CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

Mexikóban feléledt egy vulkán
Észak-Korea rendelkezik atomfegyverrel


Hazai hírek

A kormányzó koalíciós pártok együttműködése mellett foglalt állást Hiller István
A demokrata fórum országos választmánya is szombaton értékeli az államfőválasztás eseményeit.
Hamarosan módosíthatják a kisebbségi önkormányzati választási törvényt
A járó- és fekvőbeteg kassza összenyitásáról, a háziorvosi praxisok fix díjának és az ügyeleti díjak emeléséról döntött a kormány.
Továbbra is kiszolgáltatottnak nevezte határon túli magyarok helyzetét az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke Zalaegerszegen.
A koalíciós pártok szempontjából fiaskónak nevezte az államfőválasztást Gyurcsány Ferenc
Hírek röviden
Gazdaság

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




Mexikóban feléledt egy vulkán
Mexikóban 13 ezer embert telepítettek ki, mert egy tűzhányó kitörésétől tartanak a hatóságok. A vulkán május végén éledt fel. Hétfőn már forró lávát lövellt ki és hamuval terítette be a környékbeli városokat.

Észak-Korea rendelkezik atomfegyverrel
Észak-Koreának van atomfegyvere és újabbak előállításán is dolgozik - erősítette meg az ország külügyminiszter-helyettese. Kim Kje Gvan nem árult el pontos adatokat, de szavai szerint a mennyiség elegendő ahhoz, hogy Észak-Korea megvédje magát egy amerikai támadással szemben. A koreai vezető hozzátette: Phenjan atomprogramjának nem célja az Egyesült Államok megtámadása. Amerikai és kínai illetékesek kedden bejelentették, hogy néhány hét múlva folytatódhatnak az Észak-Korea atomprogramjáról tavaly félbeszakadt tárgyalások.



Hazai hírek




A kormányzó koalíciós pártok együttműködése mellett foglalt állást Hiller István
A kormányzó koalíciós pártok együttműködés mellett foglalt állást a szocialista pártelnök. Hiller István az MSZP társadalompolitikai tagozatának pécsi tanácskozása után azt mondta, hogy két pártnak együtt kell haladnia a 2006-os választásokig. Kisebbségi kormányzás értelmetlen és nem lehetséges - hangoztatta.
Szekeres Imre, a szocialista párt elnökhelyettese szerint ugyan a párt helyi szervezeteiben elégedetlenség van a szabad demokratákkal szemben, de az elnökség kötelessége az, hogy a koalíciót fenntartsa. Budapesti sajtóértekezleten kijelentette, hogy a párt szombati kongresszusán értékelik az államfő-választást és tisztázni kívánják a koalíciós együttműködés módját és formáját is.
A Szabaddemokraták Szövetsége lezártnak tekinti az államfőválasztással kapcsolatos vitákat - közölte a párt elnöke. Kuncze Gábor szerint az államfőválasztás körüli vita nem érinti a két párt együttműködését, mivel az nem koalíciós feladat.

A demokrata fórum országos választmánya is szombaton értékeli az államfőválasztás eseményeit. Ezt Katona Kálmán, a testület elnöke jelentette be a párt elnökségének rendkívüli ülése után. Közölte, hogy pártja minden segítséget megad annak a három képviselőnek, aki rágalmazásért beperli a Fidesz frakcióvezetőjét. Áder János név szerint vádolta meg Herényi Károlyt, Csapody Miklóst és Karsai Pétert azzal, hogy Szili Katalinra szavaztak.

Hamarosan módosíthatják a kisebbségi önkormányzati választási törvényt
A kormány és a Fidesz megállapodás alapján hamarosan módosíthatják a kisebbségi önkormányzati választási törvényt - hangzott el a parlamentben. A javaslat szerint a voksoláson az vehet részt, aki a helyi jegyzőnél felveteti magát egy választói jegyzékbe, jelölteket pedig a kisebbségi szervezetek állíthatnak. A kisebbségi jogok biztosa továbbra sem lát garanciát arra, hogy az adott nemzetiséghez nem tartozó emberek nem tudnak bejutni az önkormányzatokba. A napokban a 13 önkormányzati vezető közül 12 úgy nyilatkozott, hogy egyetért a törvény módosításával.

A járó- és fekvőbeteg kassza összenyitásáról, a háziorvosi praxisok fix díjának és az ügyeleti díjak emeléséról döntött a kormány.
László Boglár kormányszóvivő elmondta: az összenyitással júliustól egységes gyógyító-megelőző kasszát hoznak létre, ami a járóbeteg-ellátás felé terelheti a betegeket. A háziorvosi ellátás biztosítására a kormány a halmozottan hátrányos településeken havonta 50 százalékkal, mintegy 100 ezer forinttal növeli a praxisok fix díjazását. Az ügyeleti díjat pedig 30 százalékra emelik.

Továbbra is kiszolgáltatottnak nevezte határon túli magyarok helyzetét az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke Zalaegerszegen.
Németh Zsolt szerint a kormány folyamatosan halogatja a Máért összehívását. Az európai nemzedékeknek ezért össze kell adni az erejüket, az Európai Uniónak pedig ezt mérlegelve kell működnie. Az európai alkotmány francia és holland leszavazása és a határon túli magyarok helyzete változtatást sürget a kül- és nemzetpolitika minden területén - fogalmazott a legnagyobb ellenzéki párt vezető politikusa.

A koalíciós pártok szempontjából fiaskónak nevezte az államfőválasztást Gyurcsány Ferenc
A miniszterelnök szerint az államfő-választás a koalíciós pártok szempontjából fiaskó, az ország szempontjából pedig nagy megnyugvás, hogy egy igazi demokrata az új köztársasági elnök. Gyurcsány Ferenc a Kossuth Rádiónak adott szokásos heti interjújában elmondta, hogy a szavazás előtt megpróbálta megszerezni a koalíciós partner támogatását, és mindvégig fenntartani az egyeztetést. A miniszterelnök úgy véli, hogy az MSZP kongresszusa kétharmados többséggel bármilyen napirend megtárgyalásáról dönthet, így akár személyi kérdéseket is felvethet. Hangsúlyozta, hogy most már a következő nagy közjogi-politikai esemény a 2006-os választás, és erre az előkészületeket meg kell tenni.
Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerint egész Magyarország, minden magyar polgár nyert a keddi államfőválasztáson, az országnak kiváló köztársasági elnöke lett. A politikus a Hír Televízióban azt mondta, hogy nem az elnökválasztást tekinti kormányválságnak, hanem a gazdaság nagyon súlyos helyzetét, azt, hogy Magyarország "céltalan, sodródó, megosztott ország lett".

Hírek röviden

A jelenlegi és a volt miniszterelnök vagyoni ügyeit vizsgáló két parlamenti bizottság elfogadta ügyrendjét. Az Apró-Gyurcsány testület a kormányfő nevéhez köthető céghálót és az ezek számára juttatott állami támogatásokat és megbízatásokat próbálja feltérképezni. Orbán Viktor volt miniszterelnök július 6-án jelenik meg az ő és családja gazdagodását vizsgáló bizottság előtt.

Heteken belül kapható lesz Sopron városának legújabb, aktualizált várostérképe. A háromnyelvű jelmagyarázatokkal ellátott térképet a napokban mutatták be még nyomdába kerülése előtt, a részletekről Stöckert Tamás, a soproni polgálmesteri iroda vezetője beszélt.

Bizalmat kapott az új francia kormány, amelynek vezetője bejelentette: 4,5 milliárd eurós programot indít a tíz százalékos munkanélküliség visszaszorítására. Dominique de Villepin a miniszterelnök bírálta az uniót azért is, mert szerinte nem tesz eleget a gazdasága megvédésére, nem használja ki teljesen az euró erejét. Franciaország előző miniszterelnöke azután mondott le, hogy a szavazók többsége nemet mondott az uniós alkotmányra.

Az izraeli és a palesztin vezetés összehangolja a biztonsági intézkedéseket az izraeli katonák gázai kivonásával kapcsolatban. A palesztin belügyminiszter és az izraeli védelmi miniszter erről tegnap este állapodott meg Tel-Avivban. A jövő héten újra találkoznak, hogy megvitassák a kivonulási terv minden részletét. Közben az izraeli legfelsőbb bíróság úgy döntött: törvényes a gázai kivonulási terv, és nem sérti a telepesek emberi jogait. Ezzel elhárult az utolsó akadály is az Ariel Saron vezette kormány terve elől. Izrael azt tervezi, hogy augusztus közepén kezdi meg a 21 zsidó telep kiürítését a Gázai övezetben, illetve négyét Ciszjordániában.

Tegnap délután 2 kategóriában adták át a GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE SZOLGÁLATÁÉRT-DÍJAKat Győrött. A közoktatás és a környezetvédelem kategóriában összesen hét díjazott vehette át a rangos elismerést, mellyel a megye érdekében végzett kiemelkedő munkájukat ismerte el a közgyűlés.A díjakat Firtl Mátyás GYMS megyei közgyűlés alelnöke adta át.

3 napos konferenciáját tartja Salzburgban az Osztrák Városok Szövetsége. A nagy múltra visszatekintő konferencia meghívottai között van Walter Dezső sopron pogármestere is, aki többek között a rendezvény apropójáról és a burgenlandi kapcsolatok fontosságáról is beszélt rádiónknak. bejátszás

Azonnali hatállyal felfüggesztette a Duna TV hírigazgatóját, Kresz Lászlót a közmédium elnöke Cselényi László, mert a csatorna jelentős késéssel jelentkezett rendkívüli híradóval, hogy tájékoztassa nézőit az eredményes államfőválasztásról. A médium egyébként rendkívüli híradóban számolt be Sólyom László megválasztásáról, igaz, késve: fél négy helyett négy óra előtt pár perccel. A Népszava értesülései szerint Kreszt egyelőre nem menesztették, egy tegnap létrehozott belső bizottság vizsgálja az ügyet. A hírigazgatóságot a történtek tisztázásáig Szaniszló Ferenc, a Híradó főszerkesztője vezeti.

Elraboltak egy magyar gyógyszerszállítmányt Moszkva mellett, de a magyar kamionos sértetlenül megúszta. A csaknem 730 ezer dollárt érő rakományt, amely a Richter Gedeon Rt. moszkvai részlege számára érkezett, még szerda hajnalban vitték el. A hat támadó a kamiont kísérő őrző-védőt elektrosokkal ártalmatlanná tette, majd elhajtottak a kamionnal, és magukkal vitték annak 43 éves magyar sofőrjét is. A rakomány kirakása és elrablása után elengedték a férfit, aki az üres kamionnal már megérkezett a mityinói vámraktárba.

Holnap tartja közgyűlését Győr- Moson - Sopron megye önkormányzata. A június 10-i közgyűlésen 30 előterjesztés kerül a képviselők elé. Ezek közül az egyik legnagyobb közérdeklődéssel kísért téma a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgatójának személyéről szóló döntés. A sajtóreggelin dr. Szakács Imre elnök - újságírói kérdésre válaszolva - elmondta, hogy a főigazgatói álláshelyre a felhívásban megadott határidőig 6 pályázat érkezett. A pályázatot véleményező bizottságának ajánlása és két jelölt visszalépése után a pénteki közgyűlésen két jelölt közül kell választania a 41 tagú megyei képviselőtestületnek. Egyikük kórházi közalkalmazott, a másik személy pedig "megyehatáron kívülről" pályázott. Szakács Imre elmondta, hogy "a döntés meghozatalakor az elsődleges cél az, hogy a jelöltek közül a legrátermettebb személy kerüljön a megyei kórház élére. Olyan ember, aki a megyei képviselőtestülettől is a lehető legnagyobb támogatást kapja."

Gazdaság

A színlelt vállalkozói szerződések megszüntetését célzó EKHO, vagyis Egyszerűsített Közteherviselési Hozzájárulás mértéke 35 százalék lenne - hangzott el a kormány ülése után. Ez fedezné a személyi jövedelemadót, a foglalkoztatói, egészségbiztosítási, és nyugdíjbiztosítási járulékot, a tételes egészségügyi hozzájárulást, valamint a nyugdíjjárulékot és magánpénztári tagdíjat, de nem járna együtt fizetett szabadsággal vagy táppénzzel.
Az Európai Parlament megszavazta a 2007-től 2013-ig terjedő időszak költségvetési tervezetét. A magyar képviselők szerint a Magyarország számára. Surján László, a fideszes európai parlamenti delegáció költségvetési szakértője a Krónikának elmondta: a tervezet szerint felzárkóztatásra kell fordítani a tagállamok összbevételének 0,41 százalékát, ami jelenleg 41 milliárd eurót jelent. Az MSZP-s Fazakas Szabolcs elmondta, hogy az Európai Parlament minimális keretként fogadja el az új tagállamoknak azt a célját, hogy az uniós támogatások elérjék a nemzeti jövedelmük 4 százalékát, és ez előrelépést jelent.
Hazánkban elmúlt években a fejlett országok átlagánál gyorsabb ütemben nőttek az egészségügyi kiadások - írja a Világgazdaság. Ezen belül egyre nagyobb részt tesz ki a gyógyszerekre fordított összeg. Magyarországon az 1998-2002 közötti mutatók 8,3, illetve 6,9 százalékos emelkedést jeleznek, amelynél csupán néhány tagállam - például a világcsúcstartó Írország - esetében mértek nagyobb bővülést. A gyógyszerekre fordított öszszeg a harminc OECD-országban átlagosan az egészségügyi kiadások nem egészen 18 százalékát teszi ki, ám Magyarországon ez az arány nem kevesebb mint 27,6 százalék. A jelenség térségünk egészében megfigyelhető: Szlovákiában világviszonylatban is példátlanul magas, 38,5 százalékos a gyógyszerkiadások aránya, de Csehországban is megközelíti a 22 százalékot. Míg egy német, francia, svájci vagy skandináv polgár egészségére 2500-3800 dollár között költ évente a társadalombiztosítás, addig térségünkben ez a szám még vásárlóerő-paritáson is csak 700-1300 dollár. A gyógyszerkiadásoknál már legfeljebb másfélszeres a különbség.
Magyarország az Európai Unió kohéziós alapjából 2004-2006 között a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére összesen 561 millió euró támogatási keretösszeget hívhat le - mondta Kenéz Győző, az EU-bizottság budapesti képviseletének közlekedési infrastrukturális szakértője. Hozzátette: 2004 végéig 55 millió eurót használtak fel, amiből 113 millió eurós beruházást valósítottak meg. A már megkötött szerződések értéke eléri a 253 millió eurót, míg az idén a becslések szerint, mintegy 100 millió eurós kohéziós támogatás lehívása várható. Kiemelte, hogy a transz-európai közlekedési hálózat 10 folyosójának projektelőkészítésére, engedélyezésére, tervezésére szolgáló úgynevezett Ten-T alapból a tavaly csatlakozott tagországok összesen 50 millió eurót kaphattak. Ennek az összegnek a 20 százalékát - a jól előkészített pályázatoknak köszönhetően - Magyarországnak sikerült elnyernie. Az öt előkészület alatt álló beruházás összesen 29 millió eurós költségéből így az EU Ten-T alapja 10 milliót áll.

Sport

Női párosban szép magyar siker született a soproni darts Európa-bajnokságon. Az európai ranglistán hetedik helyen álló győri Köntös Zsófia és a két hellyel mögötte található Kállay Eszter bronzérmet szerzett. Kállayék a vigaszágon előbb "átgázoltak" egy spanyol egységen, majd a Lenka Schedivát is felvonultató cseh kettőssel futottak össze. A csatát a csehek bírták jobban, így ők küzdhettek meg a horvátokkal a fináléban. A férfiaknál a Vincze Márk, Balogh Béla páros a 17. helyen zárt.
A keddi 400 méteres vegyesúszásban szerzett aranyérme és Európa-csúcsa után tegnap este a 200 méter vegyest is megnyerte Cseh László az úszó Mare Nostrum-sorozat 2. állomásán, a franciaországi Canetban. Cseh 2:00.23 perc alatt teljesítette a távot. Ugyanebben a számban, a női mezőnyben 2:17.71-gyel ezüstérmet szerzett olimpiai bajnok klasszisunk, Kovács Ágnes. Csak, hogy teljes legyen a kollekció, jutott egy bronzérem is a magyar delegációnak, az ifjú Rudolf Roland 200 háton 2:02.90 perces idővel a harmadik helyen csapott célba.
Magabiztos, 71-58-as győzelmet aratott hazai pályán az Atomerőmű SE csapata a Debreceni Vadkakasok ellen a férfi kosárlabda-bajnokság döntőjének harmadik mérkőzésén. A paksiak ezzel 2-1-re vezetnek és már csak egy győzelemre van szükségük a bajnoki cím megszerzéséhez. Szabics Imre Kölnben folytatja pályafutását. A magyar válogatott labdarúgó elhagyja eddigi kenyéradóját, a Stuttgart csapatát, ám országot nem vált, hiszen a német Bundesliga újoncánál, az 1. FC Kölnnél folytatja. Szabics azért döntött a távozás mellett, mert Matthias Sammer vezetőedzőtől kevés játéklehetőséget kapott. A klub honlapja szerint a támadóért 700 ezer eurót fizetett ki a Tököli Attilát is a soraiban tudó kölni gárda, amellyel Szabics kétéves szerződést kötött.
Sima győzelmet aratott a holland labdarúgó-válogatott Finnország otthonában, így átvette a vezetést a csehektől a világbajnoki selejtező európai zónájának 1. csoportjában. A tulipános gárda góljain van Nistelrooy, Cocu, Kuyt és van Persie osztozott. A 2. csoportban sem volt veszélyben a papírforma, a dán válogatott magabiztosan 3-1 re verte a vendég albán nemzeti tizenegyet. Szlovákia tartja a lépést Portugáliával a 3. csoportban, északi szomszédaink 4-0-ra verték idegenben Luxemburg együttesét. Egyetlen mérkőzést játszottak az 5. csoportban, a skót válogatott gólnélküli döntetlenre volt képes Minszkben a fehérorosz együttes ellen. Japán és Irán után harmadikként Dél-Korea válogatottja kvalifikálta magát a 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokságra, miután idegenben fölényesen, 4-0ra verte a kuvaiti együttest az ázsiai selejtező B-csoportjának ötödik fordulójában. A játéknap legnagyobb meglepetését hozta a Valenciában lejátszott Spanyolország-Bosznia-Hercegovina vb-selejtező mérkőzés az európai 7. csoportban. A bosnyák válogatott Miszimovicsnak a 39. percben szerzett góljával vezetett a gólínségben szenvedő spanyol válogatottal szemben, aztán érkezett Marchena és az utolsó pillanatokban pontot mentett a hazai együttesnek. A spanyolok így felléptek a tabella tetejére, előnyük egy pont az eggyel kevesebb meccset játszó szerbek előtt.



A várható időjárás
Szélsőséges időjárás uralkodik Európa jelentős részén. Szélsőséges időjárás uralkodik Európa jelentős részén. Bulgáriában több település, így a főváros, Szófia egy része víz alá került a két hete tartó esőzés következtében. Hat ember a megáradt vizekben vesztette életét. Az osztrák Alpokban 40 centiméter vastagságú hó hullott. A hatóságok egyes helyeken lezárták az utakat a hólánc nélkül közlekedő járművek elől. A dél-horvátország Biokova hegyen mínusz három Celsius-fokos hideg van és az éjszaka havazott. Portugáliában viszont rendkívüli a hőség, több körzetben 40 foknál is többet mértek.
Ma is az évszakhoz képest melegebben kell felöltöznünk. Gyakran lesz erősen felhős az ég és esőre, záporra lehet számítani. Élénk, gyakran erős lesz az északnyugati szél. A délelőtti órákban 8, 10 fokra számíthatunk, a hőmérséklet csúcsértéke csupán 10, 12 fok között alakul.

Devizaárfolyam
Vétel Eladás
249,52 250,78
Valutaárfolyam
Vétel Eladás
242,27 257,26



2005. június 09., csütörtök 17:44


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület