CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

Magyar fiatalokat támadtak meg Temerinben
A G8 tervei
Több mint öthónapos iraki fogság után visszatért Franciaországba Florence Aubenas
Keretköltségvetési egyeztetés
Pokolgép robbant egy amerikai katonai konvoj mellett.
Németország kész akár 400-500 millió euróval megemelni éves befizetését
Eredménytelen népszavazás Olaszországban
Ukrán és Moldáv határsértők buktak le Hegyeshalomnál
A kétszázat is meghaladhatja a halálos áldozatok száma Kína északkeleti részén


Hazai hírek

Árad a Hernád
Gyurcsány Ferenc került az MSZP Választási Bizottságának élére
Állítsák le a közpénzekből finanszírozott kampányolást
Mindszenty József bíborosra, Magyarország hercegprímására emlékeztek Tihanyban.
A végén győzni fogunk
Soproni mélygarázs


Gazdaság
Sport

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




Magyar fiatalokat támadtak meg Temerinben
A vajdasági Temerinben magyar fiatalokat támadtak meg szerbek. A két szerb fiatal azért kötött bele a magyarokba, mert azok anyanyelvükön beszéltek az utcán. A verekedés szombat hajnalban történt, de csak vasárnap számolt be róla a helyi média. A rendőrség előállította a vélhetően ittas verekedőket, és szabálysértési eljárást indított. Az elmúlt hónapokban már többször voltak hasonló verekedések a Vajdaságban, de a hatóságok most először ismerték el, hogy nemzetiségi színezete lehetett az incidensnek.

A G8 tervei
A repülőjegyek megadóztatását tervezi a hét legfejlettebb ipari államot és Oroszországot tömörítő szervezet, a befolyt pénzt segélyezésre fordítanák. A G8-csoport hétvégi tanácskozása után Gordon Brown brit pénzügyminiszter azt mondta, hogy egyetlen tagország sem ellenezte a javaslatot. A nyolc vezető gazdasági hatalom szombaton úgy döntött, hogy teljesen elengedi a 18 legszegényebb ország adósságát.

Több mint öthónapos iraki fogság után visszatért Franciaországba Florence Aubenas
Több mint öthónapos iraki fogság után visszatért Franciaországba Florence Aubenas, a Libération című újság tudósítója. A 43 éves nőt és iraki tolmácsát január 5-én Bagdadban rabolták el. Francia hivatalos körök mindmáig határozottan cáfolják, hogy váltságdíjat fizettek volna Aubenas elrablóinak, akiknek követeléseiről semmit sem lehet tudni. Az újságírót egy Párizs melletti repülőtéren Jacques Chirac köztársasági elnök köszöntötte.

Keretköltségvetési egyeztetés
A kompromisszumtól még érzékelhetően meglehetős távolságban, újabb egyeztetést kezdtek vasárnap este Luxembourgban az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei az EU 2007-2013 közötti keretköltségvetéséről. Baráth Etele, az uniós ügyekért felelős tárca nélküli miniszter az ülés előtt derűlátónak mondta magát a jövő heti megegyezést illetően. Az EU-nak a csütörtökön és pénteken Brüsszelben rendezendő állam- és kormányfői találkozón kellene megállapodnia a hosszú távú költségvetés kereteiről.
Luxembourgban az Európai Unió tagországainak külügy- és uniós ügyi minisztereinek késő esti találkozóján nem közeledtek az álláspontok az unió 2007 és 2013 közötti hosszú távú költségvetésének főbb keretszámairól. A találkozón továbbra is több tagország kifogásolta a Nagy-Britanniának járó uniós költségvetési visszatérítést, Nagy-Britannia ugyanakkor ismét azt követelte, hogy vizsgálják felül a mezőgazdasági támogatások rendszerét. Jack Straw brit külügyminiszter megerősítette: London akár a vétó eszközét is kész bevetni a költségvetési visszatérítés megvédelmezésére.
Az Európai Uniónak teljesítenie kell a bővítéssel kapcsolatban vállalt kötelezettségeit - hangsúlyozta a szövetség bővítési biztosa. Olli Rehn egy finn lapban kijelentette: ez egyaránt vonatkozik Románia és Bulgária belépésére, illetve a Horvátországgal és Törökországgal folytatandó csatlakozási tárgyalásokra. Súlyos balfogás lenne, ha egyes tagállamok megpróbálnák a csatlakozási szerződés ratifikálásának elutasításával megakadályozni Románia és Bulgária belépését - tette hozzá az európai bővítési biztos.

Pokolgép robbant egy amerikai katonai konvoj mellett.
Afganisztán déli részén, Kandahár közelében pokolgép robbant egy amerikai katonai konvoj mellett. Az első jelentések szerint két amerikai katona életét vesztette. Afganisztán déli részén március óta már 15 amerikai katona esett el a tálib felkelők akcióinak következtében.

Németország kész akár 400-500 millió euróval megemelni éves befizetését
Német lapértesülés szerint Németország kész akár 400-500 millió euróval megemelni éves befizetését az Európai Unió kasszájába. A Welt am Sonntag című berlini lap kormánykörökre hivatkozva jelentette, hogy formálódik a kompromisszum az Európai Bizottság és a német kormány tárgyalásain. Eszerint a 400-500 milliós befizetési többletért cserébe Németországnak a beszedett általános forgalmi adó kisebb hányadát kellene átutalnia Brüsszelbe. Luxemburgban az Unió külügyminiszterei tegnap megerősítették azt a politikai szándékot, hogy a tagországok egy héten belül megegyezzenek a 2007-ben kezdődő uniós költségvetés kereteiről.

Eredménytelen népszavazás Olaszországban
Olaszországban az alacsony részvétel miatt feltehetően eredménytelen lesz a népszavazás a mesterséges megtermékenyítés jelenlegi, szigorú szabályainak megváltoztatásáról. A referendumot a radikális párt kezdeményezte. A tavaly életbe léptetett törvény módosítását XIV. Benedek pápa és az olasz püspöki kar ellenezte a leghatározottabban, és bojkottra szólította fel a híveket. Estig a bojkott felhívás miatt a választóknak csupán alig 19 százaléka adta le voksát. A szavazás ma délután 3 óráig tart Olaszországban.

Ukrán és Moldáv határsértők buktak le Hegyeshalomnál
Mozgalmas hétvégéjük volt a hegyeshalmi határátkelő ügyeleteseinek: összesen 7 utassal szemben kezdeményezett büntetőeljárást a Határőrség embercsempészet megalapozott gyanúja miatt.

A kétszázat is meghaladhatja a halálos áldozatok száma Kína északkeleti részén
A kétszázat is meghaladhatja a halálos áldozatok száma Kína északkeleti részén abban a szerencsétlenségben, amelyben egy általános iskola épületét öntötte el a monszunesők okozta árvíz. Hétfői közlések szerint eddig kilencvenkét holttestet találtak meg az árvíz által előntött iskolaépületében, illetve annak közelében. A szerencsétlenség bekövetkeztekor 352 gyermek és 31 tanár tartózkodott az épületben.





Hazai hírek




Árad a Hernád
A Hernádon levonuló harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintet meghaladó árhullám miatt az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ötezer homokzsákot biztosít a védekezéshez az érintett önkormányzatoknak - közölte az igazgatóság szóvivője. Csont Csaba elmondta: a Hernád szlovákiai vízgyűjtő területein az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadék esett, a vízszint megnőtt, ezért kellett elrendelni szombat délután előbb az első, majd később a másodfokú készültségi fokozatot, amelyet reggel harmadfokúra emeltek.
Már nem lehet megközelíteni a Hernád folyó áradása miatt Hernádszentandrást. Lezárták az éjszaka Inárcs-Pere közötti útszakaszt is, és a Novaidrány-Vizsoly közötti négy kilométeres úton továbbra sem lehet közlekedni. Az elmúlt napok csapadékos időjárása következtében jelentős mennyiségű csapadék hullott a Hernád folyó hazai és külföldi vízgyűjtő területein egyaránt. A Hernádon levonuló harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintet meghaladó árhullám miatt az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 5 ezer homokzsákot biztosít a védekezéshez az érintett önkormányzatoknak. Amennyiben a következő napokban nem esik jelentősebb mennyiségű csapadék a külföldi vízgyűjtőterületen az árhullám néhány nap alatt levonul.

Gyurcsány Ferenc került az MSZP Választási Bizottságának élére
Bár a Magyar Szocialista Párt Országos Választási Bizottsága hivatalosan még nem alakult meg, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki a kongresszus döntése szerint vezeti majd a testületet, már konzultált szocialista pártvezetőkkel a választási felkészülésről és a bizottság feladatairól - értesült a távirati iroda szocialista forrásból. A délelőtti egyeztetésen részt vett Hiller István pártelnök, Szekeres Imre elnökhelyettes, Lendvai Ildikó frakcióvezető, Újhelyi István alelnök és Kiss Péter elnökségi tag, kancelláriaminiszter.

Állítsák le a közpénzekből finanszírozott kampányolást
A Fidesz felszólította a miniszterelnököt, hogy azonnal állítsa le a közpénzekből finanszírozott kampányolást. Répássy Róbert képviselő szerint a száz lépés program népszerűsítése 150 millió forintjába kerül az adófizetőknek. Nyakó István, az MSZP szóvivője kijelentette, hogy a szocialista párt támogatja a kormányzati tájékoztatást a száz lépés programjáról.

Mindszenty József bíborosra, Magyarország hercegprímására emlékeztek Tihanyban.
Lezsák Sándor, független parlamenti képviselő, a Mindszenty Társaság ügyvivője hangsúlyozta: a Mindszenty életmű forrása lehet a magyar jövendőnek. Habsburg Mihály, a Mindszenty Alapítvány elnöke emlékeztetett arra, hogy Mindszenty bíboros boldoggá avatását 950 ezer magyar hívő kéri aláírásával és folytonos imájával.

A végén győzni fogunk
A végén győzni fogunk - jelentette ki Orbán Viktor a Fidesz szombati, a BNV területén rendezett kongresszusán. Az ellenzéki párt 18 ezer meghívót küldött szét, hírek szerint a szervezésért az egykori Országimázs Központ munkatársai feleltek, a rendezvény 20 millió forintba került. A polgári körök külön pavilonban tartották országos értekezletüket, a Fidesz elnöke azonban átment hozzájuk, megköszönte a szimpátiaszavazáson tanúsított aktivitásukat. Az ellenzéki párt kongresszusán egyébként a meglévők - Pokorni Zoltán és Schmitt Pál - mellé alelnökké választották Varga Mihályt és Pelczné Gáll Ildikót is. Megalakult a párt ifjúsági tagozata alakult, valamint a kongresszuson döntöttek arról is, hogy bármely magyarigazolvánnyal rendelkező határon túli beléphet a Fideszbe.

Soproni mélygarázs
Megtörtént a Hátulsó utca 10-12 szám alatti mélygarázs műszaki átadása, jelenleg a parkoló felszerelését végzik a szakemberek. A mélygarázst a Soproni Városüzemeltetési kft működteti majd, a parkolási rendszerben tervezik díjtarifák és bérletkonstrukciók alkalmazását is. A részletekről Kelemen Imre, a Soproni Ingatlankezelő ktf ügyvezető igazgatója nyilatkozott.



Gazdaság

A hamisítás jelenleg húszszázaléknyi szeletet hasít ki a hazai borforgalmazásból - hangzott el a Független Magyar Bortermelők Szövetségének közgyűlésén. Jásdi István, a szervezet elnöke beszámolójában azt mondta: ha ezt a problémát a politikának és a szakmának sikerülne megoldania, valószínűsíthetően egyensúlyi helyzet állna elő a magyar borpiacon. Az aktuális gondokat - becslések szerint több millió hektoliter eladatlan bor van a pincékben - ugyanis nem a túltermelési válság és nem az import növekvő, de egyelőre nem jelentékeny részaránya okozza - állítják a függetlenek. A termékpiramis akkor stabil, ha egészséges az alapja - indokolta Jásdi, hogy miért hoznak létre külön munkacsoportot az ágazat bajait másfél évtizede meghatározó hamisítás felszámolásának segítésére, amihez szerintük elsősorban politikai akaratra van szükség.

Az adók változtatásának elsősorban a vállalkozói terheket kellene csökkenteni a versenyképesség fokozása és az új munkahelyek érdekében, mondja Varga Mihály az Indexnek. A Fidesz adómódosító javaslatai kiterjedtek a tb-járulék csökkentésére, az eho megszüntetésére, a kisvállalkozások számára 8 százalékos társasági adóra, az eva bevételi határának kiterjesztése, a forrásadó mértékének csökkentése, önkéntes vállalkozói járulék. Azt az ellenzéki párt is elismeri, hogy az iparűzési adó egy lépésben nem szüntethető meg, hiszen az önkormányzatok 350 milliárdos bevételkiesése nem felvállalható. Az ellenzéki párt szerint ez a csomag 300 milliárdos, a PM szerint 277 milliárdos bevételkieséshez vezetne. Az ellenzéki párt úgy vélekedik, hogy ez a kiesés vállalható annak érdekében, hogy források maradjanak a vállalkozásoknál, és a lendületbe jövő gazdaságból az ideinél több adóbevétele származzon a költségvetésnek a következő évektől.

A kormány tervei szerint jövő áprilistól az adóbefizetésekre az egyszámlarendszert vezetnék be, így ettől az időponttól a cégek minden közterhet egyetlen bankátutalással fizetnének- értesült a Magyar Hírlap. Ez egyben azt is jelenti, hogy megszűnik az éves és negyedéves adóbevallás lehetősége. Így 890 ezer - jelenleg éves vagy negyedéves bevallást benyújtó - vállalkozás kényszerül a havi adóbevallások elektronikus postázására, ugyanis a papír alapú bevallásnak is búcsút mondhatunk. A Pénzügyminisztériumban készült elemzés szerint ami jó lehet a cégeknek - hiszen csökkenti a költségeket -, az káoszt fog okozni az amúgy sem túlságosan átlátható államháztartási elszámolásokban. A szakértők szerint ugyanis matematikailag megoldhatatlan az a feladat, hogy az egyetlen számlára érkező befizetéseket fölbontsák tíz-tizenöt különböző tételre.

Sport

Kimi Raikkönen nyerte a Forma-1-es Kanadai Nagydíjat. A McLaren finn versenyzője az egyaránt ferraris német Michael Schumacher és Rubens Barrichello előtt végzett az élen Montrealban. A további sorrend: 4. Massa, 5. Webber, 6. Ralf Schumacher, 7. Coulthard, 8. Klien. A siker, mondhatni, Räikkönen ölébe hullott: a finn pilóta elől kiesett a Renault-s Giancarlo Fisichella és Fernando Alonso, csapattársát, Juan Pablo Montoyát pedig kizárták a versenyből. A világbajnoki pontversenyben 59 pontjával élen álló spanyol Alonso kiesése miatt Raikkönen 10 pontot ledolgozott hátrányából és jelenleg 37 ponttal áll a második pozícióban. A harmadik helyről a 27 pontos olasz Trulli várhatja a folytatást.

Cseh László ismét aranyérmes.Olimpiai bronzérmes úszónk a Mare Nostrum körverseny harmadik, római állomásán 400 méter vegyesen is a legjobbnak bizonyult, miután 4 perc 13 másodperc 6 századmásodperces idejével elsőként csapott a célba. A második helyen az olasz Luca Marin, míg a harmadikon honfitársa, Alessio Boggiatto végzett. A hölgyek 200 méteres vegyes úszásában Verrasztó Evelyn ezüstérmet szerzett, míg Kovács Ágnes 200 méter mellen a hatodik helyen végzett.

A férfi kosárlabda-bajnokságot a Paksi Atomerőmű SE nyerte, miután a döntő utolsó, ötödik mérkőzésén hazai pályán 68-58re legyőzte a Debreceni Vadkakasokat. A sokáig nagyon szoros csatában a Paks az utolsó öt percben tízpontos előnyre tett szert, amelyet meg is őriztek a találkozó végéig. Az Atomerőmű 2002 után második aranyérmét ünnepelhette.

A magyar férfi kézilabda-válogatott 32-29 arányban legyőzte Macedónia gárdáját, így jó esélye van rá, hogy kijusson a 2006-os Európa-bajnokságra. Szkopjéban a mieink remek első félidő után a másodikban kissé kiengedve, de azért a játék legtöbb elemében ellenfelüket felülmúlva győztek, így háromgólos előnnyel várhatják a kövő hétvégi békéscsabai visszavágót.
Tétnélküli washingtoni profi nehézsúlyú ökölvívó mérkőzésen szenvedett vereséget Mike Tyson a kevésbé ismert Kevin McBride-tól. Az ír bunyós a hatodik menetben padlóra küldte a korábbi rettegett világbajnokot. A következő menet előtt Tyson sarka megkérte Joe Cortez mérkőzésvezetőt, hogy szüntesse be az összecsapást. Tyson statisztikája így 50 győzelemre (ebből 44 kiütés) és hat vereségre módosult, hármat legutóbbi négy mérkőzésén szedett be. A mérkőzéssel 5 millió dollárt kasszírozó Tyson bejelentette sokadik visszavonulását.



A várható időjárás
A nap első felében nyárias, derült időre számíthatunk. A déli óráktól megnövekszik a gomolyfelhőzet, egy-két helyen lehet gyenge zápor. Mérsékelt lesz a délnyugati szél. A reggeli órákban 10, 14 fok várható, a hőmérséklet csúcsértéke 23, 27 fok között alakul.

Devizaárfolyam
Vétel Eladás
249,14 250,40
Valutaárfolyam
Vétel Eladás
242,18 257,18



2005. június 13., hétfő 16:48


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület