CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  


AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

2005. június 2.

A május havi átlaghőmérséklet 16,3-17 °C között változott a Borvidéken. 40-60 mm csapadék hullott. Ennek köszönhetően a szőlők behozták fejlődésbeli lemaradásukat, rövidesen kezdődik a virágzás. Sajnos a tavaszi fagykárok után helyenként elhaltak, vagy ablakosan fakadtak a szálvesszők. A múlt héten 22-22,5 °C között volt az átlaghőmérséklet, minden mérőállomásnál hullott 2-8 mm csapadék.

Aborvidék nagy részén egészségesek az ültetvények, s az eddigi adatok alapján sem peronoszpóra, sem lisztharmatfertőzés nem valószínűsíthető.

A kivétel Fertőszentmiklós és Fertőendréd körzete: itt gyors egymásután 6 valószínűsített peronoszpóra-fertőzésmodellt jelez a program, az erős harmatképződés pedig folyamatosan megfelelő körülményeket biztosít további fertőzések bekövetkeztéhez. Minden feltétel adott, hogy a tavalyihoz hasonló járvány alakuljon ki.

Védekezési javaslatom:

Annak ellenére, hogy a lisztharmat veszély minimális, a szőlő virágzáskori fokozott érzékenysége, az erős hajtásnövekedés miatt már a felszívódó azol származékokat ajánlom (Flamenco, Falcon, Topas, Systhane). Peronoszpóra fertőzés csak Fertőszentmiklóson fenyeget, itt feltétlenül a felszívódó hatóanyagokat, vagy a strobilurinokat javaslom (Melody, Tanos, Sereno, Forum, Acrobat, Galben, Cabrio Top, Eclair, stb.). a „strobik” egyben a lisztharmat védelmet is ellátják. A többi körzetben választhatnak a gazdák: aki folyamatosan figyelemmel tudja kísérni ültetvényét, eső után azonnal újra tud permetezni, az használhat kontakt készítményeket ( Delan, Polyram, Dithane, Manzate, stb.). Ahol elsődleges a termésbiztonság, vagy hiányos a zöldmunka, használják inkább a Fertőszentmiklósnál ajánlott felszívódó szereket, az általános 12-14 napos fordulókkal.

Helyenként megjelent a szivarsodró eszelények kártétele. Ahol ez súlyos mértékű (hajtásonként 1-2 levél) érdemes védekezni ellenük. Igen érzékenyek minden rovarölő szerre, már az alsó dózis is elegendő.

A fagykárt szenvedett, vagy alultáplált ültetvények kondícióját érdemes lombtrágyákkal javítani. Általánosan ajánlható a Biomit, vagy az Atonic növénykondicionáló. Erősen meszes talajon általános levélsárgulás - mészklorózis jelentkezhet. Ez vastartalmú lombtrágyákkal orvosolható (Pl. Wuxal combi vas).

Ne feledkezzünk meg permetezés előtt a hajtásválogatásról – rendezésről, hogy a hatóanyagok maximálisan kifejthessék hatásukat!

Ui: A fertőendrédi mérőállomást áthelyeztem Kópházára, mert az endrédi eredmények az előrejelzésben használhatatlanok voltak. Továbbiakban az endrédi gazdák a szentmiklósi ajánlásokat használják.

Hollósy Attila sk.

Növényvédő szakmérnök

30/243-7795



2005. június 02., csütörtök 23:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület