CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

Valószínűtlennek, de nem elképzelhetetlennek tartja az Európai Unió összeomlását az egyik tekintélyes londoni kutatóintézet
Szerbia és Montenegró államközösségi kormánya nyilatkozatban ítélte el a 10 évvel ezelőtti szrebrenicai vérengzést.
Irakban legkevesebb 36 ember vesztette életét
Kisiklott egy fűtőolajat szállító vasúti szerelvény szerdán az oroszországi Tver térségében
Ma kezdődik az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben
Lezuhant egy amerikai Harrier vadászgép
A hírhedt fehércsuklyások, a Ku-Klux-Klan egykori tagja ellen kezdődött per szerdán Mississippi államban
Hetven gyereket ejtettek túszul álarcos fegyveresek ma reggel egy kambodzsai nemzetközi óvodában.



Hazai hírek

A választási eljárásról szóló törvény módosítását indítványozza a kormány
A Fidesz elkésettnek tartja a döntést.
A politikai vezetők elítélték a budapesti Kozma utcai zsidótemető meggyalázását.
Huszonhat gyanúsítottja van a brókerbotránynak
Meghallgatások az Apró-Gyurcsány bizottságban
A magyarokat aggodalommal tölti el a vajdasági etnikai incidensek folytatódása
Rendkívüli ülésszakot tart az országgyűlés mától.
Ezen a hétvégén már érvényben lesz a kétnapos kamionstop
Gazdaság
Sport

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




Valószínűtlennek, de nem elképzelhetetlennek tartja az Európai Unió összeomlását az egyik tekintélyes londoni kutatóintézet
Az Európai Bizottság elnöke felszólította a tagországokat: rendezzék az Unió költségvetésével kapcsolatos nézeteltéréseiket. José Manuel Barroso a holnap kezdődő állam- és kormányfői csúcs előtt tartott sajtóértekezletén megismételte azt a javaslatát, hogy szünetet kellene beiktatni az alkotmányozás folyamatába. Közben valószínűtlennek, de nem elképzelhetetlennek tartja" az Európai Unió és vele az euróövezet teljes összeomlását az alkotmányos szerződés francia és holland elvetése után elindult belső folyamatok eredményeként - az egyik tekintélyes londoni kutatóintézet elemzése, amely több, az EU lehetséges jövőjéről szóló forgatókönyvet is felvázol. Az Economist Intelligence Unit - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű előrejelző intézete - által összeállított prognózis szerint a kialakult helyzetben minden eddiginél kisebb az esélye annak, hogy a 2007-2013-as költségvetés nagyvonalúan fog bánni az új uniós tagországokkal.
Brüsszelben ma kezdődik az uniós csúcstalálkozó, amelynek fő témája a közösség 2007 és 2013 közötti költségvetése. A közösség soros, luxemburgi elnöksége tegnap új, kompromisszumos javaslatot terjesztett elő annak reményében, hogy így sikerül oldani az ellentéteket a tagországok között. Magyarország célja, hogy az első öt állam között lehessen az egy főre jutó támogatás szempontjából - jelentette ki tegnap a kormányszóvivő. A buxinfo úgy értesült, hogy az új javaslat szerint Magyarország a hazai össztermék 3,7 százalékának megfelelő pénzhez juthat a közösségi alapokból, amely kevesebb, mint a magyar delegáció által javasolt 4 százalék.

Szerbia és Montenegró államközösségi kormánya nyilatkozatban ítélte el a 10 évvel ezelőtti szrebrenicai vérengzést.
A mészárlásnak közel 8000 boszniai muzulmán áldozata volt. Kedden a szerb parlamentben a nacionalista pártok megakadályozták a délszláv háborúk idején elkövetett bűntényeket elítélő közös nyilatkozat elfogadását.

Irakban legkevesebb 36 ember vesztette életét
Irakban legkevesebb 36 ember vesztette életét két öngyilkos merényletben. Közben a bagdadi védelmi minisztérium hírül adta, hogy őrizetbe vették Abu Muszab az-Zarkávi iraki terroristavezér feltételezett katonai tanácsadóját.
Az iraki Moszulban lelőttek egy bírót, Kerbalában pedig a volt állampárt egyik vezető tisztségviselőjét ölték meg délelőtt. Bagdadban reggel öt iraki katona halt meg, amikor autóbomba robbant konvojuk közelében. Ugyancsak öt amerikai haditengerész vesztette életét abban a robbanásban, amely a nyugat-iraki Ramádiban történt. Az amerikai hadsereg tájékoztatása szerint a katonák járműve mellett speciális bomba robbant. Egy héten belül ez immár a második eset, hogy iraki felkelők egyetlen robbantással ilyen súlyos veszteségeket okoztak. Mindez erősíti azt a gyanút - véli a Reuters hírügynökség -, hogy a lázadók változtattak taktikájukon, és irányított robbantásokkal kívánnak mind nagyobb veszteségeket okozni a szövetséges haderőknek Irakban.

Kisiklott egy fűtőolajat szállító vasúti szerelvény szerdán az oroszországi Tver térségében
, a felborult tartálykocsikból szivárog az olaj - közölték katasztrófavédelmi források. A 24 kisiklott tartálykocsi közül 15 felborult, a ciszternákból szivárog a fűtőolaj. A mentőalakulatok és a tűzoltók megkezdték a károk elhárítását, így például földfalat emelnek, hogy a fűtőolaj ne kerülhessen bele a kisiklott szerelvényektől 150 méterre haladó Vazuza folyó vizébe.A baleset okait még vizsgálják a hatóságok.

Ma kezdődik az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben
Brüsszelben ma kezdődik az uniós csúcstalálkozó, amelynek fő témája a közösség 2007 és 2013 közötti költségvetése. A tagállamok közötti ellentétek miatt azonban még egyes uniós vezetők is úgy vélték, hogy megállapodás nem várható. Az új javaslat lényegében 2013 utánra halasztja a brit visszatérítésről és a mezőgazdasági támogatások körüli viták rendezését. Ezzel egy időben hozzálátnának az Unió közös mezőgazdasági politikájának kidolgozásához. Blair miniszterelnök azt mondta, hogy csak akkor hajlandó tárgyalni a visszatérítés csökkentéséről, ha radikálisan átalakítják a költségvetés egész szerkezetét, és csökkentik az agrártámogatást. Ezt viszont a franciák és a németek ellenezték.

Lezuhant egy amerikai Harrier vadászgép
Lezuhant egy amerikai Harrier vadászgép, fedélzetén 225 kg bombával és lőszerrel az Arizonai Yuma településen. A vadászgép egy ház kertjébe esett. A zuhanás körzetében 1300 lakót, egy mérföldes körzetben evakuálták. A gép pilótája biztonságosan katapultált. Sem a tengerészgyalogság, sem a helyi rendőrség nem tud személyi sérülésről. A katasztrófa körülményeinek vizsgálatát megkezdték.

A hírhedt fehércsuklyások, a Ku-Klux-Klan egykori tagja ellen kezdődött per szerdán Mississippi államban
A hírhedt fehércsuklyások, a Ku-Klux-Klan egykori tagja ellen kezdődött per szerdán Mississippi államban. A 80 éves Edgar Ray Killen több mint 30 évvel ezelőtt hármas gyilkosságot követett el. Killen három polgárjogi aktivistát lőtt agyon 1964-ben, amikor három férfi azért kampányolt, hogy a feketebőrű amerikaiak, az afro-amerikaiak is szavazhassanak. A gyilkosságért Killent és társait perbe fogták, hét társát el is ítélték, de őt 1967-ben felmentették. A hosszú ideig "alvó" ügyet tavaly vették elő, Killent pedig öt hónappal ezelőtt tartóztatták le.

Hetven gyereket ejtettek túszul álarcos fegyveresek ma reggel egy kambodzsai nemzetközi óvodában.
A hat terrorista egy Siem Reap városában lévő óvodát rohamozott meg. Később a gyerekek egy részét szabadon engedték. A hatóságok úgy tudják, hogy jelenleg összesen 29 túsz van a terroristák fogságában. A kambodzsai katonai rendőrség parancsnok-helyettese és Khieu Kamharith tájékoztatási miniszter egybehangzó közlése szerint a túszejtők hat AK-47 géppisztolyt, hat puskát, kézigránátokat, 12 személyes minibuszt, valamint ezer dollár készpénzt követelnek.
Véget ért a kambodzsai túszdráma: egy kanadai kislány és két túszejtő meghalt, négy fegyverest pedig őrizetbe vettek. A nemzetközi óvodában álarcos támadók hat órán keresztül tartottak fogva 29 gyerekeket. A túszok kiszabadulása előtt lövéseket lehetett hallani az épületből, de nem tudni, ki lőtt. A túszejtők egyébként pénzt, a meneküléshez autót, valamint szabad elvonulást követeltek a kambodzsai hatóságoktól.






Hazai hírek




A választási eljárásról szóló törvény módosítását indítványozza a kormány
Lamperth Mónika belügyminiszter elmondta, hogy a korábban négypárti egyeztetésen is elfogadott javaslat most az az országgyűlés elé kerül.Az Alkotmánybíróság által, több részletében is kifogásolt 1997-es törvény megváltozásával szankcionálni lehet majd a jogszabálysértő választási hirdetéseket, és lehetővé válik a szavazás külföldön a nagykövetségeken és a főkonzulátusokon.

A Fidesz elkésettnek tartja a döntést.
A kormány segítséget nyújt a gabonatároláshoz szükséges intervenciós tárolókapacitás bővítéséhez. Új raktárak építéshez felgyorsítják a pályázati és hitelfolyósítási folyamatot, a honvédelmi és a gazdasági tárca pedig felméri számbajöhető raktárkapacitásait - hangzott el a kormányszóvivői tájékoztatón. A Fidesz elkésettnek tartja a döntést.
Az agrárminiszter szerint a nyári gabonaterményeknek tárolására elegendő a raktár-kapacitás, az őszi gabona elhelyezése jelent gondot. Gráf József a Krónikában elmondta, hogy külföldön is bérelnek tárolókat, valamint tárgyalnak arról, hogy majdnem egymillió tonna búzát szállítsanak Portugáliába és Spanyolországba. Az agrárminiszter rossznak nevezte a mezőgazdaság szerkezetét, amely az elmúlt tizenöt év felelőtlen agrárpolitikájának a következménye. Gráf József azt mondta, hogy elfogadja ugyan a bírálatokat, de szerinte most összefogásra van szükség a gabona elhelyezésének segítésére.

A politikai vezetők elítélték a budapesti Kozma utcai zsidótemető meggyalázását.
Ismeretlenek több mint 100 síremléket törtek össze, a kár 100 milliós nagyságrendű. Demszky Gábor főpolgármester egy millió, Budapest főkapitánya félmillió forintot ajánlott fel a tettesek kézrekerítéséhez.
A rendőrség több lehetőséget is vizsgál a Kozma utcai zsidó temetőben történt rongálások ügyében - közölte a budapesti rendőr-főkapitány bűnügyi helyettese. Tóth Gábor nem zárta ki hogy rasszista cselekedet történt, de hangsúlyozta, hogy nem találtak egyértelműen erre utaló feliratot, jelet vagy ábrát. Az este befejeződött helyszíni szemle során több mint félszáz nyomot találtak: DNS-t, ujjlenyomatot és egyéb bizonyítékot. Ismeretlenek több mint 100 síremléket törtek össze, a kár 100 milliós. Demszky Gábor főpolgármester egy millió, Budapest főkapitánya félmillió forintot ajánlott fel a tettesek kézre kerítéséhez.
A közjogi méltóságok és a politikai pártok is megemlékeznek Nagy Imréről és mártírtársairól, az '56-os miniszterelnök kivégzésének és újratemetésének évfordulóján. A Rákoskeresztúri Köztemető 301-es parcellájánál a megemlékezésen az államfő, a kormányfő és az Országgyűlés alelnöke mellett részt vesz az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság elnöke is. Nagy Imrét 1958. június 16-án hajnalban végezték ki, újratemetése 1989-ben ugyanezen a napon a rendszerváltozás egyik fontos eseménye volt.

Huszonhat gyanúsítottja van a brókerbotránynak
Huszonhat gyanúsítottja van a brókerbotránynak: kettő ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki - hangzott el a Nemzeti Nyomozó Iroda tájékoztatóján. A gyanúsítottak közül heten korábban a pénzintézet ügyfelei voltak. A szervezet igazgató-helyettese elmondta, hogy a nyomozást még tart, de a lényegen már túl vannak, és a jövő héten kezdődik az iratismertetés.

Meghallgatások az Apró-Gyurcsány bizottságban
A miniszterelnök vagyongyarapodását vizsgáló Apró-Gyurcsány bizottság meghallgatja Szilvásy Györgyöt, a Miniszterelnöki Hivatal egykori helyettes államtitkárát és Kiss Péter kancelláriaminisztert. A parlamenti testület a balatonőszödi kormányüdülő és egy budapesti ingatlan privatizációja kapcsán tartja indokoltnak a politikusok meghallgatását - mondta Szijjártó Péter, a bizottság fideszes elnöke.

A magyarokat aggodalommal tölti el a vajdasági etnikai incidensek folytatódása
A magyarokat aggodalommal tölti el a vajdasági etnikai incidensek folytatódása és az ottani magyar politikusok elleni hangulatkeltés - jelentette ki Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke Bácstopolyán. Szerb tárgyalópartnere szerint viszont a politikai ellenlábasok lejáratása Szerbiában nem ritka dolog.

Rendkívüli ülésszakot tart az országgyűlés mától.
Rendkívüli ülésszakot tart az országgyűlés mától. A képviselők a kormány kérésére üléseznek július 4-ig. A kabinet 32 előterjesztés napirendre tűzését és elfogadását javasolja a rendkívüli ülésszakon. A többi között az adózás rendjéről, a pályakezdők és az ötven év feletti munkanélküliek foglalkoztatásának elősegítéséről, a 4-es metróról, a villamos energiáról és a földgázellátásról szóló törvények módosítása szerepel a tervezett napirenden.

Ezen a hétvégén már érvényben lesz a kétnapos kamionstop
Ezen a hétvégén már érvényben lesz a kétnapos kamionstop, vagyis szombaton reggel 7 órától vasárnap este 10 óráig nem közlekedhetnek a nehézgépjárművek a hazai közutakon. Az erről szóló kormányrendelet szerint minden év június 15-e és augusztus 31-e között tilos a hétvége mindkét napján a kamionosoknak közlekedniük, néhány kivételes szállítmánytól eltekintve. A környező országokban és Nyugat-Európa több államában egész évben leáll hétvégenként a nehézgépjárművek forgalma. Magyarországon azonban nem tervezik, hogy az egész évre kiterjesztenék a kétnapos kényszermegállót - közölte Tóth Judit, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szóvivője. Közlekedési szakemberek véleménye szerint pedig a közúti balesetek száma jelentősen csökken olyankor, amikor nem járhatnak az utakon a kamionok, gazdasági szempontból azonban problémát jelenthetne a fuvarozóknak, ha nemcsak egy, hanem két napig állnának a szállítmányaik.

Gazdaság

A kormány elfogadta az elemek és az akkumulátorok visszavételét szabályozó rendeletet, amelynek értelmében augusztus végétől a gyártóknak és a kereskedőknek kell majd gondoskodniuk az energiaforrások begyűjtéséről és hasznosításáról - jelentette sajtótájékoztatón László Boglár. A kormányszóvivő tájékoztatása szerint az országos rendszer kiépítése után több mint 20 ezer boltban lehet majd ingyen megszabadulni a veszélyes hulladéktól, amiből a háztartásokban évente országosan mintegy kétezer tonna gyűlik össze. A környezetvédelmi tárca rendelete rögzíti, hogy a kereskedők kötelesek lesznek ingyen visszavenni a használt elemeket, a gyártók és az importőrök pedig átvenni azokat a boltoktól. A begyűjtési kötelezettség azokra a kereskedőkre vonatkozik, akiknek forgalmazási szerződésük van a gyártókkal. Idén az első konténerek Budapesten, majd folyamatosan a megyeszékhelyeken jelennek meg. A rendelet kilogrammonként 560 forintnyi biztosítékadási kötelezettséget ír elő, amiből a környezetvédelmi főfelügyelőségek elvégezhetik az ártalmatlanítást.

Mezőgazdasági termékek európai unióbeli széles körű megismertetésének és forgalmazásának támogatását jelentette be az Európai Bizottság szerdán: a 14 EU-tagországot érintő 26,1 millió eurós programból egy Franciaországgal közös terv révén Magyarország is részesedik 1,55 millió euróval. A program célja, hogy biológiai termékek, egészséges és jó minőségű élelmiszerfélék, illetve helyi különlegességek terjesztését segítse az EU tagországaiban reklámokkal, vásári megjelenésekkel és más formában. Tavaly csatlakozott tagországokban az EU most először támogat ilyen típusú akciót.

A Magyar Fejlesztési Bank Rt.-nél beindultak a Sikeres Magyarországért hitelprogramok, a kereskedelmi bankoknál július közepétől fokozatosan fogadnak be az új célokra is igényeket. Az egységes vállalkozásfejlesztési program szabad kerete 204 milliárd forint. Az MFB-nél elérhető összevont vállalkozásfejlesztési hitelprogram keretében felvehető kölcsön ötmillió forinttól egymilliárdig terjedhet. A hitelek, egységesen 15 éves futamidővel, kétéves türelmi idővel vehetők fel. A vállalkozások számára hirdetett hitelprogram munkahelyteremtés-ösztönzési, városi és települési rehabilitációs,kulturális, innovációs, környezetvédelmi céllal, s PPP típusú finanszírozási lehetőséggel bővült ki.

Az új lej július elsejei bevezetése miatt június 30-án és július elsején bankmentes napok lesznek Romániában, ekkor nem nyitnak ki a bankok, és a pénzkiadó automaták sem működnek majd. A pénzintézetek június 29-én bezárnak, és többségük csak a következő hét hétfőjén, július negyedikén nyit majd ki újra. A közbeeső napokon, beleértve a hétvégét is, felkészülnek az új pénznemmel történő munkára. Hasonlóképpen felfüggesztik a bankjegykiadó automaták működését is. Nem nyit ki a bukaresti értéktőzsde, a másodlagos elektronikus tőzsde, a Rasdaq és a nagyszebeni tőzsde sem. Ez utóbbiak azonban már június 27-én beszüntetik a nyilvános tevékenységet, és csak a 4-én, hétfőn kezdik újra.

Sport

Cseh László ismét győzött Monacoban.Olimpiai bronzérmes úszónk új medencecsúccsal a szerdai 400 vegyest is megnyerte, és így ő bizonyult a négyállomásos Mare Nostrum úszósorozat legjobbjának. A hercegségbeli torna második napján Kovács Ágnes megnyerte a női 200 m vegyes úszást, míg 50 m mellen harmadik lett. A magyar küldöttség Albert hercegtől veheti át a díjakat - mondta Turi György edző.

A bajnoki bronzérmes Internazionale nyerte az Olasz Kupát, miután a milánói kék-feketék az első mérkőzésen aratott 2-0-s győzelmüket követően a hazai visszavágón is legyőzték döntőbeli ellenfelüket, az AS Roma csapatát. A vasárnapi összecsapáson Rómában a brazil légiós, Adriano két gólja döntött, míg Milánóban, a visszavágón ismét egy légiós, az elnyűhetetlen szerb Szinisa Mihajlovics lőtte a győztes találatot. A visszavágón igazi kupahangulatot és presztízsjelleget láthattak a nézők a pályán: három hazai játékos - Mihajlovic, Stankovic és Cordoba - kapott sárga lapos figyelmeztetést, míg a vendégek közül négyen is - Panucci, Cassano, Cufre és Perrotta - hasonló megrovásban részesültek, illetve mivel Cufra a 65. percben már duplázott, így ő idő előtt elhagyta a játékteret. Az Internazionale a klub történetének negyedik kupagyőzelmét szerezte, legutóbb 1982-ben diadalmaskodtak.

Az argentin labdarúgó-válogatott minimális különbséggel, 2-1-re verte a németországi Konföderációs Kupa kölni nyitómérkőzésén az Afrika-bajnok tunéziai együttest.

Az Angliában zajló női labdarúgó Európa-bajnokságon az elődöntőben a címvédő német együttes magabiztos játékkal, három góllal verte Finnországot, így bejutott a torna vasárnapi döntőjébe. A másik elődöntőt, amelyben a svédek a norvégokkal mérkőznek, ma rendezik.

A helvét kerékpáros viadal ötödik szakaszán, a Bad Zurzach és Altdorf közötti, 172 km-es szakasz végén egy hatfős szökevénybolyból került ki a szakaszgyőztes, a svájci Albasini személyében. A 25. helyen célbaérő T-Mobile Team-es Jan Ullrich megőrizte vezető helyét, 2 másodperccel az őt üldöző ausztrál McGee előtt A Crédit Agricole színeiben versenyző Bodrogi László a 106. pozícióban ért célba, a magyar kerekes az összetettben a 34., 4 perc 22 másodperccel az éllovas Ullrich mögött



A várható időjárás
Ma jobbára derült időre, napsütésre számíthatunk, melyet az időnként erősen megnövekvő gomolyfelhőzetből elszórtan zápor, zivatar zavarhat meg. Erős lesz az északnyugati szél, a reggeli órákban15, 17 fok várható, a hőmérséklet csúcsértéke 25, 27 fok között alakul.

Devizaárfolyam
Vétel Eladás
247,83 249,09

Valutaárfolyam
Vétel Eladás
241,47 256,41



2005. június 16., csütörtök 16:43


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület