CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

Minden idők egyik legeredménytelenebbjének bizonyult az EU csúcstalálkozó
Tömegmegmozdulás Spanyolországban
Ötven felkelőt öltek meg Irakban
Földrengés Romániában
Zavargások Kirgíziában
Megkezdődött a libanoni parlamenti választások negyedik, egyben utolsó fordulója.
Az izraeli csapatok gázai kivonulását sürgette az amerikai külügyminiszter.
Tadzsikisztán és Afganisztán elnöke megállapodott
Megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra a Progressz M-53-as orosz teherűrhajó
Moszkva ivóvíz ellátását fenyegeti a Volgába került olajszennyzés


Hazai hírek

Volt telitalálatos szelvény a lottón
A 100 lépés zöme még az idén érvényre jut?
Ismét a nemzeti kormány megalakulásának fontosságáról beszélt Orbán Viktor.
A fuvarozók elégedetlenek
Elkészült a nemzetstratégiai elképzeléseket magában foglaló Szent István terv
Veszélyesnek tartja a forint gyengülését Járai Zsigmond



Sport

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




Minden idők egyik legeredménytelenebbjének bizonyult az EU csúcstalálkozó
Alkotmányos szerződés és hosszú távú költségvetés nélkül, a további bővítést illető bizonytalanságok szorításában folytatódik az Európai Unió élete az állam- és kormányfők minden idők egyik legeredménytelenebbjének bizonyult találkozója után. A tagországok vezetői - köztük Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök - szombat hajnalra befejeződött kétnapos ülésükön sokórás egyeztetés nyomán sem tudtak megállapodásra jutni a 2007-2013 közötti keretköltségvetésről, miután a luxemburgi soros EU-elnökség végleges kompromisszumos javaslatát öt tagország -Nagy-Britannia, Hollandia, Svédország, Spanyolország és Finnország - megvétózta, Olaszország és Dánia pedig tartózkodott.
Az Európai Unió régi tagállamait teszi felelőssé a brüsszeli csúcstalálkozó kudarcáért az Európai Bizottság német alelnöke. Günter Verheugen, volt bővítési biztos méltatta a tíz új tagállam áldozatvállalási készségét, és kijelentette: a pénzügyi tárgyalások néhány gazdag ország önzése miatt futottak zátonyra. Gerhard Schröder német kancellár és az unió soros elnöki tisztét betöltő Luxemburg miniszterelnöke, Jean-Claude Juncker egyértelműen Nagy-Britanniát tette felelőssé a kudarcért. A francia sajtó szerint az unió válságának győztese Tony Blair brit kormányfő, míg Jacques Chirac francia elnök súlyos vereséget szenvedett.
Az osztrák kancellár attól tart, hogy a sikertelen uniós csúcstalálkozó után Európában a "mindenki mindenki ellen" hangulata fog eluralkodni. Wolfgang Schüssel ezt a német közszolgálati televízióban nyilatkozva fejtette ki. Az osztrák kancellár arra kérte az unió következő soros elnökét, Nagy-Britanniát, hogy tegyen meg mindent az európai ügyek előmozdításáért.
A francia belügyminiszter szerint a kudarcba fulladt uniós csúcstalálkozó után meggyengült az eddig hatékonynak tűnő francia-német szövetség az unión belül. Nicolas Sarkozy, akit Jacques Chirac elnök lehetséges utódjának tartanak, egy pártrendezvényen kijelentette: a csúcstalálkozó eredménytelensége megmutatta, hogy a Párizs-Berlin-mozdony ereje már nem elegendő ahhoz, hogy a többi 23 tagországot is magával tudja húzni. A francia politikus úgy véli: Európának új, több országból álló hajtóerőre lenne szüksége.
Bár nem jött létre megállapodás az Európai Unió következő 7 éves költségvetésről, a magyar igényeket senki sem vitatta - közölte a pénzügyminiszter. Veres János az MSZP Heves megyei juniálisának vendégeként elmondta: az Uniónak pénzt kell adnia a felzárkózásra. A hét esztendő alatt körülbelül 22 milliárd euró érkezhet Magyarországra a strukturális és kohéziós alapokon keresztül - tette hozzá a pénzügyminiszter.
Tabajdi Csaba a szocialista delegáció vezetője azt mondja, nem érte váratlanul a magyarokat, hogy a költségvetésben nem sikerült megegyezni, az viszont annál inkább, hogy nemcsak Nagy-Britannia mondott vétót, hanem mellette másik négy tagállam is. A Fidesz europarlamenti képviselője szerint a költségvetés kérdésében megoldásra fog jutni az unió és esély van arra, hogy NE csorbuljanak a magyar érdekek. Gyürk András a Krónikának úgy fogalmazott: van időnk, és ha a magyarok elég keményen küzdenek, akkor olyan uniós költségvetés születhet, amely kedvező az országnak.
Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök szerint az unió mély válságát éli, a következő kilenc hónapon belül nem várható, hogy az Európai Unió jóváhagyja a 2003-2017 közötti időszakra vonatkozó keretköltségvetést A soros elnök, valamint Gerhard Schröder német kancellár és Jacques Chirac francia elnök álláspontjához mindvégig mereven ragaszkodó Nagy-Britanniát, illetve Hollandiát hibáztatta az uniós keretköltségvetés elfogadásának elmaradásáért.

Tömegmegmozdulás Spanyolországban
Az utóbbi néhány évtized legnagyobb tömegmegmozdulására került sor Spanyolországban az este, amelyen több százezer ember tüntetett az egyneműek házasságát lehetővé tévő, nemrég elfogadott törvény ellen. A tüntetés résztvevői katolikus és konzervatív csoportok felhívására vonultak az utcára, hogy megakadályozzák a törvény életbe léptetését. A biztonsági erők egyik szóvivője szerint a tömeg nagysága elérte a félmilliót is - jelentette az AFP hírügynökség.

Ötven felkelőt öltek meg Irakban
Irakban mintegy ötven felkelőt öltek meg az al-Anbár tartományban tegnap indított amerikai hadműveletben. Az akcióval meg akarják állítani a külföldi fegyveresek beszivárgását a szomszédos Szíria felől. Az iraki kormányerők amerikai támogatással ma újabb offenzívát indítottak, amelynek célja a Tartár-tó körüli kiképzőközpontok és fegyverraktárak felszámolása.

Földrengés Romániában
Romániában a Richter-skála szerinti 5,2 tizedes földrengést észleltek, melynek epicentruma a Kárpát-kanyarban volt - jelentette a MR tudósítója. A földmozgás Románia keleti és déli részén is érződött. Sebesültekről és anyagi károkról nem érkezett jelentés.

Zavargások Kirgíziában
A megbuktatott kirgiz elnök tagadja, hogy ő, illetve családja áll a biskeki események mögött. A kirgiz kormányzat szerint ugyanis a Moszkvába emigrált Aszkár Akajev irányítja a háttérből a fővárosban kitört zavargásokat és így próbálja megakadályozni a júliusra kiírt elnökválasztás sikerét. Ezért Moszkvába repült a kirgiz államügyészség egy nyomozócsoportja, hogy kihallgassa a volt elnököt és klánjának más tagjait, így a korábbi kormányfőt is. A hatóságok közben lezárták a Biskekbe vezető utakat és mozgósították a rendőrséget, miután egy vállalkozó aktivistái rövid időre elfoglalták a kormányépületet, állítólag fejenként 25 dollárért. A zavargások résztvevői közül 200-an még mindig letartóztatásban vannak, 40-et pedig kórházban ápolnak Kirgizisztánban.

Megkezdődött a libanoni parlamenti választások negyedik, egyben utolsó fordulója.
Észak-Libanon két választási körzetében mintegy 700 ezer szavazásra jogosult voksolhat 13 muzulmán és 15 keresztény képviselőjére. A libanoni törvényhozás összesen 128 tagú és a mandátumokat egyenlő arányban osztják el az ország két fő vallási közössége között. A szavazás május 29-én, egy hónappal a szíriai csapatok kivonulása után a fővárosban, Bejrútban kezdődött el.

Az izraeli csapatok gázai kivonulását sürgette az amerikai külügyminiszter.
Condoleeza Rice erről azután beszélt, hogy találkozott Mahmúd Abbasz palesztin vezetővel. Az amerikai politikus szerint az izraeli csapatok kivonása a legjobb esély a béke megteremtésére a Közel-Keleten. Condoleeza Rice a tervek szerint ma találkozik Ariel Sharon izraeli miniszterelnökkel.

Tadzsikisztán és Afganisztán elnöke megállapodott
Tadzsikisztán és Afganisztán elnöke megállapodott abban, hogy közösen lépnek fel a kábítószer-kereskedelem és a szélsőséges csoportok elleni harcban. Hamid Karzai afgán államfő Dusnabéban kijelentette: Afganisztán eltökélt szándéka, hogy megszabaduljon a területén termelt máktól, amelyből a világon előállított összes heroin 87 százaléka származik. Tadzsikisztán az Afganisztánból származó kábítószer egyik fő tranzitútvonala.

Megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra a Progressz M-53-as orosz teherűrhajó
Megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra a Progressz M-53-as orosz teherűrhajó, amely fűtőanyagot, felszerelést, élelmiszert és vizet, valamint oxigént szállított a Föld körül 400 kilométeres magasságban keringő bázisra. Az összekapcsolódás az előre eltervezett időben történt, de a kikötés előtti percekben megszakadt a kapcsolat a földi irányítás és Progressz között. Így az űrhajót Szergej Krikaljov orosz űrhajós kézi vezérléssel illesztette a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Moszkva ivóvíz ellátását fenyegeti a Volgába került olajszennyzés
A Volgán úszó hatalmas olajfolt elérte Tver városát, és ezzel jelentős körzetek, így Moszkva ivóvíz ellátását is fenyegeti. Múlt héten több száz tonna olaj került a kisiklott és felborult olajszállító szerelvényből a talajba és a Volga egyik mellékfolyójába, a késlekedő környezetvédelmi intézkedések miatt pedig nem sikerült megakadályozni, hogy az olaj elérje a Volgát. Most már a helyi lakosságot és várhatóan a katonaságot is mozgósítják a parti szakaszok megtisztítására. A környezetvédelmi hivatal elnöke-helyettese kendőzetlenül az utóbbi évek legnagyobb környezeti katasztrófájáról beszél. Szakértők szerint a Vazuza és a Volga folyók regenerációja akár egy évtizedig is eltarthat.



Hazai hírek




Volt telitalálatos szelvény a lottón
Van telitalálatos szelvény az ötös lottón: Magyarország történetének harmadik legnagyobb nyereménye 2 milliárd 302 millió 41 ezer 279 forintot jelent az egyetlen öttalálatos szelvény tulajdonosának. A nyertes lottószámok: 18, 35, 56, 88, 90. Somorai László, a Szerencsejáték Rt. szóvivőjének elmondása szerint a 19 hét halmozódást követően 7,8 millió játék érzett ezen a héten, és ezt egy szerencsés nyerte meg. A rekordnyereményért - amely a harmadik legnagyobb a magyarországi szerencsejáték történetében - a nyertesnek 90 napon belül kell jelentkeznie.A nyerőszámok: 18, 35, 56, 88, 90.

A 100 lépés zöme még az idén érvényre jut?
Kiss Péter szerint a kormány Száz lépés programjának 90 százaléka még az idén érvényre jut. A kancelláriaminiszter az MSZP zalaegerszegi juniálisán hozzátette: a parlament július 4-ig meghosszabbított ülésszakán várhatóan 11 törvénymódosítást tárgyal és fogad el. Ezek egy része még szeptemberben, zömük január 1-jén életbe lép.

Ismét a nemzeti kormány megalakulásának fontosságáról beszélt Orbán Viktor.
Ismét a nemzeti kormány megalakulásának fontosságáról beszélt Orbán Viktor. A Fidesz elnöke Budapesten a Professzorok Batthyány Köre 10 éves jubileumi rendezvényén kijelentette: 2006-tól olyan kormányra van szüksége az országnak, amely a nemzet legjobb erőit foglalja magába. A Professzorok Batthyány Köre Szent István Terv néven nemzetstratégiai dokumentumot készített, amelyre a Fidesz elnöke még 2002-ben kérte fel.

A fuvarozók elégedetlenek
A fuvarozók elégedetlenek a gazdasági minisztérium megállapodás-tervezetével, amelyet petíciójuk alapján dolgoztak ki a tárca munkatársai. Stefan Mihály elnökségi tag szerint a dokumentum nem tartalmaz olyan érdemi intézkedéseket, amelyek a fuvarozók terheit enyhítenék. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete úgy döntött, hogy küldötteik szerdáig fűzhetik hozzá észrevételeiket a megállapodás-tervezethez.

Elkészült a nemzetstratégiai elképzeléseket magában foglaló Szent István terv
Olyan nemzeti kormánynak kell alakulnia Orbán Viktor szerint a jövő évi választások után, amely nem egyetlen párthoz kötődik. A Fidesz elnöke a Professzorok Batthány Körének jubileumi ünnepségén azt mondta, az egész magyar értelmiségnek össze kell fognia, mert az ország akkora bajban van. A konzervatív egyetemi oktatók társasága bemutatta a nemzetstratégiai elképzeléseiket összegző Szent István Tervet, amely 43 konzervatív professzor jövőképe arról, hogy milyennek kellene lennie 30-40 év múlva Magyarországnak. Orbán Viktor szerint 2006. után, ha a Szent István Terv vagy hasonló gondolatok jegyében szeretnénk igazítani az ország lépéseit, akkor nem szűk pártkormányra, hanem tágas nemzeti kormányra van szükség, amely a legjobb, a legfelkészültebb embereket próbálja megnyerni a jövő ügyének.

Veszélyesnek tartja a forint gyengülését Járai Zsigmond
Járai Zsigmond szerint elvileg tartható az euró bevezetésének 2010-es határideje, ehhez azonban gazdaságpolitikai reform és az állami kiadások jelentős csökkentése szükséges. A jegybank elnöke stabilnak nevezte Magyarország pénzügyi helyzetét, konkrét veszélynek tartotta viszont a forint gyengülésének lehetőségét. Úgy vélte, hogy a gazdasági növekedést leginkább az állami alkalmazottak számának csökkentésével, illetve a bürokrácia egyszerűsítésével lehetne elérni.




Sport

Az olasz Jarno Trulli indulhat az első helyről a Formula-1-es gyorsasági autós világbajnokság idei kilencedik, egyesült államokbeli futamán Indanapolisban. A Toyota versenyzője pályafutása során második alkalommal rajtolhat az élről. A második helyen az összetettben is a második helyen álló finn Kimi Räikkönen végzett, míg a második sorban a harmadik pozícióból a brit Jenson Button indulhat. A címvédő Michael Schumacher ötödik lett, a németek hétszeres világbajnokát a két Renault-pilóta, a negyedik helyezett olasz Giancarlo Fisichella és a hatodik kockából induló, az összetett pontversenyben vezető spanyol Fernando Alonso "fogja közre". A Ferrari másik versenyzője, a brazil Rubens Barrichello hetedikként zárt.

A Michelin gumigyártó cég biztonsági okokból azt javasolta partnereinek, hogy ne induljanak el a magyar idő szerint vasárnap este nyolc órakor kezdődő Formula-1-es amerikai GP-n, mert egyelőre nem ismert, mi történt Ralf Schumacher gumiabroncsaival, amelyek miatt a Toyota német pilótája pénteken nagy sebességnél elveszítette uralmát autója fölött, és a falnak csapódott. A michelines istálló bojkottja azt jelentené, hogy ma csak hat autó sorakozna fel a rajtnál Indianapolisban.

A magyar férfi kézilabda-válogatott 36-25-re legyőzte Macedóniát Békéscsabán és ezzel kettős győzelemmel kvalifikálta magát a jövő évi, svájci Európa-bajnokságra. A magyar együttes az első meccset 32-29-re nyerte Skopjéban, és a békéscsabai visszavágón az újabb győzelem nem okozott gondot Skaliczki László szövetségi kapitány legénységének.

Nem tudott előnyt szerezni a visszavágóra a Vasas együttese a labdarúgó UEFA-Intertotó-kupa első fordulójában, miután az Illovszky-stadionban ma 0-0-s döntetlen ért el a szlovák bajnokság negyedik helyezettje, a ZTS Dubnica ellen. Az angyalföldiek a mérkőzés 66. percében eldönthették volna a mérkőzést, azonban a Weitner elleni szabálytalanságért megítélt büntetőt Schultz kihagyta. Noha Egervári Sándor csapatának volt több helyzete a találkozón, a gól nélküli döntetlennel nehéz lesz kiharcolni a továbbjutást a jövő hét végi visszavágón, a Dubnica otthonában.

Maghalt egy 15 éves fiú Nairobiban a Kenya-Marokkó világbajnoki-selejtező mérkőzés előtt kialakult tolongásban, jelentette az amerikai AP hírügynökség. Az afrikai zóna 5-ös csoportjának mérkőzése előtt hatalmas tülekedés alakult ki a stadion bejáratánál, miközben a szurkolók megpróbáltak bejutni a létesítménybe. A jelentések szerint a haláleseten kívül többen is súlyosan megsérültek. A találkozó gólnélküli döntetlennel végződött.

A Bologna együttese kiesett az olasz bajnokság élvonalából, a Serie A-ból, miután a bentmaradásért lejátszott párharc, az úgynevezett spareggio visszavágóján hazai pályán 2-0-ra kikapott a Parmától. Ezen a találkozón fejezte be a profi karrierjét Pierluigi Collina, a hatszor is a világ legjobbjának megválasztott játékvezető. A bolognai születésű bíró 1992 óta volt tagja az élvonalbeli keretnek, 1995-től FIFA-játékvezető volt, dirigált olimpiai- és világbajnoki döntőt.

A házigazdákat is legyőzte a magyar férfi vízilabda-válogatott a Világligában. Kemény Dénes együttese a spanyolországi selejtező utolsó mérkőzésén 13-12-re diadalmaskodott a hazai medencében játszó spanyolok ellen, így veretlenül zárta a tornát. A mieink jövő péntek és vasárnap között a Margitszigeten folytatják a Világliga "A" csoportjának küzdelmeit, ahol Ausztrália, Görögország és Oroszország csapataival csapnak össze.



A várható időjárás
kellemes hőmérsékletű nyári napra számíthatunk. A sok napsütést csak kevés felhő zavarhatja. Élénk lesz az északi szél. Reggel 14, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 26 fok között alakul.



2005. június 19., vasárnap 17:04


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület