CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

A megpróbált hit

Mt 10,26-33 Ne féljetek hát tőlük! Hiszen semmi sincs elrejtve, ami nyilvánosságra ne kerülne, s olyan titok sincs, ami ki ne tudódnék. Amit sötétben mondok nektek, azt mondjátok el fényes nappal, és amit a fületekbe súgnak, azt hirdessétek a háztetőkről! Ne féljetek azoktól, akik a testet megölik, a lelket azonban nem tudják megölni! Inkább attól féljetek, aki a kárhozatba vetve a testet is, a lelket is el tudja pusztítani! Ugye két verebet adnak egy filléren? S Atyátok tudta nélkül egy sem esik le a földre. Nektek minden szál hajatok számon tartják. Ne féljetek hát! Sokkal többet értek a verebeknél. Azokat, akik megvallanak engem az emberek előtt, én is megvallom majd mennyei Atyám előtt. De aki megtagad az emberek előtt, azt én is megtagadom mennyei Atyám előtt.

A nyelvi fordulatoknak vannak olyan, el nem hangzott, lehetséges következményei, melyeket pusztán a megjelenés sugall - sokszor utólag - az olvasónak. Az, hogy sok, arra "érdemesnek tartott" szervtől, apparátustól, hóhértól és verőlegénytől valójában nem kell félni, az a túlélők vallomásából mind bizonyosabbnak látszik az emberek előtt - legalábbis, amíg legközelebb meg nem mérettetnek. Az viszont, hogy van, akitől valóban félni (és nem megijedni) kell, az valahogyan mindinkább kimarad az emberek gondolkodásából.
Nem mintha nem lenne tapasztalatunk ennek a "lélekölőnek" a működéséről, mely embereken keresztül, vagy közvetlenül ránk támadva fejti ki a hatását. Éppen azért, mert az elhallgatással, nem beszéléssel tagadjuk a létét, magunknak tesszük nehézzé a bajok okának igazi feltárását.
A természeti jelenségek egyik legfélelmetesebbje - most éppen nem sokkal a Tsunami pusztítása után még sokakban elevenen él - a földrengés. Amikor megrendül mindaz alattunk, amit szilárdnak hittünk, amire építettünk. A reakciók skálája nyilván a teljes letargiától - "többé nem építek semmit" - az elfogadásig - "a földkéreg mozog, és a tragédiát előrejelzéssel, megfelelő építkezéssel, egyszóval készülettel előzőm meg" - terjed.
A lelki életben is az az igazi tragédia, amikor egy jelenség hatására egy szilárdnak hitt valami remeg meg bennünk; eddig szilárdnak és átjárhatatlannak hitt gátak repednek meg, kerül ki mindenki elé féltett és takargatott tartalmuk. Pedig - mondja Jézus - csak azt érdemes elfogadni és dédelgetni, ami nyilvánosan is vállalható, és azt, amit a létezés még nem ismert kockázatában vállalhatónak ítéltünk, azt valóban folyamatosan vállalni kell.
Sokszor elfeledkezünk arról, hogy a "rengés" - éppen a a félelemre érdemes létező miatt - természetes velejárója hitünknek. Csak azoknak nem reng a hite, akiknek kezedettől birtokában volt, mondhatni azon ismeretek élő jelenléte között fejlődött természetessé a hit, ez a dinamikus, megpróbálható kincs. A megingások sorozata pedig kezdettől fogva, mint lehetőség, az üdvösség ellen dolgozott. Bennem mindig ennek az "alapnak" a megremegése és az ezzel kapcsolatos hirtelen vesztések azok az események, amik az igazi félelmet keltik.
A "hírhedt" és a média-vallomásokon keresztül ismertté váló személyes rengések (vajon mennyiről nincs tudomásunk!) arra kell, hogy késztessenek mindnyájunkat: imádkozzunk megfelelő érzékenységért és azért, hogy hitünk a megpróbáltatások ellenére se váljon a kísértő áldozatává. Legyünk vállalható tanúi a Mennyei Atyának!
- DI -



2005. június 17., péntek 15:01


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület