CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

Ártatlannak találta az esküdtszék Michael Jacksont
Az Európai Bizottság gáz- és árampiaci vizsgálatot indít, mert azt feltételezi, hogy az elmúlt időszak áremelései sértik az unió verseny szabályait.
Kergemarhakórral fertőzött szarvasmarhát találtak Csehországban
A német kancellár tisztességes kompromisszumot sürgetett
Merényletek
A magyar vállalások nem teljesítéséről,





Hazai hírek

Felemelt családi pótlékot ígért Gyurcsány Ferenc
Ismét emeli az üzemanyagok árát a MOL
A gabonaraktárak befogadóképességének növelését tervezi a kormány.
A magyar mezőgazdaság eddig inkább vesztese, mint haszonélvezője az uniós tagságnak
A Hernád áradása miatt Borsodban három út részben járhatatlan, de elzárt település nincs.
Hazahozták Németországból az aszódi pénzszállító-rablás egyik gyanúsítottját.
Elfogadta az OGY a kisebbségi önkormányzatok választásáról szóló törvény módosítását
Hírek röviden
Gazdaság
Sport

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




Ártatlannak találta az esküdtszék Michael Jacksont
Ártatlannak találta az esküdtszék a gyermekrablással és gyermekmolesztálással vádolt Michael Jackson amerikai popsztárt. Az ítélethozatalt 14 héten át tartó tanúkihallgatások, az esküdtek részéről pedig hét napon át folytatott, 30 órás tanácskozás előzte meg. Jackson ellen tíz vádat emeltek, amelyek közül a legsúlyosabb az volt, hogy szexuálisan zaklatott egy 13 éves gyereket, és a családjával együtt fogva tartotta, hogy kikényszerítse egy rá nézve kompromittáló televíziós dokumentumfilm állításainak cáfolatát. A Santa Maria bíróságán folyó per keretében a tizenkét esküdtnek - nyolc nőnek és négy férfinak - a tíz vádpont mindegyikében egyhangúlag kellett állást foglalnia.

Az Európai Bizottság gáz- és árampiaci vizsgálatot indít, mert azt feltételezi, hogy az elmúlt időszak áremelései sértik az unió verseny szabályait.
A közlemény szerint cél, hogy valamennyi tagországban tisztességesen működjön az energiapiac, a liberalizáció nyomán a fogyasztók valóban szabadon választhassák meg energiaszolgáltatójukat, és csökkenjenek az árak.

Kergemarhakórral fertőzött szarvasmarhát találtak Csehországban
Csehországban a hivatalos szervek megerősítették a 19. kergemarhakór fertőzési esetet. Az állami állategészségügyi szolgálat illetékese közölte, hogy egy Prágától 300 kilométerre keletre fekvő település egyik farmján a múlt héten levágott 4 és fél éves állatról igazolódott be a fertőzés. A gazdaság 250 szarvasmarháját elővigyázatosságból le kell vágni - közölték. A Cseh Köztársaságban az első kergemarhakór esetet 2001júniusában jelentették, a mostanit megelőzőt pedig áprilisban.

A német kancellár tisztességes kompromisszumot sürgetett
az Európai Unió következő költségvetéséről. Gerhard Schröder, aki brit kollégáját fogadta Berlinben, megerősítette, hogy Németország hajlandó növelni uniós hozzájárulását, de engedményt vár el a többi országtól is. Az európai körúton járó Tony Blair tegnap Moszkvában hevesen védelmezte a Nagy-Britanniának évente nyújtott uniós visszatérítést. Helytelennek nevezte, hogy az unió költségvetésének 40 százalékát fordítja agrártámogatásokra, holott csak lakosságának 5 százaléka dolgozik a mezőgazdaságban.

Merényletek
Az iraki Kirkukban legkevesebb 16 ember meghalt egy öngyilkos merényletben. A sebesültek száma legalább 50. A rendőrség szerint a támadó egy zsúfolt piacon hozta működésbe pokolgépét. Bakúba közelében öten haltak meg, amikor autóba rejtett bomba robbant egy rendőrjárőr mellett.

A magyar vállalások nem teljesítéséről,
az ígértnél jóval kevesebb fejlesztésről és NATO-együttműködésre alkalmatlan eszközökről beszélt a Népszabadságnak Jaap de Hoop Scheffer az észak-atlanti szövetség főtitkára. Scheffer elmondta, hogy akárcsak az előző ciklusban, a mostaniban is több kritika érkezett a szövetségtől. Az átalakítási tervekre rábólintott a NATO, ám kiderült: 4150 milliárd helyett csak 3500 milliárd forint jut a haderőre 2014-ig. Alig valósulnak meg a tervezett beszerzések. Hiányoznak a szövetséges erőkkel kommunikálni képes híradóeszközök, és több mint hat évvel beszerzésük után nincs ellenség-barát felismerő rendszere a Mistral légvédelmi rakétáknak. Pozitívumként a főtitkár az afganisztáni részvételt említette, valamint hogy Magyarország felajánlotta a szerepvállalást a bagdadi NATO-kiképzőközpont működtetésében.








Hazai hírek




Felemelt családi pótlékot ígért Gyurcsány Ferenc
Magyarországnak csak az általános forgalmi adók, és járulékok körében van versenyhátránya a visegrádi csoport más országaihoz képest - jelentette ki a miniszterelnök az Országházban. Gyurcsány Ferenc napirend előtt elmondta: az a kérdés hogy az ÁFA területén lehet-e akkorát lépni, ami javítja a versenyképességet, kifehéríti és hazatereli azt a forgalmat, ami a határ menti kereskedelemben tapasztalható. A kormányfő javasolta egy egyszeri, nyár végi, ötezer forintos családtámogatás bevezetését, valamint a három és több gyermekesek által igénybe vehető adókedvezmény jövedelmi határának növelését. Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője szerint a kormány sokkal kevesebbet ad vissza a családoknak, mint amennyit elvett tőlük a korábbi bejelentésével.
Nincs, és nem is volt napirenden az iparűzési adó megszüntetése - közölte a kormányfő a közszolgálati rádiónak adott kedden sugárzott nyilatkozatában. Gyurcsány Ferenc szerint az önkormányzatok jelentős bevételét jelentő adónem eltörlése a helyi fenntartású oktatási és egészségügyi intézmények működtetését veszélyeztetné. A kormány száz lépés programjának következő lépései közé tartozó adóügyekről nem közölt részleteket, de a 25 százalékos általános forgalmi adóról szólva jelezte: végiggondolják, milyen módon lehetne csökkenteni azt. Gyurcsány Ferenc arra is felhívta a figyelmet, hogy több híradás pontatlanul idézte őt, mert az iskolakezdés idejére tervezett, egyszeri, ötezer forintos támogatás nem idén, hanem csak jövőre lép életbe.

Ismét emeli az üzemanyagok árát a MOL
Szerdától ismét emeli az üzemanyagok árát a MOL. A benzin 2, a gázolaj 4 forinttal kerül majd többe. Az olajtársaság azzal indokolja az újabb áremelést, hogy a múlt héten tovább folytatódott a május közepe óta tartó kőolaj-áremelkedés a nemzetközi piacokon.

A gabonaraktárak befogadóképességének növelését tervezi a kormány.
László Boglár szóvivő azt mondta, hogy másfél-kétmillió tonna új raktárkapacitás létesülhet. A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy a tavalyi 17 millió tonnás rekordtermés elhelyezése gondokat okozott. Eddig négy és fél millió tonna gabonát ajánlottak fel intervencióra, ebből eddig hárommillió tonnát vettek át, a fennmaradó másfélmillió tonna elhelyezését az agrártárca július végére ígéri.

A magyar mezőgazdaság eddig inkább vesztese, mint haszonélvezője az uniós tagságnak
- állítja a Kopint Datorg konjunktúra- és piackutató intézet agrárszakértője. Szabó Márton azt írja elemzésében, hogy az ágazatban bizonytalanság és likviditási válság uralkodik. A magyar mezőgazdaság tavaly piacot vesztett, az import majdnem egyharmadával nőtt, míg a kivitel csak hat százalékkal.

A Hernád áradása miatt Borsodban három út részben járhatatlan, de elzárt település nincs.
Nem lehet közlekedni Novajidrány és Vizsoly, Ináncs és Pere között, valamint Bőcs belterületének egy részén. A regionális vízügyi igazgatóság szóvivője elmondta: a folyó teljes magyarországi szakaszán harmadfokú a készültség, de lakóházakat sehol sem fenyeget a víz.

Hazahozták Németországból az aszódi pénzszállító-rablás egyik gyanúsítottját.
Pál Tibor ellen összesen kilenc elfogatóparancs volt érvényben, amikor májusban Németországban elfogták. Két éve, május 12-én, az aszódi OTP-fiók előtt várakozó pénzszállító autót ismeretlen tettesek sorozatlövő és marokfegyverekből leadott lövésekkel megtámadtak. A helyszínről 481 millió forint zsákmánnyal elmenekültek. Azóta több gyanúsított is rendőrkézre került.

Elfogadta az OGY a kisebbségi önkormányzatok választásáról szóló törvény módosítását
Az Országgyűlés túlnyomó többséggel elfogadta a kisebbségi önkormányzatok választásáról szóló törvény módosítását. A négy párti egyezségen alapuló új jogszabály szerint többi között egyszerűsödik a voksolás: megszűnnek a gyakran zűrzavaros körülmények között megtartott elektori gyűlések. Ezek után az szavazhat, aki a helyi jegyzőnél felvéteti magát a kisebbségi választói jegyzékbe.

Hírek röviden

A vajdasági magyarverések ügyében az Európai Parlament Külügyi Bizottságának elnökéhez fordult Tabajdi Csaba. Az MSZP euro-parlamenti képviselője szerint az utóbbi időben új helyzet állt elő, mivel a tartományban ismét emelkedett a magyarellenes atrocitások száma.

Chilében nyolc halálos áldozatot követelt, és áramkimaradásokat okozott az ország északi részén pusztító földrengés. A Richter-skála szerint 7,9-es földmozgás nyomán sok településen az emberek sok településen pánikba estek és az épületekből az utcákra menekültek. A károkról egyelőre nincs végleges adat, mert a telefonhálózat csak részlegesen működik.

Jelentős, 1 milliárd forintos fejlesztés megvalósítását tervezi idén a lövői Roto Elzett Certa Vasalatgyártó és Kereskedelmi Kft. Az 510 főt foglalkoztató cég főként a termelés hatékonyságát, a gyártás megbízhatóságát célzó beruházásokat hajt végre.

Sopronba látogatott Ukrajna Rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. Jurij Mushka Walter dezső polgármester és Dr Faragó Sándor, a nyugat-Magyarországi Egyetem rektora meghívásának tett eleget. A nagykövet látogatásának célja a gazdasági kapcsolatok elmélyítése Sopron és Ukrajna között, a NYME - el együttműködve pedig egy kihelyezett tagozatról, közös kutatási lehetőségekről tárgyalnak. Az előkészítő megbeszélések jelenleg is folynak. Jurij Mushka ma délutánig lesz Sopron vendége.

Gazdaság

Pontos részleteket még nem lehet tudni az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról, azaz az ekhóról, a kormányzat az új adózási forma részleteit csak az érintettek szervezeteivel folytatott egyeztetés után teszi közzé. Kőszegi Márk, a Pénzügyminisztérium sajtóosztályának vezetője a főbb elképzelésekről azt mondta: ha az új adófajtánál az adóalap 35 százalékát kell befizetni, ami fedezné a személyi jövedelemadót, a foglalkoztatói egészségbiztosítási, és nyugdíjbiztosítási járulékot, a tételes egészségügyi hozzájárulást, valamint a biztosított által fizetendő nyugdíjjárulékot és magánpénztári tagdíjat. Az ekho hatálya alá tartozó személy az áfát hozzáírja a számlához, és befizeti a költségvetésnek, míg a megbízó azt visszaigényelheti. Az ekho alapja azonban a kiállított számla áfával csökkentett összege. Ezen túl a megbízottnak további adó- és járulékfizetési kötelezettsége nem lesz, vagyis az így szerzett jövedelme egészében őt illeti meg - mondta Kőszegi. Hozzátette: a kedvező adómérték a másik oldalról azt jelenti, hogy az ekho alanyai csökkentett mértékű szolgáltatásokra lesznek jogosultak.
Magyar- és Lengyelország valószínűleg 2011-ben veszi át az eurót, utolsóként a tavaly csatlakozott országok közül - vélekednek a Credit Suisse elemzői. A zürichi cég szerint elsőként - már 2007-ben - Észtország, Litvánia és Szlovénia léphet be a valutaunióba, őket egy évvel később a lettek, Málta és Ciprus követheti. Szlovákia 2009-ben, Csehország 2010-ben vezetheti be az egységes pénzt.
Szlovák lapinformációk szerint a német Linde Material Handling ipari gépgyártó Szlovákia helyett inkább Magyarországot választja - adta hírül a Napi Gazdaság. Egy szlovák gazdasági napilap úgy tudja, hogy az 1600 dolgozónak munkahelyet teremtő Linde tavaly decemberig tárgyalt a Zsolna melletti Varín nagyközségben tervezett zöldmezős beruházásról. A szlovákiai Zsolna mellett épülő Hyundai/Kia autógyár telekrendezési problémái, és az információk kiszivárogtatása miatt azonban lemondott a szlovák beruházásról.

A miniszterelnök felkérte a külügyminisztert, hogy hivatalosan tájékozódjon szerb partnerénél a temerini incidensről jelentette be László Boglár kormányszóvivő. Szombat hajnalban a vajdasági településen szerb fiatalok magyarokat vertek, mert anyanyelvükön beszélgettek. A szerb rendőrség most először elismerte, hogy az incidensnek etnikai oka volt. A bíróság ugyanakkor a következő tárgyalásig szabadon engedte a két támadót, aki előzetes letartóztatásban volt.

New Yorkban két dolláros drágulás után a nyersanyag hordója meghaladta az 55 és fél dollárt. Londonban ugyanilyen mértékű drágulás után kevéssel 55 dollár alatt volt a hétfői záróár. A legnagyobb termelő, Szaúd-Arábia olajminisztere úgy nyilatkozott, hogy az OPEC keretében lehetőség lenne a kitermelés növelésére, de az áremelkedést nem az olaj mennyisége okozza, hanem a finomítási kapacitások elégtelensége.

Mintegy harmincmillió forintot kell kifizetnie az Országos Onkológiai Intézetnek a kórház sugárterápiás osztályán dolgozó harminc munkatársának egy elsőfokú, nem jogerős ítélet szerint. A röntgenasszisztensek és adminisztratív dolgozók azért jogosultak a kockázati pótlékra, mert munkaidejük legalább felében egészségkárosító körülmények között dolgoznak, ezért a jelenlegi törvény szerint az intézmény köteles illetménypótlékot fizetni.

Sopronba látogatott Ukrajna Rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. Jurij Mushka Walter dezső polgármester és Dr Faragó Sándor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora meghívásának tett eleget. A nagykövet látogatásának célja a gazdasági kapcsolatok elmélyítése Sopron és Ukrajna között, a NYME - el együttműködve pedig egy kihelyezett tagozatról és közös kutatási lehetőségekről tárgyalnak. Az előkészítő megbeszélések jelenleg is folynak. Jurij Mushka ma késő délutánig lesz Sopron vendége.

A kormány az adózás egyszerűsítését, a feketemunka elleni fellépést és a legális foglalkoztatás bővítését kívánja elérni az adótörvény tervezett módosításával. Ezt Katona Tamás jelentette ki a Parlamentben a törvényjavaslat általános vitájában. A Pénzügyminisztérium államtitkára expozéjában elmondta: a módosítással kevesebb lesz az adminisztráció és ellenőrizhetőbbé válik a társadalombiztosítás jogszerű igénybevétele. 2007-től a magánszemélyek nem a munkáltatójuktól, hanem az adóhatóságtól kérhetik jövedelemadójuk megállapítását.

A fogyasztói árak egy év alatt átlagosan 3,6 százalékkal nőttek - áll a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében. Az energia 6,4 százalékkal drágult, de ugyancsak átlag felett emelkedtek a szolgáltatások, a gyógyszerek és a tömegközlekedés árai. A munkahelyi étkeztetés több mint 8, az iskolai 5, az óvodai étkeztetés több mint 6 százalékkal került többe egy év alatt. Tavaly májushoz képest kismértékben csökkent a ruházati cikkek ára, míg a tartós fogyasztási cikkek, köztük a műszaki termékek átlagosan csaknem 2 százalékkal lettek olcsóbbak - közli a KSH.

Floridában lakott területre zuhant egy teherszállító repülőgép. A két pilóta és az egyetlen utas túlélte a balesetet, a földön azonban ketten megsérültek, egyikük súlyosan. A kétmotoros gép motorja röviddel felszállás után gyulladt ki, mert eltörött az egyik üzemanyag-csöve.

Sport

Kálmán Tamás távozik Zalaegerszegről. Nem hosszabbítja meg szerződését a ZTE férfi kosárlabdacsapatával a magyar válogatottban többször is pályára lépő, saját nevelésű játékos. A bedobó nem anyagi, hanem szakmai okok miatt távozik Egerszegről. Kálmán szeretne a jövőben bajnoki címre esélyes csapatban játszani, s noha konkrétumok még nem láttak napvilágot, annyit tudni lehet, hogy már három bajnoki címre esélyes klubtól is van ajánlata.

Juhár Tamás Cipruson folytatja. Az Újpest labdarúgója a következő idényben a Nea Szalamina csapatát erősíti, ám mivel 2007-ig érvényes szerződése van az Újpesttel, a 33 éves védő kölcsönjátékosként igazol a ciprusi klubhoz.

Kötelezővé teszik a vérvizsgálatot az olasz első és másodosztályú labdarúgó-bajnokságban, a Serie A-ban és a Serie B-ben - jelenti az AP amerikai hírügynökség Rómából. A doppingellenőrök ezzel a módszerrel szeretnék elérni, hogy a következő szezontól az illegális vérátömlesztések és az EPO nevű vérdoppingszer használata ne maradhasson titokban. A legutóbbi idényben még nem volt kötelező a vérvizsgálat az olasz profi futballban, ezért tehette meg többek között Gennaro Gattuso és Giuseppe Pancaro, az AC Milan két játékosa, hogy nem engedi elvégezni magán a tesztet.

Visszaesett Bodrogi László a svájci kerékpáros körverseny 3. szakaszán. A 154 kilométeres etapot az ausztrál Bradley McGee nyerte, a Crédit Agricole magyar bringása pedig az 57. helyen ért célba, így az összetettben visszacsúszott a 36. pozícióba 4 perc 22 másodperces hátránnyal. Az élen továbbra is a T-Mobile német kerekese, Jan Ullrich áll 2 másodperccel megelőzve McGee-t és 18 másodperccel a szintén ausztrál Rogerst. Kedden egy 205 kilométeres szakasz vár a mezőnyre.

Bár még javában tart az észak-amerikai profi kosárlabda bajnokság döntője, könnyen előfordulhat hogy a következő idényben nem lépnek pályára a csapatok. Legalábbis a bajnokság törlésével fenyegetőzik a liga elnöke David Stern. A játékosok és a liga között ugyanis tovább húzódik a bérvita. Most a dopping-ellenőrzések miatt nem sikerült megegyezni. Ha július elsejéig nem sikerül megkötni a kollektív szerződéseket, akkor ugyanaz a helyzet fordulhat elő jövőre a kosarasoknál, ami idén a jégkorongozóknál történt.

A Magyar Labdarúgó-szövetség tegnapi ünnepi rendezvényén hivatalosan is bejelentették, hogy a magyar labdarúgó-válogatott augusztus 17-én a kétszeres világbajnok argentin nemzeti együttessel játszik barátságos mérkőzést a Puskás Ferenc-stadionban. A Nemzeti Sport információi szerint José Pekerman együttese 650 ezer euróért lép fel Budapesten, de ebben még nincs benne a szervező cég munkadíja, a szállodai elhelyezés és az utaztatás költsége. A végösszeg így körülbelül 190 millió forintra rúg.

A Red Bull motoros műrepülő-versenysorozat második állomásán, Rotterdamban Besenyei Péter a harmadik helyen végzett, bár sokszoros világbajnokunktól mindegyik ellenfele tartott. Besenyei az év eleji Abu Dzabiban rendezett első futamot megnyerte, így a sportág szellemi atyja két forduló után a hétfelvonásos sorozat összetettjében továbbra is vezet.



A várható időjárás
A nap első felében derült idő lesz, később változóan felhős lesz az ég, délutántól zápor, helyenként zivatar lehetséges. Élénk lesz a déli szél. A reggeli órákban 15, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 27 fok között alakul.

Devizaárfolyam
Vétel Eladás
248,85 250,10

Valutaárfolyam
Vétel Eladás
242,18 257,18



2005. jĂşnius 14., kedd 14:41


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület