CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

Szenzációs lelet!


A bodrogközi térségben eddig még soha nem lelt, Krisztus előtti IV..- V. századból származó szkíta sírokra és értékes bronztárgyakra bukkantak Bodroghalmon. Nagy szerencse, hogy három olyan férfi - a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum Igazgatója, a csepeli művelődési központ igazgatója és a falu polgármestere - indult közös sétára a falu határában, akik azonnal tudták, hogy nagyon értékes, páratlan régészeti leletre bukkantak. A helyszínre kiszálló régész megállapította, hogy a korábban homokbányának használt határrészben a föld alatt 2400-2500 éves szkíta sírok, bennük csontvázak és bronz tárgyak találhatók. Eddig három sírt sikerült beazonosítani. Ezek feltárása megkezdődött. Az e tájon fellelt szkíta sírok páratlan régészeti szenzációnak számítanak, hiszen hozzájuk hasonlókat mindezidáig még nem találtak a régészek. A lelőhely külön érdekessége, hogy a maradványokat egy húsz évvel ezelőtt már feltárt kelta temetőtől alig kétszáz méter távolságban találták meg.

Közös hadgyakorlat


A haderők védelmét szolgáló amerikai-magyar közös gyakorlatot tart Taszáron az USA Hadseregének Nemzeti Támogató Egysége (NTE). Az eseményről szóló tájékoztató szerint ez az idei év első ilyen jellegű, úgynevezett C típusú gyakorlata, amelyben az amerikai és a magyar egységek mellett az NTE civil alkalmazottai is részt vesznek. A gyakorlat célja a katonák magasabb készültségi fokozatú képzése, értékelése. Ennek során felderítési, evakuálási feladatokat, valamint szimulált robbanószer-hatástalanítást, túszejtést hajtanak végre, és azt is gyakorolják, hogy miként reagáljanak tüntetés esetén.

Víz a Marson?


Az USA űrkutatási hivatala, a NASA vizet fedezett fel a Mars bolygón. A Space.com és a NASA Watch című internetes tájékoztatók, valamint az USA Today című amerikai újság szerdai beszámolója szerint forrás nyomai láthatók olyan fényképfelvételeken, amelyeket 1997-ben készített a Global Surveyor nevű Mars-szonda. Az élet előfeltételének számító víz a vörös bolygó Valles Marineris nevű mély, 6000 kilométer hosszú szakadékából csordogál. Az AFP szerint a NASA június 29-én sajtóértekezleten kívánja bejelenteni a felfedezést. Tudósok már régóta egyetértettek abban, hogy korábban volt víz a Marson. E bolygó légrétege azonban olyan vékony, hogy a folyadék elpárolog, amint a felszínre jut. A mély szakadékokban uralkodó atmoszférikus nyomás azonban meg tudja akadályozni az elpárolgást.

Árverező maffiózók


A húszas évek legendás chicagói maffiafőnökének, Al Caponenak egykori tulajdonából kerültek árverésre különböző tárgyak San Franciscoban. Az árverésen vevőre találtak a hírhedt Bonnie és Clyde gengszterpárosból a férfi, Clyde Barrow egykori személyes tárgyai is, köztük Clyde véres kalapja. Al Capone - akit adócsalás címén ítélték el (súlyosabb bűncselekményt nem tudtak rábizonyítani) - 1947-ben, börtönben hunyt el. A gengszter egykori coltja 5174 dollárért talált gazdára és elkelt elefántcsontból készült cigarettaszipkája és játékkockája is. A bankrablásairól elhíresült Clyde Barrow-t és mennyasszonyát, Bonnie Parkert, aki Clyde tettestársa is volt, 1934- ben rendőrök lőtték agyon.

Fölállt a Mol főnöke


Lemondott Csák János, a Mol Rt. igazgatóságának elnöke: a Mol-vezér 2000. június 21-i hatállyal megválik elnöki pozíciójáról és igazgatósági tagságáról. A távozó Csák szerint a gázüzlet jövedelemtermelő képessége - annak súlya miatt - alapvető hatással van a Mol üzleti sikereire, és az igazgatósági elnök nem tudta elfogadtatni a kormánnyal a Mol gazdasági-üzleti érveit. Az indokolás szerint Csák János lemondásával lehetővé kívánja tenni, hogy a Mol Rt. vezetése az új helyzetben meghatározza a gázüzletág és a vállalat jövőjét Csák hangsúlyozta: "A részvényesek azt várják a Mol elnökétől, hogy megfelelő működési, szabályozási környezet kialakítását segítse elő és a részvényesi érték maximalizálása érdekében alakítsa a cég stratégiáját. A fogyasztói gázárak 12 százalékos emelése azt jelzi, hogy a Mol Rt., illetve az igazgatóság elnöke nem tudta elfogadtatni a kormánnyal gazdasági-üzleti érveit - mondta a Mol Rt. lemondott elnöke.

Telia Magyarországon is


Gyorsabb és olcsóbb internet-elérhetőséget ígér a Telia nevű svéd távközlési cég, amely július 1-jén kezdi meg tevékenységét hazánkban. A 3 millió forintos alaptőkével bejegyzett, 100 százalékos svéd tulajdonú Telia a Magyarországon működő internetszolgáltatóknak kíván a szolgáltatója lenni. A társaság vezetői kifejtették: főként a viszonylag magas árszint miatt célozták meg Magyarországot és remélik, hogy a cég befektetései egy éven belül megtérülnek. Céljuk, hogy a szolgáltatói piacon legalább 25 százalékos részesedést érjenek el. Még nem tudták beszerezni a működéshez szükséges összes engedélyt, de néhány hónapon belül minden feltétel adott lesz a szolgáltatás beindításához. Azt nem árulták el, mely hazai szolgáltatókkal készülnek szerződést kötni, csupán annyit, hogy egy 34 megabites vonalat sikerült az egyik legnagyobb magyar internet- cégnek eladni és a Matávval több éves múltra visszatekintő kapcsolatuk van. A cég 5,8 milliárd dolláros forgalmat bonyolít le évente. Üvegszál-technológiára alapuló hálózatukkal közvetlen internet-kapcsolatot tudnak biztosítani Amerikai és Európa között.

Kokó hazai meccse


18. profi ökölvívó mérkőzését vívja Kovács István pénteken az FTC Üllői úti stadionjában a brit Steve Robinson ellen. A mérkőzés tétje a WBC (Boksz Világtanács) pehelysúlyú Európa-bajnoki és kisvilágbajnoki övének megszerzése mellett az, hogy ki hívhatja ki a világbajnok brit Naseem Hamedet. Az amatőrként olimpiai-, világ- és Európa-bajnok magyar bokszoló eddigi 17 győztes összecsapásából nyolcat K.O.-val, vagy technikai K.O-val nyert meg. Kokó ellenfele sokkal jelentősebb profi múltra tekint vissza. A 32 éves, walesi születésű öklöző 1989-ben mutatkozott be a hivatásosok között és hatmenetes mérkőzésen legyőzte honfitársát, Alan Robertset. Robinson azóta további 45 mérkőzést vívott, legutóbb március 11-én lépett a kötelek közé, de meglepetésre kikapott az angol Juan Ramireztől. Robinson 1995. szeptember 30-án Hameddel is összecsapott, de vereséget szenvedett. Jelenleg 32 győzelem (17 K.O. vagy T.K.O.), 12 vereség és 2 döntetlen szerepel a neve mellett.

3dimenziós szörfhely


PremierPark néven háromdimenziós magyar nyelvű "szórakoztató központ" nyílt csütörtökön az interneten; akár mozgóképes előzetest is láthatnak a legújabb mozi- vagy videofilmekről. A hazai tőkéből, itteni szakemberek közreműködésével megvalósult vállalkozás főszerkesztője, Falus Tamás szerint a háromdimenziós grafika révén az internetező épületekbe, üzletekbe látogathat el, ahol különböző szolgáltatások, információk várják. A Multiplexben a legújabb mozi-, video- és DVD-n megjelenő filmekről adnak számára részletes tájékoztatást, írásban és képben. Mindemellett a szerkesztők - már a nyitás időpontjában - mintegy 150 mozgóképes előzetessel segítik a mozikedvelőket a filmválasztásban. A virtuális video- és DVD-üzletben a kiválasztott filmek meg is vásárolhatók. A kávéházban újságokat böngészhetnek, a virtuális parkban lift viszi őket a kilátó legmagasabb pontjára, ahonnan körbetekinthetnek. A PremierPark kétdimenzióban is élvezhető: a szerkesztők megannyi információt gyűjtöttek össze a kultúra világából, míg az internetes galérián a Fotóhónap 2000 című rendezvény fényképeiből nyílt kiállítás, ahol a hazai fotóművészek több mint másfélszáz alkotása nézhető meg. A szórakoztató központ internetes címe: www.premierpark.hu



2000. június 22., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület