CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

Kedvező számok népszaporulatban


2000 első négy hónapjában 16 920 fővel fogyott a népesség lélekszáma, ami, csaknem 20 %-kal alacsonyabb, mint a múlt év azonos időszakában. A KSH gyorstájékoztatója szerint az év első négy hónapjában a népmozgalom fontosabb mutatói kedvezőbb képet mutattak, mint 1999 hasonló időszakában. Tovább emelkedett a házasságkötések, csökkent a halálozások száma, és mérséklődött a népességcsökkenés üteme. Az ország népessége 10 millió 26 ezer volt a vizsgált időszak végén, 3 ezerrel kisebb, mint március végén. Az 5,1 ezreléket kitevő természetes fogyás január és április között 1,2 ezrelékponttal kisebb mértékű volt, mint egy évvel korábban. Az adatok szerint 2000 első négy hónapjában 9533 pár kötött házasságot, 31 492 gyermek született és 48 412 lakos halt meg. Az idei első negyedévben a születések számának 2,8 százalékos emelkedése és a halálozások ennél nagyobb mértékű csökkenése jelentősen mérsékelte a népességfogyás ütemét: 2000. első négy hónapjában ezer lakosra számítva 9,5 élve születés és 14,6 halálozás jutott. Kedvezőtlenül alakult viszont a csecsemőhalálozás: a márciusi és áprilisi magas csecsemőhalálozások eredményeként 2000 első négy hónapjában 12,4 százalékkal emelkedett és 9,0 ezreléket tett ki a csecsemőhalálozások mértéke.

Vegetáriánus krokók


Igaz, hogy napjaink krokodiljainak igencsak rossz a híre, de őseik közt akadtak, amelyek cseppet sem vágytak friss húsra - írják a Nature című brit tudományos folyóirat legújabb számában vizsgálódásaik eredményét ismertetve egy paleontológusokból álló chicagói kutatócsoport tagjai. A tanulmány szerint egy Madagaszkáron 1998-ban talált kövület azt bizonyítja, hogy a 70 millió évvel ezelőtt élt krokodilok között növényevők is voltak. A chicagói Field múzeumban júliusban kiállításra kerülő kövület állkapcsa tanúsítja, hogy ez a krokófajta - amelyet Simosuchus Clarki névre kereszteltek - azért lett vegetariánus, mert erre kényszerítette őt a Madagaszkár észak-nyugati részében akkor élt hat másik krokodilfajtával az élelemért folytatott versengés - állítja Greg Buckley, a múzeum főpaleontológusa. A növényevő krokodil létezése alátámasztja Darwin evolúciós elméletét, amely szerint a fajták környezetüktől függően megváltoztatják külsejüket és étrendjüket - mutat rá a hír kapcsán az AFP francia hírügynökség. A szóban forgó krokodil, amelyet Buckley "a valaha is felleltek legkülönösebbjének" nevezett, a késői krétakorban élhetett, időben közel a dinoszauruszok hirtelen és megmagyarázhatatlan eltűnéséhez. Súlya 90 és 136 kiló közt lehetett, hossza valószínűleg 1,2 méter volt. Erőteljes nyaka, hegyes orra, valamint szemeinek és orrlyukainak elhelyezkedése arra mutat, hogy a szárazföldön élt és lyukakat ásott, amelyekben veszély esetén elrejtőzött.

Olaj jóslás


Az olajárak "összeomlásszerű zuhanását" várja a következő öt éven belül Ahmed Zaki Jamani, Szaúd-Arábia egykori nagyhatalmú olajipari minisztere. A globális energiaforrások tanulmányozását célzó központ vezetője egy brit lapnak elmondta: az alternatív energiaforrások elterjedése egy évtizeden belül véget vet a "kőolajkorszaknak". A nagy kereslet miatt egyelőre magas marad a nyersolaj ára. Biztos vagyok abban, hogy valamikor a jövőben összeomlik - mondta az OPEC- tagállamok legutóbbi bécsi tanácskozásán hozott minimális kvótaemelés kapcsán. Ez be fog következni, mert a kőolajtermelők, amelyek hatalmas nyereségre tettek szert a jelenlegi árakból nagyon sokat költenek feltárásokra és fejlesztésekre. Az elmúlt negyedévben jelentős felfedezések történtek. Nagy olajmezőre bukkantak Kazahsztánban. Az oroszok hatalmas mezőre leltek a Kaszpi-tenger északi részén... Jemenben és Egyiptomban is találtak új mezőket, továbbá Afrika nyugati partjain, Angolában, Nigériában... Ehhez hozzá kell tenni az iraki tényezőt. Úgy gondolom, az irakiak nem sokáig lesznek a piacon kívül. Ami a kínálati oldalt illeti, könnyű olajat találni és termelni" - fejtegette Jamani. Megszólaltatott elemzők egyetértenek Jamani előrejelzésével. Úgy vélik, az számos iparági szakember véleményét tükrözi, ám még kevesen mentek el addig, hogy a kőolajkorszak végét megjósolják. A Dresdner Kleinwort Benson elemzője szerint "az OPEC maga jelenti a veszélyt az olajárakra, egyszerűen azért, mert hatalmas tartalékokat halmozott fel. Csak Szaúd-Arábiának 100 évre elegendő kőolajtartalékai vannak" - mutatott rá a szakember.

Weboldalak felmérése


Az Activmedia Research kutatása szerint a már jelenleg is nyereséges weboldalak 55%-a a kereskedői website-ok közül kerül ki,a közvetett értékesítésből/reklámból származó bevételekre támaszkodó oldalak 39%- os arányt képviselnek. Azok között a vállalkozások között, amelyek több mint egy év múlva terveznek először profitot, 37% a közvetlen értékesítést végzők aránya, és 55% a marketingbevételekből élők aránya. A közvetlen értékesítés és a nyereségesség kapcsolata a fogyasztói site-oknál erősebb:a nyereséges b-to-c oldalak 64%-a folytat közvetlen online kereskedelmet, a business-to-business site- oknál ez az arány 49%. Az eMarketer adatai szerint tavaly az internetes vállalkozások 10%-a volt nyereséges, ami becslésük szerint idén 21%-ra nő.

Ereszt a lufi


Az Amazon.com részvényei 19 (!) százalékot veszítettek eredeti értékükből. Amely újabb csapás mért az előző válságból épphogy kilábalt Nasdaq-ra. A mélyrepülést az váltotta ki, hogy gazdasági elemzők kétségesnek ítélték a bevételek növekedését és a pénztartalékok további utánpótlását. A világ egyik legnagyobb online áruházának árfolyama jelenleg 33 dollár körül van, ez több mint 70%- os (!) esés a múlt decemberi 113 dollárhoz képest. Az Amazon évek óta nem nyereséges és számos hitelezővel rendelkezik, amely az igen kiélezett piaci versenyfutásban veszélyes. Az esés magával rántotta a többi online áruház részvényét is , amelyek átlagosan 4 dollárt vesztettek korábbi értékükből.

Wanted fesztivál!


93-óta Mezőtúr neve a fiatalok körében ismerősen cseng. Hiszen minden év júliusában itt rendezik meg a Wanted fesztivált! A szervezők idén is változatos programot állítottak össze. Itt mindeki megtalálja a zenei ízlésének megfelelő együttest. Na jó, kivéve a komolyzene kedvelők, de azt hiszem ők nem is nagyon képviselik magukat a fesztiválon. A fesztivál július 6-tól 8-ig tart. Két színpad várja a bulizókat. A fellépők közül néhány nagy név: Apocalyptica, Kispál és a Borz, Irigy Hónaljmirigy, Ganxsta Zolee és a Kartell, Anima Sound System, Publo Hunny és a Pál utcai fiúk. A Party részlegben pedig ott lesz Dj Budai és Sterbinszky is. A "rajongók" nagy örömére nem lesz ott Zámbó Jimmy és Lagzi Lajcsi. Még egy dolog amiért érdemes elmenni! Jegyet az ismert jegyirodákban kaphatok. Kell egy kis bemelegítés a Szigetre! Nem?!

India Jones IV.?


Több mint tíz évvel utolsó kalandjának bemutatása után Indiana Jones ismét visszatérhet a mozivásznakra. A Daily Variety című Los Angeles- i napilap úgy értesült, hogy George Lucas producer, Steven Spielberg filmrendező és Harrison Ford filmszínész tárgyalásokat folytat Night Shyamalan forgatókönyvíróval a kalandtörténet negyedik részének megírásáról. Az amerikai film "csodagyerekei", Lucas és Spielberg együttműködésével 1980-ban készült el az India Jones-trilógia első része, Az elveszett frigyláda fosztogatói címmel. Ezt követte 1983- ban az Indiana Jones és a végzet temploma című epizód, majd 1988-ban az Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag. A főszerepet - a kalandos kedvű régészprofesszort - mindhárom filmben Harrison Ford alakította. A trilógia három kulcsembere - Lucas, Spielberg és Ford - 1993-ban olyan megállapodást kötött, miszerint leforgatják a negyedik részt is, de azzal a feltétellel, hogy mindhárman részt vesznek az új film létrehozásában. A Daily Variety úgy tudja, a tervek még nem kristályosodtak ki, és Shyamalan - a Hatodik érzék c. nagysikerű film forgatókönyvének írója - talán januárban kezdi el megírni Indiana Jones újabb kalandjait. Az elkészítés határideje 2002 januárja lenne. Az AFP megjegyzi: nem Indiana Jones a 80-as évek egyetlen népszerű hőse, aki a XXI. században ismét életre kelhet a filmvásznon. Arnold Schwarzenegger szintén azon gondolkozik, hogy a Terminatort ismét színre viszi.

Clue!2: City of Darkness


A neoSoftware bejelentette Clue!2: City of Darkness nevű "bűnöző- szimulátor" játékát, amiben a játékos a korlátlan bűnözés előnyeit élvezheti. Egy kezdő betörő szerepében indulunk a játék elején, aki hamarosan a legismertebb rosszfiú lesz a városban. Nem elégedhetünk meg az apró zsebtolvajlással vagy bolti lopással , ezek nem tennének jót a hírnevünknek, az lesz a feladatunk, hogy minél látványosabb és stílusosabb gaztetteket hajtsunk végre, és így elismertséget szerezhetünk az alvilágban. A játék alatt folyamatosan nő a hírnevünk, de csak a jó kapcsolatok és sikeres betörések által fejleszthetjük képességeinket. A betörések elengethetetlen része a tervezés, mindig meg kell várni az alkalmas időpontot, és az sem árt ha hűséges tagokat toborzunk magunk mellé, sokat segíthetnek a jól védett objektumoknál. A Clue!2: City of Darkness a harmadik negyedévben fog megjelenni.



2000. június 26., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület