CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

A hollandok is határozott nemet mondtak az EU-alkotmányra
Romániában a heves viharok következtében kialakult újabb áradások miatt több száz házat öntött el a víz.
Irakban legalább 13 ember meghalt
A szabadkai kerületi ügyész Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének előzetes letartóztatását kérte





Gazdaság:


Hazai hírek

Nem minősül szolgálati titoksértésnek az érettségi tételek kiszivárogtatása
A száz lépés programot népszerűsítő kampányba kezd a kormány.
Elvégezték az első őssejt-beültetést Magyarországon.
Átadták Európa egyik legnagyobb kapacitású autóalkatrész-központját Győrben
200milliós drogfogás Hegyeshalomnál
Ma kezdődik a 76. Ünnepi Könyvhét
Teljes támogatásáról biztosította az MSZP frakció Szili Katalint
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium már 2003 őszén kidolgozta javaslatát az italpalackozás ügyében a darab alapú termékdíj bevezetésére.

Sport

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




A hollandok is határozott nemet mondtak az EU-alkotmányra
Hollandiában az első felmérések szerint a szavazók meggyőző többséggel mondtak nemet az Európai Unió alkotmányára. A részvételi arány a szavazatok több mint felének összeszámlálása után 64, a nem szavazatok aránya pedig 62,6 százalékos volt. A hágai parlament így várhatóan elutasítja az alkotmányt, miután a legnagyobb frakciók ígéretet tettek arra, hogy 30 százalékos részvétel fölött követik a választók akaratát.
Jan Peter Balkenende holland miniszterelnök csalódottságának adott hangot a népszavazás eredménye miatt, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy folytatni kell a ratifikációs folyamatot az Unió többi országában. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Jean-Claude Juncker, az Unió kormányfői tanácsának soros luxemburgi elnöke a voksolást követően bejelentette: közös és mélyreható elemzést végeznek majd az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői, valamint a központi uniós intézmények elnökei június 16-17-i brüsszeli találkozójukon a kialakult helyzetről.
Az Európai Unió vezetői szerint közös, mélyreható elemzésre van szükség azután, hogy Franciaország után Hollandia is elutasította a közös uniós alkotmányt. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Jean-Claude Juncker, az unió kormányfői tanácsának soros luxemburgi elnöke azt ígérte, hogy a hónap közepére tervezett uniós csúcson vitatják majd meg a kialakult helyzetet.
Schröder német kancellár úgy vélte: az unió alkotmányos szerződésére a történtek ellenére is szükség van egy demokratikus, és erős Európában. Jack Straw brit külügyminiszter szerint a hollandiai népszavazás eredménye komoly kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy milyen irányt kell vennie az Európai Uniónak. Hollandiában a nem hivatalos végeredmény szerint a választók több mint 61 százaléka szavazott nemmel az unió alkotmányára.

Romániában a heves viharok következtében kialakult újabb áradások miatt több száz házat öntött el a víz.
A csapadék főleg az ország északnyugati részében okozott károkat. Románia középső részén földcsuszamlások és kőomlások nehezítették a közlekedést. Bánátban a hetekkel ezelőtti áradások miatt továbbra is több falu és több ezer hektár terület áll egyméteres vízben.

Irakban legalább 13 ember meghalt
és sok megsebesült két újabb merényletben. Az egyik öngyilkos robbantás egy északi kisvárosban történt, egy étteremben, ahol a kurd nemzetiségű miniszterelnök-helyettes testőrei reggeliztek. A detonációban nyolcan vesztették életüket, maga a politikus nincs az áldozatok között. Bakúbában öt ember halt meg, amikor egy ugyancsak öngyilkos támadó autójával belehajtott a városi tanács egyik tisztviselőjét szállító konvojba.

A szabadkai kerületi ügyész Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének előzetes letartóztatását kérte
a bíróságtól. Jovica Maksimovic a Kurir című belgrádi hetilapnak nyilatkozva közölte: hivatali visszaélés gyanújával bővítette a pártelnök elleni nyomozást. Az ügyész a volt szabadkai polgármester, szerbiai miniszterelnök-helyettes mellett Kern Imre, a VMSZ alelnöke, volt szabadkai önkormányzati elnök, Fodor-Lackovics Anna, az önkormányzat ingatlanügyi-jogi hivatalának egykori elnöke, Ágoston Gabriella volt szabadkai önkormányzati titkár és Nemes Gábor, a Subiro építési vállalat igazgatója ellen folytat nyomozást.






Gazdaság:

Markus Ferber, az Európai Parlament német kereszténydemokratáinak vezetője bejelentette, hogy kérni fogja az EU bővítésének, valamint Románia és Bulgária csatlakozási szerződése ratifikálásának leállítását - olvasható a hirek.ro portálon. Ferber egy, a BBC-nek adott exkluzív interjúban kifejtette, hogy a franciaországi népszavazás kudarca azt mutatja, az Európai Unió nem képes megbirkózni egy újabb bővítéssel. ,,Teljesen egyértelmű, hogy Románia és Bulgária Európához tartozik, és mindkét országnak az EU tagjává kell válnia, de fel kell készülniük a csatlakozásra. Egyelőre sem a két ország, sem az EU nincs erre felkészülve" - nyilatkozta. Arra a kérdésre, lehetséges-e, hogy 2007 már nem lesz reális csatlakozási időpont, Ferber kifejtette: ,,Ha 2007-ig nem történik meg az EU-alkotmány elfogadása, az unió bővítésének semmi értelme."

Paul Wolfowitz, a Világbank új elnöke hivatala átvételekor Afrikára és a korrupció elleni harcra összpontosító programot hirdetett meg. Beiktatásakor mondott beszédében hangsúlyozta a nők nagyobb szerepvállalásának fontosságát is és a gyorsabb infrastrukturális fejlesztések szükségességét a fejlődő országokban. Wolfowitz személye korábban vitát váltott ki az Európai Unió és az Egyesült Államok között, de az unió később megbékélt a jelölttel.

Értékesítik a Budapest Airport Rt. 75 százalék mínusz egy szavazatot megtestesítő részvénycsomagját. Ez egyet jelent azzal, hogy az üzleti tevékenységeket megtestesítő pakettet magántulajdonba adják, a vagyontárgyak ugyanakkor az állam tartós tulajdonában maradnak - magyarázta László Boglár. A pályázati kiírás napokon belül megjelenik. A leendő vevő szakmai befektető vagy olyan konzorcium lehet, amelyben szakmai befektető is részt vesz. A privatizációtól a Ferihegyi repülőtér szolgáltatási színvonalának, hatékonyságának javulását várják, és a biztonságos légi közlekedésre is hangsúlyt helyeznek. A kormány és a Budapest Airport közötti vagyonkezelői szerződést hosszú távú kontraktussá alakítják.



Hazai hírek




Nem minősül szolgálati titoksértésnek az érettségi tételek kiszivárogtatása
A Legfőbb Ügyészség szerint nem minősül szolgálati titoksértésnek az érettségi tételek idő előtti nyilvánosságra hozása, ezért bűncselekmény hiányában a vádhatóság a nyomozás megszüntetésére utasította a rendőrséget. A közleményben kiadott indoklás szerint az Oktatási Minisztérium nem tartotta be a törvény előírását, amikor az egyes tételsorokra nem írták rá a szolgálatititok-minősítésre utaló jelölést. A Nemzeti Nyomozó Iroda ugyanakkor a nyomozati anyag alapján folytatja az eljárást, a megszüntetésére vonatkozó ügyészségi utasítás kizárólag a szolgálati titoksértésre vonatkozik. Az oktatási miniszter érthetetlennek tartja az ügyészség állásfoglalását. Magyar Bálint szerint a feladatlapok szolgálati titokká minősítését maga a törvény végzi el, így külön minősítési eljárásra nincs szükség.

A száz lépés programot népszerűsítő kampányba kezd a kormány.
László Boglár szóvivő közölte, hogy a következő három hétben miniszterek és államtitkárok tájékoztatják 160 településen az érdeklődőket. A kampányban részt vesz a miniszterelnök is. Az akció 150 millió forintba kerül, a közreműködő cégeket közbeszerzési eljárással választotta ki a Miniszterelnöki Hivatal. Halász János a Fidesz frakció szóvivője közpénzből történő kampányolásnak nevezte a program népszerűsítését.

Elvégezték az első őssejt-beültetést Magyarországon.
Az Országos Kardiológiai Intézetben egy idős nő koszorúerébe juttattak egy katétert, ennek segítségével kerülnek az őssejtek a sérült szívizomba. Az intézet főigazgatója szerint az őssejt át tud alakulni azzá a szövetté, ahova bejuttatják, és a kilökődés veszélye is csekély. Az őssejtet a csontvelőből nyerik. Ha a most zajló kutatások sikeresek lesznek, a beültetés néhány éven belül mindennapossá válik majd - mondta a főigazgató. A most műtött beteg várhatóan 2-3 nap múlva már elhagyhatja a kórházat.

Átadták Európa egyik legnagyobb kapacitású autóalkatrész-központját Győrben
Átadták Európa egyik legnagyobb kapacitású autóalkatrész-központját Győrben. Az Ipari Parkban felépített 20 ezer négyzetméteres elosztó központ összesen 70 ezer alkatrésszel foglalkozik három márkából, s úgy méretezték, hogy egyidejűleg 2 millió megrendelést legyen képes kezelni. A központból Renault, Nissan és Dacia alkatrészekkel látják el a közép-európai országokat. A kedvező földrajzi helyzetnek köszönhetően Ausztriába, Szlovákiába, Szlovéniába, Csehországba is szállítanak majd a innen. A raktárban 80 új munkahely is létesült. A beruházás 13 millió euróba került . Vápár József, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium befektetési főosztályvezetője rádiónknak elmondta, hogy Magyarország mindig is egy elosztószerepet próbált betölteni ebben a térségben, és ez a beruházás is azt bizonyítja, hogy mind földrajzi helyzeténél, mind szakmai hozzáértésénél fogva alkalmas is erre a szerepre. Az új autópálya program megvalósulásával pedig az ország fejletlenebb régióiba is eljut a működő tőke - tette hozzá Vápár József.

200milliós drogfogás Hegyeshalomnál
Feketepiaci értéken számolva kétszázmillió forint értékű heroint foglaltak le a rendőrök szerdán este Hegyeshalom közelében az M1-es autópályán egy drogfutárnál.
A HavariaPress úgy tudja, a megszervezett akciót biztonsági okokból a határátkelőhely előtt hajtották végre a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai. Az elfogott magyar férfi egy autószállító trélerrel akarta elhagyni az országot, a járművében elrejtett heroinnal.
Mint azt Horváczi Emese, a Nemzeti Nyomozóiroda sajtóreferense elmondta, a rendőrök lefoglalták a 70 kilogrammnyi kábítószert, a drogfutárt őrizetbe vették. A nyomozás jelenlegi szakaszában több információt nem hoznak nyilvánosságra. A rendőrök megpróbálnak eljutni a nagy mennyiségű drogot eladó, illetve megrendelő személyekhez.
A hírügynökség információi szerint a heroin Afganisztánból származik, de azt nem lehet tudni, hogyan került be Magyarországra, illetve kik rendelték meg és hová akarták szállítani.

Ma kezdődik a 76. Ünnepi Könyvhét
Csütörtökön nyílik meg a 76. Ünnepi könyvhét Budapesten. A könyvünnepen összesen 229 kiadó várja az olvasóközönséget 254 új könyvvel. A gyermekeknek szóló újdonságokat a Vörösmarty téren, a kortárs szépirodalmat, továbbá a szépirodalmat is megjelentető társadalomtudományi kiadók köteteit a Szent István téren találhatják meg az érdeklődők. Sopronban is könyvbemutatóval, író-olvasó találkozóval, kiállítással is készülnek az ünnepre. A Széchenyi István Városi Könyvtárban június 3-án pénteken Vitéz Somogyvári Gyula: A város és a sárkány című, -a középkori Sopronban játszódó- történelmi regényét mutatja be dr.Kovács József László irodalomtörténész. Június 6-án két soproni alkotóval találkozhat a közönség: Oltárczi Ferenc Szentbékálláról írt utikönyvét Sarkady Sándor költő méltatja. Június 7-én Scheffer Erzsébet, a Nők Lapja újságírója találkozik a közönséggel, június 8-án pedig Grabner József, soproni festőművész albumának bemutatójára kerül sor.

Teljes támogatásáról biztosította az MSZP frakció Szili Katalint
Az MSZP-frakció teljes támogatásáról biztosította az államfőjelölt Szili Katalint - mondta Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese. "Megállapítottuk, hogy a fideszes Sólyom Lászlónál a mi jelöltünk jobb, és a frakció teljes támogatásáról biztosította Szili Katalint továbbra is" - mondta a politikus a frakció informális ülése után. Közölte: a koalíciós megállapodásnak nem része a köztársaságielnök-választás; és nem próbálnak nyomást gyakorolni az SZDSZ-re. Burány Sándor, az MSZP frakcióvezető-helyettese elmondta: a jelölés során Szili Katalin messze a legtöbb szavazatot kapta.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium már 2003 őszén kidolgozta javaslatát az italpalackozás ügyében a darab alapú termékdíj bevezetésére.
A beadvány célja a nagymennyiségű hulladékképződés megelőzése, írja a Világgazdaság. Ám az ásványvíz- és üdítőiparban a vállalatok többségének nincs újratöltő gépsora, infrastruktúrája, és nincs elegendő tőkéje sem a beszerzésre. Mivel nem gyártanak újratölthető palackokat, a cégeknek külön termékdíjat kell megfizetniük. A KVM javaslatát a Parlament elfogadta, ám a Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé-, és Ásványvízgyártók Szövetsége és a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács az Alkotmánybírósághoz, majd az Európai Bizottsághoz fordult segítségért. A hazai sörgyártók mind rendelkeznek újratöltő gépsorral, ezért a termékdíjak leginkább a külföldi termékek árképzésében játszanak szerepet. A MÜGYÁSZ-hoz egyre több tagvállalatuk fordul információért a termékdíjas jogszabályok értelmezési nehézségeire hivatkozva, számol be a Világgazdaság.


Sport:
Hazai pályán lehengerlő játékkal rukkolt ki a Győri Graboplast ETO KC csapata a Dunaferr ellen a bajnoki rájátszás utolsó fordulójában. A győriek végül 10 góllal, 25-15-re verték meg a címvédőt, annyi különböző ezüstérem után megszerezve a bajnoki serleget. A mérkőzésen a Győr végig fölényben játszott, remekül védekezett, a kapuban Herr Orsolya pedig parádézott. A vendégek nem találták az ellenszerét a hazaiak játékának, hatalmas ziccerekben hibáztak.
Továbbra is női kézilabda: A Ferencváros női kézilabdacsapata az idényzárón legyőzte a Cornexi-Alcoa együttesét. A zöld-fehérek már a mérkőzés elején jelentős előnyre tettek szert, és végül 13 gólos,42-29-es arányú győzelmet arattak. Németh András csapata végül a harmadik helyen végzett, ezzel jogot szerzett az EHF-kupában való indulásra.

Június harmadikán, pénteken,Vas megye első műfüves, villanyvilágítással ellátott pályájának avatóünnepségére kerül sor délután 15.00 órától Celldömölkön. Hogy már maga a nyitány is igazán emlékezetes maradjon, a helyi öregfiúk megmérkőznek a Ferencváros korosztályos csapatával, amelyben olyan ismert egykori labdarúgók lépnek pályára, mint Géczi István, Novák Dezső, Vincze Géza, Tepszics Ignác, Juhász István, Mucha József, Takács László, Fenyvesi Máté, Horváth László, Szabó Ferenc, Kaszás Pál és Korolovszky György.
A pályaavatón részt vesz és a megnyitó alkalmából köszöntő beszédet mond Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter.

Folytatta remek párizsi szereplését Szávay Ágnes , a magyar teniszezőnő a Roland Garroson a juniorok mezőnyében párosban is bejutott a negyeddöntőbe. Szávay a fehérorosz Azarenka oldalán nagyon sima,6:1, 6:3-as győzelmet aratott az amerikai King, Schnack kettős ellen.

Meghosszabbította szerződését Supka Attila, az Arany Ászok Liga-győztes Debreceni VSC-AVE Ásványvíz labdarúgócsapatának vezetőedzője. A szakember újabb három évig irányítja majd a cívisváros csapatát. Segítői továbbra is Herczeg András pályaedző és Mező József kapusedző lesznek.

A Premier League fegyelmi bizottsága bűnösnek találta a Chelsea-t, José Mourinho menedzsert, valamint az Arsenal védőjét, Ashley Cole-t. A fegyelmi tárgyalást az az eset váltotta ki, amikor a Chelsea vezetői, ezen belül José Mourinho menedzser az Arsenal megkerülésével tárgyalt Ashley Cole-lal, hogy a védő a Chelsea-nél folytassa pályafutását. A liga a Chelsea-t 300 ezer, a portugál szakvezetőt, José Mourinhót 200 ezerre, míg az Arsenal balhátvédjét, Cole-t 100 ezer fontra büntették meg.



A várható időjárás
Napközben sok napsütésre számíthatunk, melyet inkább délutántól zavar meg itt-ott felhősödés. Gyenge, mérsékelt lesz a szél. A délelőtti órákban 15, 21 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 25 fok körül alakul.



2005. június 02., csütörtök 19:28


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület