CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

Galamb utcai pokolgép


Feltehetően gépkocsiba rejtett pokolgép robbant péntek hajnalban Budapesten, a Galamb utcában, nem messze az emlékezetes Aranykéz utcai merénylet helyszínétől. A detonáció hajnali két óra tájban következett be, a robbanás nyomán két autó kiégett, egy harmadik súlyosan megrongálódott, üzleti kirakatok és ablakok törtek be, személyi sérülés nélkül. A környéket elkerítették, az esetet szakértők bevonásával vizsgálja a BRFK. Azt egyelőre nem tudni, milyen robbanószer robbant, illetve hogy ki, vagy mi ellen irányult a támadás. Csaknem két éve, éppen pár méterrel a jelenlegi robbanás helyszínétől, az Aranykéz utcában történt iszonyatos erejű autós bombamerénylet, melynek során négy ember életét vesztette és több mint húszan megsérültek.

Folytassa Sasz


Az ultraortodox Sasz párt mégis az izraeli kormányban marad. A párthoz tartozó miniszterek csütörtökön visszavonták kedden bejelentett lemondásukat. Rafael Pinaszi, a párt vezető testületének, a Bölcsek Tanácsának a főtitkára az izraeli rádióban bejelentette, hogy a miniszterek kedden bejelentett lemondásuk visszavonására kaptak utasítást. Az új helyzetben az Ehud Barak vezette koalíciónak ismét biztos többsége van a kneszetben. A Sasz miniszterei egyébként mintegy fél órával a törvényben biztosított 48 órás határidő lejártával vonták vissza lemondásukat. A miniszterelnök vezette koalíció és az ultraortodox párt viszonya azonban továbbra sem tűnik felhőtlennek A Sasz vezető politikusai jelezték, hogy a párt ugyan nem kívánja megtorpedózni Ehud Barak béketörekvéseit, de nem is kívánja feltétel nélkül támogatni a jövőbeni megállapodást a palesztinokkal. A Sasz elsősorban a területi engedmények kérdésében kívánja fenntartani különvéleményét. A koalíció megmentését elősegítette, hogy a Merec nevű baloldali párt szerdán bejelentette kilépését. A két párt kemény vitába keveredett a Sasz iskoláival kapcsolatban. Joszi Szárid, a Merec által delegált oktatási miniszter korruptnak nevezte a Saszt és azzal vádolta meg, hogy csődbe ment oktatási intézményeire pénzt akar kipréselni a kormánytól.

Schuster beteg


Ismeretlen, az antibiotikumoknak ellenálló baktériumot fedeztek fel a kórházban fekvő szlovák államfő, Rudolf Schuster szervezetében. Az egyelőre ismeretlen baktérium minden antibiotikumnak ellenáll. Csütörtökre virradóra az államfő ismét belázasodott. Az orvosok napközben leszállították a testhőmérsékletet, ám az elnök ennek ellenére csütörtökön a legnehezebb kórházi napját élte át - derült ki késő délután. Jóllehet a délelőtti előzetes közleményben a szövettani vizsgálatok eredményei nem mutatnak rákos megbetegedést, a délutáni jelentések szerint a vastagbél perforálódása miatt szükségessé vált váratlan életmentő műtét után az államfő kezelőorvosainak egy "súlyos, patologikus mikroorganizmus okoz gondot." Nagy valószínűség szerint ez a baktérium okozta a bélfal átszakadását is - fogalmaznak az orvosok tájékoztatására hivatkozó pozsonyi jelentések, melyek szerint az államfő rákos megbetegedésének valószínűségét az előzetes vizsgálatok eredményei kizárják.

15 ember szállodai tűzhalála


Péntek hajnalban 15 fiatal életét követelő tűz ütött ki Ausztrália északkeleti részén egy ifjúsági szállóban. A Brisbane-től 300 kilométernyire északra fekvő Childers városban keletkezett tűz pillanatok alatt lángokba borította a kétszintes szállót, amelyben főleg brit, japán, dél-koreai, kanadai, holland és új-zélandi turisták laktak. A vendégek közül többen idénymunkásként dolgoztak a közeli, gyümölcsöt termesztő farmokon. A Reuters szerint 62-en menekültek ki a lángokba borult, legalább százéves épületből, közülük kilenc embert füstmérgezés és kisebb sérülések miatt kórházba kellett szállítani. A tűzoltók hidraulikus lépcsőkkel menekítették a bajba jutott embereket, de többen kaszkadőr mutatványnak is beillő ugrásokkal menekültek az égő épület tetejéről a szomszédos házak fedelére. További három ember sorsa még ismeretlen.

Kivégzés Texasban


Az erőteljes külföldi és hazai nyomás ellenére is a texasi Huntsville börtönében magyar idő szerint péntekre virradóra kivégezték Gary Grahamet. A 36 éves színes bőrű férfi az utolsó percig azt állította, hogy ártatlan, nem követte el a terhére rótt rablógyilkosságot. Grahamet egyetlen egy szemtanú vallomása alapján mondták ki bűnösnek és ítélték halálra azért, mert 1981-ben Houston egyik bevásárlóközpontjának a parkolójában megölt egy férfit. Garham ügyvédei kétszer is elérték, hogy megváltoztassák a kivégzés időpontját, de ez is csak pár óra haladékot jelentett. Előbb az USA legfelsőbb bíróságánál kérték az ítélet végrehajtásának elhalasztását, de a bíróság 5-4 arányban elutasította a kérelmet. Utolsó mentőövként egy austini kerületi bíróságnál próbálkoztak, ám mindhiába. (Az ügyvédek arra hivatkoztak, hogy az ítélet egyetlen szemtanú vallomására alapozódik, miközben más szemtanúk egészen mást állítottak.) Graham kivégzése azt jelenti, hogy Texasban az év eleje óta 23 halálraítéltet végeztek ki. Az Ifjabb George Bush kormányzó hivatalba lépése óta pedig már 135 emberen hajtották végre a halálos ítéletet.

Andre Agassi őszinte vallomása


Az amerikai teniszsztár először beszélt nyilvánosan arról, hogy élettársától, a német Steffi Graftól gyereket szeretne. Agassi egy héttel a wimbledoni torna előtt az amerikai HBO televízió adásában intim részleteket is elárult magánéletéről. A hatszoros Grand Slam- győztes közölte, hogy egész életében szeretett volna gyereket és most úgy érzi: megérett rá. Ugyanezt vallja barátnője, Steffi Graf is, így előreláthatólag nem kell sokat várni a teniszutódra.Agassi nagyon nagyra tartja egy évvel idősebb élettársát, hiszen mindent megnyert, amit lehetett. Ugyanakkor állítja, elég eltölteni 30 másodpercet Steffivel és elfelejti a teniszt az ember.

Az Antenna betett a Zenit TV-nek


Az Antenna Hungária Rt. csütörtökről péntekre virradó éjjel megszünteti a Zenit műsorának sugárzását az AM-mikro rendszerén. A közlés szerint a feleknek a társaság többször hangoztatott szándéka ellenére sem sikerült megoldaniuk a műsortovábbítási szerződésben foglaltak alapján felmerülő vitás kérdéseket. Az Antenna Hungária ezért - élve a szerződés szerinti jogával - május 19-én a szerződést felmondta, így a műsor sugárzása június 23-án 0.00 órakor megszűnik

Személyi számítógép helyett internet


Gates, Microsoft-elnök bejelentett tervei szerint vállalata fejlesztéseinek fókuszát egyre inkább az internetre és kevésbé a személyi számítógépekre helyezi. A cél: minden szoftverük és operációs rendszerük a világhálón keresztül is hozzáférhetővé váljon. A beharangozott új kezdeményezés a Microsoft.NET "fedőnevet" kapta és nem kevesebbet ígérnek vele, mint hogy a komputerek egész eddigi használatát is forradalmasítja. Ezek desktop típusú szoftver alkalmazásait lényegében keverik majd az internet-alapú szolgáltatásokkal. Olyan új Windows-t ígér, amely használójának lehetőséget teremt web-oldalak kiadására, tartalmának személyre szabására is. Gates megemlítette a Windows.Net-et, amely egyszerű funkciók együttesének lehetőségét kínálja egy közös kezelőfelülettel, és azt ígéri, hogy a rendszert - várhatóan a jövő évben - külső szoftverfejlesztőknek is hozzáférhetővé teszi. A Microsoft.NET lehetőséget ad majd a PC használóknak, hogy kézi eszközök, például mobil telefonok által tárolt adatokhoz is hozzájuthassanak vele. A rendszert integrálják más szolgáltatásaik NET-rendszereivel is, beleértve például a Windows.NET-et és az Office.NET-et is. A web- alapú szolgáltatások piacán már más cégek, az Oracle, a Sun Microsystems is megjelentek hasonló elképzelésekkel, de ők fejlesztéseiket elsősorban az üzleti felhasználóknak szánják.



2000. június 23., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület