CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

Dánia ősszel szintén népszavazásra készül
A Vajdaságban nem javult a kisebbség helyzete
Afganisztánból származik a világszerte eladott heroin 90 százaléka
Tegnap megkezdőtt Közép európa legnagyobb közúti ellenőrzése







Hazai hírek

Eredménytelen volt az államfőválasztás első fordulója
Szerdától ismét drágul az üzemanyag
Debrecenben öt diák érintett a vesztegetési botrányban.
Elfogadta a parlament az állampolgársági törvényt.
Ismét üzembe helyezték a kompforgalmat Megyes és Fertőrákos között.



Sport

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




Dánia ősszel szintén népszavazásra készül
A luxemburgi kormányfő szerint az európai alkotmány törvénybe iktatásának folyamata azután sem nevezhető halottnak, hogy a brit kormány levette a napirendről a népszavazást az unió alaptörvényéről. Jean-Claude Juncker, a soros elnöki tisztséget betöltő Luxemburg miniszterelnöke azután nyilatkozott, hogy Londonban hivatalosan is bejelentették a népszavazás elhalasztását. A lengyel kormány ugyanakkor megerősítette, hogy szükségesnek tartja a referendum kiírását. Dánia ősszel szintén népszavazásra készül, egyúttal biztosítékokat kér arra, hogy a francia és a holland elutasítás ellenére folytatódik a közös alkotmány ratifikálása.

A Vajdaságban nem javult a kisebbség helyzete
A Vajdaságban nem javult a kisebbség helyzete azóta, hogy az év elején ott járt az Európai Parlament tényfeltáró bizottsága. Erre figyelmeztetett a fideszes Becsey Zsolt uniós képviselő, amikor napirend előtt felszólalt az Európai Parlament strasbourgi ülésszakának megnyitásakor. Tabajdi Csaba szocialista politikus a Kasza József elleni eljárásra hívta fel a figyelmet. Az MSZP uniós képviselőcsoportjának vezetője sürgette: az Európai Parlament figyeljen oda, nehogy a Vajdasági Magyar Szövetség vezetője koncepciós politikai per áldozatává váljon.

Afganisztánból származik a világszerte eladott heroin 90 százaléka
Huszonegy tonna ópiumot és 180 kilogramm heroint foglaltak le és semmisítettek meg az elmúlt öt napban Afganisztán déli és keleti részén a kormányszervek - közölte a kabuli belügyminisztérium. A tárca tájékoztatása szerint a már kész kábítószer mellett a hatóságok nagy mennyiségű olyan vegyi anyagot is lefoglaltak, illetve megsemmisítettek, amelyet a kábítószer-kereskedők használnak heroin ópiumból történő előállítása során. Hamid Karzai afgán elnök korábban szent háborút (dzsihádot) hirdetett a kábítószer-termelés ellen. Az ENSZ adatai szerint a közép-ázsiai országban tavaly 4200 tonna ópiumot állítottak elő, s Afganisztánból származik a világszerte eladott heroin 90 százaléka.

Tegnap megkezdőtt Közép európa legnagyobb közúti ellenőrzése
Tegnap megkezdődött Közép Európa legnagyobb közúti ellenőrzés-sorozata. A rendőrök 6 országban, köztük hazánkban is kiemelten figyelik az autósokat. A részleteket Kóczán László alezredes, a GYMS megyei RFK közlekedésrendészeti osztályának vezetője mondta el










Hazai hírek




Eredménytelen volt az államfőválasztás első fordulója
Eredménytelen volt tegnap az államfőválasztás első fordulója, ma ugyanarra a két jelöltre szavazhatnak a képviselők. Az MSZP frakciója ugyanis megerősítette és újra benyújtotta Szili Katalin jelölését, a Fidesz és az MDF pedig újra Sólyom Lászlót jelölte. Az SZDSZ megerősítette, hogy a következő voksoláson sem vesz részt, ahogyan az előzetes bejelentésnek megfelelően tegnap is visszaadta szavazólapját a szabad demokrata képviselők többsége. Csak Mécs Imre voksolt. Meglepetést keltett viszont, hogy a Fidesz képviselői sem szavaztak. Délelőtt az érvényes szavazatokból Szili Katalin 183-at, Sólyom László 13-at kapott. A második fordulóval ma reggel 10 órakor folytatódik a köztársaságielnök-választás, eredményhirdetés 10 óra 40 perckor várható.
A Fidesz-frakció ki akarta ugrasztani a nyulat a bokorból - így magyarázta Áder János a képviselők távolmaradását az elnökválasztástól. A frakcióvezető azt mondta, hogy a politikai háttéralkukról szóló pletykák miatt akartak egyértelmű helyzetet teremteni. Szerinte az eredmények ismeretében egyértelmű, hogy három olyan MDF-es vagy volt MDF-es politikus is Szili Katalinra szavazott, aki korábbi nyilatkozataiban még Sólyom Lászlót támogatta. A Fidesz-frakcióból ketten voksoltak: Tölgyessy Péter és Hende Csaba - ők az ellenzék jelöltjét támogatták. Az MDF azt kéri a Fidesztől, hogy ne hozza másodszor is kényelmetlen helyzetbe a jelöltet, és ne hagyja cserben Sólyom Lászlót a szavazásnál. Dávid Ibolya hangsúlyozta, hogy az MDF képviselői egységesen szavaztak, mindenki támogatta Sólyom László köztársasági elnök-jelöltségét.

Szerdától ismét drágul az üzemanyag
A motorbenzin árát 4 forinttal, a gázolajét 6 forinttal emeli a nemzeti olajtársaság. A Mol döntését azzal indokolja, hogy az elmúlt két hétben jelentősen emelkedtek az árak a nemzetközi olajpiacokon.

Debrecenben öt diák érintett a vesztegetési botrányban.
Két hallgató államvizsga előtt áll, diplomamunkájukat lefoglalta az ügyészség. Az egyik fiatal már nem tanul az egyetemen. A gyanú szerint a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumának egyik tanára több esetben anyagi és természetbeni szolgáltatást fogadott el, hogy sikerüljön a diákok vizsgája. Az oktató harmincnapos előzetes letartóztatásba került.

Elfogadta a parlament az állampolgársági törvényt.
A jogszabály értelmében a határon túli magyarok nemzeti vízumot kapnak, amely maximum ötévi tartózkodásra és korlátlan számú belépésre jogosít, az uniós szabályok miatt munkavállalásra és tanulásra azonban nem. Erről a vízumfajtáról egyenként meg kell egyezni a szomszédos országokkal.A most 42 hónapig tartó eljárást húsz hónapra csökkentik. Eltörlik továbbá a kötelező és drága orvosi vizsgálatot, és állampolgársági ismeretekből sem kell vizsgáznia annak, aki bárhol, bármilyen szintű magyar tannyelvű iskolában végzett. Az állampolgársági törvény módosítása január elsején lép hatályba.

Ismét üzembe helyezték a kompforgalmat Megyes és Fertőrákos között.
A nyári szezonon át naponta négyszer közlekedik komp a Fertő tó osztrák és magyar partja között. Tavaly a víziúton összesen 16.000-ren lépték át az osztrák-magyar határt. Az egy útra szóló menetjegy 5 euróba kerül, a menettérti jegy ára pedig 8 euró. A víziúti határátkelés jelenleg 10 és 18 óra között, június 16-tól pedig 20 óráig engedélyezett.




Sport

Hétfőn délelőtt tartotta soron következő ülését a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöksége. A testület tagjai döntöttek a Szuperkupa, a Magyar Kupa és a bajnokság versenykiírását illetően, valamint jóváhagyták a Budapesti Vasas és a Lombard FC Pápa indulását az Intertotó-kupában.
Idén két mérkőzésen dől el a magyar Szuperkupa sorsa, a bajnok Debrecen és a kupagyőztes Matáv Sopron július 16-án és 20-án mérkőzik meg egymással a címért. A www.mlsz.hu tájékoztatása szerint döntés született a bevételmegosztással kapcsolatban is, így a Szuperkupa-mérkőzésekből származó bevétel háromnegyede a rendező klubokat, míg egynegyede az MLSZ-t illeti.
Szintén elfogadta az elnökség a jövő évi Magyar Kupa versenykiírását. Ez alapján az első három fordulóban továbbra is egy-egy mérkőzésen dől el a továbbjutás, ám a nyolcaddöntőktől az elődöntőig két-két találkozó határoz majd, a kupáról viszont továbbra is egy mérkőzés dönt majd. A vezetőség véglegesítette a 2005-2006-os NB I-es versenykiírást is, az őszi szezon július 30-án kezdődik és december 17-én ér véget. A téli szünet után február 25-én startol újra az élvonalbeli pontvadászat

Új, sporttémájú szavazás indult a poll24.com internetes honlapon, az oldal szerkesztői arra kíváncsiak, hogy az olvasók szerint ki volt minden idők legjobb futballistája. A 82 fős illusztris mezőny egyetlen magyar tagja az Aranycsapat legendás tízese, a később Spanyolországban is maradandót alkotó zseniális csatár, Puskás Ferenc. A szavazatokat a www.bestfootballer.com oldalon lehet leadni, jelenleg - remélhetőleg már nem sokáig - Hriszto Sztoicskov magasan vezet a versenyben Puskás Ferenc előtt.

A 81 kg-os Szűcs István és a 91 kg-os Kurtucz Csaba is bejutott a legjobb négy közé és már érmes a Szardínia szigetén zajló nyílt Európai Uniós ökölvívó bajnokságon. Előbbi azt a dán Nielsent győzte le döntő fölénnyel, aki tavaly elütötte őt az olimpiai kvótától, míg utóbbia lett Daurbekovst győzte le pontozással.
Rajtuk kívül vasárnap - ahogyan azt már hírül adtuk - már kiharcolta az elődöntőbe jutást a junior világbajnok Káté Gyula és Szili István Ugyanez sajnos nem sikerült az 51 kg-os Oltványi Dávidnak és a 75 kg-os Nagy Andrásnak, akik angol ellenféltől kaptak ki. Különösen utóbbi versenyzőnk lehetett nagyon bosszús, hiszen ő csak segédpontokkal szenvedett vereséget.

A hetedik helyen kiemelt német Tommy Haas két játszmában intézte el a világranglista huszonhetedik helyén álló cseh Jirí Novákot a 680 ezer dolláros összdíjazású hallei tenisztorna első fordulójában.
A hazaiak kedvence az első játszmában mindössze egy gémet engedélyezett a három éve még a világranglista ötödik helyén is álló ellenfelének.



A várható időjárás
A pár órás napsütés mellett a megnövekvő felhőzetből zápor várható. Viharos lesz az északi szél. A reggeli órákban 9, 12 fok várható, a hőmérő higanyszála ma csak maximum 16, 19 fokig kúszik fel.



2005. jĂşnius 07., kedd 14:16


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület