CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

Csurka a globalizációról


Szembe kell nézni azzal, hogy leszakadjunk a globalista gyarmati kizsákmányolásról; ez a MIÉP programja - hangoztatta Csurka István, a Magyar Igazság és Élet Pártja elnöke pénteki Gyöngyösön megtartott nagygyűlésén. - Ez a lépés kockázatos, de a tétlenség halálos - tette hozzá a politikus. A nagygyűlésre abból az alkalomból került sor, hogy a párt elnöksége és parlamenti frakciója pénteken és szombaton együttes kihelyezett ülést tart Gyöngyösön, amelynek napirendjén az elmúlt időszak parlamenti munkájának, a kormány tevékenységének értékelése is szerepel. Csurka elmondta: ha az emberek életkörülményeinek javulásán, a magyar alkotóerő szabadságán méri le a parlament és a kormány teljesítményét, akkor azt kell mondania, hogy "csak a MIÉP lát ki az ördögi körből". A nemzeti össztermék növekedését - folytatta - csupán az ipar, a kereskedelem és a pénzügyi szektor érzi, a családok nem. Miközben ezek a külföldi kézben lévő vállalatok növekednek és kiviszik a hasznot az országból, nem számolta senki, hány kiskereskedő, kisiparos és család ment tönkre - mutatott rá. Megítélése szerint: kétségtelen, hogy ez a kormány jobb mint az előző.

Vizsgálat Al és Hillary ellen


Az amerikai igazságügyi tárca kampánypénzekkel foglalkozó részlegénél kezdeményezték független ügyész kinevezését annak kivizsgálására, vajon Gore alelnök teljes mértékben igazat mondott-e az 1996-os választási hadjárattal kapcsolatos meghallgatások során. Az évek óta húzódó ügy kényes helyzetbe hozhatja mind Janet Reno igazságügyi minisztert, aki eddig nem látott alapot a független vizsgálat megindítására, mind magát az alelnököt, aki a Demokraták várható jelöltjeként arra készül, hogy januárban már elnökként költözhessen be a Fehér Házba. A miniszterasszony pénteki sajtóértekezletén kijelentette: nem fogja elsietni a döntést, és nem hagyja magát mások által károsan befolyásolni. Felemás eredménnyel végződött egy másik, ugyancsak a Fehér Ház portáját érintő vizsgálat. Robert Ray független ügyész hosszas nyomozásának eredményeként arra a megállapításra jutott, hogy Hillary Clinton, az elnök felesége ugyan nem követett el bűncselekményt a fehér házi utaztatási iroda hét alkalmazottjának elbocsátásában játszott szerepével, ám részvétele - és befolyása - az ügyben jóval nagyobb volt annál, mint beismerte. Az eset még '93-ban történt. A Clinton-házaspár beköltözése után néhány hónappal - mint később bebizonyosodott: alaptalan vádak alapján - váratlanul elbocsátották a részben a Fehér Házban akkreditált újságírók és riporterek utazásait szervező iroda alkalmazottjait. Helyükbe Clintonék arkansas-i barátai és rokonai kerültek.

Schustert ismét megműtötték


Pénteken ismét megműtötték a szlovák államfőt. A délutáni közlemény szerint állapota a nap során kedvezőbbre fordult, az orvosok jelentős javulásról számoltak be, mígnem délután Schustert ismét és azonnal meg kellett műteni. Az este 20 órakor befejeződött közel hat órás műtét részleteiről és okairól Jozef Leikert, az államfő szóvivője azt mondta, hogy a beteg szervezetében végbemenő gyulladásos folyamat hirtelen rosszabbra fordult: hőemelkedés és hidegrázás lépett fel nála, állapota hirtelen leromlott, azonnali műtéti beavatkozásra volt szükség. A szóvivő szavai szerint "a műtét komplikációk nélkül ment végbe", Rudolf Schuster állapotát stabilizálták.

Újabb fordulat az Elián-ügyben


Az atlantai fellebbviteli bíróság elutasította az ügy felülvizsgálását, és engedélyezte, hogy a hajótörést szenvedett hatéves kubai kisfiú visszatérjen szülőhazájába. Reno igazságügyi miniszter üdvözölte, a kubai kormány pedig látszólag kedvezőnek minősítette a döntést. Ezzel az ítélettel a gyermek Miamiban élő nagybátyja, Lázaro González és az USA-ban élő kubai közösség keményvonalas magja immár harmadik vereséget szenvedte el. A véget nem érőnek látszó történetből már csak egy felvonás maradt hátra: a kisfiúnak politikai menedékjogot követelő rokonok utolsó mentsvárként az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságához fordulhatnak, és az ügyvédek nyilatkozata szerint ezt hétfőn meg is teszik.

Tovább emelkedett az olaj ára


Mérsékelten tovább erősödött a kőolaj világpiaci ára annak ellenére, hogy befejeződött a norvég olajszektor teljes leállásával fenyegető sztrájk. Napközben amiatt nőtt a kőolaj ára, mert félő volt, hogy péntek éjféltől teljesen leáll a norvég olajtermelés a nyugdíjkorhatár kapcsán a kormány és a munkavállalók szakszervezetei közötti nézeteltérés miatt. Norvégia a világ egyik legnagyobb olajtermelője. Pénteken késő este Londonban az északi-tengeri Brent olaj augusztusi határidős ára 0,27 dollárral 30,42 dollárra nőtt. A New York-i árupiacon (NYMEX) az energiahordozó hordónkénti ára 0,04 dollárral 32,23 dollárra erősödött.

Az Elender is követi a Microsoftot


Feltehetően az elmúlt időszak hackertámadásai is szerepet játszanak abban, hogy rövidesen az anyacég, a PSINet neve alatt több jogutódtársaságra válva folytatja tevékenységét az Elender. Az PSINet és a magyar piacon a napokban megjelent Telia közötti szerződésnek köszönhetően nő az internetszolgáltató sávszélessége. Az PSINet megszünteti a tulajdonában lévő Elender Rt.-t és divízióit több jogutódcégbe szervezi. Egyik divíziója PSINet Magyarország néven folytatja tovább tevékenységét. A névváltozás egyben jelzi azt is, hogy az Elender egyik jogutódja, a PSINet gyakorlatának megfelelően vezeti be a termékeket és szolgáltatásokat az üzleti felhasználók részére. Az egyéni felhasználókat kiszolgáló cég - az Elender egy másik jogutódja -, amely világszerte az Inter.net nevet viseli, a közeljövőben kezdi meg működését. A további változtatásokról egyelőre nem kívánt felvilágosítást adni az Elender. Az integrációs folyamat másik állomásaként júliustól Magyarországon is igénybe vehető a PSINet gerinchálózati infrastruktúrája. A társaság a jelenlegi másodpercenként 8 megabit sebességű nemzetközi sávszélesség mellett másodpercenként 34 megabit sebességű összeköttetést teremt a világhálóhoz.

Felhívás netezésre


A pekingi kormányzati szervek felhívták az ország vállalatait, hogy "Kína gyorsabb bejutásához a globális piacra" építsék ki kapcsolatukat a világhálóval. Az elvárás szerint több mint egymillió kínai vállalkozásnak kellenek egy éven belül az internetre kerülnie - írja pénteki sajtóközlések alapján a Kyodo japán hírügynökség. A nagy és többnyire nem éppen rózsás helyzetben lévő állami cégek közül vagy száztól várja a kormány, hogy "a vállalatvezetés javítása, a modern vállalati rendszerek kialakítása és versenyképességük növelése érdekében" találjanak kapcsolatot a világhálóval. Mindehhez az állam gazdasági és kereskedelmi bizottsága azt is várja, hogy az ország nagy távközlési vállalatai felgyorsítják (számítógépes) hálózatépítési tevékenységüket, megfelelő feltételeket biztosítva ezeken keresztül az elektronikus kereskedelemhez.

Telia Nokia frigy


A Telia a Nokiát választotta széles sávú DSL hozzáférés biztosítására Svédország városaiban. A Nokia - a digitális előfizetői vonalakhoz (DSL) kapcsolódó termékek és technológiák vezető szállítója - nagy sebességű, széles sávú DSL hozzáférést biztosító berendezések szállításáról szóló szerződést írt alá a svéd Telia céggel. A stockholmi körzetben végrehajtott sikeres kereskedelmi próbákat követően már el is kezdődött a rendszerek szállítása egész Svédországban. A szerződés szerint a Nokia egy év leforgása alatt a Nokia D50e digitális előfizetői vonal hozzáférés multiplexert (DSLAM), hálózati terminálokat, Nokia hálózati management rendszert és a végponttól-végpontig terjedő Nokia széles sávú IP hozzáférés többi elemét szállítja. A DSL olyan technológia, amely nagyobb sávszélességet tesz lehetővé réz vezetéken. Ezáltal olyan szolgáltatásokat biztosít, mint a médiafolyam, biztonságos távmunka és gyors internet hozzáférés 1,5 - 6/8 Mbps érték közötti sebességgel.



2000. jĂşnius 24., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület