CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

Az Európai Unió agrárminiszterei megállapodtak
Németországban újabb, ott dolgozó magyarok ellen lépett fel a munkaügyi hatóság.
Romániában ma délelőtt még biztosan tart a 4 órás forgalombénító vasutassztrájk.
Tömegmészárlás miatt
Szivacsos agysorvadásban szenvedő szarvasmarhát találtak Ausztriában
Romániában példátlan döntést hozott a gyulafehérvári ítélőtábla
Észak-Korea célja Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése
Izraelben nyolcan meghaltak



Hazai hírek

Minden miniszterelnök ott lesz a Gyurcsány által kezdeményezett találkozón
Nem írta alá a köztársasági elnök a kisebbségi képviselők választásáról szóló törvényt
Több száz fős bandaháborút terveztek a kecskeméti maffiaper vádlottjai
Budapesten, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben van a makói kisfiú?
Orbán Viktor Izraelben
Magyarországot még vonzóbbá kell tenni
Nem találták meg a búvárok azt a 14 éves fiút
Hírek röviden
Gazdaság
Sport

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




Az Európai Unió agrárminiszterei megállapodtak
Az Európai Unió agrárminiszterei megállapodtak a 90 milliárd eurós vidékfejlesztési támogatás elosztásának egyszerűsítéséről. Az egyezség a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetés része, így annak elfogadásával lép életbe. A magyar szaktárca vezetője szerint az új tagállamoknak, így Magyarországnak is kedvező döntések születtek. Gráf József ezek között említette, hogy magyar kezdeményezésre a félig önellátó gazdaságok 2010 helyett 2013-ig dönthetik el, hogy piaci szereplővé válnak-e, vagy felhagynak a termeléssel.

Németországban újabb, ott dolgozó magyarok ellen lépett fel a munkaügyi hatóság.
A német pénzügyminisztérium államtitkára sajtótájékoztatón jelentette be, hogy egy müncheni húsüzem 87 magyar dolgozójára rónak ki pénzbüntetést törvényellenes munkavállalás miatt. Barbara Hendricks elmondta, hogy az áprilisban munkaügyi ellenőrzésen őrizetbe vett magyarok közül ketten még mindig vizsgálati fogságban vannak.

Romániában ma délelőtt még biztosan tart a 4 órás forgalombénító vasutassztrájk.
A szakszervezetek péntektől napi 8 órán át szüneteltetnék a vonatforgalmat, ha addig nem teljesülnek bérköveteléseik. A bíróság várhatóan ma dönti el, hogy törvényes-e a vasútassztrájk Romániában.

Tömegmészárlás miatt
Tömegmészárlás miatt hirdettek ítéletet Olaszországban tíz volt német SS-katona ellen. A tíz vádlottat azzal vádolják, hogy 1944ben egy toscanai községben részt vettek 560 polgári lakos lemészárlásában. Az államügyészség mind a tíz vádlottra távollétében életfogytig tartó szabadságvesztés büntetésének kiszabását kérte. A német jog tiltja, hogy német állampolgárokat kiszolgáltassanak külföldnek, de a bűncselekmény miatt már a német igazságügyi hatóságok is nyomoztak.

Szivacsos agysorvadásban szenvedő szarvasmarhát találtak Ausztriában
Szivacsos agysorvadásban szenvedő szarvasmarhát találtak Ausztriában. A bécsi mezőgazdasági minisztérium tájékoztatása szerint az ország történetében a négy évvel ezelőtti után ez a második ilyen eset. A szarvasmarhákat fenyegető szivacsos agysorvadás halálos betegség, amely a kilencvenes években főként Nagy-Britanniában okozott súlyos pusztítást az állatállományban.

Romániában példátlan döntést hozott a gyulafehérvári ítélőtábla
Romániában példátlan döntést hozott a gyulafehérvári ítélőtábla, amely ha jogerőre emelkedik végleg vagy hosszú időre ellehetetlenítené a verespataki aranybányaprojektet - tudósít a Népszabadság. A keddi elsőfokú ítélet ugyanis érvénytelenítette azt a dokumentumot, amelyik a páratlan római leleteket tartalmazó Kirnyik-havast régészeti szempontból feltárt, tehát a továbbiakban művelés alá vonható területnek nyilvánította. A bíróság a verespataki kitermelési tervet ellenző Alburnus Maior Egyesület keresetét hagyta jóvá a döntéssel, a Rosia Montana Gold Corporation pedig leállította a munkálatokat. A mostani ítélőtáblai döntés ugyan nem jogerős, de szakértők szerint egy esetleges fellebbezést követően sem valószínű, hogy az elsőfokúval ellentétes döntés szülessék.

Észak-Korea célja Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése
Észak-Korea célja Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése, de ehhez szükséges, hogy Amerika baráti módon viszonyuljon Phenjanhoz. Ezt a Korea-közi tárgyalások észak-koreai küldöttségének vezetője jelentette ki Szöulban. A találkozón a dél-koreai újraegyesítési miniszter felszólította Észak-Koreát: térjen vissza júliusban a Phenjan nukleáris programjáról folyó pekingi hatoldalú tárgyalásokhoz

Izraelben nyolcan meghaltak
Izraelben nyolcan meghaltak és csaknem kétszázan megsebesültek, amikor egy vonat belerohant egy vasúti átjáróban lerobbant teherautóba. Szemtanúk beszámolója szerint a szerelvény első két kocsija lerepült a sínekről, felborult és teljesen összetört. A vonat Tel-Avivból tartott a déli Beerseba városába.






Hazai hírek




Minden miniszterelnök ott lesz a Gyurcsány által kezdeményezett találkozón
Mind a négy rendszerváltás utáni volt kormányfő elmegy arra a találkozóra, amelyet Gyurcsány Ferenc kezdeményezett az Országgyűlésben. Az izraeli látogatáson lévő Orbán Viktor telefonon tárgyalt Boros Péterrel és megegyeztek, hogy elfogadják a meghívást. Hétfőn a volt szocialista miniszterelnökök, Horn Gyula és Medgyessy Péter már közölték, hogy elmennek a konzultációra. Gyurcsány Ferenc azt javasolta, az elmúlt 15 év kormányfői közösen tárgyaljanak arról, Magyarország milyen javaslatokkal segíthet Európa sikeres jövőjének építésében.

Nem írta alá a köztársasági elnök a kisebbségi képviselők választásáról szóló törvényt
A köztársasági elnök az Alkotmánybíróság véleményét kérte a kisebbségi önkormányzati képviselők választásáról szóló törvényről. Mádl Ferenc a jogszabály azon részét kifogásolja, amely lehetővé tenné, hogy a kisebbségi önkormányzat legtöbb szavazattal megválasztott tagja a helyi önkormányzat képviselőtestületének tagjává váljon.

Több száz fős bandaháborút terveztek a kecskeméti maffiaper vádlottjai
Több száz fős bandaháborút terveztek a kecskeméti maffiaper vádlottjai - vallotta a per egyik védett tanúja. A biztonsági emberként, majd személyi testőrként alkalmazott férfi vallomása szerint az utolsó szó mindig Radnaié volt. A T. Tibor vállalkozó meggyilkolásával vádolt Radnai bandaháborút imitálva akart leszámolni ellenlábasával. A ma meghallgatott tanú már a negyedik, aki együttműködik a hatóságokkal és vallomásával az ügyészi vádat támasztja alá. A meghallgatások elhúzódása miatt elsőfokú ítélet csak ősszel várható az ország eddigi legnagyobb maffiaperében Kecskeméten.

Budapesten, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben van a makói kisfiú?
Budapesten, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben van az a makói kisfiú, akit bírósági ítélet alapján Németországban élő apjához akarnak vinni. A végrehajtók tegnap délelőtt makói otthonában keresték, de a gyereket nagymamája elvitte, miután pánikrohamot kapott. A 11 éves fiút a bíróság az apánál helyezte el, de a gyerek fél visszamenni és bántalmazás miatt feljelentést is tett apja ellen.
Egyes hírforrások szerint saját felelősségére elvitte édesapja a makói kisfiút a budapesti pszichiátriáról. A fiút tegnap Makón nem tudták átadni az édesapa jogi képviselőjének, mert a nagymamája a fővárosba vitte pszichiátriai kezelésre, miután a gyermek pánikrohamot kapott. A fiút a bíróság a Németországban élő apánál helyezte el, de a gyerek fél visszamenni, és bántalmazás miatt feljelentést is tett apja ellen.

Orbán Viktor Izraelben
A magyarországi belpolitikáról és a vajdasági magyarokat ért atrocitásokról volt szó Jeruzsálemben Orbán Viktor és az izraeli ellenzék magyar származású vezetőjének megbeszélésén. A Fidesz elnöke arra kérte a vajdasági születésű Tomi Lapidot, hogy nemzetközi kapcsolatait felhasználva emelje fel szavát a délvidéki magyar kisebbség érdekében. Orbán Viktor izraeli útjának harmadik napján találkozott a tel-avivi törvényhozás elnökével és Benjamin Netanjahu pénzügyminiszterrel is, aki az izraeli gazdasági reformokról adott tájékoztatást.

Magyarországot még vonzóbbá kell tenni
A gazdasági miniszter szerint Magyarországot még vonzóbbá kell tenni az amerikai beruházók számára. Kóka János amerikai látogatásáról nyilatkozva úgy vélte: bővíteni kell az együttműködést az Egyesült Államokkal a kutatás-fejlesztésben, a biotechnológia, az informatika, környezetvédelmi ipar és az energetika területén.

Nem találták meg a búvárok azt a 14 éves fiút
Nem találták meg a búvárok azt a 14 éves fiút, aki tegnap délután tűnt el a Duna rácalmási mellékágában. A helyi családotthonban nevelkedő gyerek és társa a tiltó tábla ellenére át akart úszni a szemben lévő szigetre, de néhány méter után a folyó elsodorta őket. Egyiküknek sikerült megkapaszkodnia egy uszadékban, de a másik fiú azonnal elmerült. A rendőrség, vízijárőrökkel, a tűzoltókkal és a Dunaferr ipari búváraiból álló három fős csoportjával kedden délután kezdett kutatni a gyerek után. A víz mellett a parti szakaszt is átfésülték, hátha a fiú mégis partra jutott valahol. Késő estig nem találták meg a gyereket.

Hírek röviden

Jövőre nem lesz radikális adóreform, mert nincs meg az ahhoz szükséges társadalmi és politikai konszenzus - jelentette ki a pénzügyminiszter. A Fidesz szerint a kormány ismételten becsapta az embereket, mert folyamatos ígéretei ellenére sem tervez adócsökkentést.

Gyors nyomozást követően fogták el a rendőrök azokat a tetteseket, akik tegnap törtek be egy soproni lakásba, és onnan mintegy 150 ezer forint értékben tulajdonítottak el ékszereket és pénzt. Az eredményes akcióról Farkas Gábor, soproni rendőrfőkapitány számolt be rádiónknak. Bejátszás

Szükségtervet dolgoztak ki az Unió jövőjének biztosítására az Európai Parlamentben képviselt szociáldemokrata pártok. A frakció javaslata értelmében 2006 januárja és márciusa között a nemzeti parlamentek tagjai, illetve az Európai Parlament és az Európai Bizottság képviselői fórumokon vitatkoznának az emberek Európával kapcsolatos elvárásairól. A szociáldemokrata európai parlamenti frakció német elnöke, Martin Schulz szerint alkotmányos szerződés nélkül nem lehet folytatni az Unió további bővítését.

Július 1-jétől változnak a vezetői engedély megszerzésére vonatkozó szabályok. Az A és B kategóriás jogosítvány megszerzéséhez nem kell a jövőben a nyolc általános iskolai bizonyítvány. A vezetésre fordított órákról viszont külön szerződést kell kötni. A vizsgázónak a forgalomban való részvétele előtt írásban kell nyilatkoznia arról, hogy nem áll sem alkohol, sem kábítószer hatása alatt.

Az olasz püspöki kar elnöke, Camillo Ruini bíboros és a szenátus elnöke, Marcello Pera mutatta be XVI. Benedek pápa első könyvét Rómában. A 144 oldalas könyvet a pápa még mint Ratzinger bíboros vetette papírra, de a borítón már egyházfői neve szerepel. A könyv címe: Benedek Európája a kultúrák válságában, tematikáját tekintve a mai világ aktuális problémáit érinti: az abortuszt, a bioetikát, a homoszexuálisok házasságát, a nők papi szolgálatát, a terrorizmust és a pacifizmust.

Izrael a jelek szerint felújította a palesztin szélsőségesek célzott likvidálásának gyakorlatát. Az izraeli közbiztonsági miniszter a hadsereg rádiójában megerősítette, hogy tegnap célt tévesztettek azok a rakéták, amelyek célpontja az Iszlám Dzsihád egyik tagja volt. Egy pilóta nélküli izraeli repülőgép két rakétát lőtt ki Beit-Lakja település térségére, de senki sem sérült meg. Ariel Saron izraeli miniszterelnök még februárban függesztette fel a terroristaként kiszemelt palesztinok megölésének gyakorlatát, miután tűzszünetben állapodott meg Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.

Újabb 200 ezer tonna gabona Portugáliába és 500 ezer tonna Spanyolországba szállításáról folytatott tárgyalásokat Luxemburgban Gráf József, az agrártárca vezetője. A mezőgazdasági miniszterek luxemburgi találkozóján a közép-európai országok kezdeményezésére ismét napirendre tűzték a gabonafeleslegek értékesítésének ügyét. Gráf József a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium vezetője a magyarországi gabonahelyzetet ismertetve elmondta, hogy összesen körülbelül 8 millió tonnára becsülhető a megmaradt készlet. Az agrártárca vezetője portugál és spanyol kollégájával is tárgyalt további magyar gabonaexport lehetőségéről: Portugáliával további 200 ezer tonna hazai gabona, Spanyolországgal pedig 500 ezer tonna gabona szállításáról folynak párhuzamosan az egyeztetések.

A nyári időszakban megélénkül a forgalom régiónk határátkelőin. A turisták, illetve vendégmunkások nagy része Hegyeshalomnál lépi át a határt, a határőrség a turnusválásokkor az átkelőhelyet teljes kapacitással üzemelteti. Hogy mikor számíthatnak megnövekedett forgalomra nyugati határátkelőnknél, arról Ilauszkiné

Legkésőbb a jövő hét elején pontosan tudják majd a gyógyszertárakban, hogy melyik orvosság ára, hogyan változik. Bartucz Attila, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szóvivőjének elmondása szerint az OEP a lakosságot is igyekszik több fronton tájékoztatni a július elsejei árváltozásokról, így például még ebben a hónapban az interneten is elérhetőek lesznek az árváltozással kapcsolatos információk. Néhány száz receptköteles gyógyszer átlagosan 500 forinttal, több száz pedig átlag 100 forinttal drágul, 200 patikaszer olcsóbb lesz, és bővül az ingyenesen kiváltható termékek köre. A támogatások változásától az Országos Egészségbiztosítási Pénztár évvégéig 4,3 milliárd forintos megtakarítást remél a gyógyszerkasszában, amit további új termékek támogatásba vonására fordítanak majd.

Gazdaság

Az Európai Bizottság július elején tárgyalja meg a személygépkocsik regisztrációs adójának megszüntetésére vonatkozó terveket. Kovács László adóügyi biztos javaslata szerint ezt az adót tíz év alatt az éves gépjárműadóba építenék be, mértékét a széndioxid-kibocsátás alapján állapítanák meg. A tervezet szerint e tényezőnek 2008-ra el kell érnie a teljes adó 25, 2010-re az 50 százalékát. Az új, egységes szabályozás kizárná a kettős vagy többszörös adóztatást addig is, amíg a regisztrációs adó megszűnik.

Miniszterelnöki utasításra gyorsítaniuk kell a hatóságoknak az új gabonaraktárak engedélyezési munkáit. A kormány 20-22 milliárdos avoptámogatást adna 2,2 millió tonna kapacitás létesítéséhez, de a nyári kalászosok elhelyezéséhez csak néhány száz ezer tonnányi épülhet meg az eddigi késlekedés miatt. Az avop részét képezi az az alprojekt is, amelynek révén 64 darab, egyenként 15 ezer tonnás "egyentároló" épülne termelői érdek-képviseleti koordinációval és a hevesi székhelyű Hevesgép Kft. kivitelezésével. Az egymillió tonnányi kapacitásból háromszázezer létesülhet augusztus végéig, a többi pedig az őszi kukoricabetakarításig - állítják szakértők.

Október 1-jétől 15 százalékos nyugdíj-biztosítási járulékot von le a foglalkoztató a felszolgálási díj és a borravaló után, amely magában foglalja a nyugdíjjárulékot is - vagyis igaz, hogy nem lesz adóköteles a két említett jövedelemforrás, de nyugdíjjárulékot kell utána fizetni. Az ezt eredményező, az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott indítványt a kormány is támogatja. A távhőár csökkentése kapcsán két módosító indítvány is úgy rendelkezne, hogy a települési önkormányzat képviselő-testülete a gazdasági miniszter véleményének figyelembevételével állapítja meg a távhőszolgáltatás csatlakozási díját és a lakossági díjat. Ezenfelül a kormány rendeletben állapíthatja meg az átláthatóság biztosítása érdekében a közzéteendő adatok - így például a távhőszolgáltatással kapcsolatos árszabályozás, költségek, bevételek, kiadások - körét és a közzététel módját.

Elképzelhető, hogy az idei esztendőben mégsem adja el az ÁPV Rt a még állami kézben lévő 11.8%-os MOL pakettet - mondta el a Népszabadságnak Gyurcsány Ferenc kormányfő. A lap információi szerint eddig semmiféle előkészítésre nem került sor az ügyben, és tanácsadó kiválasztásra, valamint az ügylet lebonyolítására 2005 végéig már nem lenne idő. Az egyetlen megoldás a tavaly februárihoz hasonló gyors eladás lehet intézményi befektetők részére, ennek megvalósítása azonban kérdéses. Mészáros Tamás, az ÁPV Rt. elnöke elmondta, hogy a MOL pakett eladása nélkül is teljesülhet az idei évre tervezett 300 mrd Ft-os bevételi terv a privatizációs szervezetnél, ez azonban a többi nagy eladástól függ majd. Megítélésünk szerint elképzelhető, hogy a Budapest Airport, az Antenna Hungária, illetve az FHB bevételektől teszik majd függővé a MOL eladását.

Sport

A magyar férfi vízilabda-válogatott az Unicum Kupa első napjának második, tegnap esti mérkőzésén is fölényesen nyert. Kemény Dénes szövetségi kapitány csapata Kína kiütése után Oroszországot is simán, 9-3ra győzte le.

Valamennyi magyar, a csapatban is érdekelt Vörös Zsuzsanna Füri Csilla és Szatmári Adrienn, és a csak egyéniben induló Máthé Vivien is bejutott az olaszországi Montepulcianóban zajló öttusa Európa-bajnokság női versenyének 32-es fináléjába.

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság vezetőinek és a játékosoknak sikerült megállapodniuk az új, hat évre szóló kollektív szerződés részleteiről. A liga a San Antonio Spurs-Detroit Pistons döntő hatodik mérkőzése előttre szervezett egy találkozót, amelyen David Stern, az NBA elsőszámú vezetője és Billy Hunter igazgató jelentették be a megegyezést. A megállapodás révén újabb hat évre biztosított a liga jövője, így nem kell tartani a következő szezon elhalasztásától. A tengerentúli profibajnokságok közül a jégkorongligában történt meg először tavaly, hogy kollektív szerződés hiánya, azaz bérvita miatt egy teljes évadot kiiktattak.

Az A-csoport tegnapi mérkőzései közül 2-2-es döntetlennel végződött az Argentina-Németország rangadó. A házigazda németek kétszer is vezettek, ám a dél-amerikaiak ugyanennyiszer egyenlítettek. Ezzel Németország jobb gólkülönbségének köszönhetően megnyerte a csoportot az azonos ponttal végzett argentinok előtt.

Bekerült a rekordok könyvébe a horvát teniszező Ivo Karlovic, aki az olasz Daniele Bracciali ellen öt játszmában elbukott csatában 51 ászt ütött, így beállította Joachim Johansson csúcsát. A svéd az év első Grand Slam-tornáján, az Australian Open nyolcaddöntőjében állította fel a csúcsot az amerikai Andre Agassi elleni vesztes találkozón.



A várható időjárás
A néhány órás napsütést követően felhősödés kezdődik. Délután szórványosan eső, zápor, néhol zivatar alakul ki. Élénk lesz az északnyugati szél. Reggel 14, 16 fok várható, a hőmérséklet csúcsértéke 26, 31 fok között alakul.
Rendkívüli időjárás okoz gondot a világ sok régiójában. Franciaország három észak-nyugati megyéjében kánikula-tervet léptettek életbe a rekord meleg miatt. Portugáliában a hőség tovább súlyosbítja az aszályt, amely a gabonatermésben óriási kiesést okoz. A Földközi tenger túlsó partján a Szaharában viszont árvíz pusztít. A sivatag déli részén Algériában a magáradt folyók és patakok egy emberéletet követeltek és sokan eltűntek. Indiában a több hete tartó hőhullám már 250 embert ölt meg és Kínában is rekord meleget mértek.

Devizaárfolyam
Vétel Eladás
247,13 248,37

Valutaárfolyam
Vétel Eladás
240,48 255,36



2005. jĂşnius 22., szerda 15:51


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület