CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

Kigyulladt egy kamion a Franciaország és Olaszország közötti Fréjus-alagútban
Az Európai Unió két motorjának számító ország együttműködése folytatódik
Két hónapon belül kezdődik a Szaddám Huszein és rendszerének főbb vezetői elleni per
A környezetvédelem napját ünneplik ma világszerte.
Elfogták az iraki lázadók egyik befolyásos vezetőjét.






Hazai hírek

Országszerte és a határokon túl is Trianonra emlékeztek
Az SZDSZ továbbra sem szavaz az államfőválasztáson
Vesztegetés gyanújával letartóztatták a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centruma egyik professzorát.
Jobb későn, mint soha
Hol áll Gyurcsány Ferenc?
Az esélyes Munkáspárt
A Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke szerint a magyar állam pénzügyi válságban van
Fekete hétvége az utakon
Sport

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




Kigyulladt egy kamion a Franciaország és Olaszország közötti Fréjus-alagútban
Kigyulladt egy gumiabroncsot szállító teherautó tegnap egy Alpokbeli alagútban. Az eddigi hírek szerint két ember meghalt, az első áldozat szlovák, a második pedig szlovén állampolgár volt. Öt embert az olaszországi Torino kórházába szállítottak, de hat tűzoltó is komolyabb füstmérgezést szenvedett. Időközben az alagútban sikerült megfékezni a tüzet.A katasztrófát az okozta, hogy két teherautó összeütközött a franciaországi Modane-t az olaszországi Bardonecchiával összekötő, 13 kilométer hosszú alagútban.

Az Európai Unió két motorjának számító ország együttműködése folytatódik
Az európai egységfolyamatok megmentéséről tárgyalt Berlinben a német kancellár és a francia elnök. Gerhard Schröder és Jacques Chirac az európai alkotmány franciaországi és hollandiai leszavazása utáni helyzet elemzése mellett demonstrálni akarták, hogy az Európai Unió két motorjának számító ország együttműködése folytatódik. A két vezető pár nap múlva Franciaországban is találkozik, hamarosan pedig Németországba várják Tony Blair brit miniszterelnököt.

Két hónapon belül kezdődik a Szaddám Huszein és rendszerének főbb vezetői elleni per,
erősítette meg az iraki államfő korábbi bejelentését a megbuktatott diktátor vizsgálóbírója. Ráed Dzsúhi egy szaúdi lapnak nyilatkozva elmondta: Szaddám Huszeinnek úgy kell bíróság elé állnia, hogy az ellene felhozott összes vádban szabályosan elkészül a peranyag, amelyből eddig 12 dosszié teljes. A diktátor és társai az ezekben szereplő bűncselekmények alapján életfogytiglani börtönt vagy akár halálos ítéletet is kaphatnak, közölte a bíró.

A környezetvédelem napját ünneplik ma világszerte.
A világnapról 1972. június 5-én döntöttek az ENSZ ember és a bioszféra című környezetvédelmi világkonferenciáján Stockholmban. Ekkor hívták életre az ENSZ Környezetvédelmi Programját is. A környezetvédelmi világnap célja, hogy felhívja a világ közvéleményének figyelmét az emberi környezet védelmének, a szennyezés csökkentésének fontosságára, és egyben konkrét intézkedéseket népszerűsítsen e célok megvalósítására.Az idén a kormányzat környezetvédelmi prioritása a hulladékgazdálkodás.

Elfogták az iraki lázadók egyik befolyásos vezetőjét.
A lázadóvezér számos merényletet tervelt ki az arab országban - jelentette be a bagdadi védelmi minisztérium. A tárca közlése szerint az iraki biztonsági erők amerikai támogatással Moszulban fogták el a férfit. Vele együtt őrizetbe vettek hat másik személyt, köztük a lázadóvezér fivérét is. Az iraki állampolgárságú lázadóvezér feltehetően kapcsolatban áll az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat iraki szárnyát vezető, jordániai származású Abu Muszab az-Zarkávival is.A lázadóvezér számlájára számos támadást írnak, köztük a moszuli amerikai támaszponton a múlt év végén elkövetett robbantásos merényletet is.









Hazai hírek




Országszerte és a határokon túl is Trianonra emlékeztek
Országszerte és a határontúl is megemlékeztek a Trianoni békeszerződés aláírásának 85. Évfordulóján Budapesten a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a MIÉP külön tartott megemlékezést. A Jobbik rendezvényén résztvevő több ezer ember a szerb, a román és a szlovák nagykövetség elé vonult. Dunaszerdahelyen a szlovákiai Magyar Kolalíció Pártjának alelnöke kijelentette: 85 éve először úgy lehet átkelni a Trianonban meghúzott vonalon, mintha az nem létezne. Az erdélyi Sepsiszentgyörgyön azt követelték, hogy a diktátumot egykor támogató nagyhatalmak most segítsék az erdélyi magyarság törekvéseit.
"Trianon fájdalmas emlék, és a szocialista párt célja, hogy feloldja mindazt, amit az igazságtalan békediktátum jelent "- áll az MSZP közleményében, amit a diktátum 85. évfordulója alkalmából adtak ki. Gedei József, a szocialista párt külügyi munkacsoportjának tagja szerint pártjának az a célja, hogy a magyar nemzetrészek lelki, történelmi és kulturális összetartozásának tudatát felébressze. Debrecen fideszes polgármestere szerint az európai uniós csatlakozás egyik legfontosabb célja az erőszakkal szétszabdalt magyar nemzet újraegyesítése volt. Kósa Lajos a debreceni megemlékezésen úgy vélte: a tagság első évében számtalan nehézséggel, hátrányos megkülönböztetéssel kellett megküzdeni.

Az SZDSZ továbbra sem szavaz az államfőválasztáson
Egységes viselkedésre kéri a szabaddemokrata frakciót a párt országos tanácsa. Kuncze Gábor a testület tisztújító ülését követően úgy fogalmazott, a tanács nagyon erősen támogatja a frakció döntését, hogy az államfőválasztáson a képviselők felvegyék a szavazólapokat, majd vissza is adják azokat. Kuncze Gábor elmondta, a frakció tagjai közül még senki nem kért felmentést a döntés alól. Az ülésen az országos tanács Bőhm Andrást, az SZDSZ fővárosi frakciójának vezetőjét választotta elnökévé.

Vesztegetés gyanújával letartóztatták a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centruma egyik professzorát.
A gyanú szerint az oktató ellenszolgáltatásért szakdolgozatokat fogadott el, vizsgán segített át hallgatókat. A megyei főügyész elmondta, a nyomozás megerősítette a levélben kapott feljelentést.

Jobb későn, mint soha
Az oktatási tárca olyan megoldást dolgoz ki, amely a jövőben lehetetlenné teszi a visszaéléseket az érettségi tételekkel, mondta az oktatási miniszter. Magyar Bálint a Pedagógus nap alkalmával tartott beszédében lehetséges megoldásként említette, hogy a tételeket digitális úton juttassák el az iskolákba. A tárcavezető a kétszintű érettségi rendszer elleni támadásnak nevezte a tételek nyilvánosságra hozatalát. Ennek ellenére leszögezte: az nem bukott meg, tartalmi bevezetése bevált, és sikeres volt a fogadtatása is.

Hol áll Gyurcsány Ferenc?
A Fidesz a köztársaságielnök-választás tisztasága érdekében arra vár választ Gyurcsány Ferenctől, hogy a miniszterelnök támogatja-e Szili Katalin államfőjelölését és államfővé választását, vagy meg akarja buktatni az MSZP jelöltjét, mondta az Országgyűlés fideszes alelnöke. Batiz András kormányszóvivő spekulációnak, rosszindulatú találgatásnak minősítette Deutsch Tamás felvetését, és érdemben nem kívánta kommentálni.

Az esélyes Munkáspárt
A Munkáspárt elnöke szerint pártjának történelmi esélye van a parlamentbe jutásra a jövő évi választásokon. Thürmer Gyula a csepeli vasművek egykori gyárcsarnokában tartott kongresszuson kijelentette: az MSZP-ből kiábrándult szavazók fogják pártját az Országházba juttatni. A párt neve egyébként Munkáspártról Magyar Kommunista Munkáspártra változott.

A Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke szerint a magyar állam pénzügyi válságban van
. Matolcsy György a Fidesz Gazdasági Stratégia 2006 című konferencián azt mondta, hogy a gazdák nem kapták meg a nekik járó pénzt, a vállalkozók áfáját visszatartották, az önkormányzatok napi gazdálkodási gondokkal küzdenek, a munkanélküliség növekszik. Kovács Tibor, az MSZP frakcióvezető-helyettese közleményében leszögezte: céljai elérése érdekében a Fidesz még valótlanságok állítása árán is rosszabb színben tünteti fel a magyar gazdaságot, mint amilyen az valójában.

Fekete hétvége az utakon
Tizenegy ember halt meg tegnap az utakon olyan balesetekben, amelyekhez a tűzoltókat is riasztották - közölte a katasztrófavédelem szóvivője.Dobson Tibor elmondta: szombat hajnalban Bács-Kiskun megyében, Kiskunmajsa közelében 3 fiatal vesztette életét, mert autójuk egy fának ütközött. Szintén a megyében egy gépkocsi teherautónak ütközött, a személyautó vezetője meghalt. Csongrád megyében két halottja volt egy frontális ütközésnek, Csongrád és Pest megyében is egy-egy árokba hajtott autóban halt meg két ember. Nógrád megyében motoros ütközött végzetesen autóval, este a fővárosban egy fiatal lány halt meg.

Sport

Egygólos győzelmet aratott a gyengén játszó, de jól küzdő és Fortunával is jó barátságban lévő magyar labdarúgó-válogatott Izlandon, világbajnoki selejtező-mérkőzésen. A mieink két tizenegyest is lőhettek, mindkettőnek az előkészítője Bárányos Zsolt, míg értékesítője a csapatkapitány, Gera Zoltán volt. A harmadik magyar gólt Huszti Szabolcs szerezte. A győzelemmel a Lothar Matthäus által irányított magyar válogatott feljött a csoport harmadik helyére Horvátország és Svédország mögé.
A többi mérkőzésen az esélyesek győztek labdarúgó-válogatottunk világbajnoki selejtező csoportjában. Svédország hazai pályán 6-0-ra kiütötte Máltát, Horvátország pedig 3-1-re nyert Bulgáriában.
További végeredmények: Örményország-Macedónia 1-2, Csehország-Andorra 8-1, Oroszország-Lettország 2-0, Észtország-Liechtenstein 2-0, Skócia-Moldova 2-0, Azerbajdzsán-Lengyelország 0-3.

Kótai Mihály egyhangú pontozással legyőzte az argentin Raul Eduardo Bejaranót, így WBF öve mellé az IBO nagyváltósúlyú világbajnoki címét is megszerezte a németországi Ascherslebenben. Bár ellenfele sokat támadott, Kótai mindvégig uralta a mérkőzést, amelyen inkább a küzdelem, semmint a látványosság dominált. A magyar bokszolónak csupán a negyedik menetben volt egy jelentősebb megingása, végül azonban meggyőző fölénnyel diadalmaskodott. Az ötödik legrangosabb szervezetnek tartott IBO címének elhódításával az első magyar profi ökölvívó, aki kétszeres világbajnoknak mondhatja magát.

Cseh László arany-, Kovács Ágnes pedig ezüstéremet szerzett a Mare Nostrum elnevezésű úszó versenysorozat első állomásán, Barcelonában. Mindkét magyar klasszis a 200 méteres vegyesúszásban szerezte a medáliát. Kovács 200 mellen is döntőbe jutott, ott a hetedik helyet szerezte meg, míg válogatottunk harmadik tagja, Rudolf Roland is a döntőben úszhatott 50 m háton, ő a hatodik helyen zárt.

Lékó Péter kettős győzelemmel kiegyenlített a Miskolcon zajló Michael Adams elleni rapid párosmérkőzésén. Nagymesterünk először a sötét bábukat vezetve, nehéz pozíciós küzdelemben nyert. A győzelem felvillanyozta Lékót, világossal könnyedén kényszerítette feladásra angol ellenfelét. A döntés így az utolsó játéknapra maradt, 3-3-as állás mellett vívják meg a két befejező partit.





A várható időjárás
Az erősen felhős égből záporok, zivatarok alakulnak ki. Délután nyugat felől csökken a felhőzet és pár órára kisüt a nap. Erős lesz az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 22 fok körül alakul.

LottóAz ötöslottón nem talált gazdára a kétmilliárd forintos főnyeremény, így a tét tovább növekszik. A 91 darab négytalálatos nyereménye egyenként 894 ezer 707 forint. A hármasok 12ezer 829, a kettesek 939 forintot érnek. A nyerőszámok: 27, 36, 57, 71, 86. A Joker: 235-699



2005. június 05., vasárnap 09:54


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület