CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Ölt a kapu


Halálos gyermekbaleset történt péntek délután Kecskeméten, a széktói stadionban. Több 10-12 éves korú fiú átmászott a sportpálya kerítésén, és a füves futballpályán játszani kezdtek. Az egyik gyermekre rádőlt a vasból készült futballkapu, amit vélhetően a nagy szél borított fel. A kapu a kisfiú fejét találta el, aki a helyszínen életét vesztette. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.

Lefejezett holttestek Csecsenföldön


A csecsenföldi Argun közelében két lefejezett orosz rendőr holttestére bukkantak a szövetségi hatóságok. I. Babicsev altábornagy, Csecsenföld katonai parancsnoka tájékoztatta erről pénteken a sajtó képviselőit, csak annyit említve még, hogy a gyilkosságokat csütörtökön követték el, valószínűleg a muszlim szakadárok. Az orosz tábornok az ügy kapcsán ismét szorgalmazta a csecsen milícia gyorsabb ütemű szervezését, mert szerinte csak így lehet csillapítani a bűnözési hullámot a köztársaságban. Orosz belügyi források beszámolója szerint csütörtökön gyilkosság áldozata lett az urusz-martani járás muzulmán vallási vezetője, Idriszov imám, aki a Csecsenföld adminisztratív vezetőjének kinevezett Kadirov mufti közeli hívének számított. Moszkvai bejelentés szerint a csecsen-grúz határon csütörtökön súlyos összetűzések voltak, de a szövetségi erőknek sikerült megakadályozniuk egy nagyobb szakadár osztag kitörését Grúzia irányába. A fegyveres csoportot szétszórták, s jelenleg hajtóvadászat folyik a szakadárok felkutatására.

Robbantás Algériában


Pokolgép robbanása megölt pénteken 13 embert egy algériai városban. A merénylet az Algírtól 360 kilométerre délnyugatra fekvő Maszkarában történt. A sebesültek száma 42. Az ismeretlen tettesek gépkocsi alá rejtették a gyilkos szerkezetet a városszéli piacon. A rémült árusok és fejveszett, zaklatott vevőik tömegében a mentők és a tűzoltók nem tudtak azonnal munkájukhoz látni. Nem tudni biztosat a tettesek felől, de tény, hogy ebben a térségben különösen tevékeny az Antar Zuabri vezette szélsőséges muzulmán fegyveres csoport. Ez a szervezet elutasítja a megegyezést, amelyet Abdelaziz Buteflika elnök kínál a szélsőségeseknek, és folytatja a terror eszközével vívott harcát, amelynek meghirdetett célja az algíri kormány megdöntése, s olyan kormányzat létrehozása, amely a mohamedán vallási elveknek a politikában és a társadalomban is érvényt szerez.

Előkerült atomtitkok


Megkerült az a két, atomtitkokat tartalmazó merevlemez, amely a Los Alamos-i nukleáris kísérleti laboratóriumból tűnt el - közölte Bill Richardson amerikai energiaügyi miniszter pénteken Washingtonban. A 2 merevlemezt a laboratórium biztonsági zónájában találták meg, ahol az a páncélszekrény van, amelyben lenniük kellett volna. Valaki szemlátomást utólag tette vissza őket, a CNN szerint egy fénymásológép mögött hevertek, de azt egyelőre nem tudni, hogy kikerültek-e a laboratóriumból, vagy csak elkallódtak. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) folytatja a nyomozást. A szakemberek még nem győződtek meg arról sem, hogy lemásolták, netán manipulálták-e a merevlemezeken lévő szupertitkos információkat: az amerikai atombombák hatástalanításához szükséges technikai adatokat, továbbá a francia, kínai és orosz atomfegyverek leírását, amelyeket a kormány nukleáriskatasztrófa-elhárító szolgálata használna baleset vagy terrorcselekmény esetén.

Hávelt kiengedték a kórházból


Szombaton elhagyhatta a kórházat a cseh elnök, aki csaknem két hétig szorult gyógykezelésre. A 63 éves államfőn a múlt hét elején gyomorsérvműtétet hajtottak végre, ami után komplikációk léptek fel. Ezért a korábban több tüdőoperáción is átesett Havelt a műtétet követően erős antibiotikumos kezelés mellett egy időre lélegeztetőgépre kapcsolták. Állapota fokozatosan javult, s előbb az intenzív osztályról, majd szombaton a kórházból is távozhatott.

Késelés Charleroi-ban


Súlyosan megsebesült az az angol szurkoló, akit szombat hajnalban egy török megkéselt Charleroi-ban. A rendőrség további részleteket nem hozott nyilvánosságra. Az angolok a szombat esti (20.45 ó) Németország elleni Európa-bajnoki labdarúgó-mérkőzés kapcsán tartózkodnak a belga városban, ahol nagyobb létszámú török kolónia él. Az angol és a török szurkolók között áprilisban mérgesedett el a viszony, miután Isztambulban két Leeds-szimpatizánst halálra szurkáltak. Mindeközben több mint 200 angolt vettek őrizetbe Brüsszel központjában, miután a felhevült tömeg összecsapott a rendőrséggel. A vasrudakkal és ütőkkel felszerelt vandálok péntek éjjel támadták meg a rendfenntartókat, a rohamrendőrök könnygázzal fékezték meg a felhevült tömeget, majd a tartóztatták le a huligánokat.

Engedetlen Yahoo


A Yahoo nem tesz eleget a francia bírósági döntésnek, amely arra kötelezi, hogy akadályozza meg a francia internetezők hozzáférését a náci tárgyakat árverező honlaphoz. Tudatta egy pénteken megjelent interjúban Jerry Yang, a világ egyik legnagyobb internetszolgáltatójának társalapítója. Rasszizmusellenes mozgalmak keresetének eleget téve egy párizsi bíróság május 22-én határozatot hozott, amelynek értelmében a Yahoo-nak kijelölt határidőre tálalnia kell a technikai módszert a hozzáférés megakadályozására. Yang szerint a bírósági követelés "naiv", és olyan terület fölött ítélkezett, amelyet nem ellenőrizhet. A franciák hozzáférésének megakadályozását az inkriminált oldalhoz - amely az SS-zászlóktól a haláltáborokban használt gáz dobozolt adagjaiig sok ezer náci "relikviát kínál" - addig a szolgáltató meg sem fontolja, amíg erre amerikai bíróság nem kötelezi - mondta. Képtelenségnek tartja, hogy az amerikai anyacég, a Yahoo.com szerverein történő beavatkozást követeljen egy francia bíróság. A franciaországi leányvállalat, a Yahoo.fr szerverein nincs is ilyen oldal - jegyezte meg.

Itt a Tribes 2!


A Dynamix készülő új játéka, a Tribes 2 számtalan újdonságot tartalmaz elődjéhez képest. Egy teljesen újraírt játékmotort használ, ami több poligon gyors kezelését teszi lehetővé, ezért a Tribes 2 sokkal kidolgozottabb lesz mint az eredeti játék. "A megnövelt polygonszám lehetőséget ad arra, hogy részletesebben építsük fel a pályákat, és az új terep kidolgozása is sokkal látványosabb lesz, ami a játékélményt magasan a Tribes 1 fölé emeli."- mondta Blake Hutchins a játék írója. "A Tribes 2-ben a környezeti effektek, mint a víz vagy a köd ábrázolása annyira hatásos lesz, hogy remekül ki lehet majd használni őket rejtőzködésre, és így a játék is egészen más stratégia alkalmazását kívánja meg a pálya különböző pontjain." Bár a Tribes 2 motorja nem támogatja a Quake III-ban megismert igazi görbe felületeket, de Hutchins szerint az engine képes arra, hogy egy kis csalással hasonlóan görve felületek látványát keltse. "A játékunkban nem lesznek olyan valós görbe felületek, de a szögletes helyeken a textúrák megfelelő alkalmazásával egészen görbe hatást tudunk elérni. Vigyázunk arra, hogy a játék fizikai modellje a lehető legvalósághűbb legyen, és olyan új effekteket vittünk bele, mint a villámlás, különböző terepen különböző a talaj súrlódása, és a járművek illetve a repülőgépek is realisztikusabb fizikát kapnak mint az előző részben. A fegyverek effektjei és a robbanások igazodnak majd a környezethez, ködben vagy vízben mindegyik másként viselkedik majd, ami szintén új lehetőségeket visz a játékmenetbe." A Tribes 2 egy online akciójáték, ahol csapatok mérik össze egymással az erejüket, és mivel a csapatjátékon van a hangsúly ezért a játékosok taktikai tudására is szükség lesz ha le akarják győzni ellenfeleiket. A Sierra Studios kiadásában megjelenő játék 2000 nyarán kerül a boltokba.



2000. jĂşnius 17., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület