CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

Nem hagyja cserben az új EU tagokat a soros elnökséget betöltő Nagy-Britannia Tony Blair szerint
Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia háborús bűnt követ el Irakban
Olaszországban három embert megölt, többet megsebesített egy férfi
Mennyi idő szükséges az iraki biztonság helyreállításához?







Hazai hírek

Bejelentette adómódosító elképzeléseit Gyurcsány Ferenc
A Fidesz frakcióvezetője ismét felszólította a miniszterelnököt, hogy ne tervezzen 5 évre
Az Országgyűlés elfogadta az építőipari feketemunka visszaszorítását célzó törvényjavaslatot
Bírálta hazánkat egy nemzetközi emberjogi szervezet
Versenyt szeretne az egészségügyben a szakminiszer
A gyárak árengedményeit a gyógyszerészek kötelesek továbbadni a vevőknek
Ma kezdődik Simon Tibor ügyének újratárgyalása a Fővárosi Bíróságon
Veszélyes anyagokat szállító tartálykocsi borult árokba kedd reggel Érdnél
Gazdaság
Sport
Hírek röviden

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




Nem hagyja cserben az új EU tagokat a soros elnökséget betöltő Nagy-Britannia Tony Blair szerint
A brit miniszterelnök azt ígérte, hogy Nagy-Britannia nem hagyja cserben az Európai Unió új, kelet-európai tagjait a nekik járó uniós költségvetési juttatások ügyében. Tony Blair londoni sajtóértekezletén azt mondta: biztosítani kell, hogy Magyarország és a többi új tagállam megkapja azt a pénzt, amelyre szüksége van. Blair egyelőre nem kommentálta Gyurcsány Ferenc felvetését az átmeneti uniós költségvetésről. Ugyanakkor erről a kérdésről kedden Budapesten tárgyal a magyar kormányfővel John Prescott brit miniszterelnök-helyettes.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia háborús bűnt követ el Irakban
Egy nem hivatalos, alkalmi törvényszék szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia háborús bűnt követ el Irakban. A civil bíróság tagjai a háborút ellenző volt ENSZ-tisztviselők, jogi szakértők és emberi jogi aktivisták, akik jogellenesnek nyilvánították az Irak elleni háborút és a megszállást, és követelték a koalíciós erők azonnali kivonását.

Olaszországban három embert megölt, többet megsebesített egy férfi
Olaszországban három embert megölt, többet megsebesített egy férfi, akit a hatóságok ki akartak lakoltatni. A 45 éves férfi egy Milánótól nyugatra fekvő településen vadászpuskával rálőtt a csendőrökre és egy bírósági alkalmazottra, majd a járókelőkre is tüzet nyitott. Egy csendőr és két járókelő meghalt, nyolcan megsebesültek. Az ámokfutót elfogta a rendőrség.

Mennyi idő szükséges az iraki biztonság helyreállításához?
Az iraki miniszterelnök szerint két év elegendő ahhoz, hogy helyreállítsák a biztonságot az országban. Ibrahim Dzsaafari azután nyilatkozott, hogy brit kollégájával találkozott Londonban. Az iraki kormányfő annak ellenére optimista, hogy az utóbbi időben megszaporodtak a merényletek az Öböl-menti államban. Véleménye szerint a biztonság helyreállítása olyan tényezőktől függ például, mint az iraki biztonsági erők fejlesztése, illetve összefogás a szomszédos államokkal a határok ellenőrzése felett. Az amerikai védelmi miniszter, Donald Rumsfeld egy nappal korábban azt mondta, hogy a lázongások felszámolása akár 12 évig is eltarthat Irakban.










Hazai hírek




Bejelentette adómódosító elképzeléseit Gyurcsány Ferenc
A miniszterelnök rendszerváltás utáni első nagy adó- és járulékreformjaként jellemezte javaslatait, amelyeket napirend előtt ismertetett az Országgyűlésben. Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy az öt éves program első lépéseiként már jövőre 20 százalékra csökkenne az általános forgalmi adó legmagasabb kulcsa, a személyi jövedelemadó felső kulcsa 36 százalék lenne, az iparűzési adót pedig le lehetne írni az adóalapból. A miniszterelnök tervei között az is szerepel, hogy képzettségtől függően átlag 70 ezer forint lenne a minimálbér és luxusadót vetnének ki a 100 milliósnál értékesebb magáningatlannal rendelkezőkre.
A kormány adócsökkentési javaslatai jövőre 200 milliárd forintos államháztartási bevételkieséssel járnak - közölte a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára. Katona Tamás tájékoztatóján elmondta, a kormány a bevételcsökkenés ellensúlyozásaként azzal számolt az uniós forrásokkal és azzal is, hogy várhatóan gyorsul a nemzeti össztermék, a GDP növekedése.
Nem változik az általános forgalmi adó 5 és 15 százalékos kulcsa; a kormány jövőre a központi igazgatáson 200 milliárd forintot akar megtakarítani - közölte a miniszterelnök a közszolgálati rádiónak adott, kedd reggel sugárzott interjújában. "Ami eddig 15 százalékban volt, az 15 százalékban marad" - szögezte le Gyurcsány Ferenc, aki előző nap a parlamentben bejelentette: azt javasolják, hogy 2006. január elsejétől az általános forgalmi adó legmagasabb kulcsa 25-ről 20 százalékra csökkenjen. A kormányfő közölte azt is, hogy a 15 százalékos körbe tartozó gáz és víz áfa-kulcsa nem emelkedik.
Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szerint kormány mostani javaslatai kiszámíthatóak, szükségesek, és javítják az ország versenyképességét. Az MDF elnöke ezzel szemben úgy látja, hogy jelenleg nem az adóreform, hanem a költségvetés és a fizetési mérleg rendezése lenne a kormány elsődleges feladata.

A Fidesz frakcióvezetője ismét felszólította a miniszterelnököt, hogy ne tervezzen 5 évre
, mert mint fogalmazott: egészen biztosan nem Gyurcsány Ferencnek hívják jövő májusban Magyarország miniszterelnökét. Áder János szerint a szocialista kormány az elmúlt 3 év alatt 33-szor emelt adót és 6 új adófajtát vezetett be.

Az Országgyűlés elfogadta az építőipari feketemunka visszaszorítását célzó törvényjavaslatot
Az Országgyűlés elfogadta az építőipari feketemunka visszaszorítását célzó törvényjavaslatot, így gyakorlatilag adócsalásnak számít ezentúl, ha valaki feketén foglalkoztat. Az új jogszabály értelmében a vállalkozót akár 20 millió forintra is büntethetik, ha papírok nélkül foglalkoztatja dolgozóit. Azt a céget pedig kizárhatják a közbeszerzésből, amely sorozatosan megsérti a feketemunka tilalmát.

Bírálta hazánkat egy nemzetközi emberjogi szervezet
Egy nemzetközi szervezet Magyarországot is bírálta az emberi jogok helyzete miatt. A Nemzetközi Helsinki Szövetség az Emberi Jogokért nevű szervezet most adta ki azt a jelentést, amelyet a tavalyi évről készített az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez tartozó országokban. A felmérés Magyarországon a jogszabályok következetlen alkalmazását említette gondként a gyülekezés és a véleménynyilvánítás szabadságával, valamint a gyűlöletbeszéddel kapcsolatban. Az összegzés külön említi, hogy a rendőri intézkedések két ember halálához vezettek Magyarországon. A jelentés szerint ugyanakkor a megkülönböztetések felszámolása szempontjából haladást jelent az egyenlő bánásmódról szóló törvény.

Versenyt szeretne az egészségügyben a szakminiszer
Az egészségügyi szolgáltatások versenyének mielőbbi megteremtését szorgalmazta azok színvonalának emelése érdekében Rácz Jenő egészségügyi, valamint Kóka János gazdasági miniszter, a Humán Egészségügyi Magánszolgáltatók Egyesületének konferenciáján. Meg kell teremteni a versenyt a szolgáltatói oldalon, mert csak így van esély arra, hogy belátható időn belül színvonalas szolgáltatásokat nyújtson a betegek részére - mondta Rácz. A miniszter hozzátette: jelenleg is működnek magánszolgáltatók az egészségügy területén, ilyen például a fogászati ellátás vagy a művesekezelés.

A gyárak árengedményeit a gyógyszerészek kötelesek továbbadni a vevőknek
A parlament elfogadta a gyógyszertörvényhez benyújtott módosító javaslatot. Ennek értelmében a gyárak árengedményeit a gyógyszerészek kötelesek továbbadni a vevőknek. A képviselők szavaztak a 100 lépés programjába tartozó munkaügyi törvényjavaslatokról is. Eszerint november 1-től álláskeresési támogatás lép a munkanélküli ellátás helyébe azok számára, akik előtte legalább egy évig dolgoztak, és együttműködnek a munkaügyi hatósággal. Ez az első három hónapban magasabb lesz az eddigi járadéknál, a következő félévben azonban csak a minimálbér 60 százalékát fizetik. A jövőben a pályakezdők Start-kártyát kapnak, amely feljogosítja a munkáltatót a fiatalok felvételét ösztönző kedvezmények igénybevételére.

Ma kezdődik Simon Tibor ügyének újratárgyalása a Fővárosi Bíróságon
Ma kezdődik Simon Tibor, egykori válogatott focista és soproni szakvezető megölésének újratárgyalja. A négy gyanúsítottat elsőfokon több év börtönre ítélték tavaly nyáron, a döntést azonban ez év februárjában pontatlanság miatt hatályon kívül helyezte a másodfokon eljáró Ítélőtábla. Az új eljárásban szembesíteni kell az eltérő vallomást tevő tanúkat és külön-külön vizsgálni a Simon Tibort bántalmazók tetteit. Az egykori sportolót 3 éve egy fővárosi szórakozóhely előtt brutálisan megverték. Két nappal később belehalt sérüléseibe.

Veszélyes anyagokat szállító tartálykocsi borult árokba kedd reggel Érdnél
Veszélyes anyagokat szállító tartálykocsi borult árokba kedd reggel Érdnél, a 6-os úton, amelyet a mentési munkálatok idejére teljesen lezártak. A borulás következtében a 15 tonna, három különböző veszélyes anyagot tartalmazó tartály nem sérült meg, azonban kismennyiségű lakkbenzin kiszivárgott, de személyi sérülés nem történt. A 6-os utat a veszélyes anyagok miatt teljesen lezárták. Elővigyázatosságból a környéken lakó mintegy 50 embert ideiglenesen az érdi művelődési házban helyeztek el, ellátásukról az önkormányzat gondoskodik. A Fővárosi Polgárivédelmi Igazgatóság Veszélyhelyzet Felderítési Csoportja a helyszínen méréseket végzett, amiből megállapították, hogy a veszélyes anyag koncentrációja nem lépte túl a határértéket, tehát a lakosság egészségére nem ártalmas.

Gazdaság

Nem vet fel alkotmányossági aggályokat a differenciált minimálbér ötlete a FigyelőNet által megkérdezett szakértők szerint. A FigyelőNet által megkérdezett alkotmányjogászok szerint nem sérti meg az Alkotmányt a kormányfő ötlete. Eszerint 63 ezer forint lenne az alapfokú, 70 ezer forint a középfokú, és 77 ezer forint a felsőfokú végzettségűek minimálbére. A differenciálás kapcsán kérdésessé vált az z egyenlő munkáért azonos bért alkotmányos elv. Kolláth György alkotmányjogász szerint ez nem vet fel alkotmányossági aggályokat, mivel a már eddig is működő, a rendes és diplomás minimálbér közti különbségtételen alapuló rendszer továbbfejlesztése lenne. Ráadásul az egyenlő munkáért egyenlő bért elv nem alanyi jog, hanem állami célkitűzés - mondta a szakember, hozzátéve, hogy a minimálbér nem a tényleges kereset, nem egy fix ár.

Hamarosan Magyarországra jön a világ legnagyobb kereskedelmi vállalkozása, a Wal-Mart. Lee Scott vezérigazgató arról tájékoztatta a Financial Times című gazdasági lapot, hogy az áruházlánc meg akar jelenni Kelet-Közép-Európában is. A vezérigazgató elmondta: Magyarország mellett Oroszország és Lengyelország lehet vonzó célpont számukra. A Wal-Mart elsősorban felvásárlások révén akar terjeszkedni térségünkben.

A Magyar Energia Hivatal engedélyezte a Mol gázüzletágának részbeni eladását az E.ON Ruhrgas International-nak - közölte a hivatal. A közlemény szerint a MEH úgy véli, hogy mind a befolyásszerzés jóváhagyása, vagyis új, tőkeerős stratégiai befektető megjelenése, mind a vevő, az E.ON Ruhrgas International által szabott feltételek javítják a földgázellátás biztonságát és a jelenleginél több választási lehetőséget biztosítanak a földgáz-versenypiac szereplői számára. A Mol és az E.ON Ruhrgas International tavaly november elején hozta nyilvánosságra, hogy kötelező érvényű szerződéseket írtak alá a Mol gázüzletága egy részének eladásáról és a kapcsolódó opciókról.

Június 30-án jár le a játszóterek biztonsági felülvizsgálatának határideje. A rendelet szerint ezt az önkormányzatoknak kell kezdeményezniük. A biztonsági minősítéssel nem rendelkező játszótereket 2008. végéig bezárják. A Gazdasági Minisztérium becslése szerint az országban 100 ezer szabadtéri játszóeszköz található, ennek 95 százaléka nem szabványos, sőt balesetveszélyes. A játszóeszközök biztonsági bevizsgálását összesen 7, minisztérium által kijelölt minősítő cég végzi, darabonként 5-8 ezer forintért. Bellus Áron - kereskedelmi igazgató elmondta "Inkább leszerelik a régi játszószereket és egy ideig nem építenek helyette semmit, mindaddig amíg meg nem pályáznak a felújításhoz szükséges összegre." A játszótér programra azonban idén egyetlen forintot sem terveztek a költségvetésben. Az önkormányzatoknak nincs fedezetük a felújításra, sőt a játszóterek biztonsági bevizsgálásra sem.

Sport

A wimbledoni angol nyílt nemzetközi bajnokság női versenyének negyedik fordulójából továbbjutott az első kiemelt amerikai Lindsay Davenport (képünkön) és az ötödikként rangsorolt orosz Szvetlana Kuznyecova. Davenport a sérülése óta remek teljesítményt nyújtó, huszonkilenc győzelem mellett csak négy vereséget jegyző belga Kim Clijsters ellen nyert három szettben. Kuznyecovának nem okozott különösebb nehézséget a bolgár Magdalena Maleeva legyőzése, a legjobb négy közé jutásért azonban nehezebb ellenfelet kap majd, éppen Davenport személyében.

Az úszók országos bajnoksága után eldőlt, hogy montreali világbajnokságon a férfiak mezőnyében Cseh, Bodor és Flaskay, a nőknél pedig Risztov, Jakabos, Boulsevicz és Nagy Réka képviselheti a magyar színeket. A kisebb autóbalesetet szenvedett Kovács Ágnes is indulhat, ő később dönti el, hogy részt vesz-e a vb-n, az ob-n formán kívül szerepelt Gyurta Dániel azonban már vasárnap jelezte: nem indul a montreali versenyen.

A Varsóban megrendezésre kerülő férfi sakk Európa-bajnokság kilencedik fordulójában a három magyar versenyző közül csak Balogh Csaba győzött. Balogh a világos bábukat vezetve nyert az orosz Kornyejev ellen. Kilenc forduló után Baloghnak 6, a másik magyar versenyzőnek, Portisch Lajosnak 5 pontja van.

Óriási megtiszteltetés érte Huszti Szabolcsot. Egy sportmagazin információi szerint a Ferencváros válogatott középpályását Luis Figo meghívta az alapítványa által szervezett július 2-i gálamérkőzésre. A találkozóra a portugáliai Algarvében kerül sor 20.45-kor. Huszti számos világsztár társaságában lép majd pályára. A Luis Figo Alapítvány minden évben rendez egy All Stars-meccset, melynek bevételéből a portugáliai iskolák kapnak sportszereket. Huszti az első magyar játékos, akit meghívtak erre az eseményre.

A hétvégi francia bajnokság után a Tour de France-on induló öt francia csapat is kijelölte keretét. A Crédit Agricole nevezte a július 2-án kezdődő versenyre Bodrogi Lászlót, aki a Mapei csapatával két évvel ezelőtt már egyszer részt vett a kerékpáros körversenyen.

Az Olasz Labdarúgó Szövetség olyan szabálymódosítást terjeszt elő, melynek révén a világ legjobb játékvezetőjének tartott, idén 45 éves Pierluigi Collina még egy évet bíráskodhatna. A változtatás értelmében, egy évvel tovább, azaz 46 éves korig vezethetnének mérkőzéseket a bírók. Amennyiben ezt a jövő hónapban elfogadják, akkor ú Collina nemcsak olasz, hanem európai kupameccseken is szerephez juthatna. A civil foglalkozására nézve adóügyi tanácsadó Collina 1977-ben kezdett bíráskodni, 1991-ben került a Serie A-ba, majd 1996-ban kapta meg a FIFA-licencet. Pályafutása során négy nagy döntőt vezetett: 1996-ban az atlantai olimpián, 1999-ben a Bajnokok Ligájában, 2002-ben a világbajnokságon, tavaly pedig az UEFA Kupában fújta a finálét.



A várható időjárás
Ma igazi nyári idő várható sok napsütéssel, délután gomolyfelhőkkel. Mérsékelt lesz az északi szél. Reggel 14, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 29, 32 fok között alakul.
Európa déli részén több országban is hőségriadó volt. Olaszországban a hét végén hét ember halálát okozta a kánikula. Dél- és Közép-Spanyolország nagy részén 40 Celsius-fokot mértek. Andalúziában riasztószolgálat működik, amely figyelmezteti az időseket és a kisgyerekes szülőket, ha a várható hőmérséklet eléri a 41 fokot. Az országban az elmúlt hatvan év legnagyobb aszálya pusztít. Rekordhőmérsékletet mértek Németország déli részén is.

Hírek röviden

Többmilliárdos zöldmezős beruházás valósulhat meg Győrben a Hydro Alumínium Kft telephelyén az elkövetkező években. A norvég anyavállalat Hydro Alumínium egy új környezetbarát tecnológia bevezetésével növelné a győri üzem hatékonyságát, és amennyiben ez a tecnológia sorozatgyártásra érett lesz, 2007-2008ban nagyszabású beruházást valósít meg az északi cég. A részleteket Mersich gábortól, a Hyrdo Alumínum kft gazdasági igatgatója közölte

Tagadják az emberölést a Simon Tibor egykori labdarúgó ügyének vádlottjai. A Fővárosi Bíróságon kezdődött új elsőfokú eljárásban a négy vádlott nem kívánt vallomást tenni, ezért a tárgyaláson korábbi nyilatkozataikat olvasták fel. Galambos János, elsőrendű vádlott annyit közölt, hogy testi sértésben bűnös, de embert nem ölt. A többiek ártatlannak mondták magukat. Tavaly nyáron mind a négy gyanúsítottat több év börtönre ítélték elsőfokon, a döntést azonban idén februárban pontatlanság miatt hatályon kívül helyezte a másodfokon eljáró Ítélőtábla. Az új eljárásban szembesíteni kell az eltérő vallomást tevő tanúkat és külön-külön kell vizsgálni a Simon Tibort bántalmazók tetteit. Az egykori sportolót 3 éve egy fővárosi szórakozóhely előtt brutálisan megverték. Két nappal később belehalt sérüléseibe.

Új szolgáltatással igyekeznek bemutatni a Fertő tavat és környékét a Fertőtáj Világörökség iroda munkatársai. A turisták és érdeklődők egy úgynevezett öko-autón járhatják be a tó környezetének legérdekesebb pontjait.

Irak nyugati részén újabb nagyszabású hadműveletbe kezdett az amerikai hadsereg. Ezúttal 1000 katonát küldtek az Eufrátesz völgyébe a feltételezett lázadók felkutatására és megölésére. Az utóbbi két hónapban ez a negyedik nagyobb akció a felkelők ellen. Korábban rendőrnek öltözött öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy kórházban, Bagdadtól délre. A támadásban 3-an meghaltak, 13-an megsérültek. Bagdad külvárosában egy iraki parlamenti képviselő és három testőre vesztette életét egy bombatámadásban.

Devizaárfolyam
Vétel Eladás
246,32 247,56

Valutaárfolyam
Vétel Eladás
240,73 255,63



2005. jĂşnius 28., kedd 14:44


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület