CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

Ma kilencedik alkalommal tartanak elnökválasztást Iránban
Az Egyesült Államok jövő év őszén kezdje meg az Irakban állomásozó amerikai csapatok kivonását.
Phenjanban meglepetésszerű találkozó volt
Ausztriában októbertől kötelező lesz lakott területen is a gépjárművek tompított fényszórójának használata.


Hazai hírek

Magyarországon nincs sugárveszély
Rajnai Attila megbízási szerződésben áll
"Soha nem látott mértékű" államháztartási hiányt halmozott fel fél év alatt a Gyurcsány-kormány
Ismét elmaradt az egyházi kezelésű szociális intézmények kiegészítő normatívájának kifizetése.
A közvélemény-kutatásokban változatlanul vezet a Fidesz az MSZP előtt.

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




Ma kilencedik alkalommal tartanak elnökválasztást Iránban
Ma kilencedik alkalommal tartanak elnökválasztást Iránban azóta, hogy 1979-ben győzött az országban az iszlám forradalom. A tanács kizárta a nőket a választhatóságból, annak ellenére, hogy magas rangú vallási vezetők és emberi jogi ügyekben fellépő ügyvédek tiltakoznak ez ellen. A tanács hét férfinak engedélyezte az indulást. A közvélemény-kutatások szerint a legesélyesebb jelölt a hetvenéves Ali Ahbar Hasemi Rafszandzsani, aki 1989-től 1997-ig egyszer már volt államfő. Az ő érdemének tudják be, hogy befejeződött az 1980-1988-as iráni-iraki háború, amely hatalmas véráldozatokkal és anyagi veszteségekkel járt.

Az Egyesült Államok jövő év őszén kezdje meg az Irakban állomásozó amerikai csapatok kivonását.
Washingtoni képviselők egy csoportja szorgalmazza, hogy az Egyesült Államok jövő év őszén kezdje meg az Irakban állomásozó amerikai csapatok kivonását. Egy republikánus és egy demokrata képviselő kongresszusi határozatot javasolt, amelyben felszólítja a Bush-kormányt, hogy dolgozzon ki egy iraki csapatkivonási tervet, amelynek értelmében jövő év október 1-jén kezdjék is meg a csapatok kivonását. A határozati javaslatot már elő is terjesztették a képviselőházban, de a Fehér Ház máris elutasította. Scott McClellan fehér házi szóvivő szerint ez rossz üzenet lenne az iraki lázadóknak, mert azt sugallaná, hogy csak addig fogják vissza magukat, amíg ott vannak az amerikaiak.

Phenjanban meglepetésszerű találkozó volt
Phenjanban meglepetésszerű találkozó volt az észak-koreai diktátor és a dél-koreai újraegyesítési miniszter között. Az északi fővárosban tartózkodó déli miniszter reggeli kocogása közben kapta a váratlan meghívót Kim Dzsong Il-től, aki híresen gyanakvó és igen ritkán találkozik külföldiekkel. A tárgyalásról semmilyen részlet nem szivárgott ki, de megfigyelők feltételezik, hogy szóba került az észak-koreai nukleáris program.

Ausztriában októbertől kötelező lesz lakott területen is a gépjárművek tompított fényszórójának használata.
Ausztriában októbertől kötelező lesz lakott területen is a gépjárművek tompított fényszórójának használata. Az osztrák kormány legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy az osztrák KRESZ módosításának őszi kihirdetésével lép életbe az új szabályozás, de a jövő év márciusáig átmeneti időszakot biztosítanak az autósoknak. E határidő leteltével azonban már büntetik azokat, akik lakott területen nem kapcsolják be gépjárművük lámpáit. Hubert Gorbach közlekedési miniszter előterjesztése szerint az osztrák rendőrség tagjai helytől és forgalomtól függően saját megítélésük szerint szabhatnak ki pénzbírságot, amely maximum 38 euró lehet.



Hazai hírek




Magyarországon nincs sugárveszély
Magyarországon nincs sugárveszély, a cseh és a szlovák atomerőművekben sem történt aggodalomra okot adó esemény. Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője kijelentette: amióta Magyarországon sugárzásmérő rendszer működik, egyszer sem - így most sem - mértek egészségre káros mértékű háttérsugárzást. Rémhír terjesztése miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést fontolgat az Országos Tisztifőorvosi Hivatal. Bujdosó László országos tisztifőorvos arra a napok óta keringő elektronikus levélre reagált, amely sugárveszéllyel riogatja a lakosságot. Más szakértők is figyelmeztettek arra, hogy a levélben szereplő ajánlás, amely szerint jódtablettát kellene szedni, megalapozatlan, ráadásul a jódtabletta komoly egészségkárosodást is okozhat.

Rajnai Attila megbízási szerződésben áll
Répássy Róbert, a Fidesz országgyűlési frakcióvezető-helyettese szerint Rajnai Attila, a tokaji borcsatákról írt Élet és Irodalomban megjelent cikksorozat szerzője megbízási szerződésben áll a szocialista vezetésű Bács-Kiskun megyei önkormányzattal, és 300 ezer forint díjazást kap a megyei közgyűléstől. Molnár László, az Orbán-család meggazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság szocialista elnöke és Nyakó István MSZP-szóvivő úgy véli, hogy a fideszes politikus állításával el akarja terelni a figyelmet a lényegről.

"Soha nem látott mértékű" államháztartási hiányt halmozott fel fél év alatt a Gyurcsány-kormány
A Fidesz-frakció gazdasági kabinetje úgy értékeli, hogy "soha nem látott mértékű" államháztartási hiányt halmozott fel fél év alatt a Gyurcsány-kormány. A kormány "felelőtlen gazdálkodása válságba sodorhat több ezer állami költségvetéstől függő intézményt, és több tízezer munkahelyet" - áll a kabinet közleményében. A pénzügyi tárcánál tegnap közölték, hogy az államháztartás hiánya a minisztérium prognózisa szerint 147,3 milliárd forint lesz júniusban.

Ismét elmaradt az egyházi kezelésű szociális intézmények kiegészítő normatívájának kifizetése.
A katolikus, a református, és az evangélikus egyház vezetői szerint ismét elmaradt az egyházi kezelésű szociális intézmények kiegészítő normatívájának kifizetése. Az egyházak felháborítónak tartják a helyzetet, ezért levelet intéztek Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszternek. Az írást a Magyar Református Egyház tette közzé internetes honlapján. A levél szerint ellehetetlenülnek az egyházak szociális intézményei. ha nem kapják meg a nekik járó pénzt.

A közvélemény-kutatásokban változatlanul vezet a Fidesz az MSZP előtt.
A közvélemény-kutatásokban változatlanul vezet a Fidesz az MSZP előtt. Ha most lennének a választások, a biztos szavazók 53 százaléka a Fideszre, 40 százaléka pedig a szocialista pártra szavazna - áll a Medián legfrissebb adataiban. Az államfőválasztás előtt készült felmérés szerint a biztos szavazók körében a Fidesz támogatottsága két százalékkal csökkent, az MSZP-é három százalékkal emelkedett az egy hónappal korábbi eredményekhez képest. A Századvég kutatási eredménye szerint a nagyobbik ellenzéki pártra a biztos szavazók 53 százaléka voksolna, a szocialistákra pedig 38 százalék. A közvélemény-kutatók megállapítása szerint sem az SZDSZ, sem pedig az MDF támogatottsága nem éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékot. A pártok támogatása érdemben nem változott az államfőválasztások körüli ügyek miatt, de a politikusok megítélése igen.



A várható időjárás
Marad a meleg idő. Ma még felhőátvonulások várhatók, a csapadék előfordulási gyakorisága csekély. Holnaptól még szárazabb lesz időjárásunk. Zavartalan lesz a napsütés, a hőmérséklet elérheti és meg is haladhatja a 30 fokot.



2005. június 17., péntek 14:13


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület