CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

Hodorkovszkijnak újabb vádakkal is szembe kell néznie
Kivonja katonáit Irakból Lengyelország
Haladást lát az iráni atomprogramról folyó tárgyalásokban az amerikai elnök.
Az Európai Unió várhatóan hatmillió euró körüli összeggel segíti Szlovákiát
Dominique de Villepin eddigi belügyminiszter az új francia miniszterelnök
Ma a hollandok szavaznak az EU alkotmányról
Ellentmondásos jelentések érkeznek a reggeli kandahari pokolgépes merénylet áldozatainak számáról.
Kiürítették és bezárták Indonézia canberrai nagykövetségét
Több mint harminc év után lelepleződött a Watergate-botrány kirobbantója.


Hazai hírek

Nem írta alá a felsőoktatási törvényt a köztársasági elnök
A kormány szerint tartható lesz az idei évre tervezett 3,5-4 százalékos GDP-növekedés.
Felgyorsítaná a kormány a sztrádaépítést
Botrányba fulladt az Országos Cigány Önkormányzat rendkívüli közgyűlése
Az egységes adókulcs jövő januártól 21 százalék lehet
Az Antenna Hungária a harmadik negyedévben elindítja hazánk első teljesen digitálisan sugárzott földi műsorszolgáltatását.
Ha a pártok kitartanak jelenlegi álláspontjuk mellett, Sólyom László lehet a köztársasági elnök.
A fuvarozó szervezetekkel június közepéig bizonyosan lezárulhatnak a megállapodások
Mától emeli az üzemanyagok árát a MOL.
A kormányoldali felszólalásokkal kezdődött az Országgyűlés vitanapja
Zárolták a brókerbotránnyal kapcsolatba hozott személyek bankszámláját
Sport
Hírek röviden

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




Hodorkovszkijnak újabb vádakkal is szembe kell néznie
Moszkvában röviddel azután, hogy kihirdették a Jukosz olajcég volt vezetőjének 9 éves börtönbüntetését a főügyészség bejelentette: Hodorkovszkijnak újabb vádakkal is szembe kell néznie. A szóvivő azt mondta: a volt olajmágnásnak vannak olyan bűnei, amelyek a mostani tárgyaláson nem kerültek szóba. A Mihail Hodorkovszkijra és egykori üzlettársára, Platon Lebegyevre kiszabott börtönbüntetésből leszámítják az előzetes letartóztatásban töltött másfél évet.

Kivonja katonáit Irakból Lengyelország
Kivonja katonáit Irakból Lengyelország. Ezzel be kívánja fejezni részvételét az arab országban amerikai vezetéssel létrehozott koalíciós erőkben - közölte a lengyel nemzetvédelmi minisztérium. A tárca közleménye szerint az első konvoj hétfőn indul útnak. A döntést valószínűleg nagyban segítette azt is, hogy közvélemény-kutatások szerint a lengyelek csaknem 70 százaléka ellenzi katonáik misszióját az arab országban. Lengyelország 14 állampolgárát vesztette el Irakban, tíz katonát és négy polgári személyt.

Haladást lát az iráni atomprogramról folyó tárgyalásokban az amerikai elnök.
George Bush ugyanakkor aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy Teherán fenntart olyan létesítményeket, amelyek képesek rövid időn belül atombombát előállítani. A Fehér Ház szóvivője hangsúlyozta: az Egyesült Államok nem változtatott álláspontján: nem enged szabad utat Teherán magas fokú urániumdúsítási programjához.Közben Irán ragaszkodik ahhoz, hogy joga van a területén bányászott urán fűtőanyaggá történő átalakításához atomerőművei számára.

Az Európai Unió várhatóan hatmillió euró körüli összeggel segíti Szlovákiát
Az Európai Unió várhatóan hatmillió euró körüli összeggel segíti Szlovákiát a Magas-Tátrában pusztító természeti katasztrófa, a tavaly novemberi orkán okozta károk helyreállításában. Csáky Pál, a szlovák kormány integrációs kérdéseket felügyelő miniszterelnök-helyettese kedden szóvivője által tudatta a sajtóval, hogy Brüsszel jelezte: késznek mutatkozik a támogatás megítélésére. Noha a döntés még nem végleges, Csáky a brüsszeli üzenetet a támogatást célzó pozsonyi kérelemre érkezett, ígéretesnek olvasható hírként értékelte. Hite szerint Szlovákia rövidesen megkapja a természeti katasztrófa okozta károk helyreállítására fordítható pénzt. Az orkán erejű szél tavaly novemberben több milliárd korona értékű kárt okozva tarolta le a Magas-Tátra erdőségeinek jelentős részét.

Dominique de Villepin eddigi belügyminiszter az új francia miniszterelnök
A francia államfő a jelenlegi belügyminisztert, Dominique de Villepint nevezte ki miniszterelnöknek. Az 51 éves politikus korábban külügyminiszter volt és az iraki háborút ellenző francia politika fő tolmácsolójaként vált ismertté. Az új kormány összetételéről sem a miniszterelnök, sem Chirac elnök nem nyilatkozott. Az eddigi miniszterelnök, Jean-Pierre Raffarin azután mondott le, hogy a francia választók többsége nemmel szavazott az Unió új alkotmányáról vasárnap rendezett népszavazáson.

Ma a hollandok szavaznak az EU alkotmányról
Ma Hollandiában szavaznak az EU-alkotmányról. Az előrejelzések szerint ott a franciaországinál is nagyobb, 60 százalék körüli az elutasítók aránya. Noha a voksolás nem ügydöntő, a parlamenti pártok egyetértenek abban, hogy eredményét tiszteletben kell tartani, ha a részvételi arány meghaladja a 30 százalékot.
Az EU alkotmányát elutasító, vasárnapi népszavazás áldozata lett a francia kormányfő: Jean-Pierre Raffarin távozott tisztéből, és helyére az eddigi belügyminiszter Nicolas de Villepin került. Az ő posztját várhatóan a Jaques Chirac elnök lehetséges utódjának is tartott Nicolas Sarkozy veszi át. Megsínyli a francia referendum eredményét az euró is, amely tegnap 1,3 százalékkal tovább gyengült a dollárral szemben, igaz, később kissé javított helyzetén, és az elemzők nem számítanak hosszú távú gyengélkedésre, hanem pszichológiai okot látnak a leértékelődés mögött.
Hollandiában reggel fél 8-kor megkezdődött a népszavazás az Európai Unió alkotmányos szerződéséről. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint az emberek 60 százaléka nemmel készül voksolni. Szakértők szerint azonban magas részvételi arány esetén lehet esélye a dokumentum elfogadásának is. Hollandiában - Franciaországhoz hasonlóan - elsősorban nem az alkotmány szövege, hanem belpolitikai és általános uniós ügyek uralták a kampányt.

Ellentmondásos jelentések érkeznek a reggeli kandahari pokolgépes merénylet áldozatainak számáról.
A pokolgép a dél-afganisztáni Kandahár egyik mecsetében robbant fel. Egyes jelentések 27, míg mások 14 halottról szólnak. A robbanásban feltehetően életét vesztette az afgán főváros rendőrfőnöke is. A sebesültek száma magas, pontos adatok egyelőre nem ismeretesek. A helyi hatóságok első közlése szerint a robbantást öngyilkos merénylő követte el.

Kiürítették és bezárták Indonézia canberrai nagykövetségét
, miután a külképviselet biológiai mérget tartalmazó csomagot kapott. A nagykövetség 22 munkatársát egészségügyi vesztegzár alá helyezték. Az indonéz nagykövetség az elmúlt napokban megerősített védelmet kért az ausztrál hatóságoktól, miután több fenyegetést kapott amiatt, hogy egy ausztrál állampolgárt 20 évi börtönre ítéltek Bali szigetén kábítószer-csempészésért. A fiatal kozmetikusnő ártatlanságát hangoztatta, és azt állította, hogy a kábítószert belecsempészték a csomagjába.

Több mint harminc év után lelepleződött a Watergate-botrány kirobbantója.
Kedden derült ki, hogy a Nixon amerikai elnök lemondásához vezető 1974-es megfigyelési ügyről az FBI hajdani helyettes igazgatója tájékoztatta a sajtót. A 91 éves Mark Felt maga vallotta be, hogy ő volt a titokzatos, Mély Torokként ismertté vált informátor, aki eljuttatta a Washington Post két újságírójához a Nixon elnök környezetében feltárt törvénytelenségek bizonyítékait.





Hazai hírek




Nem írta alá a felsőoktatási törvényt a köztársasági elnök
A köztársasági elnök nem írta alá a felsőoktatási törvényt, véleményezésre az Alkotmánybírósághoz küldte. Mádl Ferenc alkotmányellenesnek tartja a parlamentben egy hete elfogadott jogszabály több pontját, egyes rendelkezések szerinte ellentétesek a tudományos élet szabadságával. Az Oktatási Minisztérium úgy látja, hogy az államfő aggályai nem érintik a törvényjavaslat legfontosabb elemeit. Ha az Alkotmánybíróság egyetért Mádl Ferenc indítványával, a kifogásolt elemeket a parlament még ősszel módosíthatja, így a minisztérium szerint a felsőoktatás reformjának bevetése nem kerül veszélybe.

A kormány szerint tartható lesz az idei évre tervezett 3,5-4 százalékos GDP-növekedés.
László Boglár szóvivő a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentésére reagálva azt mondta, a 2,9 százalékos bővülés azt mutatja, hogy Magyarországon sokkal mérsékeltebb a GDP-növekedés lassulása, mint az Európai Unió átlagában. Különösen biztatónak mondta, hogy a vártnál gyorsabb a beruházások bővülése. A fideszes Varga Mihály viszont úgy látja, hogy nem teljesül a tervezett éves növekedés. Varga Mihály azt mondta, komoly intő jel, hogy a GDP lassulása mellett felgyorsult az ország eladósodása.

Felgyorsítaná a kormány a sztrádaépítést
. A Nemzeti Autópálya Rt. egy új, 92 milliárd forintos keretösszegű hitel segítségével a tervezettnél két évvel korábban tudná átadni az M7-es autópálya Balatonkeresztúr és Nagykanizsa közötti harmincöt kilométeres szakaszát. A kölcsönről a kabinet már döntött, szükség van azonban az Országgyűlés jóváhagyására is. Közben holnaptól autópálya-felújítások kezdődnek a fővároshoz közeli szakaszokon, először az M1-es autópályán, az M1-es és az M7-es közös szakaszától az M0-ás körgyűrűig.

Botrányba fulladt az Országos Cigány Önkormányzat rendkívüli közgyűlése
, amikor bizalmatlansági indítványt kívántak benyújtani Kolompár Orbán elnök ellen - jelentette a RomNet internetes portál. Az elnök berekesztette az ülést, miután képviselők egy csoportja folyamatos bekiabálásokkal, és kis híján tettlegességig fajuló magatartással megzavarta azt. Az önkormányzat sajtóirodája puccskísérletnek nevezte a közgyűlésen történteket.

Az egységes adókulcs jövő januártól 21 százalék lehet
- a tőzsdefórum szerint erről tájékoztatta Veres János pénzügyminiszter tegnap az MSZP- és az SZDSZ-frakciót. Várhatóan ma tárgyal a kormány a kérdésről. Az sem kizárt, hogy még finomítanak a terveken, mivel a javaslatokat várhatóan csak ősszel nyújtják be a parlamentnek. A személyi jövedelemadó-rendszerben az egy kulcs valójában hármat jelent, mert az alacsonyabb jövedelműeknek bevezetendő adójóváírás miatt adómentes jövedelemhatár is lesz, a 3,4 millió forintnál magasabb jövedelműek viszont 15 százalékos pluszadót fizetnének. Az áfánál is valójában kettő lenne az "egységes" kulcs: a kedvezményes mérték 10 százalékra nőne, a normál adókulcs pedig 21 százalék lenne. Az iparűzési adó 2 százalékról egyre mérséklődne, s ehhez jönne +5 százalék a nyereségre vetítve. Az eva kulcsa is 21 százalékra emelkedne.

Az Antenna Hungária a harmadik negyedévben elindítja hazánk első teljesen digitálisan sugárzott földi műsorszolgáltatását.
Az Antenna Digital az eddig analóg, mikrohullámú technológiával sugárzott AntennaMikro csomagok helyébe lép. Az AH Rt. kora ősszel indítja el az Antenna Digitalt és ezzel párhuzamosan, várhatóan három hónap alatt teljesen lecserélik az AntennaMikro előfizetők dekódereit, hogy alkalmasak legyenek a digitális jelek fogadására. "Az AH ezzel teljes körű digitális szolgáltató lett: közel száz csatornát, az eddigieknél jóval rugalmasabb programstruktúrát, kiváló kép- és hangminőséget és a digitális átvitelhez kapcsolódó kényelmi szolgáltatásokat nyújtunk előfizetőinknek" -- jelentette be Dr. László Géza vezérigazgató a cég tegnapi sajtótájékoztatóján.

Ha a pártok kitartanak jelenlegi álláspontjuk mellett, Sólyom László lehet a köztársasági elnök.
Ha a pártok kitartanak jelenlegi álláspontjuk mellett, Sólyom László lehet a köztársasági elnök. Az ellenzék a független képviselők támogató szavazataival a harmadik fordulóban választhatja meg államfőnek az Alkotmánybíróság egykori elnökét.
Az első és a második fordulóban kétharmados többséggel lehet köztársasági elnököt választani. Erre a most nyilatkozatok alapján nincs esély, mert a két jelölt szoros versenyben van egymással. Szili Katalin 178 MSZP-s, Sólyom László 169 fideszes és 8 MDF-es szavazatra számíthat. Az SZDSZ nem vesz részt az államfőválasztáson, a függetlenek többsége, 9-en pedig az ellenzék jelöltjét támogatják. Szili Katalin tartja magát a pártjától kapott megbízáshoz. Nem lép vissza,elmondása szerint még bízik a koalíciós pártok bölcsességében.

A fuvarozó szervezetekkel június közepéig bizonyosan lezárulhatnak a megállapodások
, miután a kormány 8pontos megoldási tervvel lép a fuvarozók elé- közölte Szanyi Tibor, a gazdasági tárca államtitkára. A megoldási tervbe - az érdekeltek kérésére - bekerült a fuvarozók tőkehelyzetét javító, a logisztikai és raktárfejlesztéseket segítő MFB-s fejlesztési hitel biztosításának lehetősége is.

Mától emeli az üzemanyagok árát a MOL.
A benzin 2, a gázolaj 3 forinttal kerül majd többe. Az olajtársaság azzal indokolja az újabb áremelést, hogy a múlt héten növekedett az üzemanyagok jegyzésára a nemzetközi piacokon.

A kormányoldali felszólalásokkal kezdődött az Országgyűlés vitanapja
, amelyen a Fidesz kezdeményezésére a Medgyessy-Gyurcsány kormány eddigi 3 évének intézkedéseit értékelik a képviselők. Bozóki András kulturális miniszter a kultúra támogatásának fontosságáról szólt, kiemelve az elmúlt évekből a filmtörvény megalkotását és az állami múzeumok állandó kiállításainak ingyenessé tételét. Rácz Jenő egészségügyi miniszter azt hangsúlyozta, hogy az ágazatba több száz milliárd forint többlettámogatást juttattak. Méltatta a gyógyszerár-megállapodást, a népegészségügyi programot és a sürgősségi ellátás fejlesztését, valamint a 100 lépés program egészségügyet érintő 21 pontját. A nyugdíjemelést, a minimálbér adómentessé tételét és a szociális támogatási rendszer átalakítását emelte ki a kormány eddigi teljesítményéből a szocialisták vezérszónoka a parlament vitanapján. Burány Sándor az előző kormány elosztás politikáját bírálva hangsúlyozta: szükséges, hogy igazságosak és hosszú távon változatlanok legyenek az állami támogatási rendszerek. A Fidesz vezérszónoka a kormány ígéreteit számon kérve hiányolta a 10 ezer kollégiumi férőhelyet, az olcsó diákhitelt, a 80 megígért rendőrőrsöt, valamint a kultúrára és sportra fordítható jelentősebb támogatást. Nem elég jót akarni, azt jól is kell csinálni - mondta az Országgyűlés vitanapján Pokorni Zoltán.

Zárolták a brókerbotránnyal kapcsolatba hozott személyek bankszámláját
Zárolta a brókerbotránnyal kapcsolatba hozott magán és jogi személyek bankszámláját a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az ügyészség indítványára a nyomozási bíró május 5-i első fokú, nem jogerős határozatában 49, Kulcsár Attilával kapcsolatban lévő érintett vagyonrészét zárolta, összesen több mint egymilliárd forint értékben. A bíróság tájékoztatása szerint a zár alá vétel ideiglenes kényszerintézkedés, célja az, hogy a büntetőeljárás idején biztosítsák a feltehetően bűncselekményből származó, elkobzás alá eső vagyont.

Sport

A Lothar Matthäus által irányított magyar labdarúgó-válogatott Metzben egygólos vereséget szenvedett a remek erőkből álló francia együttestől - tudósít a Nemzeti Sport. A szombati Izland ellni idegenbeli világbajnoki selejtező-mérkőzésre készülő magyar nemzeti tizenegy a metzi ütközet első játékrészében csapnivaló teljesítményt nyújtott, így a házigazdák könnyedén jutottak kétgólos előnyhöz. A szünetben Matthäus öt helyen változtatott, aminek látható és kézzel fogható eredménye lett. Szinte egyenrangú partnerei lettünk ekkor a házigazdáknak, szerencsére nyomokban sem emlékeztettük első félidei önmagunkra és Kerekes Zsombor révén még a szépítés is sikerült.
Összességében rendkívül felemás teljesítményt nyújtott a magyar válogatott, a szövetségi kapitány pedig gondolkodhat: kit állítson az Izland elleni kezdőcsapatába.

A 19 év alattiak Eb selejtezőjén pont nélkül, 2-12-es gólaránnyal az utolsó helyen végzett a magyar labdarúgó-válogatott, miután a Zalaegerszegen és Andráshidán rendezett selejtező utolsó találkozóján 5-1 arányú vereséget szenvedett Örményországtól.

A Colorspectrum Aramis csapata nyerte meg az idei teremlabdarúgó-bajnokságot, miután a döntő második mérkőzésén hosszabbítás után 5-3-ra nyert a Rubeola FC Csömör ellen. A mérkőzés a rendes játékidőben 3-3-as eredménnyel zárult. Az első találkozót, idegenben 4-2-re nyerte az Aramis, amely öt év elteltével szerzett bajnoki aranyérmet.

Michael Schumacher nem gondolkozik a visszavonuláson! A hétszeres világbajnok Forma-1-es pilóta határozottan visszautasította az erre vonatkozó kérdéseket. "Mindig hangsúlyoztam, hogy csak akkor fejezem be, ha már nem tudom tartani a lépést a fiatalokkal. Erről egyelőre szó sincs, nagyon jó az idei vb is." - nyilatkozta a pilóta, aki jelenleg 42 pont hátrányban van az élen álló Fernando Alonsóval szemben. Schumacher leszögezte: mindenképpen kitölti 2006 végéig szóló szerződését a Ferrarival, de csak akkor dönti majd el, hogyan tovább.

Lemondott Giovanni Trapattoni, a Benfica labdarúgócsapatának vezetőedzője. A legnépszerűbb portugál együttest 11 év szünet után bajnoki címig vezető szakember azzal indokolta döntését, hogy több időt szeretne a családjával tölteni, így inkább otthon, Olaszországban dolgozna. Az utódjelöltek között leginkább Jose Antonio Camachót, Paul Le Guent és Ronald Koemant emlegetik.

Herman Tilke, a Török Nagydíj pályáját tervező német építész mindenkit siet megnyugtatni, időben kész lesz a pálya az augusztus 21-i isztambuli futamra. A 70 millió dollárból épülő pályát 2003 szeptemberében kezdték ugyan építeni, de eddig több előre nem látható ok miatt csúszott az építkezés. Tilke ugyanakkor optimista: "Csak pletyka minden olyan híresztelés, amely arról szól, hogy nem készül el időben a pálya. Ezeknek semmi alapjuk sincsen. Bár a vártnál keményebb tél miatt kicsit csúsztunk, de elég idő van még a befejezésig. Nem hiszem, hogy aggódni kellene, jól állunk az idővel."

Hírek röviden

Megegyezett egymással az MSZP és a Fidesz a kisebbségi választójogi törvény módosításában. A megállapodás célja, hogy ne választhassanak és választathassák meg magukat azok, akik nem tagjai az adott kisebbségnek. Fontos változás, hogy a kisebbségi önkormányzatok és intézményei külön kerülnek be az országos önkormányzatok költségvetésébe.

A kisebbségi és az adatvédelmi biztos egyaránt kifogásolja a választójogi és kisebbségi törvény módosítását. Kaltenbach Jenő a Magyar Hírlapnak kifejtette: a javaslat visszalépés az előző változathoz képest. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint indokolatlan, hogy állami szerv tartsa nyilván a nyilatkozatokat a kisebbséghez való tartozásról.

Év végéig meghosszabbította az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Részvénytársaság elnökének, Mészáros Tamásnak a megbízatását a parlament gazdasági bizottsága, a kormánypárti képviselők szavazataival. Az elnök szerint sikeres volt az elmúlt három évben végzett munka, bár politikai viták akadtak. Az országgyűlés azért csak december 31-éig hosszabbítja meg Mészáros Tamás elnöki megbízatását, mert a tervek szerint a parlament ősszel dönt a privatizációs szervezet átalakításáról. A régi-új elnök szerint erre szükség is lehet, ha ugyanis az ÁPV Rt. az erre az évre tervezett összes értékesítést végrehajtja, még mindig marad 80 olyan vállalat, amelyben többségi tulajdonos az állam. Ezen cégek működtetése azonban csak piaci alapon történhet meg.

Phare-CBC támogatással először kerül megrendezésre Körmenden az energiamezők elnevezésű EU-régiós ökoenergetikei szakiállítás és szeminárium. A megnyitón képviselteti magát többek a körmendi önkormányzat , a NYME Energetikai tanszéke és a Megújuló Energiaforrások Európai központja is. A szakiállítás apropójáról és a programról Erdeiné Horváth Klára, a Reginnov Kft ügyvezető igazgatója számolt be

Másfél éven belül megkezdik az új szarkofág építését a csernobili atomerőmű 9 évvel ezelőtt felrobbant négyes blokkja fölé. Ezt David Zsvanyija, a rendkívüli helyzetek ukrán minisztere jelentette be Kijevben. Hangsúlyozta: az intézkedés nem jelenti azt, hogy újabb radioaktív baleset veszélye fenyegetne. A tervezők szerint az új létesítmény száz évre nyújt majd biztonságos védelmet.

Másodszor is a svájci Stadler nyerte a MÁV motorvonat-tenderét. A másik pályázó, a Bombardier ajánlatát érvénytelennek minősítették, mivel az indoklás szerint egyes részletei nem feleltek meg a közbeszerzési eljárás kiírásának. A Bombardier fellebbezést jelentett be a Közbeszerzési Döntőbizottságnál.

A francia elnök felszólította az uniós tagországokat, hogy alaposan elemezzék az európai alkotmányt elutasító francia népszavazás lehetséges következményeit. Az elnöki hivatal által kibocsátott állásfoglalásban Jacques Chirac leszögezte: még ebben a hónapban megtárgyalják a francia népszavazás tanulságait Brüsszelben, az uniós vezetők csúcstalálkozóján. Chirac elnök egyben biztosította uniós partnereit, hogy Franciaország európai elkötelezettsége a népszavazás eredményének ellenére nem változott.

Leszállás közben kigyulladt egy MiG-31-es típusú, nagy hatótávolságú elfogó vadászgép Oroszországban. A két pilóta még időben katapultálni tudott, így megmenekültek, de sérüléseket szenvedtek. Közben a Balti-tengerbe zuhant szerdán Karlskrona közelében a svéd légierő egy JAS-39 Gripen típusú vadászgépe A svéd légierő szóvivőjének közlése szerint a gép pilótája katapultált és megmenekült. A hadgyakorlat közben bekövetkezett baleset okáról egyelőre nem hoztak semmit nyilvánosságra.



A várható időjárás
A délelőtt folyamán több-kevesebb napsütés, néhol azonban zápor is várható. Sokfelé erős, helyenként viharos lesz az északnyugati, északi szél. A hőmérséklet a reggeli órákban 10, 15, kora délután 20, 25 fok között valószínű.



2005. jĂşnius 01., szerda 14:52


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület