CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

Találgatásnak minősítette az euróövezet felbomlását a belga jegybank vezetője
A trianoni béke főként abban vezette tévútra a világot, hogy jogosnak tüntette fel a jogtalan igényt is, például a magyarok lakta területek bekebelezését
Követi-e Luxemburg Franciaországot és Hollandiát?
Videók birtokában a Hágai Törvényszék
Michael Jackson perében nem tudott határozatot hozni az esküdtszék
Közzétették az ENSZ reformtervét






Hazai hírek

A pénzügyminiszter szigorítana az egységes vállalkozási adón
A lakótelepekre szánt pénz kevés volt
Összehangolt közúti ellenőrzés
Konferenciát tartottak a drogfogyasztásról Kapuváron
Életveszélyes fenyegetést kapott az Újvidéki Magyar Szó munkatársa
34 pontos javaslatcsomagot adott át a szaktárca a fuvarozóknak
Mécs Imre kiskaput keres
Az eljárás szigorítása várható - közölte Magyar Bálint
Már a reggeli órákban heten vesztették életüket az utakon.
Sport

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




Találgatásnak minősítette az euróövezet felbomlását a belga jegybank vezetője
A belga jegybank vezetője, egyben az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja visszautasította azt találgatást, hogy a franciaországi és a hollandiai népszavazások nyomán előbb-utóbb az euróövezet is felbomolhat. Guy Quaden hangsúlyozta, hogy egyes kormányok az uniós alkotmány elutasítására kaptak mandátumot választóiktól, ám egyetlen kormányt sem hatalmaztak fel arra, hogy kilépjen az euró zónából. Quaden lényegében a szociális ügyek olasz miniszterének, Roberto Maroninak a szavaira reagált, aki egy lapinterjújában felvette: ideiglenesen újra be kellene vezetni a lírát.

A trianoni béke főként abban vezette tévútra a világot, hogy jogosnak tüntette fel a jogtalan igényt is, például a magyarok lakta területek bekebelezését
- közölte a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának alelnöke. Duray Miklós az I. világháborút lezáró békekötés 85. évfordulójának alkalmából, Tiszaszigeten beszélt erről. Trianon történelmünk egyik legnagyobb tragédiáját szakította ránk - mondta Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának alelnöke. Úgy vélte: a nyolcvanöt éve ellenünk elkövetett bűnt a Nyugat az Európai Unióval teheti jóvá, de ránk bízza, hogy a lehetőséggel hogyan élünk.


A luxemburgi miniszterelnök bejelentette, hogy lemond kormányfői tisztségéről, amennyiben a jövő pénteki népszavazás elutasítja az európai alkotmányt. Jean-Claude Juncker, aki egyben az Európai Unió kormányfői tanácsának elnöke, ezt azután közölte, hogy a felmérések szerint a nagyhercegségben csökken az európai alkotmány támogatóinak aránya.

Videók birtokában a Hágai Törvényszék
A hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze bejelentette: a törvényszéknek több videofelvétel is a birtokában van a szrebrenicai vérengzésről, nemcsak az az egy, amely a héten már nyilvánossá vált. Carla Del Ponte erről Szarajevóban beszélt, ahová délszláv körútja keretében érkezett. A törvényszék szerdán, a Szlobodan Milosevic volt jugoszláv elnök elleni perben mutatott be először egy olyan videofelvételt, amelyen muzulmán fiatalokat végeznek ki hidegvérrel szerb fegyveresek, a boszniai háború idején, Szrebrenica közelében.
A szerb köztársasági elnök hajlandó lenne fejet hajtani a srebrenicai mészárlás áldozatai előtt. Boris Tadics szerint az egész országot megrázták a csütörtökön bemutatott tíz évvel ezelőtti képsorok, amelyeken boszniai szerb katonák bosnyákokat végeztek ki. Az elkövetők közül nyolcat már elfogtak. Carla Del Ponte, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze elmondta, brilliáns akciót hajtottak végre. Néhány óra alatt azonosítani tudták az elkövetőket. A felvételek megrázták a szerb közvéleményt A szerb államfő a bocsánatkérésre is hajlandó lenne. Borisz Tadics hangsúlyozta: kész elmenni Srebrenicába és ott fejet hajtani az ártatlan áldozatok előtt.

Michael Jackson perében nem tudott határozatot hozni az esküdtszék
- legközelebb hétfőn ülnek össze.A popsztár ellen 10 pontban emeltek vádat, a tanúk meghallgatása már csütörtökön véget ért. Az esküdszék azonban kétórás egyeztetés után sem tudott határozni arról, hogy bűnös-e a többek között pedofíliával vádolt énekes. Jacksont akár 20 év börtönre is ítélheti a bíró, ha az esküdtek minden vádpontban bűnösnek találják.

Közzétették az ENSZ reformtervét
A nemzetközi közösségnek egyszerre kell fellépni a szegénység és az alultápláltság, a járványok és elmaradottság okozta betegségek, az államközi konfliktusok, a polgárháborúk, a népirtások, az analfabetizmus, a nemek közötti egyenlőtlenségek és a környezeti ártalmak ellen. Ez a fő mondanivalója annak az ENSZ-tervezetnek, amelynek célja a világszervezet reformja. Az évezred fejlesztési célkitűzéseinek megvalósítási eszközeit részletező dokumentumról a szeptemberben New Yorkban rendezendő értekezleten döntenének az állam- és kormányfők közös nyilatkozata formájában.









Hazai hírek




A pénzügyminiszter szigorítana az egységes vállalkozási adón
A pénzügyminiszter szerint szigorítani kell az eván, mert jelenlegi formájában kiskaput jelent a költségvetés megcsapolására. Veres János egy vállalkozói fórumon elmondta: ügyeskedők azt a lehetőséget használják ki, hogy a beérkező számlák áfa-tartalma és a fizetendő eva-összegek között különbség van, és azon nyerészkedni lehet. A megoldások között említette a legfelső, 25 százalékos áfa-kulcs csökkentését, amelyre várhatóan június közepén tesz javaslatot a kormány.

A lakótelepekre szánt pénz kevés volt
A lakótelepeken élők életkörülményeinek javítását célozza a kormány száz lépés programjának hat újabb lépése. Tóth József kormánymegbízott elmondta: a célkitűzések között szerepel a panellakások felújítása, a távfűtés költségeinek mérséklése, a lakótelepek élhetőbbé és biztonságosabbá tétele. A kormánymegbízott a gyakorlati lépések között említette a felújításokra igényelhető támogatások körének bővítését, a távfűtéses lakások egyéni hőszabályozásának kialakítását és panelrendőrség felállítását.

Összehangolt közúti ellenőrzés
Összehangolt közúti ellenőrzést tart hat közép-európai ország a jövő héten. Az akcióban Magyarország, Ausztria, Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia vesz részt. A hétfőtől vasárnapig tartó Héja fedőnevű közlekedésbiztonsági ellenőrzések során a rendőrök főleg a gyorshajtást, az ittas vezetést, a biztonsági öv és a gyermekülés előírásszerű használatát figyelik.

Konferenciát tartottak a drogfogyasztásról Kapuváron
Biológusok, drogszakértők, gyógyszerkutatók és pszichiáterek részvételével zajlott tegnap Kapuváron az a konferencia, amely a kábítószerfogyasztás veszélyére próbálta felhívni a hallgatóság figyelmét. A szakmai napot Ivanics Ferenc, országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés alelnöke nyitotta meg: bejátszás

Életveszélyes fenyegetést kapott az Újvidéki Magyar Szó munkatársa
Családja kiirtásával fenyegették meg, és fasisztának nevezték az Újvidéki Magyar Szó című napilap egyik vezetőjét. A Magyar Szó, mint a vajdasági magyarság napilapja folyamatosan beszámol az itt élő magyarokat ért támadásokról, amelyek az utóbbi időkben megsokasodtak, rendőrségi kivizsgálásuk pedig eredménytelen, ilyen jellegű fenyegetést azonban még nem kapott a szerkesztőség egyetlen munkatársa sem. A névtelen leveleket a rendőrségre továbbították, de nem bíznak abban, hogy a hatóságok megtalálják és felelősségre vonják a fenyegetések megfogalmazóit.

34 pontos javaslatcsomagot adott át a szaktárca a fuvarozóknak
Nem változhat az üzemanyag jövedéki adója - hangsúlyozta a Gazdasági Minisztérium államtitkára. Szanyi Tibor a tárca és a fuvarozói érdekképviseletek közötti tárgyalások után elmondta: a minisztérium 34 pontos javaslatcsomagot adott át a szakszervezeteknek, amelyek a magas benzinárak miatt tiltakoznak. Szanyi Tibor elmondta, a fuvarozók korábbi javaslatai közül nyolcat különösebb költségvetési hatás nélkül, gyorsan meg lehet valósítani. Tizenkét javaslathoz viszont egyes jogszabályok megváltoztatása szükséges. Hinfner Miklós, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára közölte: a válaszcsomagot tanulmányozni fogják, arról az elnökség szerdán hoz döntést.

Mécs Imre kiskaput keres
Mécs Imre szabad demokrata országgyűlési képviselő szerint pártja a koalíciót és a választásokra felkészülést kockáztatja az államfőválasztástól való távolmaradással. "Nem szabad tovább feszíteni a húrt!" - hangsúlyozta a politikus az MTV Nap-kelte című műsorában, kijelentve: a kisebbik koalíciós párt parlamenti frakciójának részt kell vennie a szavazáson. A szabad demokrata honatya hozzáfűzte: egy "fura taktikai kérdés került előtérbe, ami elnyomja az elvi szempontokat és a hagyományainkat, és ez idegen a Szabad Demokraták Szövetségének mentalitásától". A Fidesznél ugyanakkor kötelező szavazás van a köztársaságielnök-választáson. Eddig egy képviselő sem kérte felmentését ez alól. Ezt Pokorni Zoltán jelentette ki egy tegnapi televíziós műsorban. A párt alelnöke elmondta: hasonló a rend, mint az SZDSZ-nél, van kötelező szavazás, de lehet kérni a felmentést alóla, ezt eddig még nem tette senki".

Az eljárás szigorítása várható - közölte Magyar Bálint
Az oktatási tárca új tankönyv-akkreditálási rendszert alakít ki, s ennek részeként az eljárás szigorítása várható - közölte Magyar Bálint, szakminiszter az Országos Igazgatói Fórumon a fővárosban. Az oktatási tárca vezetője ennek szükségességét azzal indokolta, hogy jelenleg a tankönyvek jelentős részében a szakkifejezések túlburjánzása figyelhető meg, a mondatok hihetetlenül hosszúak, s a szövegek és illusztrációk aránya felborult az előbbiek javára. Ugyanakkor a könyvekben nincsenek - vagy csak nagyon kevés számban vannak - problémamegoldó, ismeretalkotói feladatok. A tárca azt tervezi, hogy szigorúbbá teszi az akkreditációs eljárást a minőség érdekében - közölte Magyar Bálint.

Már a reggeli órákban heten vesztették életüket az utakon.
Három fiatal meghalt, egy társuk pedig súlyosan megsérült abban a karambolban, amely szombatra virradó éjjel történt a Kiskunfélegyházát Kiskunmajsával összekötő úton. A baleset szombaton hajnali fél 3 körül történt, amikor feltehetően gyorshajtás miatt - egy kanyarban a jármű kisodródott, a bal oldali árokba rohant és ott egy fának ütközött. A baleset okát és pontos körülményeit a rendőrség szakértő bevonásával vizsgálja.
Az 51-es főúton Taksony közelében életét vesztette az az ócsai férfi, aki a STOP tábla ellenére elsőbbségadás nélkül hajtott ki a főútra egy kamion elé ma hajnalban. A 2/A út gödi lehajtójánál egy összetört személyautót találtak az arra járók ugyancsak szombaton hajnalban, a roncsban egy halott és egy életveszélyesen sérült ember hevert, akit a mentők életveszélyes állapotban szállították kórházba.
Csongrád megyében ketten meghaltak, ketten súlyosan megsérültek egy balesetben, amikor két személygépkocsi frontálisan ütközött a 43-as úton. A Deszk és Klárafalva közötti szakaszon, egy Szeged felé haladó gépkocsi sodródott ki a kanyarban, és ütközött össze egy szemből érkező autóval.

Sport

A Róth Antal által irányított U21-es labdarúgó-válogatott Sándor György góljával 1-0 arányban legyőzte Izland gárdáját. Fiataljaink azonban így sem tartották meg a még továbbjutást érő második helyet a csoportban, mivel Svédország hazai pályán 6-0-ra verte Máltát, és ezzel jobb gólkülönbségével a mieink elé ugrott. A csoport harmadik mérkőzésén Bulgária otthon győzte le 2-1 arányban az eddig százszázalékos horvátokat, de továbbra is hat pont a hátránya 12 pontos magyarok és svédek mögött, akárcsak Izlandnak. Az élen továbbra is a 15 pontos horvátok állnak, míg Málta 3 ponttal az utolsó helyen szerénykedik..

A miskolci Lékó Péter-Michael Adams rapid sakk párosmérkőzésen megszerezte első győzelmét a magyar játékos. A szegedi nagymester a tegnapi első, összességében harmadik partit ugyan 33 lépés után feladta, a negyedikben azonban le tudta győzni a gyengébb kezdés után csak a döntetlen tartására ügyelő angol ellenfelét.

Megismételte az év eleji Ausztrál Openen nyújtott teljesítményét Szávay Ágnes . A 16 éves magyar lány a francia nyílt nemzetközi teniszbajnokságon a junioriok mezőnyében az egyes után a párosok versenyében is bejutott a döntőbe - akárcsak Melbourne-ben. Szávay azzal a fehérorosz Viktoria Azarjenkával párban indul a viadalon, aki az Ausztrál Openen egyesben és párosban is legyőzte őt a fináléban. A harmadik helyen rangsorolt magyar-fehérorosz kettős az elődöntőben az első helyen kiemelt Csan Jung-Jan-Alekszandra Wozniak tajvani-kanadai kettőst verte három szettben.

A címvédő Sebastien Loeb vezet a a Török-ralin, az idei világbajnoki sorozat hetedik futamán az első nap kilenc gyorsasági szakasza után. A második helyen némi meglepetésre a Mitsubishi harmadik számú pilótája, Gianluigi Galli áll, míg a harmadik a finn Marcus Grönholm. A belga Francois Duvalt balesete miatt helyettesítő kétszeres világbajnok, a tavaly elvileg már visszavonult spanyol Carlos Sainz az ötödik helyen áll.

Országjáró körútjának hódmezővásárhelyi állomásán simán verte Szlovákia együttesét oilmpiai és világbajnok férfi vízilabda-válogatottunk. A világbajnoki felkészülés jegyében játszott mérkőzésen Kemény Dénes szövetségi kapitány csapata 13-3 arányban verte északi szomszédunk legjobbjait a négygólos Molnár Tamás és a két-két találatot szerző Steinmetz Ádám és Kásás Tamás vezetésével.

A tegnapi időmérő edzésen elért eredményéhez képest közel három tizedet javítva a harmadik helyen végzett ma a mugellói Olasz nagydíj második szabadedzésén Talmácsi Gábor, a gyorsasági motoros világbajnokság 125 kcm-es kategóriájában. A KTM-el versenyző magyar fiú tegnap mind a szabadedzésen, mind pedig az időmérőn hetedik volt.



A várható időjárás
Napközben eleinte sok lesz a napsütés, majd délután már zápor, zivatar is valószínű. A déli, délnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A hőmérséklet a reggeli órákban 10, 15, kora délután 26, 31 fok között lesz.

Kínában több száz halálos áldozata is lehet az özönvízszerű esőzés okozta áradásoknak.A három napja tartó ítéletidőben több mint 80-anan haltak meg 73 embert pedig eltűntként tartanak nyilván. A kínai állami televízió arról számolt be, hogy a hegységeket még mindig nem tudják megközelíteni a mentőegységek, pedig ott valószínűleg egész falvakat sodort el az ár. Az özönvízben eddig több mint 60 ezer ház omlott össze, a felhőszakadás miatt járhatatlanak az utak, csaknem ötmillió ember maradt áram és telefonszolgáltatás nélkül.



2005. jĂşnius 04., szombat 14:47


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület