CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

Gallup az olajbizottságról


A Magyar Gallup Intézet felmérést készített arról, hogyan fogadta a lakosság Pallag Lászlónak, az olajügyek parlamenti bizottsági elnökének június 9-i sajtótájékoztatóján elhangzottakat, és a következő szombaton Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatát. Pallag László egy tanúvallomásra hivatkozva több közéleti személyiséget nevezett meg mint az olajügyben érintetteket, kijelentve, hogy a mai parlamenti képviselőknek 10-20 százaléka is érintett a kétes ügyekben. A felmérésből kiderül: az ügy olyan vihart kavart, hogy a tájékoztató után két héttel rendkívül nagy azok aránya, akik hallottak róla. Budapesten a megkérdezettek 91 százaléka, és vidéken is csak valamivel kevesebben: 88 %. A személyeket érintő vádakat a többség hihetőnek tartja: a fővárosban ez az arány 54 százalék, az ország más területein élők körében pedig még nagyobb ez a szám: 60 %. Az Intézet megkérdezte: a rendelkezésükre álló információk alapján kinek hisznek inkább, azoknak, akik szerint a honatyák érintettek, vagy akik szerint nem érintettek. A válaszok alapján azok vannak többen, akik érintettnek tartják a parlamenti képviselőket. A fővárosban 29 százalék volt azok aránya, akik szerint, a tájékoztató inkább segíti az olajügyek tisztázását (szemben az ellenkező 22 százalékkal), vidéken 34 % áll szemben a 19 százalékkal. A Gallup felmérése június 21-22-én, telefonos kérdezéssel készült; Budapesten 316, vidéken 474 fő megkérdezésével.

Evakuálás a vulkán miatt


A japán hatóságok kedden két és fél ezer személyt telepítettek ki a csendes-óceáni Mijakedzsima szigeteken, ahol a 813 méter magas Ojama vulkán kitöréssel fenyeget. A tokiói hatóságok mentőalakulatokat és orvosokat küldtek a csaknem négyezres lélekszámú szigetre, ahol sokan a szabadban, ideiglenes menekülttáborokban töltötték az éjszakát. A japán Meteorológiai Központ jelentése szerint Mijakedzsima szigetét keddig több mint 2 400 kisebb földmozgás rázta meg, a vulkán közelében pedig rendkívül magas hőmérsékletet jeleztek. Áprilisban az ország legészakibb szigetén, Hokkaidón az Uszu vulkán kitörése elől menekültek el több ezren. Az Ojama vulkán utoljára 1983 októberében tört ki, amelynek következtében több mint 400 lakóház vált az izzó láva martalékává. A szigetlakók közül akkor az időben végrehajtott evakuálásnak köszönhetően senki sem sérült meg - írta a dpa.

Radioaktív sugárzás Egyiptomban


Egy egyiptomi család három tagja meghalt, öt további tagja pedig súlyosan megbetegedett radioaktív sugárzás következtében - jelentette kedden az AFP. Egy Kairó közelében élő földműves család tagjai homokot ástak ki egy építkezéshez, s közben találtak egy tárgyat, amely halálos veszedelemnek bizonyult. Hétfőn a család minden tagján kiütések jelentek meg. A 60 éves családfő, továbbá egyik fia és leánya rövid idővel kórházba szállítását követően meghalt. A család öt további tagja is súlyos állapotban van. Az energiaügyi minisztérium szakemberei eltávolították és ólomládába zárták a részletesebben nem ismertetett tárgyat, s bár a veszély forrása ezzel megszűnt, több szomszédos ház lakói elmenekültek. Az AFP a hír kapcsán arra emlékeztet, hogy Egyiptomban - a fővárostól mintegy 60 kilométernyire - működik egy kísérleti atomerőmű, de a jelentés arra nem tér ki, az eset összefüggésbe hozható-e ezzel az erőművel.

Bíróság a neten


Legfelsőbb Bíróság (LB) munkájának átláthatóságát és ellenőrizhetőségét segíti elő a szervezet internetes oldala, amelyről Lomnici Zoltán főtitkár tartott ismertetőt kedden. Tájékoztatása szerint a honlapra látogatók hozzáférhetnek az LB határozataihoz és elvi döntéseihez. Emellett megtekinthetik az újkori legfőbb bírák arcképcsarnokát, ismerkedhetnek a Legfelsőbb Bíróság alkotmányos feladataival, illetve hatáskörével és tájékozódhatnak a szervezet felépítéséről. Lomnici elmondta, az évente hozott több mint 10 ezer határozatból csak az elvi jelentőségűek kerülnek fel a hálóra. A honlap a www.lb.hu, a www.legfbir.hu és a www.supremecourt.hu internet címeken érhető el.

Agyhártyagyulladás Romániában


Romániában két moldovai városból vírusos agyhártyagyulladás fellépését jelentették hírforrások hétfőn. Piatra Neamt és Roman városok kórházaiba az elmúlt hét végén több beteget utaltak be agyhártyagyulladásra valló panaszokkal. Hat esetben laboratóriumi vizsgálat is megerősítette, hogy a beutaltak vírusos agyhártyagyulladásban szenvednek. Vasárnap estig újabb betegek kerültek a két város kórházaiba, az utóbbiak laboratóriumi vizsgálatának eredménye viszont még nem ismeretes - közölte a Mediafax hírügynökség. Még nem lehet járványról beszélni, hiszen tavaly naponta 12-14 eset után a vírusos agyhártyagyulladásban megbetegedettek száma nem növekedett tovább - vélekedtek a megyei kórház szakorvosai a romániai Piatra Neamt városban.

Magyar nyert milliárdot!


Megütötte a főnyereményt a Szerencsekerék (Wheel of Fortune) nevű játékon egy Amerikába szakadt hazánkfia a Las Vegas-i Sahara szálloda kaszinójában. Laszlo Zsalay 4,2 millió dollárt vághatott jelképesen zsebre, amikor a szerencsekerék három ábrája a főnyereményt jelző állásba került. A 67 éves vállalkozó már jó ideje "dolgozott" a játékautomatán, amely 80 dollárját nyelte el. Nem is sejtette, milyen jó befektetésnek bizonyult. Először el sem akarta hinni, hogy övé a "jackpot": a szomszéd gépnél játszó hölgy hívta fel a figyelmét, hogy "négymilliót nyert" - azaz: egymilliárd forintnál is nagyobb összeget! Laszlo Zsalay 1959-ben vándorolt ki az Egyesült Államokba. Washington szövetségi államban él, Mercer Islanden. Feleségével egy családi ünnep alkalmából érkezett Las Vegasba.

Osztódással szaporodó Elender


Kettéválik Magyarország egyik vezető internet szolgáltatója az Elender Rt., s ezután más-más cég szolgálja ki az üzleti és az egyéni (dial up) ügyfeleket - jelentették be a cégnél. Kóka János, az Rt. vezérigazgatója közölte: az üzleti ügyfelek ezután a PSINet Magyaroszághoz, az egyéni felhasználók pedig az INTER.NET-hez tartoznak majd, mindkét cég az Elender jogutódja. Az Elender Rt. tavalyi árbevétele 3,4 milliárd forint volt, amit az idén 80-100 százalékkal szeretnének növelni. Kóka kifejtette, azok, akik eddig az Elendernél fizettek elő internet-szolgáltatásra, ezentúl is a megszokott internet, illetve e-mail-címeken kommunikálnak. A cégnek jelenleg kb. 35 ezer előfizetője van, ebből 400 tartozik az üzleti, ún. bérelt vonalas ügyfelek közé. Tavaly ez utóbbiak adták a társaság árbevételének 70 százalékát. Az MTI információi szerint Magyarországon mintegy 1200-1400 üzleti ügyfele van az internet- szolgáltatóknak. Néhány héten belül egy új céget alapít a PSINet Magyarország, illetve a Wallis Rt. A webes megoldásokat kínáló részvénytársaság az elektronikus kereskedelemre koncentrál majd. Wills, a PSINet elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy elkötelezettek Magyarország iránt, s további, összesen mintegy 20-25 millió dolláros befektetést terveznek itt. A befektetés feltétele az optikai hálózat kiépülése Budapesten. A PSINet a világ 28 országában szolgáltat. A társaság tavaly, az utolsó negyedévben 844 millió dollár árbevételt ért el.

Lara vetélytársa: Drakan


Meginogni látszik a Tomb Raider trónja, ugyanis a most készülő Drakan című játék igen erősen megszorongatja elődjét elég sok ponton. A főhős ebben az esetben is egy leányzó, méghozzá egy Rynn nevű harcos amazon, aki kézi fegyvere mellett még egy házi sárkányt is rejteget a köpenye alatt, aki Arokh névre hallgat. Azért érdekes ez a sárkányos történet, mert a kalandozások során bármikor felszállhatsz rá, és oda repülsz vele, ahová csak akarsz. Közben lefújhatod az ellenfeleket is, ha kedved tartja. A sárkányról lemászva pedig kalandozhatsz tovább két lábon. Annyiban tér el a játék a Tomb Raider-től, hogy harcolni, középkori fegyverekkel tudsz, tehát balta, kard, és íj forgatók előnyben! A harci eszközök mellett más fegyvert is be lehet vetni: méghozzá a mágiát. Lesz egy rakás varázslat, amivel megkeserítheted az ellenfeleid napjait. Persze ezzel egyenes arányosságban ők is a Tiédet... A játék hivatalosan rajta van azon a listán, ami a Playstation 2 géppel egy napon megjelenő játékokat tartalmazza, tehát október végén jön, a játék megjelenik természetesen PC -re is.



2000. jĂşnius 27., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület