CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

Kiszabadult a három hete Afganisztánban elrabolt olasz nő
A német kancellár megerősítette, hogy előrehozott választásokat tartanak
Az Egyesült Államok az Európai Únióval szemben
Vádat emeltek Ion Iliescu volt román államfő ellen
Szakadár lázadók megöltek hét orosz rendőrt






Hazai hírek

Meghosszabbítják az Országgyűlés tavaszi ülésszakát
A pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaság várhatóan a tervezett mértékben növekszik idén
Együttműködési megállapodást kötött a Fidesz és a Nemzeti Fórum
Az orosz rendőrség kihallgatta azt a magyar sofőrt
Elkészült az alkalmi munkavállalói könyv mintapéldánya
A magyar gazdaság külföldi megítélése tíz éve nem volt ilyen rossz
EU támogatásból koreszrűsítik a bakonyi radarállomást
Magyarország 5 éven keresztül évi 27 millió euró támogatást kap
Gazdaság
Hírek röviden
Sport

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




Kiszabadult a három hete Afganisztánban elrabolt olasz nő
Kiszabadult a három hete Afganisztánban elrabolt olasz nő. A harminckét éves Clementina Cantoni hírügynökségi jelentések szerint jól van, jelenleg az afganisztáni olasz követségen tartózkodik, és várhatóan pénteken utazhat vissza hazájába. Szabadon engedéséről egyelőre annyit tudni, ami a kabuli belügyminisztérium sajtótájékoztatóján hangzott el. Az afgán hatóságok elmondták, hogy napi kapcsolatban álltak a túszejtőkkel. Tudtak arról, hol van Clementina, de erőszak nélkül, tárgyalással sikerült elérni a fogoly kiszabadítását. Olaszország hatalmas nyomásgyakorlással és figyelemfelkeltési kampánnyal dolgozott Clementina kiszabadításáért. Az olasz államfő az egykori afgán király, Zahir Sah közbenjárását is kérte, aki az elmúlt évtizedekben Rómában élt száműzetésben.

A német kancellár megerősítette, hogy előrehozott választásokat tartanak
A német kancellár megerősítette, hogy előrehozott választásokat tartanak és ő maga lesz a szociáldemokraták kancellárjelöltje. Gerhard Schröder rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy július elsejére tervezi a bizalmi szavazást a német parlament alsóházában. Ha a kancellár - szándéka szerint - elveszíti a szavazást, kérheti az államfőt, hogy oszlassa fel az alsóházat.

Az Egyesült Államok az Európai Únióval szemben
Az Egyesült Államok Japánt támogatja Németországgal szemben, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja legyen. Ezt Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter közölte a német kollégájával, Joschka Fischerrel Washingtonban tartott tájékoztatóján. Közben az Európai Parlament határozatban erősítette meg, hogy az Európai Unió célja a Biztonsági Tanácsi tagság.

Vádat emeltek Ion Iliescu volt román államfő ellen
Vádat emeltek Ion Iliescu volt román államfő ellen a hat halálos áldozatot követelő 1990-es "bányászjárás" miatt. Iliescut egyebek között azzal vádolják, hogy az Egyetem téren tüntető, távozását követelő diákok leverésére a bányászokat a fővárosba hívta. 1990. Júniusában számos Zsil-völgyi bányászcsoport érkezett "rendet csinálni a Bukarestban". Felgyújtották a rendőrség, a belügyminisztérium és a televízió épületét. 14-én és 15-én vasdorongokkal, fejszékkel felfegyverzett vájárok ellenzéki pártok és a műegyetem székhelyét verték szét . Sem a kormány, sem a katonai ügyészség nem kommentálta a politikus elleni vádemelésre vonatkozó bejelentést. A volt államfőnek képviselői mentelmi joga van, így nem állítható bíróság elé. Iliescu piszkos elterelő műveletnek, provokációnak nevezte a vádemelést.

Szakadár lázadók megöltek hét orosz rendőrt
Szakadár lázadók megöltek hét orosz rendőrt egy csecsenföldi terrortámadásban - közölték pénteken a helyi belügyi hatóságok. Az Interfax és RIA Novosztyi hírügynökségek által idézett közlemény szerint a merényletet még csütörtökön követték el, a lázadók gránátvetővel lőttek rá a rendőrjárőr gépkocsijára Kurcsaloj falu közelében, Csecsenföld dél-keleti részén. Az áldozatok, akik mind a heten tisztek voltak, a helyszínen életüket vesztették. Egy nyolcadik rendőrt súlyos, repeszektől származó sérülésekkel szállítottak kórházba. A helyi hatóságok nagy erőkkel kutatnak a támadás elkövetői után.









Hazai hírek




Meghosszabbítják az Országgyűlés tavaszi ülésszakát
Meghosszabbítják az Országgyűlés tavaszi ülésszakát. A kormány kezdeményezte, hogy a nyári szünet előtt július 4-ig ülésezzenek a képviselők - közölte Mandur László, a parlament szocialista alelnöke. A kormányzat már korábban jelezte, hogy a száz lépés programjával kapcsolatos jogalkotási teendők miatt szükség lesz a nyári szünet előtti ülésszak meghosszabbítására.

A pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaság várhatóan a tervezett mértékben növekszik idén
A pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaság várhatóan a tervezett mértékben növekszik idén, annak ellenére, hogy az első negyedévben a bővülés mérsékelt volt. Veres János a Dow Jones gazdasági hírügynökségnek kifejtette: véleményét az ipari termelés kedvező alakulására alapozza és ezt megerősíti az is, hogy változatlanul a kivitel és a beruházások jelentik a növekedés motorját.

Együttműködési megállapodást kötött a Fidesz és a Nemzeti Fórum
Együttműködési megállapodást kötött a Fidesz és a Nemzeti Fórum, a 2006-os parlamenti és önkormányzati választásokon együtt állítanak jelölteket. A Nemzeti Fórum legalább tizenegy egyéni választókerületben indíthat saját jelöltet, a szervezetet az országos és a területi listákon három biztos mandátumot jelentő hely illeti meg. Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum vezetője szerint az egyezségnek nincs köze az államfőválasztáshoz, az aláírás időpontjában ugyanis már három hete megállapodtak. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az MDF-el való együttműködésre utalva elmondta, a köztársasági elnökválasztás közös siker, mindegy milyen viták zajlottak körülötte. Az MDF ugyanakkor a megállapodás, általa vakond záradéknak nevezett részének nyilvánosságra hozatalát kérte. Katona Kálmán, a párt országos választmányának elnöke közleményében úgy vélte, a megállapodás a Demokrata Fórum ellehetetlenítését célozza.

Az orosz rendőrség kihallgatta azt a magyar sofőrt
Az orosz rendőrség kihallgatta azt a magyar sofőrt, akit gyógyszerekkel megrakott kamionjával együtt elraboltak tegnap, Moszkvától nem messze. A sofőrt hajnalban engedték szabadon, a több, mint 600 ezer dollár értékű gyógyszert a rablók elvitték. Szabó Endre magyar konzul telefonon beszélt a kamionsofőrrel, aki elmondta: nem szorul orvosi ellátásra, elrablói különösebben nem bántalmazták.

Elkészült az alkalmi munkavállalói könyv mintapéldánya
Elkészült az alkalmi munkavállalói könyv mintapéldánya. A kormány reményei szerint már nyártól bevezethetik az úgynevezett kék könyvet a mezőgazdasági és a ház körüli idénymunkáknál - közölte a szóvivő. László Boglár felhívta a munkáltatók figyelmét a távmunkahelyek létrehozására és a közigazgatásban dolgozó friss diplomások foglalkoztatására kiírt pályázatokra. A Fidesz szerint a kormányszóvivői tájékozatón elhangzottak nem jelentettek újdonságot. Halász János, a frakció szóvivője szerint az idénymunkákkal kapcsolatos járulékfizetéssel a kormány a magánszférába avatkozik be, és a társadalomban még meglévő szolidaritást ölheti ki.

A magyar gazdaság külföldi megítélése tíz éve nem volt ilyen rossz
Varga Mihály volt pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaság külföldi megítélése tíz éve nem volt ilyen rossz. A Fidesz szakpolitikusa úgy véli: ha a kormány el akarja kerülni, hogy az ország adósságának 80 százalékát finanszírozó külföldi befektetők elforduljanak tőlünk, végre komolyan kellene venni a nemzetközi elemzők és hitelminősítő intézetek figyelmeztetéseit.

EU támogatásból koreszrűsítik a bakonyi radarállomást
Európai Uniós támogatásból korszerűsítik a Bakony legmagasabb pontján működő radarállomást. A másfél milliárd forintos fejlesztés növeli a polgári légiközlekedés biztonságát. A Hungarokontroll Magyar Légiforgalmi Szolgálat igazgatója, mint projektgazda bejelentette, csaknem 20 millió euró értékű támogatást nyert az Unió kohéziós alapjából a radarrendszer fejlesztési projektje. Ebből másfél milliárd forintot fordítanak a Bakony kőrishegyi radarállomás megújítására, ami nem káros a környezetre. A fejlesztés gazdája, Mudra István azt is közölte: a polgári légiközlekedés biztonságát növelő projektből nemcsak a kőrishegyi, hanem a püspökladányi radarállomást is korszerűsítik, és Ferihegyen kicserélnek egy reptéri mozgásellenőrző radart, ugyanakkor a meglévő automatizált és integrált légiforgalmi irányítórendszert is továbbfejlesztik.

Magyarország 5 éven keresztül évi 27 millió euró támogatást kap
Magyarország 5 éven keresztül évi 27 millió euró támogatást kap az Európai Gazdasági Térség finanszírozási mechanizmusa és a Norvég Alap keretében; az erről szóló megállapodást Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter és Kim Traavik norvég külügyminiszter-helyettes pénteken Budapesten írta alá. A pénzügyi támogatások felhasználása nyílt pályáztatás keretében történik. Az összeget többek között környezetvédelmi, fenntartható fejlődés, az európai örökség megőrzése, a humánerőforrás fejlesztés, oktatás, egészségügy, regionális fejlesztés és határon átnyúló együttműködés, tudomány, kutatás témakörökre lehet felhasználni.

Gazdaság

Győr-Moson-Sopron megyében is szigorúbb ellenőrzésre számíthatnak az egyszerűsített vállalkozói adót fizetők. A befizetések megfelelnek az elvárásoknak, a hatóság mégis több szabálytalanságot talált az idei ellenőrzésekben. A legjellemzőbb a bevételek eltitkolása, ami egyben adóspórolást is jelent. Gond volt, hogy a bevételek és a költségek máshol jelennek meg, így a költséget elszámoló visszaigényelheti az áfát. Az APEH Megyei Igazgatósága várhatóan júliusban kezdi meg a vizsgálatokat. Dr. Horváth Szabolcs titkárságvezető szerint célzottan választják ki az ellenőrzött ügyfeleket. Térségünkben 4800 egyéni és társas vállalkozás működik az eva szabályai szerint.

A politikai és gazdasági partnerség kiépítése a célja Kovács Kálmán informatikai- és hírközlési miniszter washingtoni látogatásának. Kovács Kálmán csütörtökön találkozott a külügyminisztérium államtitkárával, Anthony Wayne-nel, David Gross külügyminiszter-helyettessel és Michelle O'Neil asszonnyal, a kereskedelmi minisztérium megbízott államtitkárával. Mindannyian megerősítették, hogy az Egyesült Államok stratégiai partnernek tekinti hazánkat az információs technológiák kidolgozásában, az információs társadalom építésében. Sőt, Washington regionális informatikai központot, a tudás központját látja Magyarországban.
A szakmai megbeszéléseken leginkább az internet-biztonság, az adatbiztonság, a kommunikáció-biztonság és a kritikus infrastruktúrák biztonsága került szóba. A miniszter pénteken a virginiai HTEC-be, azaz a Magyar Technológiai Központba látogat, amely ugyan még csak egy esztendeje működik, de rendkívül sikeres; magyar vállalkozók amerikai piacra jutását, magyar-amerikai vegyes vállalatok létrehozását segíti. Olyannyira sikeres, hogy - mint Kovács Kálmán most bejelentette - hazánk ugyanilyen technológiai központot nyit a kínai Sencsenben, még az idén, októberben.

A Figyelő értesülései szerint a Wal-Mart heteken belül felvásárolhatja a Corát Magyarországon, és az Auchan is szóba jöhet, mint lehetséges célpont. Az illetékesek cáfolták a híreket, a Wal-Mart elképzeléseinek azonban megfelelne egy ilyen forgatókönyv. Hónapok óta keringenek hírek arról, hogy a világ legnagyobb kiskereskedelmi lánca, a Wal-Mart valamelyik hazai üzlethálózat felvásárlásával megveti lábát a magyar piacon. Februárban még felmerült a Tesco, az Auchan és a Cora is, mint lehetséges célpont, igaz, a legvalószínűbb befutónak már akkor is a Cora hálózatát tartották az elemzők. A Figyelő információi szerint most már nyílt titkok, hogy az amerikai óriás heteken belül felvásárolja a hét üzlettel jelenlévő üzletláncot.

Hírek röviden

Rendkívüli kongresszusra készül a Magyar Szocialista Párt. A holnapi tanácskozás fő témája az elnökválasztás, a 2006-ig tartó kormányzati ciklus értékelése, illetve feladatainak megvitatása és a választási előkészületek megtétele lesz. Ez előtt már ma ülést tart a párt parlamenti frakciója, amely jelenleg is folyik. A Krónika információi szerint a keddi államfőválasztásról és azon belül is a szavazás körülményeiről folyik a vita. Azokat a találgatásokat egyelőre mindenki cáfolta, hogy személyi változásokról is szó esik.

Kongresszusra készül a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség is. A holnapi kongresszus napirendjén szerepel a tisztújítás. A tervek szerint két új alelnöki hellyel bővül az elnökség. Lesz alapszabály-módosítás, hiszen létrejön a szövetségi tanács, és várhatóan megalakul az ifjúsági vagy hallgatói tagozat.

A GYMS megyei közgyűlés mai ülésén 31 témát tárgyalt. Ezek között szerepelt a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgatói munkaköréről szóló döntés meghozatala is. A beérkezett pályázatokat véleményező bizottság ajánlása alapján a testület két jelölt közül választott. Dr. Kriza Ákos a - szavazáskor a teremben lévő - képviselőktől 11 nem és 26 tartózkodással nem kapta meg szükséges támogatást. A másik jelölt, dr. Varga Gábor főigazgatóvá történő kinevezését - 2 tartózkodás mellett - 35 képviselő támogatta. E döntés értelmében tehát a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgatói tisztét 2005. július 1-jétől, 5 évre dr. Varga Gábor, a PAMOK eddigi pszichiáter főorvosa látja el.
Dr. Szakács Imre, a közgyűlés elnöke a testületi döntés bejelentését követően gratulált az új intézményvezetőnek, majd - az elmúlt 15 évben végzett kimagasló munkáját megköszönve - elköszönt a főigazgatói posztról másfél évtized után, saját döntése alapján távozó dr. Bugovics Elemértől.

Otthonában, egy szekrény mögött kialakított rejtekhelyen fogták el a börtönbüntetés elől megszökött Magyar Ildikót - erősítette meg a Nemzeti Nyomozóiroda szóvivője az egyik kereskedelmi televízió értesülését. Benkő Péter színművész volt élettársát milliárdos áfacsalás miatt tavaly 6 és fél évre ítélték, de nem vonult be a börtönbe. Magyar Ildikó néhány hete nyilvános rendezvényeken bukkant fel ismét, és a rendőrök ezután jelentek meg villájában.

Lengyelországban az európai alkotmány ratifikációjáról és az unió bővítéséről tárgyalnak ma a visegrádi négyek kormányfői. Gyurcsány Ferenc, Belka lengyel, Paroubek cseh és Dzurinda szlovák kormányfővel együtt közös álláspontot igyekszik kialakítani az Európai Unió jövő heti csúcstalálkozójára

Afganisztánban kiszabadult az az olasz segélymunkás, akit több, mint három hete raboltak el Kabul belvárosában. Egybehangzó jelentések szerint Clementina Cantoni jól van, és ma várhatóan visszatér hazájába. Az olasz titkosszolgálat illetékese azt mondta, hogy a 32 éves nőt az emberrablók vezetőjének édesanyjára cserélték ki, az afgán belügyminiszter viszont azt közölte, hogy nem tettek engedményeket a túszejtőknek.

Fennálásának 50. Évfordulóját ünnepli Sopronban a MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézete. A kétnapos rendezvény programjáról és illusztris vendégeiről Dr. Szarka László, az intézet geofizikai osztályának vezetője számolt be a Corvinus rádiónak.

A baranyai megyeszékhelyen megkezdődött a hazai színházak legnagyobb rendezvénye, a Pécsi Országos Színházi Találkozó. A hagyományos szabadtéri megnyitó a viharos időjárás miatt ezúttal elmaradt. Az előadások egy hetes versengését a budapesti Katona József Színház társulata nyitotta meg Euripidész Médeia című darabjával. Idén 16 előadás kerül a magyar és külföldi szakemberekből álló zsűri elé, de a közönségből alakult bírálóbizottság is véleményt mond.

Szélerőmű épül a Győr-Moson-Sopron megyei Újrónafőn. Hazánk 8. szélerőművét várhatóan július közepén helyezik üzembe. A kivitelezés részleteiről Molnár Andrea, a beruházó Lég-Áram Környezetvédelmi Alapítvány titkára nyilatkozott.

Másodszorra is megtiltotta a Közbeszerezési Döntőbizottság a MÁV-nak, hogy szerződést kössön a Stadler motorvonatokra. Május elején egyszer már felfüggeszttette a döntőbizottság az eljárást a pályázaton alulmaradt Bombardier beadványára. A testület ezúttal is azért állíttatta le a szerződéskötést, mert fennáll a veszélye, hogy megsértették a közbeszerzés tisztaságát. A vasúttársaság másodszor június elsején hirdetett eredményt kétszer harminc darab motorvonat szállításáról szóló tenderén, amelynek győztese mindkét alkalommal a svájci Stadler cég volt.

Robbanó palackot dobott középiskolás társai közé egy 18 éves japán diák. A detonáció legalább 58 fiatalt sebesített meg a szigetország dél-nyugati partvidékén fekvő Hikari egyik iskolájában. Egyikük állapota válságos. A merénylő diák indokai egyelőre nem ismertek.

Elkészült a vádirat a tavaly nyári, halálos végű szegedi betegcsere ügyében. A Szegedi Városi Ügyészség két orvost foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel, két beteghordót pedig foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel vádol. A szegedi városi kórházból tavaly júliusban egy 80 éves férfi helyett egy másik beteget küldtek a szegedi idegsebészeti klinikára koponyaműtétre. Az idős ember néhány nappal az operáció után meghalt, a másik beteg - akit később szintén megműtöttek - szeptember végén hunyt el.

Sport

Önként távozott posztjáról a Formula-1-es versenysorozatban érdekelt Jordan-Toyota sportigazgatója, Trevor Carlin. A lemondott brit csapatvezető helyét átmeneti jelleggel Adrian Burgess menedzser vette át, természetesen jelenlegi feladatainak megtartása mellett. Jelen állás szerint Carlin ezt követően sem fordít hátat a csapatnak és szakmai tanácsaival hivatalosan is segíti a munkát.

Zömében papírforma eredményeket hozott a labdarúgó világbajnoki selejtezők Európai-zónájának szerdai játéknapja. Az 1. csoportban fölényes győzelmet aratott a cseh, illetve a holland válogatott - a szenvedő fél Macedónia és Finnország volt -, így a románok hiába győzték le Örményországot, a második helyre sem érhetnek oda. A nap egyetlen meglepő eredménye Görögországban született: a második csoportot vezető ukránok nyertek Athénban, így megerősítették vezető pozíciójukat. A magyar csoportban egyetlen mérkőzést játszottak: Izland első győzelmét aratva a sorozatban, 4-1-re legyőzte Máltát.

Az Angliában zajló, kilencedik női labdarúgó Európa-bajnokságon a német válogatott jutott be elsőként az elődöntőbe, miután a B-csoport második fordulójában magabiztos, imponáló játékkal 4-0ra verték az olaszokat.

Az európai szabadtéri atlétikai szezon nyitányán Ostravában igazi elit mezőny gyűlt össze. A Golden Spike Szuper Grand Prix versenyen a 100 méteres férfi síkfutás döntőjét a jamaikai Asafa Powell szenzációs 9.85 másodperces idővel nyerte meg. Férfi gerelyhajításban az orosz Szergej Makarov 88.84 méterrel a világ idei legjobb eredményét érte el. A női 100 méteres síkfutás a bolgár Ivet Lalova nyerte 11.03-mal. Az egyetlen magyar induló Papp Krisztina 5000 méteren 15:35.35 perccel a hatodik helyen végzett.

Nehéz hegyi etapra került sor a hétszakaszos profi kerékpáros Dauphiné Libéré versenyében, a mezőny a híres-hírhedt Mont Ventoux csúcsára tekert fel. A szakaszgyőzelmet a kazah Vinokurov szerezte meg, de a negyedik helyen befutó amerikai Lance Armstrong is jócskán javított pozícióján, az összetettben 21 másodperccel honfitársa, Leipheimer mögött a második helyen áll.

A Red Bull Racing vezetői bejelentették, hogy a következő négy Formula-1-es futamon az osztrák Christian Klien lesz a csapat másik pilótája David Coulthard mellett. Klien a szezon első három versenyén már lehetőséget kapott, és azokon három pontot szerzett. A negyedik futamtól a klubvezetők döntése nyomán az olasz Vitantonio Liuzzi élvezte a bizalmat négy versenyen keresztül.



A várható időjárás
Továbbra is áprilisi jelleget ölt időjárásunk. borongós időre számíthatunk ismétlődő esővel, záporral, néhol zivatarral, csak késő délután szakadozik fel nyugat felől a felhőzet. Erős lesz az északnyugati szél. A délelőtti órákban 8, 11 fok várható, a hőmérséklet csúcsértéke 12, 16 fok között alakul.
Összesen 250 esetben vonultak ki a tűzoltók a mai napon a szélsőséges időjárás okozta károk miatt - mondta el Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A heves szélvihar miatt pénteken hajnalban fák dőltek az utakra, telefonoszlopokat döntött ki a szél, felső vezetékek szakadtak el, pincéket öntött el a víz az esőzés nyomán, elsősorban Szolnok megyében és Budapesten keletkeztek károk, de személyi sérülés nem történt - tájékoztatta az MTI-t a katasztrófavédelem.

Devizaárfolyam
Vétel Eladás
249,44 250,71
Valutaárfolyam
Vétel Eladás
242,41 257,41



2005. június 10., péntek 14:27


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület