CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

Súlyos vasúti szerencsétlenség történt Ukrajnában
Az Európai Bizottság elnöke szerint az uniós alkotmányt tették meg bűnbaknak a kontinens összes problémájáért.
Szlovákia lakosságának több mint egynegyede még ma is helyénvalónak tartja a magyarok elleni II. világháború utáni intézkedéseket.
Horvátország elkötelezte magát a háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina tábornok kézrekerítésére
Stockholmban megkezdte munkáját az Európai Közegészségügyi Központ
A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint politikai hajsza folyik ellene





Hazai hírek

Jelentős leépítések várhatóak a közigazgatásban
Panel plusz hitelprogram
Negyedmilliárd forintos kárt okoztak az országnak az érettségi tételeket kiszivárogtatók
Félreértés
A Fővárosi bíróság megszüntette a Mortimer néven ismert Moszkva-téri kardozó fiú előzetes letartóztatását.
Ma kezdi meg munkáját a zöldkommandó
Magyarországon nincs válság, de gazdasági vészhelyzet van
A Nemzeti Nyomozó Iroda emberei fegyvercsempészettel gyanúsítanak három férfit
Az elmúlt évek egyik legnagyobb drogterjesztő hálózatát göngyölítették fel Veszprém megyében.
Gatdaság
Sport

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




Súlyos vasúti szerencsétlenség történt Ukrajnában
Szénszállító tehervonat sodort el egy autóbuszt egy sorompó nélküli vasúti átjáróban Dél-Ukrajnában, s a balesetben 14 ember szörnyethalt, nyolcan megsebesültek. A Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának szóvivője szerint a halottak között van két gyermek, a sebesültek közül pedig négynek az állapota válságos. A negyven utast szállító buszt a vonat széttörte, egyes darabjait egy kilométernyit tolta maga előtt. A szerencsétlenség Odessza térségében, Novoszjolovka falu közelében történt tegnap délután. A baleset okáról ellentmondóak az értesülések: egy, a rendőrség által idézett szemtanú szerint a busz a síneken állt meg, hogy felvegyen egy utast. A katasztrófaminisztérium közleménye szerint viszont az előzetes vizsgálat arra utal, a vonat vezetője szegte meg a biztonsági előírásokat, és emiatt a mozdony kisiklott az átjáróban.

Az Európai Bizottság elnöke szerint az uniós alkotmányt tették meg bűnbaknak a kontinens összes problémájáért.
A testület bővítési biztosa szerint a francia és holland elutasítás ellenére folytatni kell az eddigi politikát. Olli Rehn elismerte ugyanakkor, hogy az újabb csatlakozások miatti ellenérzések is szerepet játszottak a két népszavazás eredményében, ezért szigorúan be fogják tartani a belépési feltételeket. Baráth Etele, uniós ügyekért felelős miniszter szerint a francia és a holland döntés nem befolyásolja a közösség pénzügyi perspektíváit, de fontos, hogy a 2007-től kezdődő költségvetés vitájában rögzítsék az eddig már tisztázottakat.
Védelmébe vette az Európai Unió bővítését a német kancellár. Gerhard Schröder az unió soros elnöki tisztét betöltő Luxemburg kormányfőjével tartott megbeszélésén úgy vélte, hogy a vasfüggöny szétszakadása után a csatlakozás lehetősége esélyt adott a tagjelölteknek. Hozzátette: a Nyugat-Balkán helyzete ingatagabb lenne, ha nem lenne előtte európai perspektíva. Az unió bővítése mellett foglalt állást Wolfgang Schauble a német kereszténypártok frakcióvezető-helyettese a berlini magyar nagykövetségen, ahol Antall József miniszterelnökké választásának 15. évfordulójára emlékeztek.
Az uniós alkotmány francia és holland elutasítása befagyaszthatja az unió további bővítését - véli a lengyel külügyminiszter. Adam Rotfeld szerint a NEM szavazatok késleltetett tiltakozások voltak a tavalyi bővítés ellen. Egy interjúban hozzátette: a további bővítésről nehéz lesz meggyőzni a szavazókat. A lengyel külügyek irányítója azonban úgy vélte, hogy hosszabb távon folytatódik a bővítés, mivel Európa csak így válhat globális szereplővé és az Egyesült Államok versenyképes partnerévé.

Szlovákia lakosságának több mint egynegyede még ma is helyénvalónak tartja a magyarok elleni II. világháború utáni intézkedéseket.
Egy felmérés szerint a megkérdezettek csaknem 26 százaléka egyértelműen helyesli, hogy a Benesi dekrétumok értelmében a magyarokat a kollektív bűnösség elve alapján kitelepítették, csehországi kényszermunkára hurcolták, vagyonukat elkobozták.

Horvátország elkötelezte magát a háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina tábornok kézrekerítésére
Carla Del Ponte, a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze csütörtökön Zágrábban közölte: jelenteni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy Horvátország elkötelezte magát a háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina tábornok kézrekerítésére, de hangsúlyozta, hogy egyelőre korai arról beszélni, hogy Zágráb teljes egészében együttműködne a Nemzetközi Törvényszékkel. A főügyész rámutatott, hogy június 13-ig még van idő tájékoztatni a kormány akciótervének megvalósításáról, de hangsúlyozta, hogy jelenleg korai arról beszélni, hogy Horvátország teljes egészében együttműködne a hágai Nemzetközi Törvényszékkel. Del Ponte asszony közölte: pénteken teszi közzé jelentését és nem zárta ki, hogy hasonló jelentést küld a Európai Unió külügyminisztereinek is, amennyiben erre felkérik.

Stockholmban megkezdte munkáját az Európai Közegészségügyi Központ
, az Európai Unió tavaly létrehozott új járványügyi hivatala. A szervezetnek magyar igazgatója lett Jakab Zsuzsanna személyében, aki elmondta, hogy a központ feladata összehangolni az uniós tagállamok járványmegelőző és gyógyító tevékenységét, egységes informatikai rendszerben gyűjteni az uniós járványügyi adatokat, fölhívni a figyelmet az esetleges veszélyekre, megelőzési stratégiát ajánlani a tagországoknak.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint politikai hajsza folyik ellene,
és az újabb vizsgálatokkal az egész magyarságot támadják. Kasza József a Magyar Szónak azt nyilatkozta: a sajtóból értesült arról, hogy a szabadkai ügyész újabb eljárást indít ellene. A pártelnök egyelőre nem tudja, mi a vád, de hozzátette: ha 1996-os, '97-es vagy '98-as ügyekkel terhelik, ezekben már vizsgálódtak, és nem történt vádemelés. Kasza József hozzátette: ez nem az első eset, a politikai nyomást már akkor érezte, amikor felemelte a hangját a magyarverések ellen.








Hazai hírek




Jelentős leépítések várhatóak a közigazgatásban
Jelentős, ezres nagyságrendű létszámleépítés lesz idén a közigazgatásban - mondta a pénzügyminiszter. Veres János egy budapesti gazdasági fórumon a tervezett adó változtatásokról annyit közölt, hogy mindenképpen csökkentik a most 25 százalékos áfa-kulcsot, az iparűzési adónál változtatni kívánják az adó alapjának számítását, és módosításokat terveznek a személyi jövedelemadók mértékében is.
2005 és 2007 között 21 képzési program kidolgozását és lebonyolítását tűzték ki célul a Regionális Fejlesztési Operatív Program keretében a megyei közigazgatási hivatalok. A 3,4 milliárdos projekt keretében a köztisztviselők uniós felkészítése zajlik, hogy elsajátítsák a közigazgatási jogi, vezetési ismereteket. A program a következő Nemzeti Fejlesztési Terv felhasználásában is segítséget nyújt. Az Európai Közigazgatási Tér követelményeinek megismerését támogató programokon való részvétel kötelező a jegyzőknek, valamint az érintett köztisztviselőknek.

Panel plusz hitelprogram
A kormány a 100 lépés program keretében Panel plusz hitelprogramot indít azok számára, akiknek gondot okoz az önrész biztosítása a korábban meghirdetett korszerűsítési pályázatoknál. Ezt Gyurcsány Ferenc egy fővárosi lakótelepen tett látogatásakor közölte, hozzátéve, hogy a távfűtésdíj mérséklésére több elemből álló javaslatot dolgoznak ki, és már az idei szezonban csökkenhet a fűtés ára a lakótelepeken.

Negyedmilliárd forintos kárt okoztak az országnak az érettségi tételeket kiszivárogtatók
- közölte a kormányszóvivő. A Nemzeti Nyomozó Iroda a Legfőbb Ügyészség utasítására megszűnteti a nyomozást az eddig gyanúsított három fiatallal szemben és vesztegetés miatt indít vizsgálatot - mondta az iroda szóvivője. A Fidesz szerint az Oktatási Minisztérium rossz előkészítése és felelőtlen magatartása miatt került veszélybe az érettségi.

Félreértés
Az MDF elnökségi ülésén Boross Péter volt miniszterelnök félreértésnek nevezte, hogy a párt kifogásolná az államfőválasztáskor a titkos szavazást. A politikus szerint akik nagyon mutogatni akarják, hogy kire szavaznak, azok rossz lelkiismeretből adódó szervilitást fejeznek ki ezzel. A volt miniszterelnök kiemelte: az MDF-nek hónapok óta egyértelmű álláspontja Sólyom László támogatása az államfői posztra, és ő maga is a párt értékrendje szerint szavaz.
Az MDF javaslatával ellentétben a Házbizottság döntése alapján nem lesz nyilvános a köztársasági elnök-jelöltekről tartandó június 6-i szavazás. Mandur László elmondta: a szavazás napján várhatóan fél 5 körül lesznek eredmények, eredménytelenség esetén hétfő este 8-ig lehet új államfőjelöltet állítani. Az MSZP elnöke szerint a háromfordulós választás után Szili Katalin lesz a köztársasági elnök.
Fodor Gábor szabaddemokrata ügyvivő viszont egy vidéki sajtótájékoztatón minderre úgy reagált, hogy ha az első forduló után nincs rendkívüli MSZP-kongresszus és nincs másik jelölt, akkor a harmadik fordulóban a parlament Sólyom Lászlót fogja megválasztani köztársasági elnöknek.

A Fővárosi bíróság megszüntette a Mortimer néven ismert Moszkva-téri kardozó fiú előzetes letartóztatását.
A bíróság egyúttal lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el és úgy döntött, hogy hetente egyszer köteles jelentkezni a lakóhelye szerinti illetékes rendőrkapitányságon. A 17 éves fiatalember május 8.-án a budapesti Moszkva-téren, a 21-es buszon szóváltásba keveredett és karddal átszúrt egy 15 éves fiút, aki súlyos sérüléseket szenvedett.

Ma kezdi meg munkáját a zöldkommandó
Ma indul az egyéves "zöldkommandó" akciósorozat, az ellenőrzés célja, hogy megelőzzék a környezetet veszélyeztető baleseteket, környezetszennyezéseket. A "zöldkommandó" nem új szervezet, hanem a már létező hatóságok együttműködése, így a 2006. áprilisáig tartó közös ellenőrzéseken együtt dolgoznak a katasztrófavédelem, a rendőrség, a határőrség, a közlekedési felügyelet, a környezetvédelmi felügyelet, a vám- és pénzügyőrség szakemberei. Mivel a különösen veszélyes üzemek működése eleve szigorú uniós jogszabályok alá esik, a "zöldkommandó" az e körbe nem tartozó létesítményeket, eseményeket ellenőrzi, így a közúti veszélyesanyag-szállítást vagy az ideiglenes veszélyesanyag-lerakókat.

Magyarországon nincs válság, de gazdasági vészhelyzet van
A Fidesz elnöke úgy látja: Magyarországon nincs válság, de gazdasági vészhelyzet van, és ezen radikális adócsökkentéssel lehet segíteni. Orbán Viktor Kakasdon a Tolna megyei faluparlament rendezvényén úgy vélekedett, hogy az egyre rosszabbul működő állami szféra helyett a pénzt a magánszférában, illetve az embereknél kell hagyni. Az uniós alkotmány francia és holland elutasítása kapcsán Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy Európának a következő tíz évben nem alkotmányra, hanem munkahelyekre van szüksége.

A Nemzeti Nyomozó Iroda emberei fegyvercsempészettel gyanúsítják azt a három férfit
, akit csütörtökön vettek őrizetbe. Horváczy Emese, az iroda szóvivője a távirati irodának azt mondta, hogy a budaörsi rablás elkövetésével nem gyanúsították meg a társaságot. Hírügynökségek csütörtökön azt közölték, hogy a május 14-i pénzszállítórablás gyanúsítottjai kerültek kézre. A múlt hónap közepén négy álarcos fegyveres a rendőrökkel vívott tűzpárbaj után 30 millió forintot zsákmányolt egy budaörsi áruház parkolójában.

Az elmúlt évek egyik legnagyobb drogterjesztő hálózatát göngyölítették fel Veszprém megyében.
A bűnszervezetet egy 24 éves veszprémi és egy 25 éves Veszprém környéki személy irányította, és a terjesztői hálózat kiterjedt Mosonmagyaróvárra, Körmendre, Pápára és Tapolcára is. A kábítószert elsősorban székesfehérvári és várpalotai kapcsolatból szerezték be, de Hollandiából is hozattak anyagot, amit egy veszprémi bérelt lakásban laktózzal, tejcukorral higítottak, majd kisebb adagokra szétporcióztak. A hálózat kilószám hozott forgalomba marihuánát, extasy tablettát, speed port és kokaint. A Veszprém Megyei Főügyészség 43 személyt vádol kábítószerrel való visszaélés miatt.

Gazdaság

A hazai vállalatok saját lehetőségeik romlására számítanak a magyar gazdaság kilátásainak fényében. Az Ecostat konjunktúra-felmérése szerint a kis- és középvállalkozások több mint fele a nemzetgazdasági feltételek romlását valószínűsíti. A hazai vállalatok nagy hányada számít új tőkeerős versenytárs megjelenésére. Az országban működő nagyvállalatok háromnegyede még mindig az ország gazdasági helyzetének kismértékű javulását, illetve stabilitását várja, egyre nagyobb hányaduk viszont beszűkülő exporttal számol.

Az Európai Bizottság célja, hogy 2009-ig az uniós országok többségében érvényesüljön a vendéglátóhelyeken való dohányzás tilalma. A Dohányfüstmentes Európáért elnevezésű csütörtöki luxemburgi konferencián - amelyen a tagországok kormányai, munkaadói és civil szervezetei képviseltették magukat - többek között arról volt szó, hogy mennyiben befolyásolja a tiltás a vendéglátóhelyek forgalmát, illetve arról is szó esett, hogy milyen gazdasági következményei lehetnek az éttermekben, kocsmákban, pubokban való dohányzás tilalmának - mondta Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízott telefonon a konferencia helyszínéről. A konferencián a szakszervezetek is támogatták a teljes korlátozást, a munkavállalók egészségére hivatkozással, a szállodák és éttermek képviselői viszont a fokozatos bevezetést, illetve az önkéntességet hangsúlyozták - mondta Kökény Mihály. Magyarországon az őszi parlamenti ülésszakon tervezik a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását, amely teljes tilalmat szabna meg az egészségügyi és oktatási intézményekben, vagyis kimondaná, hogy ezekben az épületekben egyáltalán nem lehet rágyújtani.

A britek keresnek a legjobban az EU-n belül, átlagosan 36180 eurós évi jövedelemmel. A magyarok átlagosan 5910 eurót visznek haza, ezzel az összeggel csak a szlovákokat, a letteket, a litvánokat és az észteket sikerült megelőzni. Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint az EU mostani 25 tagországában 2002-ben az éves átlagkereset 26850 euró volt. A britek után Luxemburg volt a második évi 35010 eurós átlagkeresettel, a harmadik pedig Németország 34620 euróval. Magyarország hátulról az ötödik, évi 5910 euróval. Ha a listavezetőt és a lista végén kullogókat összehasonlítjuk, akkor a litvánok és lettek a tizedrészét keresnek annak, amit a britek. Ha a lakosság vásárlóerejét vesszük figyelembe, akkor Luxemburg az első, második a németek, harmadikok a britek, a lista végén nem változik a sorrend: az észtek, a litvánok és a lettek tudnak a legkevesebbet vásárolni a pénzükből. Ami Magyarországot illeti, 11020 eurós vásárlóerőnket még a szlovákok istúlszárnyalják, így hátulról a negyedik helyen végzünk.

Hajdani régiójának történelmét felidéző levelező honismereti versenyt hirdet a soproni Széchenyi István gimnázium az évekkel korábban elindult szellemi, kulturális újraegyesülés elindítása érdekében. A nyugati térség Trianon óta elszakított ma osztrák területeinek történelmét dolgozza fel az a vetélkedő, egyelőre Sopron és a volt vármegye 13-14 éves diákjai számára. Amennyiben a hazánkban most még egyedülálló kezdeményezés sikeres lesz, jövőre már a határ mindkét oldalán elindítják a helytörténeti tudáspróbát.

Sport

Megérkezett Reykjavikba a magyar labdarúgó válogatott Lothar Matthäus együttese szombaton Izlanddal játszik létfontosságú világbajnoki selejtezőt. A mieinknek mindenképpen győzniük kell, hogy életben maradjanak továbbjutási esélyeink. A magyar csapatból Juhász Roland és Rabóczky Balázs is kisebb sérüléssel bajlódik, ám szombati játékuk, amennyiben a kapitány is úgy gondolja, egyelőre nincs veszélyben. A 21 éven aluli csapat ma 20.00 órától játszik a házigazdákkal Európa-bajnoki selejtezőt, míg a nagyválogatottak másnap, szombaton 20.05 órakor kezdik vb-selejtezőjüket.

Kemény büntetést kapott László Csaba. A Ferencváros edzőjét a Magyar Labdarúgó Liga fegyelmi bizottsága 1 millió forintra büntette, és tíz hónapra eltiltotta minden nemű sporttevékenységtől, de utóbbi döntését egy évre felfüggesztette. Keller József másodedző, Lipcsei Péter és Sowunmi Thomas ellen az eljárást bizonyítékok hiányában a bizottság megszüntette. A Ferencvárosnak, illetve László Csaba jogi képviselőjének tizenöt nap áll rendelkezésére fellebbezés benyújtására.

Közlekedési balesetben életét vesztette Notheisz Zoltán a Pécsi MFC labdarúgója. A huszonegy éves játékos, aki korábban játszott a korosztályos válogatottban is, Szabadkáról tartott hazafelé, amikor már magyar területen ütközött egy kamionnal. Notheisz Zoltán a helyszínen életét vesztette, vele utazó barátját pedig életveszélyes sérülésekkel kórházba szállították. A pécsiek saját nevelésű játékosa kilenc alkalommal játszott az élvonalban.

Elsöprő játékkal jutott az elődöntőbe Szávay Ágnes a Roland Garroson. A magyar játékos a francia nemzetközi teniszbajnokság junior leány egyesének negyeddöntőjében 6-1, 6-3-ra kiütötte az orosz Jevgenyija Rogyinát. Szávay a délutáni órákban, oldalán a fehérorosz Azarenkával, párosban is megpróbálja kiharcolni a négy közé jutást.

A férfi kosárlabda-bajnokság döntőjének első összecsapásán a Paks hazai pályán 69-49-re legyőzte a vendég debrecenieket, így 1:0-s előnyre tett szert a három győzelemig tartó párharc során. A második mérkőzést vasárnap, Debrecenben rendezik és a Vadkakasoknak óriási formaváltozáson kellene átesniük, hogy ne legyen lefutott a bajnoki nagydöntő.

A Miskolcon zajló Lékó Péter - Michael Adams párosmérkőzésen az angol nagymester az első nap mindkét partiját megnyerte. A párosmérkőzésen rapid sakk partikat rendeznek. A nyolc partis küzdelem harmadik és negyedik játszmáját ma délután rendezik.



A várható időjárás
A mai napon is sok lesz a napsütés, melyet csak átmenetileg zavarhat felhősödés. Élénk lesz a délnyugati szél. A délelőtti órákban 17, 22 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 29 fok körül alakul.
Kínában már több mint 200 ezer embert kellett kitelepíteni a trópusi esőzések miatt. 71 ember meghalt, több mint 50-en eltűntek. Az ország középső és délnyugati részén már közel 70 ezer otthont pusztított el az áradás, és több ezer hektárnyi mezőgazdasági terület ment tönkre Kínában.



2005. június 03., péntek 15:33


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület