CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

Az Európai Bizottság elnöke szerint szünetet kell tartani az unió alkotmányának ratifikálási folyamatában
Eloltották a tüzet a moszva melletti kőolaj-tároló telepen


Hazai hírek

Túl nagy várakozásokat fűztünk az uniós csatlakozáshoz a MNB elnöke szerint
A miniszterelnök szerint Magyarország számára a legnagyobb versenyképességi tartalék az állam működésének javításában van.
Az első ötbe kell kerülnie hazánknak az Unió támogatási listáján
Ma véget ér a tanév az ország valamennyi közoktatási intézményében
Megindult az apadás a Hernádon
Halálos vadászbaleset történt Ispánkon


Sport
Hírek röviden

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




Az Európai Bizottság elnöke szerint szünetet kell tartani az unió alkotmányának ratifikálási folyamatában
. José Manuel Barroso a francia televízió műsorában véleményét azzal indokolta, hogy így elkerülhetik az alapszerződés további elutasítását az Európai Unió tagországaiban. Korábban a brit miniszterelnök is a ratifikáció felfüggesztését sürgette. Közben az osztrák elnök aláírta az uniós alkotmány beiktatásáról szóló jogszabályt, a svéd és a dán kormány azonban elképzelhetőnek tartja, hogy elhalasztja az alapszerződésről tervezett népszavazást. A közvéleménykutatók szerint Luxemburgban, Portugáliában, Dániában, Csehországban és Írországban is egyre többen vannak azok, akik kételkednek az Európai Unióban.

Eloltották a tüzet a moszva melletti kőolaj-tároló telepen
Moszkva mellett eloltották azt a tüzet, amelyet egy kőolajtároló telepen történt robbanás okozott. A noginszki szerencsétlenségben ketten meghaltak, egy ember súlyosan megsérült. Több mint 800 embert, köztük egy szülőotthon lakóit ki kellett telepíteni. A Magyar Rádió moszkvai tudósítója úgy értesült, hogy a műszaki szabályok be nem tartása miatt először az üzem laboratóriumában történt robbanás, tűz keletkezett, majd a tűz átterjedtek két hatalmas benzintartályra is. A lángokat húsz tűzoltóegység, köztük egy tűzoltóvonat és egy helikopter segítségével fékezték meg az oroszországi Noginszkban.



Hazai hírek




Túl nagy várakozásokat fűztünk az uniós csatlakozáshoz a MNB elnöke szerint
A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint megrendült a pénzügyi világ magyar gazdaságba vetett bizalma a gazdaságpolitika súlyos hibái miatt. Járai Zsigmond a bécsi Kuriernak úgy nyilatkozott, hogy számára nyugtalanító a Standard and Poor legutóbbi értékelése, amely leminősítette Magyarországot. A jegybank elnöke reformokat sürgetett, valamint a költségvetési és a kereskedelmi hiány csökkentését. Szerinte túl optimista az a terv, hogy 2010-ben be lehet vezetni az eurót Magyarországon. Recesszióról ugyan nem lehet beszélni, de túl nagy várakozásokat fűztünk az uniós csatlakozáshoz - mondta Járai Zsigmond.

A miniszterelnök szerint Magyarország számára a legnagyobb versenyképességi tartalék az állam működésének javításában van.
A miniszterelnök szerint Magyarország számára a legnagyobb versenyképességi tartalék az állam működésének javításában van. Gyurcsány Ferenc a Befektetői Tanács ülésén hangsúlyozta, hogy nem érdemes alacsony munkabérekkel Magyarországra vonzani a külföldi befektetőket, mert ebből nem versenyképes, hanem szegény ország lesz.

Az első ötbe kell kerülnie hazánknak az Unió támogatási listáján
Magyarország célja, hogy az unió 2007 és 2013 közötti költségvetéséből a 25 tagország közül az első öt állam között legyen, amelyek a legtöbb egy főre jutó támogatást nyerik el - mondta Gyurcsány Ferenc. Ez ambíciózus célkitűzés, amelyért tisztességgel meg kell küzdeni, ugyanakkor az eddigi tárgyalások eredményeként reálisan kitűzhető - mondta a miniszterelnök az Európai Tanács csütörtök-pénteki ülését megelőző konzultációt követően újságíróknak. Az Európai Unió alkotmányának ratifikációjával kapcsolatban kijelentette: a magyar álláspont az, és ebben nincs vita az ellenzék és a kormánypártok között, hogy nagy hiba lenne leállítani a folyamatot.

Ma véget ér a tanév az ország valamennyi közoktatási intézményében
Ma valamennyi közoktatási intézményben felkerül a táblákra a vakációt jelző "V" betű, s ezzel kezdetét veszi a mintegy két és fél hónapos nyári szünet. A nebulók idén 181 napot töltöttek az iskolapadokban. A most záruló tanévben 2.984 általános iskolában 111.584-en fejezik be alapfokú tanulmányaikat a nyolc évfolyamos oktatásban, az előző évek adatai alapján várhatóan 0,6 százalékuk fog évet ismételni. A tanévet 541 gimnáziumban 37.990 diák fejezi be, akiknek várhatóan 0,2 százaléka "újrázik", emellett 593 szakközépiskolában 40.955-en zárják tanulmányaikat, várhatóan 1 százalékuk fog évet ismételni. Az előző évben 27 ezren tettek sikeres szakmai vizsgát a szakközépiskolák nappali oktatásában.

Megindult az apadás a Hernádon
Megindult az apadás a Hernádon - az árvízvédelmi szakemberek azonban fenntartják a legmagasabb védelmi készültséget. Továbbra is marad a harmadfokú árvízvédelmi készültség a Hernádon annak ellenére, hogy éjszaka 350 centiméterrel tetőzött a folyó - adta hírül a Észak-Magyarországi Környezetvédelmi Igazgatóság ügyeletese. A folyó felső szakaszán folyamatos az apadás. Továbbra is fokozottan ellenőrzik a védvonalakba épített zsilipek zárását, valamint az árvízvédelmi töltések állapotát. Vizsoly és Novajidrány között ismét járható az út, viszont vízátfolyás miatt még mindig nem lehet közlekedni az Ináncs és Pere közötti útszakaszon, valamint Bőcs belterületén, a községet Sajóláddal összekötő úton. Árvíz miatt elzárt település nincs Borsod-Abaúj-Zemplém megyében.

Halálos vadászbaleset történt Ispánkon
Halálos vadászbaleset történt a Vas megyei Ispánkon. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya nyomozást rendelt el foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségének megalapozott gyanúja miatt egy csákánydoroszlói férfi ellen, aki alaposan gyanúsítható azzal, hogy vadászfegyverével június 14-én este a vadászati szabályokat megszegve anélkül adott le célzott lövést, hogy körültekintően meggyőződött volna a körülményekről. Így egy hazafelé tartó 38 éves ispánki nőt talált el, aki a lövés okozta sérüléseibe a helyszínen belehalt. A szemle adatai, illetve a kihallgatások megerősítették, hogy a vadászaton résztvevők több pontban is megszegték a vadászati szabályokat. A vizsgálat még tart, a rendőrség elrendelte az érintett vadászok fegyvereinek és engedélyeinek bevonását.


Gazdaság

A Szocialista Párt azt szeretné, ha a Magyarország látná el Európát az üzemanyagokhoz felhasznált, kukoricából előállított alternatív adalékkal - mondta Gőgös Zoltán, az MSZP-frakció agrár- és vidékfejlesztési munkacsoportjának tagja. A kukoricából előállított alkoholt tisztán is fel lehet használni autókba üzemanyagként. Európában nyolcvan százalékos alkoholt használnak, de Brazíliában száz százalékos alkohollal is üzemelnek járművek - közölte a politikus kérdésre válaszolva. Hozzátette: azt célozták meg, hogy a Magyarországon előállított alkoholt főként adalékként értékesítsék. Magyarország rendkívül jó adottságokkal rendelkezik kukoricatermelés szempontjából, és jelenleg Európa legnagyobb alkoholt előállító üzeme is itt található. Gőgös Zoltán azt mondta: a jelenlegi két százalék helyett négy százalékra szeretnék emelni a folyékony üzemanyagok között az alternatív energiahordozók arányát 2010-re. Szólt arról is, hogy az elkövetkező években több tízezer hektár energiaültetvényt kellene telepíteni, mivel az erőművekben alapanyagként felhasznált faapríték mennyisége véges.

Miután a héten valószínűleg megszületik a megállapodás, a jövő héten kormány közli majd a döntést és az adócsökkentésre minden valószínűség szerint január 1-vel kerül sor - mondta Kuncze Gábor a Magyar televízió Nap-kelte című műsorában. A szabaddemokrata politikus szerint az adót érintő döntések ősszel kerülhetnek majd a parlament elé. A pártelnök közölte: "pontosan ismerjük a vállalkozói szféra és különböző érdekképviseleti szervei véleményét". Ezek közül a kormányzat nagyon sokat az elmúlt három évben már megfogadott, és érvényesített a gyakorlatban. Ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy az a legfontosabb kérdés az: milyen mértékben tudják csökkenteni az állam kiadásait, mert az érdemi adócsökkentéshez ez teremthet fedezetet.

Ma lép életbe a szigorított növényvédelmi törvény. A szabályozás komoly szankciókat helyez kilátásba azok számára, akik a hónap végéig nem irtják ki földterületükön a parlagfüvet. Az idén módosított jogszabály értelmében a földhasználó köteles az adott év június 30-ig az ingatlanán a parlagfű virágzását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Amennyiben valaki nem végzi el a parlagfű elleni védekezést a megadott határidőig, akkor július elsejétől elrendelhető a kényszerkaszálás. Ekkor a hatóság a földtulajdonos, illetve a használó előzetes értesítése nélkül is végrehajthatja a közérdekű védekezést. A költségeket ráterhelik a földtulajdonosra az eljárási illetékekkel és a bírsággal együtt, aminek a mértéke elérheti akár a kétmillió forintot is.

Sport

Megdöntötték a férfi 100 méteres síkfutás világcsúcsát. A jamaikai Asafa Powell az athéni atlétikai viadalon 9.77 mp alatt teljesített a távot és így átadta a múltnak az amerikai Tim Montgomery 2002-ben felállított 9.78 mp-es csúcsát.

Cseh László ismét nem talált legyőzőre. Olimpiai bronzérmes úszónk a Mare Nostrum körverseny negyedik, monacói állomásán újra a dobogó felső fokára állhatott, miután megnyerte a 200 méteres vegyes úszást. Kovács Ágnes 100 méter mellúszásban ezüstérmet szerzett, Rudolf Roland 50 méter háton pedig az ötödik lett.

A Reuters információi szerint Lothar Matthäus jelentkezett a Hearts edzői posztjára. A skót labdarúgócsapat szóvivője kedden bejelentette: a német szakember érdeklődést mutat a kispadunk iránt. A 44 éves egykori aranylabdás jelenleg a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya és eddig nem győzte hangsúlyozni, hogy mennyire szeretné kivezetni a nemzeti csapatunkat a 2006-os vb-re, de mostanában egyre több klubnál merül fel a neve.

A Magyar Labdarúgó Liga keddi ülésén úgy határozott, hogy a ligatanács előzetes jelölése után az újpesti Tóth Norbertet választja meg az év futballistájának. Az év felfedezettje csapattársa, Vanczák Vilmos lett. Tóth Norbert sorrendben Sándor Tamást, Bárányos Zsoltot, Stark Pétert és Illés Bélát előzte meg, míg Vanczák Vadócz Krisztián, Máté Péter, Kanta József és Tőzsér Dániel előtt szerezte meg az elsőséget.

A férfi élvonalbeli kosárlabda-bajnokságban erőn és várakozásokon felül szereplő, ötödik helyen végző PVSK-Pécs Expo férficsapata nem újította meg Fodor Péter vezetőedző szerződését. A szakember utóda a harminckét éves Völgyi Péter lett, aki ezt megelőzően másodedzőként dolgozott a gárda mellett. A játékosok közül Horváth Zoltán minden bizonnyal, míg Fodor Márton valószínűleg távozik.

Az athéni atlétikai Szuper Grand Prix-n a huszonöt éves Tóth Lívia negyedik helyen ért célba női 3000 méteres gátfutásban. A magyar versenyző tíz másodperccel javította meg idei legjobb eredményét, amely ezúttal a negyedik helyhez volt elég. Az athéni verseny másik magyar résztvevője, Szabó Nikolett 58,33 méteres eredménnyel a nyolcadik helyen zárt gerelyhajításban.

A Por Tour-sorozatba tartozó svájci profi kerékpáros körverseny negyedik szakaszán a Davitamon-Lotto ausztrál kerekese, Robbie McEwen nyert, míg összetettben a német T-Mobile élharcosa, Jan Ullrich vezet. A verseny egyetlen magyar résztvevője, Bodrogi László a harmincharmadik helyen futott be, összetetettben pedig a harmincötödik helyen áll.

Hírek röviden

A Fidesz elnöke arra számít, hogy pártja már ősz végére ki tud alakítani egy szakmai konszenzust az általuk szükségesnek tartott jelentős adócsökkentés részleteiről. Orbán Viktor elmondta, hogy a gazdaság minden szereplőjével meg fogják vitatni elképzeléseiket.

Mádl Ferenc szerint alkotmányellenes az ügynöktörvény, ezért az államfő az Alkotmánybírósághoz fordult. Ezt a jogszabály kormánypárti előterjesztői is kérték. Az államfő szerint a módosítás szükségtelenül korlátozza az egykori ügynökök személyes adatainak védelmét.

Az SZDSZ négypárti egyeztetést kezdeményez az országgyűlés létszámának csökkentéséről és a választójogi törvény módosításáról. A liberálisok 200-250 fős parlamentet tudnának elképzelni, megtartva a listás és egyéni választókerületi képviselői rendszert. Az MSZP, a Fidesz és az MDF is kész részt venni ilyen megbeszéléseken.

Munkaidejük csökkentését kérik a tűzoltók, abban a petícióban, amelyet a miniszterelnöknek címeztek. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének vezetője elmondta, hogy átlagos munkaidejük havonta 240-260 óra, ami évente majd 800 órával több, mint egy átlagos dolgozóé.

A kancelláriaminiszter szerint az orosz-magyar gazdasági kapcsolatokban helyreállt az előző évtizedben megrendült bizalom. Kiss Péter a Szentpétervári Gazdasági Fórumon vesz részt Szili Katalinnal együtt. A megnyitón az orosz elnök arra figyelmeztetett, hogy az állam túlzott gazdasági szerepvállalása megfojthatja a vállalkozói kezdeményezést.

Leállították a dél-csehországi Temelíni Atomerőmű kettes blokkját, mert hibát észleltek a generátor hűtőrendszerében. Az erőmű szóvivője szerint nincs komoly baj, és ha kihűl a blokk, megvizsgálják, mi okozta a problémát. Környezetvédők szerint ugyanakkor az állandóan műszaki hibák azt bizonyítják, hogy nem biztonságos a Temelíni Atomerőmű.

A brit miniszterelnök szerint fel kell függeszteni az uniós alkotmány ratifikálását, és gondolkodási időt kell adni Európának. Közben az osztrák elnök aláírta az uniós alkotmány beiktatásáról szóló jogszabályt, így Ausztria ratifikálta az európai alaptörvényt. A svéd kormányfő viszont elképzelhetőnek tartja, hogy elhalasztják a decemberre tervezett népszavazást az alkotmányról. Dánia is felkészült a voksolás elhalasztására - mondta a dán külügyminiszter.

Romániában kiengedték a börtönből Miron Cozmat, a kilencvenes évek bányászjárásainak hírhedt vezetőjét. Iliescu korábbi elnöktől decemberben kegyelmet kapott, amit később visszavontak. Ezt viszont a bíróság most törvénytelennek minősítette, így a bányászvezér kiszabadult.

A mai napon állítják fel Vas megye első szélerőművét Vépen. A legfontosabb szerlési munkálatokkal a mai napon végeznek a szakemberek, és előreláthatóan másfél héten belül megkezdődik a próbaüzem is. A részletekről Boldizsár Sándor beszélt a riportereknek.

Ellenőrzést tartott a Győr-Moson-Sopron Megyei Munkaügyi Felügyelőség az elmúlt hétvégeken építkezéseken és éjszaka is nyitva tartó vendéglátóhelyeken. Mindkét szektorban több szabálytalaságot tártak fel, az ellenőrzés részleteiről Surányiné Patsch Katalin beszélt a vizsgálatról.



A várható időjárás
Ma a napsütés mellett az időnként erősen megnövekvő gomolyfelhőzetből szórványosan zápor, zivatar várható. Gyenge, mérsékelt lesz a nyugati szél. A reggeli órákban 14, 16 fok körül alakul a hőmérséklet, maximum 26, 28 fokig kúszik fel a hőmérő higanyszála.



2005. jĂşnius 15., szerda 17:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület