CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Összeomlott Romániában a vonatközlekedés a vasutassztrájk miatt.
Több mint 50 feltételezett Iszlám Dzsihád harcost vett őrizetbe kedden hajnalban az izraeli hadsereg.
Megakadályozták Bolton kinevezését
Konferencia Irakról - Brüsszelben







Hazai hírek

Magyar miniszterelnöki találkozó Európa jövőjéről
Tárgyalások az Európai Únió soros elnökével
Brüsszeli segítséget kérnek
25 bázisponttal csökkent a forint árfolyama
Szigorodó törvények
Tárgyalások a kisebb Országgyűlésről
Adóreform nyet
Sírkőmaffia a Kozma utcában?

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




Összeomlott Romániában a vonatközlekedés a vasutassztrájk miatt.
A megmozdulás közel két hete tart: eredetileg a mozdonyvezetők és a vagonkezelők tették le a munkát 10%-al nagyobb bért követelve. Később azonban az összes vasutas csatlakozott hozzájuk. A sztájk immár a nemzetközi járatokat sem kíméli: a Marosvásárhely-Budapest járat is négy órát vesztegelt az aranyosgyéresi állomáson. A tiltakozás kezdete óta a felek minden nap tárgyalnak: mindeddig kevés sikerrel. A román vasút vonakodik a béremeléstől, hiszen a vállalatot árgus szemekkel figyeli a Nemzeközi Valutaalap is. A román vasutasok a megegyezésig folytatják az akciót.

Több mint 50 feltételezett Iszlám Dzsihád harcost vett őrizetbe kedden hajnalban az izraeli hadsereg.
A felgöngyölítő akciót a szélsőséges szervezet által az utóbbi időben elkövetett több terrorakció után indították el - közölték izraeli katonai források. A hadsereg akciójára néhány órával azelőtt került sor, hogy Jeruzsálemben találkozik Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök. A februárban megkötött tűzszünet óta az izraeli hatóságok csak azokat a palesztin aktivistákat veszik őrizetbe, akiket közvetlenül terrorista cselekmények előkészítésével gyanúsítanak.

Megakadályozták Bolton kinevezését
Az amerikai szenátus demokrata párti tagjai ismét megakadályozták John Bolton kinevezésének megerősítését az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetének a posztjára. A republikánus párti többségi frakció vezetői megpróbálták a vitát szavazással lezárni, hogy azután megejthessék a voksolást magáról a kinevezésről, hat szavazat azonban hiányzott a hatvanból a száztagú szenátusban. Washingtonban közben elterjedt, hogy Bush elnök a szenátus megkerülésével fogja beiktatni Boltont az ENSZ-nagykövet tisztségébe. Az elnöknek erre bizonyos esetekben joga van, de az ilyen kinevezés a következő egyéves törvényhozási ülésszak végéig szól, jelen esetben 2007. januárig. A keményvonalasságáról és nyers modoráról híres Bolton elutasításának fő oka, hogy a múltban többször is megvetően nyilatkozott a világszervezetről.

Konferencia Irakról - Brüsszelben
Külügyminiszteri szintű nemzetközi Irak-konferenciát rendeznek holnap Brüsszelben. A konferencián Magyarországot Somogyi Ferenc külügyminiszter képviseli. A tanácskozást az Iraki Átmeneti Kormány kérésére az EU és az USA közösen szervezi. A konferencia napirendjén a politikai átmenet, a gazdasági újjáépítés, a jogállamiság és közbiztonság kérdései szerepelnek. A rendezvényre több mint nyolcvan ország, illetve nemzetközi szervezet küldi el képviselőjét. A tervek szerint a konferencia résztvevői közös nyilatkozatban erősítik meg egységüket és elkötelezettségüket az iraki stabilizáció és demokratikus átalakulás iránt.










Hazai hírek




Magyar miniszterelnöki találkozó Európa jövőjéről
Medgyessy Péter és Horn Gyula elfogadja, Orbán Viktor és Boros Péter sem zárkózik el attól, hogy részt vegyen a Gyurcsány Ferenc kezdeményezte, Európa jövőjéről szóló találkozón. A kormányfő az Országgyűlésben napirend előtti felszólalásában jelentette be: kezdeményezi a volt miniszterelnökök találkozóját, hogy tárgyaljanak arról, Magyarország milyen új javaslatokkal segíthet Európának a sikeres jövő építésében.

Tárgyalások az Európai Únió soros elnökével
Az eredménytelen uniós csúcs után Magyarország a visegrádi négyek képviseletében tárgyalásokat kezdeményez a következő soros elnök Nagy-Britanniával a közösségi költségvetésről. Baráth Etele integrációs és Somogyi Ferenc külügyminiszter közös sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy Magyarország elfogadja a múlt heti brüsszeli csúcson előterjesztett utolsó költségvetési tervezetet, mert abban benne vannak a legfőbb magyar célok és az ország az uniós támogatások első öt haszonélvező állama között szerepelne.

Brüsszeli segítséget kérnek
Brüsszeli segítséget kér az idén várható bortúltermelés miatt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa. László Boglár kormányszóvivő közölte, a pályázó ipari szesz-, illetve egyéb szeszfeldolgozó üzemek felvásárolják a gazdák által felkínált mennyiséget, amit az állam kifizet nekik, majd az Uniótól támogatást vesz fel. Magyarország kezdeményezi Brüsszelben a szőlőtőkék végleges kivágásának támogatását is, ötezer hektárnyi területen.

25 bázisponttal csökkent a forint árfolyama
A várakozásoknak megfelelően újabb 25 bázisponttal csökkentette az irányadó alapkamatot a jegybank Monetáris Tanácsa. A döntést a kedvezően alakuló inflációval indokolták. A Nemzeti Bank idén összesen 2,25 százalékkal csökkentette az alapkamatot, amely a mostani döntés után 7 százalék.

Szigorodó törvények
Az Országgyűlés tegnapi ülésén elfogadták a módosított villamos energia- és gáztörvényt, amely kötelezővé teszi a rászoruló fogyasztók lakásának szociális áram- és földgázellátását. Változtattak a tőkepiaci törvényen is annak érdekében, hogy ne ismétlődhessen meg a Baumag-ügy, vagyis a tájékozatlan befektetők becsapása. Egy új törvény szerint a jövőben, aki eladja egy vállalkozásban birtokolt tulajdonrészét, az még további öt évig teljes vagyonával felel, ha a cég nem tudja megfizetni tartozásait, amikor megszűnése miatt a bíróság törölni akarja. Ez alól csak a jóhiszeműségét bizonyítani tudó korábbi résztulajdonos mentesül. Az elfogadott jogszabály értelmében szigorodnak a cégalapítás szabályai is.

Tárgyalások a kisebb Országgyűlésről
A szabad demokraták szerint már jövő héten meg kellene kezdeni a négypárti egyeztetést a kisebb létszámú országgyűlésről. Fodor Gábor ügyvivő napirend előtti felszólalásában azt is javasolta, hogy a parlamenti pártok írásban készítsék el javaslataikat a választójogi törvény módosításával kapcsolatban. Múlt héten ugyancsak Fodor Gábor kezdeményezte, hogy a pártok konzultáljanak a létszámcsökkentésről, és ezt a másik három parlamenti erő is kedvezően fogadta.

Adóreform nyet
A következő évben nem kerül sor radikális adóreformra, mivel az ehhez szükséges radikális költségvetési reformhoz sem a társadalmi, sem a politikai konszenzus nincs meg Magyarországon - mondta a pénzügyminiszter ma reggel Budapesten. Veres János hangsúlyozta, hogy az elmúlt évek döntéseinek folytatásaként változik egyes adónemek szabályozása. Ezek között említette az áfát. A felső áfa-kulcs érdemi csökkentését firtató kérdésre elmondta, hogy az eddig megjelent változatokat az üzleti szektor kritikával illette. Egy-két százalékpontos mértékcsökkentésnek nem látja értelmét, jelentősebb lépés viszont egyes vélemények szerint akkor időszerű, amikor Magyarország már teljesíti az eurózóna kritériumait.

Sírkőmaffia a Kozma utcában?
A rendőrség eddig hat bejelentést kapott a Kozma utcai zsidó temetőben történt sírgyalázásokkal kapcsolatban. A budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese a köztelevízió reggeli műsorában elmondta: ellenőrzik a bejelentéseket, amelyekből kettő használhatónak tűnik. A sajtóban megjelent feltételezésre, amely szerint üzleti érdek, sírkőmaffia állna a rongálások mögött, Tóth Gábor azt mondta: eddig nem hallott sírkőmaffiáról, de a rendőrség minden lehetőséget figyelembe vesz. Múlt szerdán ismeretlenek százharminckét sírt rongáltak meg a fővárosi X. kerületi Kozma utcai zsidó temetőben.






A várható időjárás
Egyre magasabbra szökik a higanyszál. Péntekig a kánikula fokozódása várható, délutáni felhőképződéssel. Tanácsos az ilyenkor szokásos egészségügyi előírások betartása. A hőmérséklet meghaladhatja a 30 fokot.



2005. jĂşnius 22., szerda 15:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület