CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

Nem látnak felzárkózási lehetőséget az új tagországok számára a brit EU elnökségi programban a hazai politikusok
Budapesten tárgyalt az indiai külügyminiszter
Az iraki fővárosban az alkonyati órákban egymás után négy robbanás történt.
Tizenegy tengerész vesztette életét egy kigyulladt ukrán hajón Montevideo kikötőjében
Az amerikai alelnök visszautasította azokat a vádakat, hogy a Guantánamoi börtöntábor a szovjet munkatáborok világát idézi.
Hatalmas tömegverekedés tört ki az orosz főváros központjában az éjszaka.
Rekordösszeget kapott az ENSZ békefenntartásra
Európában is két pólus között kell választanunk
Áradásokat, közlekedési zavarokat okoztak a szokatlanul nagy erejű viharok Párizsban és környékén.


Hazai hírek

Jogerősen helyreigazításra kötelezte az ÉS-t a Fővárosi Ítélőtábla
Rendeljen a beteg maga
A kecskeméti maffiaper
Nagygyűlést tartanak a patikusok a gyógyszerellátás jövőjéről



Hírek röviden
Gazdaság
Sport

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




Nem látnak felzárkózási lehetőséget az új tagországok számára a brit EU elnökségi programban a hazai politikusok
A magyar európai parlamenti képviselők szerint a brit elnökségi programban egyelőre nem látszik olyan elem, amely érdemben segítené az új tagok felzárkóztatását. Tabajdi Csaba, az MSZP-s csoport vezetője szerint Tony Blair brüsszeli beszédében újra támadást intézett a közös agrárpolitika ellen. A politikus úgy vélte: ez katasztrofális lehet a tíz új tagállam mezőgazdasági termelőire nézve. Szájer József, a Fidesz európai parlamenti csoportja nevében hangsúlyozta: a brit miniszterelnök programjában felvázolt reformok elindítása előtt meg kell szüntetni a tagországok közötti indokolatlan különbségeket.

Budapesten tárgyalt az indiai külügyminiszter
Az ENSZ reformjáról és India Biztonsági Tanács-tagságáról is szó volt az indiai külügyminiszter budapesti tárgyalásán. Erről Somogyi Ferenc beszélt, miután találkozott Natvar Szingh-gel. A magyar külügyminiszter szerint Magyarországnak európai uniós tagként, földrajzi adottságait és kapcsolatait kihasználva ideális regionális elosztó szerepe lehet mind a befektetések, mind a szolgáltatások területén. Natvar Szingh köszönetet mondott azért, hogy Magyarország támogatja az úgynevezett G-4 csoport tagjaként India jelölését a Biztonsági Tanácsba.

Az iraki fővárosban az alkonyati órákban egymás után négy robbanás történt.
Az autóba rejtett pokolgépek legalább 17 embert megöltek, a sebesültek számát több tucatra becsülik - jelentette a Reuters hírügynökség. A robbantásokat az Anszár al-Szunna Hadserege nevű szunnita szervezet vállalta magára. Előző este egy hasonló robbanásban 18-an vesztették életüket Bagdad síita negyedében.

Tizenegy tengerész vesztette életét egy kigyulladt ukrán hajón Montevideo kikötőjében
- közölte az uruguayi főváros parti őrsége. A hajó hétfőn kötött ki az uruguayi fővárosban 39 tagú legénységgel a fedélzetén. A tengerészek szabadságot kaptak, legtöbbjük partra szállt, de néhányan, köztük a kapitány, a hajón maradtak. Ezt követően csaptak fel a lángok. A tűz eloltása után találták meg a felismerhetetlenségig összeégett holttesteket. A tűz keletkezésének az oka egyelőre ismeretlen.

Az amerikai alelnök visszautasította azokat a vádakat, hogy a Guantánamoi börtöntábor a szovjet munkatáborok világát idézi.
Dick Cheney egyben megerősítette: Washingtonnak nem áll szándékában bezárni a Kubában található amerikai támaszpontot. Hozzátette: a szigeten őrzött foglyok jó körülmények között élnek, és mindent megkapnak, amit csak óhajtanak.Korábban az Amnesty International nemzetközi emberjogvédő szervezet vélekedett úgy, hogy Guantánamo a szovjet munkatáborok kortárs változata

Hatalmas tömegverekedés tört ki az orosz főváros központjában az éjszaka.
Az összecsapásban mintegy 200, baseball-ütőkkel és fémrudakkal felfegyverkezett férfi vett részt. Egy személy meghalt, legalább négyen súlyosabban megsérültek. A verekedést csak a rendőrség különleges egységének sikerült megfékeznie. 30 verekedőt letartóztattak.

Rekordösszeget kapott az ENSZ békefenntartásra
Rekordösszeget, több mint 3 milliárd dollárt ítélt oda az Egyesült Nemzetek Szervezetének közgyűlése a szervezet békefenntartó akcióira a következő 12 hónapra. Az összeg a szóban forgó időszakra azonban elérheti akár az 5 milliárd dollárt is, mert a most megszavazott költségvetés nem tartalmazza például a kongói vagy a szudáni békefenntartó misszió költségeit.

Európában is két pólus között kell választanunk
Gerhard Schröder német kancellár a Bild című lap hasábjain védte meg "az európai társadalmi modellt", s hangsúlyozta, hogy az Európai Unió nem csupán gazdasági célok megvalósítására létezik. Schröder írása válasz Tony Blair ugyanebben a lapban megjelent cikkére, de a német kancellár írásában nem említi brit kollégája nevét. Schröder szerint "az elmúlt napok és hetek vitái világossá tették: a következő hónapokban Európában is két pólus között kell választanunk.

Áradásokat, közlekedési zavarokat okoztak a szokatlanul nagy erejű viharok Párizsban és környékén.
A tűzoltókat mintegy 500 esetben riasztották a kidőlt fák és az elárasztott pincék miatt. Az özönvízszerű eső miatt leállt a forgalom két metróvonalon, és egy ideig a két párizsi repülőtér sem tudta fogadni a járatokat - tudatta a Magyar Rádió.





Hazai hírek




Jogerősen helyreigazításra kötelezte az ÉS-t a Fővárosi Ítélőtábla
Az Orbán-vizsgálóbizottság munkáját fel kell gyorsítani - mondta a bizottság elnöke. Molnár László azután nyilatkozott, hogy a Fővárosi Ítélőtábla helyreigazításra kötelezte az Élet és Irodalom című hetilapot a Tokajhegyalja Kft.-vel szemben. A szocialista politikus szerint ahogy az elsőfokú ítélet, úgy a másodfokú sem befolyásolja a vizsgálóbizottság munkáját. A testület még szakszerűbben vizsgálja majd az ügyet - mondta a bizottság elnöke a Magyar Rádiónak adott nyilatkozatában. Kovács Zoltán, az ÉS főszerkesztője a jogerős ítélet kihirdetése után azt mondta: a felperes nem cáfolta azokat az állításokat, amelyeket a lapban idéztek. A Fidesz szóvivője szerint a bírósági döntés azt bizonyítja, hogy az MSZP politikai háborút folytat Orbán Viktor ellen

Rendeljen a beteg maga
Júliustól telefonon és interneten is lehet érdeklődni a gyógyszerekről. A kormányszóvivői tájékoztatón az egészségügyi miniszter elmondta: a doktorinfo jelzi, hogy az azonos hatóanyagú gyógyszerek közül melyik olcsóbb. Ez nem csak a betegek pénztárcáját kíméli, hanem a társadalombiztosítás terheit is csökkenti. Rácz Jenő elmondta, hogy a program azt is jelzi, ha két gyógyszer együttes szedése problémákat okoz.

A kecskeméti maffiaper
A kecskeméti maffiaper ötödrendű vádlottja a börtönből is megpróbálta irányítani a pénzbehajtást. A tárgyaláson ismertették azokat a leveleket, amelyeket a vádlott a börtönből küldött volt testőrének, aki védett tanúként szerepel a tárgyaláson. A védett tanú vallomásából kiderült, hogy a vádlottak megpróbálták elintézni: az ügyet ne Kecskeméten, hanem a fővárosban tárgyalják, ahol vannak kapcsolataik.

Nagygyűlést tartanak a patikusok a gyógyszerellátás jövőjéről
Nagygyűlést tartanak a patikusok a gyógyszerellátás jövőjéről. A pénteki tanácskozást annak ellenére megtartják, hogy a kormány nem támogatja a gyógyszerek gyógyszertáron kívüli árusítását, és visszalépett a Társadalombiztosítás által nem támogatott medicinák árversenyeztetésétől is. A Világgazdaság című napilap úgy tudja, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, aki meghívást kapott a tanácskozásra, Rácz Jenő szakminiszter fogja képviselni A megyék Gyógyszerész Kamarai küldöttei fehér köpenyben fekete karszalaggal jelennek meg a rendezvényen, hogy hangot adjanak tiltakozásuknak. A szakemberek a hagyományos gyógyszerészeti értékek védelmében demonstrálnak, ugyanis a változások, melyek bevezetését tervezi a kormány, nem kedvezőek sem a betegeknek, sem a gyógyszerész szakmának - mondta el Dr. Váczy József, a Gyógyszerészeti Kamara Győr-Moson-Sopron Megyei elnöke.




Hírek röviden

A következő öt év adó- és járulékváltozásaira tesz javaslatot hétfőn a Parlamentben a kormányfő.Gyurcsány Ferenc egy konferenciáján azt mondta, hogy a 100 lépés programja a gazdaságpolitika fordulata, ahol az adó- és járulékkérdések ismét napirendre kerülnek, és amely a versenyképességet és hatékonyságot állítja központba. A miniszterelnök részleteket nem közölt a törvényjavaslatról. Szekeres Imre, az MSZP frakció vezetője ugyanakkor a köztelevízióban elmondta, hogy a szocialista párt nem támogatja az egykulcsos szja bevezetését. A politikus sokkal jobban egyetértene Kupa Mihály javaslatával, mely a három kulcsos szja visszaállítását javasolta. Szekeres szerint a két kulcsos rendszer bevezetése is kompromisszum volt.

Jelentős összeget nyert felújításokra sikeres pályázataival Kópháza községének önkormányzata. A tájház mellett a falu úthálózata is megújulhat, a tervek szerint még az idén. A részleteket Pilsits Mária polgármester asszony tolmácsolta

A szerb hatóságok lezárták reggel a Tompa-Kelebia határátkelőt, ezért sem a személy-, sem a teherforgalmat nem engedik át. Szerb piaci kereskedők napok óta tiltakozó akciót tartanak és eltorlaszolták Szabadka előtt a nemzetközi forgalmú utat. A magyar határőrség az utazóknak emiatt a bácsalmási vagy röszkei átkelőt javasolják, bár ez utóbbinál a teherautóknak már három órát kell várakozniuk a Magyarországról való kilépés előtt

Egyiptomi műtárgycsempész bukott le Ferihegyen. A Kairóból még szerdán érkezett férfi csomagjaiból összesen 75 műtárgy került elő, festmények, órák, vázák és dísztárgyak. A mintegy hatmillió forintot érő régiségek behozatalára az egyiptomi férfinak nem volt engedélye, ezért csempészet miatt eljárást indítottak ellene.

Ózonlyukat fedeztek fel a meteorológusok Közép-Európa felett; a hatóságok Csehországban egészségügyi figyelmeztetést adtak ki, s a lyuk hatása június végéig Németországban is érezhető lesz. Cseh szakemberek az elmúlt hétvégén 8,44-es, rekordértékű ultraibolya sugárzást mértek az ország területén, a mért érték már veszélyes lehet a fehérbőrűek számára. A vékony ózonréteg Németország, Ausztria és Szlovákia egyes részei felett is megtalálható, s az Európai Űrhivatal atmoszférát figyelő szervezete a hónap végére magas UV-indexet jósolt Berlin, Frankfurt és Bécs környékére. A cseh kormány arra kérte a polgárokat, hogy a hétvégén kevés időt tartózkodjanak a napon, védjék a bőrüket naptejjel, viseljenek napszemüveget. Szakértők szerint a Közép-Európa feletti ózonréteg az elmúlt évtizedben kezdett el vékonyodni.

Sólyom László államfőként erkölcsi tekintélyét is kész bevetni, hogy megakadályozza a nagymarosi alsó vízlépcső megépítését. Az új köztársasági elnökmegválasztása utáni első külföldi interjújában a SME című liberális szlovák lapnak elmondta: Bős-Nagymaros nem szlovák-magyar nemzeti vita, hanem ökológiai kérdés. Sólyom László úgy vélte: Magyarországon és Szlovákiában a jövő évi parlamenti választások komoly esélyesei a nemzeti erők. Elnökként a konfliktusok mérséklésére törekszik majd, és ha meghívják, ellátogat Szlovákiába - tette hozzá az augusztus 4-től hivatalba lépő köztársasági elnök.

Július 1-én lép életbe Győrött a közgyűlés kerékbilincs rendelete. Egy hét múlva kerékbilincset helyeznek a tilosban parkoló autókra a megyeszékhely területén, a forgalmat akadályozó járműveket pedig elszállítják. A határozat nem terjed ki a fizetőparkolókra, illetve azokra a szabálytalanul várakozó járművekre, amelyek a közúti forgalom biztonságát vagy a közbiztonságot veszélyeztetik. A jövő hónap első heteiben, a türelmi idő alatt még csak figyelmeztetik az autósokat, később viszont már bilincs kerül a járművekre. A kerékbilincs levételéért 10 és 20 ezer forint közötti összeget kell majd fizetni a figyelmetlen autósoknak.

Az állam reformját sürgette a miniszterelnök a 100 lépés programról kezdett szakmai konferencián. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy már nincs visszatérés a mindenható államhoz és őszre meg kell állapodni arról, melyek azok a fejlesztések, amelyekben az állam szerepet vállalhat. Véleménye szerint elsőbbséget kell biztosítani a gazdaság élénkítésének, bár az most is növekedési pályán van. Gyurcsány Ferenc részletek közlése nélkül azt ígérte, hogy hétfőn tesz bejelentést az adóügyekkel kapcsolatban.

Ma 14 órakor tartja tanévzáróval egybekötött diplomaosztó ünnepélyét a Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara. Idén 159-en tettek eredményes záróvizsgát. Ebben az évben 30 új erdőmérnökkel, 19 környezetmérnökkel és 36 vadgazda mérnökkel gazdagodott a szakma. A vadgazda mérnökök közül 18-an az egyetem csíkszeredai távoktatásának keretein belül kapnak képesítést. Az eseményen jelen lesz többek között Dr. Mikó Zoltán a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, és György Antal Tamás, a Pro Agikultúra Harghité Alapítvány képviseletében. A hallgatókat Dr. Náhlik András rektorhelyettes búcsúztatja az Alma Matertől. A következő szemeszter szeptember 7-én kezdődik a Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karán.

Gazdaság

Nyílt levelet küldött Olajos Péter európai parlamenti képviselő a belső piaci uniós biztosnak a Németországban munkát vállaló magyarok ügyében. Az MDF-es képviselő azt kérte Charles McCreevytől, hogy szenteljen nagyobb figyelmet a magyarokkal szembeni német hatósági fellépésnek. Olajos Péter már májusban az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testületéhez fordult. A magyar képviselő szerint az uniós biztos válasza semmitmondó volt, és felhívta a figyelmet arra, hogy azóta újabb eljárások indultak a magyar munkavállalók ellen Németországban.

Hét végén is egyeztetnek a koalíciós pártok az adóelképzeléseikről, s ha sikerül megállapodásra jutni, a miniszterelnök hétfőn a parlamentben beszél a tervekről. Az elképzelések szerint több évre szóló programot hirdetne meg Gyurcsány Ferenc, s ennek lennének 2006-ban is megvalósítható elemei. Jövőre nem lesz érdemi változás az iparűzési és a társasági adóban, valamint nem változik az eva sem. Amiben léphet a koalíció, az áfa és az szja ügye. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke tegnap annyit mondott: rövid időn belül lesz megállapodás az adócsökkentésről.

Tovább korszerűsítik az autópályákon a matricahasználatot ellenőrző rendszert - közölte az Állami Autópálya Kezelő Rt. csütötökön. A tervek szerint a jövő év elejétől lehetőség lesz az autópálya használati díjak kifizetésére mobiltelefonon, interneten keresztül is. Az elektronikus díjfizetési rendszer 2008-ra tervezett megvalósításáig a társaság a jövő év januárjától új matricaértékesítési és használat-jogosultság nyilvántartó rendszert kíván bevezetni. Az új informatikai megoldás lehetőséget ad a mobiltelefonos, illetve internetes fizetésre. A rendszer bevezetéséhez a díjszedés rendjét szabályozó jogszabályok módosítása is szükséges.

Bár június elején a kormányzati oldal azt ígérte, hogy hamarosan írásos javaslatot tesz a tavaly elmaradt 13. havi bér kifizetésének lehetséges módjaira, erre a mai napig nem került sor mondta Kerpen Gábor. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke emlékeztetett, hogy az üggyel foglalkozó kormányzati, önkormányzati és szakszervezeti oldalnak helyt adó szakbizottság felállítása is már eleve egy hónapot csúszott, a testületnek pedig ugyanennyi idő alatt kellett volna megoldást találnia a juttatás kifizetésére. Hangsúlyozva, hogy a 2004-ben elmaradt egyhavi bér mintegy nyolc százalékkal rontja az idei béremelést, Kerpen elfogadhatatlannak nevezte a tárgyalások késlekedését

Sport

Pénteken és szombaton rendezik meg az országos bajnokság negyedik futamát, a Szombathely-ralit A korábban már ismert szakaszok mellett a Szombathelyi Erdészet és az Őrségi Nemzeti Park által kijelölt új világszínvonalú, technikás murvás pályákon próbálhatják ki magukat a versenyzők - derült ki az esemény Vasszécsényben tartott sajtótájékoztatóján. Az ünnepélyes rajtceremóniát pénteken 10 órától rendezik meg a szombathelyi Fő téren, majd még ezen a napon hét, szombaton pedig hat gyorsasági szakaszra kerül sor. A mért szakaszok össztávja 131 km. A viadal a tervek szerint szombaton délután ér véget. A Mobil 1-OTP Garancia Szombathely-ralira összesen 109 pilóta és navigátora nevezett.

Az egykori Forma-1-es pilóta, a finn Mika Salo tüdejében mérgező anyagokat találtak az orvosok, amelyek vélhetően a versenyzéskor kerültek szervezetébe. A Nemzetközi Autósport Szövetség vizsgálatot indított az ügyben. A harmincnyolc éves egykori versenyző tüdejében nagy mennyiségű szénszálas anyagrészecskéket találtak az orvosok egy műtét során. "Ha az enyémben sok mérgező anyag volt, mennyi lehet Michael Schumacherében, aki nálam tíz évvel többet töltött a versenypályákon" - vetette fel a kérdést a versenyző, aki Michael Schumacher 1999-es silverstone-i balesete után a Ferrarinál is szerződést kapott. Az orvosok szerint a szénszálas anyagok az autók fékezésekor felszabaduló füstből kerülhettek az összesen száztizenegy futamon rajthoz álló pilóta szervezetébe.

Bár három szám után még az élen állt az olimpiai bajnok Vörös Zsuzsanna az öttusázók Európa-bajnokságán, az olaszországi Montepulcianóban, a lovaglás után visszacsúszott a harmadik helyre, végül pedig csak hetedik lett a nők hagyományos versenyében.A Vörös, Füri, Szatmári összeállítású csapatunk a hatodik helyen végzett. A csapatversenyben Oroszország lett az Európa-bajnok a lengyel és a fehérorosz trió előtt.

A San Antonio Spurs nyerte az NBA döntőjét, miután a hetedik mérkőzésen 81-74-re legyőzte a címvédő Detroit Pistonst.

Az első játszmát elveszítette, de után újítani tudott, így három szettben továbbjutott a legjobb 32 közé Serena Williams az angol nemzetközi teniszbajnokságon. A 3. fordulóban folytathatja a Roland Garroson néhány hete döntőbe került francia Mary Pierce is, miután hatalmas csatában 4:6, 7:6, 9:7-re megverte az ukrán Julia Vakulendót.

Ma reggel indult útjára a Budapestről az a magyar, szlovák, horvát és román hegymászókból álló expedíció, amelynek célja a világ második legmagasabb hegycsúcsának, a 8611 méteres K2-nek a meghódítása. A tíz főből álló csapat tagja az az Erőss Zsolt, aki eddig egyedüli magyarként jutott föl a Mount Everestre. Rajta kívül Mécs László, Kollár Lajos, Markos Huba és Csollány Katalin képviseli Magyarországot a küldetés tagjai között. A Karakorum-Himalájában, pakisztáni területen magasodó K2 legendás az alpinisták körében, ezt a hegyet tartják technikailag a legnehezebben meghódíthatónak. Először az olasz Ardito Desio jutott fel a K2 csúcsára 1954-ben.



A várható időjárás
A friss hajnalt követően felhőtlen égre, ragyogó napsütésre számíthatunk. Gyenge, mérsékelt lesz a szél. Reggel 12, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 27, 29 fok között alakul.

Devizaárfolyam
Vétel Eladás
246,97 248,21
Valutaárfolyam
Vétel Eladás
239,41 254,23



2005. június 24., péntek 16:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület