CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

Lovasbaleset áldozata: egy kisfiú


Szombaton meghalt az a kilencéves budapesti kisfiú, akit a Heves megyei Bükkszéken ledobott magáról egy megvadult ló. A fiú osztálykiránduláson volt és hazaindulás előtt, péntek délután felült egy, a község határában legelésző lóra, és a szemtanúk szerint sarkával az állat szügyébe rúgott. A ló megbokrosodott, vágtatni kezdett és levetette magáról a gyereket, akit Egerbe, a Heves megyei Markhot Ferenc kórházba szállították, ám már nem tudtak segíteni rajta. A gyermek szombaton hajnalban belehalt a baleset során elszenvedett súlyos sérülésekbe. Az Egri Városi Rendőrkapitányság államigazgatási eljárás keretében vizsgálja a baleset körülményeit.

Politikai botrány Oroszországban


Oroszország legújabb kori történelmében példa nélkül álló választási botrány zajlik az észak-kaukázusi Ingusföldön. Az előzményekhez tartozik, hogy februárban lemondott képviselői mandátumáról Mihail Gucerijev, aki Ingusföldöt képviselte a orosz alsóházban. Gucerijevet ugyanis megválasztották a Szlavnyefty részvénytársaság elnökévé. Helyére hét jelölt pályázott, közöttük Amirhanov miniszterelnök- helyettes. Ő volt az egyik legesélyesebb jelölt, és az egyetlen, akit nyíltan támogatott az ingusföldi hatalom. Két riválisa azonban panaszt emelt ellene az ingusföldi legfelsőbb bíróságnál. A törvényszék szombat este úgy döntött, Amirhanov nem indulhat a választásokon, mivel durván megsértette a választási törvényt, emberei megvesztegették a választókat. A választások megkezdésekor, vasárnap reggel Ingusföldön zárva maradt a szavazóhelyiségek többsége, noha akkorra sok helyütt hosszú sorokban várakoztak a voksolásra érkező emberek. A kerületi választási bizottságok azzal magyarázták döntésüket, hogy Amirhanov kizárása miatt nem tudják lebonyolítani a voksolást. Az ingus központi választási bizottság ennek hírére rögtön úgy határozott, ilyen körülmények között nem tartható meg a voksolás. Az indoklás kitér arra, hogy a legfelsőbb bíróság csak szombaton este, azaz néhány órával a voksolás kezdete előtt döntött arról, kizárja Amirhanovot, s így sem a jelölt, sem pedig az ingus központi választási bizottság nem fellebbezhette meg a döntést az orosz szövetségi legfelsőbb bíróságnál.

Választások Mongóliában


Helyi idő szerint vasárnap reggel 7 órakor törvényhozói választások kezdődtek Mongóliában. 1,2 millió szavazásra jogosult állampolgár járulhat az urnákhoz, hogy megválassza a legfőbb törvényhozó szerv, a Nagy Állami Hurál 76 tagját, négyéves időszakra. Már korán reggel nagy részvétel volt megfigyelhető - írta a Reuters: szép számban érkeztek a szavazóirodákhoz a mongolok gyalog, lóháton, tevén. Politikai elemzők arra számítanak, visszatér a hatalomba a Mongol Népi Forradalmi Párt (MPRP), az egykori kommunista állampárt utóda, amely ellenzékbe szorult az 1996-os választáson. A választás előkészítésében az USA-ból érkezett megfigyelők nem találtak kirívó szabálytalanságokat, de aggodalmukat fejezték ki, amiért a választási bizottságokban túlsúllyal vannak jelen az MPRP tagjai.

Ez aztán a pech


Le kell ülnie még hátra lévő büntetését egy amerikai férfinek, aki csaknem harminc esztendeje szökött meg börtönéből. A most ötven éves Christopher Perlsteint kisebb drogvétségért négy évi börtönre ítélték '71-ben. Még ugyanabban az évben megszökött New York állambeli börtönéből és Kanadába távozott. Nevet változtatott, megnősült, elhelyezkedett egy vancouveri laboratóriumban. Tavaly feljelentették a kanadai hatóságoknál, amire azok kiutasították az országból. Önként jelentkezett az amerikai igazságszolgáltatásnál, kegyelmi kérvényét az illetékes bíró elutasította. Ebben előadta: azért szökött meg 29 évvel ezelőtt börtönéből, mert egy másik, kegyetlen bánásmódjáról elhíresült fegyintézetbe akarták szállítani. Ráadásul annak idején súlyos, rákos beteg felesége mellett kellett lennie - számolt be az esetről a dpa.

Nincs esélyegyenlőség?


Magyarország az egyetlen olyan Európai ország ország, ahol a kis- és középvállalatok többsége szerint az internet nem egyenlíti ki versenyhátrányukat a nagyvállalatokkal szemben - derült ki abból a nemzetközi felmérésből, amely a Nextra internet szolgáltató megrendelésére készült. A felmérés, amelyet Franciaország, az Egyesült Királyság, Svédország, Norvégia, Svájc, Németország, Ausztria, a Cseh Köztársaság, Szlovákia, Magyarország és Olaszország összesen 825 vállalatánál végezték el az adott ország nyelvét anyanyelvi szinten beszélő kérdezők, kimutatta, hogy hazánktól eltérően a többi országban a megkérdezett vállalatok többsége (68%) úgy érezte, az Internet egyenlő esélyeket teremt számukra az üzleti szférában - állt a kutatást ismertető közleményben. A Nextra Csoport, amelynek a norvég Telenor távközlési vállalat, Európa egyik vezető Internet-szolgáltatója a tulajdonosa, az tartja magáról, nem csupán hagyományos Internet-szolgáltató (ISP), hanem az internetes vállalatok következő generációjához is tartozik: kommunikációs szolgáltató (CSP) is. A csoport büszke Nextbone elnevezésű nagy sebességű európai gerinchálózatára, melynek csomópontjai a kontinens legnagyobb forgalmú városaiban megtalálhatóak. Az európai kis- és középvállalatok mindössze egynegyede érzi úgy, hogy a kormány elegendő támogatást nyújt a hozzájuk hasonló cégeknek az elektronikus kereskedelemben rejlő lehetőségek kihasználásához. Magyarországon a megkérdezett vállalatok 68%-a szerint a kormány feladata, hogy segítse a cégeket az elektronikus kereskedelem kihasználásában ez jóval a 44%-os európai átlag fölött van. Az internet nyújtotta e- gyenlőség (e-quality) tért hódít Európában, egyedül a magyar cégek nem látták így, de az is kiderült, hogy a kisvállalkozások szerint a kormány nem segíti őket eléggé az elektronikus kereskedelemben rejlő lehetőségek kihasználásában.

Schumacher feladta


A Forma1 9. futamát, a Francia Nagydíjat Magny-Coursban a brit David Coulthard nyerte csapattársa, a finn Häkkinen és a brazil Barrichello előtt. A rajt után vezető helyen autózó Schumacher feladni kényszerült a versenyt.
Rajt: Barrichello, a 3-as rajtkockából a start után megelőzte az előtte induló Coulthardot.
10. kör: M. Schumacher, Barrichello, Coulthard és Häkkinen állt az élen.
22. kör: Coulthard többszöri sikertelen kísérlet után megelőzte Barrichellót.
23. kör: Megkezdődtek a kerékcserék és M. Schumachernek sikerült megtartania vezető pozícióját.
34. kör: Coulthard megpróbálta megelőzni M. Schumachert, aki jól zárta a szöget. Előbbi "megfenyegette" a kétszeres világbajnokot.
40. kör: Coulthard megelőzte M. Schumachert.
46. kör: Häkkinen kicsúszott a pályáról, de sikerült visszajönnie és folytatta a versenyt.
59. kör: Häkkinen kihasználta M. Schumacher hibáját, megelőzte a ferraris versenyzőt, aki műszaki probléma miatt még ugyanebben a körben kiállt.
Cél: Coulthard (West-McLaren-Mercedes) jelentős különbséggel verte márkatársát, Hakkinent, a ferraris brazil Barrichello lett a harmadik, majd Villeneuve, R. Schumacher és Trulli következett a pontszerző helyeken.

Walter Matthau halott


79 éves korában elhunyt Walter Matthau, világhírű amerikai filmszínész. Szívroham végzett vele a kaliforniai Santa Monicában a szombatra virradó éjszaka. Matthau a Furcsa pár című filmjével vált népszerűvé és nemzetközileg elismertté: Jack Lemonnal az oldalán ő játszotta a faragatlan és rendetlen sportújságírót, Oscar Madisont. Attól kezdve sztárként tartották számon. Csaknem hatvan évi pályafutása során több mint negyvenöt filmben szerepelt. Egyik legemlékezetesebb és legnagyszerűbb teljesítményét Billy Wilder The Fortune Cookie című filmjében nyújtotta: alakítását a melllékszereplőknek adományozott Oscar-díjjal jutalmazták. A gyűrött arcú, csibészes tekintetű, billegő járású és dörzspapírhangú színész kezdetben gonosz haramiákat és bűnözőket játszott, később megtalálta azt a szerepkört, amelyben igazán otthonosan mozgott: az örökké morgó, időnként barátságtalan, de valójában szeretetre méltó, felvágott nyelvű, hórihorgas gazfickó figuráját. Fergeteges filmvígjátékai - egyebek között a Zsémbes öreg urak - Magyarországon is nagy sikert arattak. Walter olyan, mint egy felhúzható gyerekjáték - mondta róla egyszer gyakori partnere, Jack Lemmon. Önéletrajza szerint 1920 októberében született egy bevándorolt, nyomorban élő orosz zsidó családban. A színész azonban az életben is legalább olyan hóbortos és szeszélyes volt, mint filmjeiben: nem egyszer mondta, hogy apja ortodox hittérítő volt, akit üldöztek a cári rendszerben, másszor pedig azt állította róla, hogy kijevi házalóként tengette az életét. Annyi bizonyos, hogy az apa elhagyta a családot, amikor Walter - eredeti nevén: Matucsanszkajaszki - még csak hároméves volt. Tehetsége már egészen fiatalkorában megmutatkozott. Hétévesen Shakespeare-t olvasott, és verseket adott elő az iskolában. A Broadwayn 28 éves korában lépett fel először, egy aggastyán püspököt kellett alakítania. Olyan hírességekkel járt egy színésziskolába, mint Rod Steiger, Tony Curtis és Harry Guardino. Egyik interjújában bevallotta, imádja a fogadásokat: becslése szerint élete során több mint ötmillió dollárt költött szerencsejátékokra.

Morissette Online Music


Alanis Morissette a világhírű kanadai énekesnő július 24-én a New York-i Stúdió 54-ben, az immár harmadszor megrendezésre kerülő Yahoo! Internet Life Online Music díjkiosztó ünnepségen többek között David Bowie és Isaac Hayes társaságában lép fel. Azt nem lehet tudni, hogy ezen a koncerten mennyi ruhadarab lesz az énekesnőn, azt viszont igen, hogy az augusztusi kiadású Yahoo! Internet Life magazin borítóján csak a haja takarja el - már amennyire - Alanis bájait. Nem ez lesz az első eset, hogy meztelenül mutatkozik a kamerák előtt, ugyanis két évvel ezelőtt a Thank U című dalának videoklipjében már megörvendeztette látványával a férfi rajongóit.



2000. július 02., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület