CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

Heroinfogás Nagylakon


Újabb jelentős drogszállítmányt fogtak a magyar vámosok: ezúttal 10 kilogramm heroint foglaltak le szerdán késő este a nagylaki határátkelőhelyen. A nagylaki határállomáson két bolgár férfi jelentkezett belépésre egy Volkswagen Golffal. Azt állították, semmi vámolnivaló nincs náluk, de viselkedésük gyanút ébresztett, s alapos, tételes vizsgálat következett. Ennek során a személygépkocsi oldalkárpitja mögött elrejtett 20 csomagban mintegy 10 kilogramm, az első becslések szerint 60 millió forint értékű heroint találtak, amit a vámhivatal lefoglalt, és az elkövetőket átadták a rendőrségnek.

Guatemalai tévéméreg


Csütörtök este a guatemalai televízió nézői egyenes adásban nézhették, hogyan végeznek ki méreginjekcióval két elítéltet. A 35 és 39 éves bűnösöket emberrablásért ítélték halálra: tagjai voltak annak a bandának, amely 1997-ben elrabolta egy gazdag helyi likőrgyáros család 80 esztendős tagját. A család megfizette az emberrablók követelte váltságdíjat, ám az elrabolt áldozatnak csupán a holttestét kapta vissza. A kamerák mutatták, amint a leszíjazott, imádság- foszlányokat motyogó Cetino karjába szúrják az injekciós tűt, majd amikor a szer hatni kezdett, a szívritmus csillapulását és megszűnését mutató műszer képernyője felé fordult a kamera. Az egy órával később kivégzett Cerrate Hernández az idegösszeroppanás állapotában volt, amikor a kivégző szobába vitték - írta az AP. Mindkét kivégzett az utolsó percig hangoztatta, hogy az emberrablásban részt vettek ugyan, de a túsz megölésében nem. A londoni székhelyű Amnesty International emberi jogi szervezet, a halálbüntetés következetes ellenzője elítélte a guatemalai kivégzéseket, és különösen sajnálatosnak nevezte, hogy azokat a televízióban közvetítették.

Magyar drogcsempész spanyol bandában


Egy magyar is akadt a spanyol rendőrség által felszámolt kábítószercsempész hálózat tagjai között. A társaság luxusautókon csempészett drogot Németországba. A német rendőrséggel és az Interpollal közös "Uncia-hadművelet" során letartóztattak egy libanoni, egy magyar és egy lengyel személyt, akiknek Jaguár gépkocsijában 11 kilogramm hasist találtak. A rendőrség tájékoztatása szerint a hálózat tagjai, hogy kijátsszák a hatóságokat, luxusautókban elrejtve és nem túl nagy adagokban szállították kábítószert. A csempészek a Marokkóba ékelt spanyol városból, Ceutából kiindulva folytatták tevékenységüket.

Halál a szektatagra


Tokióban halálra ítélték az Aum Sinrikjo szekta egyik tagját. Hajasi Jaszuót az 1995-ben a tokiói metróban végrehajtott mérgesgáz támadásban való részvételéért ítélték el. A gyilkos akcióban tizenketten vesztették életüket. A 42 éves Hajasi a támadás egyik kulcsfigurája volt, mivel ő vitte be a méreggel töltött három tasakot a zsúfolt metrókocsiba. A bíróság szerint korábban is részt vett hasonló merényletekben. A szektatagot nem lepte meg az ítélet. "Tudtam, hogy halálra ítélnek, függetlenül attól, hogy mik voltak az indítékaim." Hajasi a második Aum Sinrikjo-tag, akit halálra ítélnek a metrótámadás miatt. Őt csak a merénylet után másfél évvel, '96 december 3-án tudták elfogni Japán egyik legfőbb közellenségét. Az Aumnak szekta híveinek száma 2000 körül van Japánban.

Tragédia a fesztiválon


Nyolcan meghaltak, hárman sérüléseket szenvedtek pénteken éjféltájban a dániai Roskilde városban rendezett rockfesztiválon, amikor a közönség hátul lévő tömegei a színpad előtti korláthoz nyomták az elől lévőket. A dán főváros közelében fekvő városban zajló fesztiválra mintegy 90 ezer ember gyűlt össze, főleg Skandináviából és Németországból. Az egyszerre több színpadon zajló koncertek közül pénteken éjféltájban a legnagyobb pódiumon zenélő brit The Cure, majd az amerikai Pearl Jam együttesek fellépése során az önkívületbe esett rajongók tömegei olyan vadul törtettek kedvenceik felé - a biztonsági őröknek és maguknak a zenészeknek a figyelmeztetései ellenére - hogy az elöl állók közül nyolc ember halálát okozták. Roskildében harminc év óta rendszeresen megrendezik a rockfesztivált, amely az évek során az egyik legrangosabb ilyen jellegű európai eseménnyé vált. A fesztivál három évtizedes múltjában hasonló, tragikus esemény még nem fordult elő.

Felrobbant petárdagyár Kínában


Legalább 33 ember meghalt és közel 200 megsebesült egy dél-kínai petárdagyárban pénteken bekövetkezett robbanás miatt. A Kuangtung tartomány déli részén, Makaótól mintegy 80 kilométerre, hongkongi tőkével üzemelő gyár épületét teljesen megsemmisítette a robbanás. A szerencsétlenség idején a gyárban tartózkodók közül senki nem maradt sértetlen; a sebesültek közül 19-nek az állapota válságos. A detonációt tűzvész követte: több száz tűzoltó és rendőr négy órán át küzdött a romok között tomboló lángokkal. Egy kilométeres körzetben számos háztetőt leszakított, házfalat bedöntött, villanyoszlopot és fát kitört a robbanás ereje - idézte az AFP az angol nyelvű China Daily napilapot.

Stabil, de még válságos


A kezelőorvosok szombati közlése szerint a szlovák elnök tüdő- és vesefunkciói javultak, s állapota stabil, bár továbbra is válságos. Ha azonnali életveszély nem is áll fenn, "bármikor életveszélyes komplikációk léphetnek fel" - állítják az orvosok. A 66 éves Schuster családja időközben ügyvédet bízott meg annak kivizsgálásával, mennyire volt megfelelő az államfő korábbi, pozsonyi gyógykezelése. Amint azt a család állítja, ennek során sok mulasztás és hiányosság történt. Éppen a pozsonyi kezelés nem megfelelő orvosi és technikai feltételei miatt fekszik Schuster szerda óta Innsbruckban, ahol két éve a Schusteréhez hasonló bélátfúródással Václav Havel cseh elnököt is sikeresen operálták és gyógyították

Sátáni gyilkosság Olaszországban


"Merő szórakozásból" gyilkoltak meg tizenéves olasz lányok egy apácát. Régóta nem rendítette meg ennyire bűntett az olasz közvéleményt. A három 16-17 éves iskoláslány elhagyatott helyre csalta, majd egy kővel leütötte és számos késszúrással megölte a 61 éves szerzetesnővért az észak-olaszországi Chiavennában. Az orvosszakértők 19 késszúrást számoltak össze az áldozat testén. Az olasz lapok szerint a "sátáni tinilányok" azt mondták, hogy "az egész csak játéknak indult, valami különlegeset akartunk csinálni". Először a papot akarták megölni, de a tagbaszakadt emberrel nehéz lett volna elbánni, ezért esett választásuk az apácára. A nyomozók szerint a brutális gyilkosok teljesen hétköznapi diáklánynak látszanak, és korábban nem tűntek fel elmarasztalható cselekedettel. Őrizetbe vételük óta azonban úgy viselkednek, mint hidegvérű maffiózók, és nem tanúsítanak semmiféle megbánást. A rendőrség nem tartja kizártnak, hogy sátánista kultusz rejlik a gyilkosság hátterében - jelentette a dpa.



2000. jĂşlius 01., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület