 34 éves rendőrnő azonnal, 35 éves kollégája pedig a kórházba szállítás után meghalt. A tettes egy erdőbe menekült, és ott főbe lőtte magát. Egyelőre nem tudni, hogy a férfi, akinek a rendőrség korábban már bevonta a jogosítványát, honnan szerezte a fegyvert, ugyanis fegyverviselési engedélye sem volt - írja az AP.

Tiltakozó görög vallásosak


Görögországban éleződik a vallásbejegyzés körüli vita. Szalonikiben hívők tízezrei tiltakoztak szerdán a szocialista kormány azon döntése ellen, hogy törli a bejegyzést a görögök személyi igazolványából. "A görögök mindenekelőtt ortodox keresztények és csak azután európaiak" - mondta Krisztodulosz, a görögországi ortodox egyház feje a kikötővárosban rendezett óriásgyűlésen. Görögország március 26-tól fogva az Európai Unión belüli szabad személyforgalomra vonatkozó schengeni megállapodáshoz tartozik, ezért kell kicserélnie a személyi igazolványait, latin betűs szöveggel is ellátva azokat. Más EU- tagországokban persze régóta nem szokás feltüntetni a vallást ebben a dokumentumban. (Mellesleg Görögországban a nácik vezették be a bejegyzést a zsidók megkülönböztetése céljából.) Az athéni érsek óva intette a kormányt, ne próbálja megnyirbálni egyházának a görög társadalomban játszott szerepét. A görög alkotmány "vezető vallásnak" ismeri el az ortodox kereszténységet. Az egyház szerint a görögök "identitásukat" veszítenék a törléssel. A kormány szerint viszont a bejegyzés sérti a vallásszabadságot. Az egyház június 21-én Athénban szervez újabb tiltakozó nagygyűlést - írta a dpa.

1,6 milliárdot ér az angol foci élvonala


Rekord összegért, 1,6 milliárd fontért keltek el a következő három évre az angol első osztályú labdarúgó bajnokság felsőháza, a Premier Liga mérkőzéseinek közvetítési jogai a következő három évre. A kereskedelmi és fizetős tévék csillagászati árajánlataikkal taroltak, csaknem a háromszorosát fizették az elmúlt négy évi jogoknak. A BBC közszolgálati televízió vesztesként távozott az aukcióról. Az angol labdarúgó szövetség, az FA szerda este hirdette ki, mely televíziós társaságok ajánlatát találta a legjobbnak a Premier Liga közvetítési jogaiért. A BSkyB fizetős, műholdas csatorna 1,11 milliárd fontot fizetett azért, hogy az elmúlt nyolc évhez hasonlóan egyedüli tv- társaságként továbbra is élőben közvetítse majd a Premier Liga mérkőzéseit, évente 66 meccset. Az összefoglalók sugárzásának jogát az ITV kereskedelmi televízió nyerte el 183 millió fontért a BBC előtt. A közszolgálati televízió, amely 60 millió fonttal kevesebbet tudott ígérni, 35 év után elvesztette egyik legnépszerűbb esti összefoglaló fociműsorát, a Match of the Day programot, amely a sportszerkesztőség első számú műsora volt. Az FA aukciójának nagy vesztese a BBC, amely most már csak abban reménykedhet, hogy az angol kupa és a labdarúgó válogatott mérkőzéseiért sikerrel pályázhat, mivel ellenfelei jócskán felélték pénzügyi lehetőségeiket. Ha a közszolgálati televízió hajlandó lett volna felsrófolni ajánlatát az ITV által felkínált összegre, sportszerkesztősége éves költségvetésének több mint a felét emésztette volna fel, veszélyeztetve más programokat, így az olimpia sugárzását.

A legtöbben "forrón" szeretik...


A Van, aki forrón szereti című komédiát ítélte minden idők legjobb filmvígjátékának az amerikai filmipar. Mintegy 1800 színész, rendező, stúdióvezető, kritikus véleménye alapján került ötszáz filmjelölt közül a végső százas lista élére Billy Wilder 1959-ben készült vígjátéka, amelyben Marilyn Monroe oldalán két hölgynek öltözött férfi, Jack Lemmon és Tony Curtis játszották a főszerepeket. A második helyet is egy nőimitátori teljesítmény kapta: Sidney Pollack 1982-ben készült Aranyoskám című komédiája Dustin Hoffman főszereplésével. Harmadik lett Stanley Kubrick Dr. Strangelove-ja, a negyedik Woody Allen Annie Hallja. Ötödik a Marx fivérek Kacsalevese. Robert Altman M.A.S.H. komédiáját a hetedik helyre sorolták. Az abszurdabb darabok közül Jim Abrahams és a Czukor fivérek Airplane-je kapta a legtöbb szavazatot: a tizedik lett. A legismertebb filmek közül az Ének az esőben a 16. lett, a Furcsa pár a 17. A generális című némafilm a 18., A hal neve Vanda a 21., Chaplin Aranyláza a 25. helyet kapta. A Szellemirtók a 28. helyen végzett, Chaplin Modern idők című filmje a 33-ikon, A diktátor a 37-iken. Woody Allen Manhattanja a 46-ik lett, a Mi van, doki? a 61., Eddie Muprhy Beverly Hills-i zsaruja a 63-ik. A százas lista végére felkerült a Jó reggelt, Vietnam!

Előny a fiataloknál


Ez év végére a gyerekek és a tinédzserek teszik majd ki az Internet- felhasználók egynegyedét az Egyesült Államokban. A 10 és 17 év közötti felhasználók 80%-a oktatási intézményekben fér hozzá az Internethez. Az USA-ban az általános iskolai osztálytermek 63%-ában van lehetőség internetezésre. A gyerekek hamar az Internet rabjaivá válnak: 70%-uk hetente legalább egyszer internetezik, 35%-uk pedig majdnem minden nap. A 16-22 éves korosztálynak 56%-a fog internetezni ebben az évben, 9 millióan pedig vásárolni is fognak online. Ez a korosztály leginkább szórakozási (30%) és kommunikációs (32%) célokra használja a Webet.



2000. június 15., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület