CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

A Vajdaságban általában nem etnikai indíttatású incidensek történnek?
Zároltatja a tömegpusztító fegyvereket fejlesztő cégek vagyonát az amerikai elnök
A Progressz orosz teherűrhajó megemelte a Nemzetközi Űrállomást
Erdőtüzek pusztítanak a Magas- és az Alacsony-Tátrában.
Órákra megbénult a Párizs-Brüsszel autópálya forgalma csütörtökre virradó éjszaka Belgiumban:






Hazai hírek

Magyarország kész változtatni az agrártámogatási rendszeren a gazdák érdekében
A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint Magyarországon idén 3,4 százalékkal növekszik a hazai össztermék, az infláció 4 százalékos lesz.
Platánfákkal jelezte két miniszter, hogy a kormány soha sem akarja megépíteni az egykor tervezett nagymarosi vízlépcsőt.
Előadói konferenciát tartottak a nemzetközi Duna nap alkalmából Győrött.
Az Európai Bizottság figyelmezteti hazánkat az adócsökkentéssel kapcsolatban


Hírek röviden
Gazdaság
Sport

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




A Vajdaságban általában nem etnikai indíttatású incidensek történnek?
Az Európai Parlament délkelet-európai vegyes bizottságának elnöke kitart januári álláspontja mellett, miszerint a Vajdaságban általában nem etnikai indíttatású incidensek történnek, bár vannak ilyen jellegű esetek is. Doris Pack erről a magyar nemzeti kisebbségekkel szemben elkövetett újabb erőszakos cselekedetek és a vajdasági magyar vezetők elleni korrupciós ügyek kapcsán összehívott rendkívüli ülés után beszélt. A parlamenti bizottság azzal bízta meg a testület vezetőjét: levélben vesse fel Belgrádnak, hogy az igazságszolgáltatás, illetve az oktatás helyzetével továbbra is gond van.

Zároltatja a tömegpusztító fegyvereket fejlesztő cégek vagyonát az amerikai elnök
George Bush amerikai elnök szerdán elrendelte a tömegpusztító fegyverek kifejlesztésére irányuló iráni, észak-koreai és szíriai törekvésekben közreműködő külföldi cégek, bankok, illetve személyek egyesült államokbeli javainak a zárolását, és újabb intézkedéseket hagyott jóvá a hírszerzés reformjára. John Snow pénzügyminiszter szerdai közleményében arra buzdított a világ országait, hogy az amerikai példát követve foganatosítsanak hasonló intézkedéseket a tömegpusztító fegyverek terjedésében vétkes cégek és személyek javainak a befagyasztására.

A Progressz orosz teherűrhajó megemelte a Nemzetközi Űrállomást
A Progressz orosz teherűrhajó megemelte a Nemzetközi Űrállomást, hogy a Föld körül keringő bázis a legideálisabb pályamagasságon fogadja a júliusban érkező Discovery amerikai űrrepülőgépet. A manővert a Progressz automatikus üzemmódban hajtotta végre, és az űrállomás orosz és amerikai asztronautája szinte semmit sem érzékelt belőle. A Discovery július második felében indul útnak, és ezzel az amerikai űrkutatási hivatal felújítja űrsikló-programját, amelyet a Columbia űrrepülőgép katasztrófája miatt 2003 februárjában állítottak le.

Erdőtüzek pusztítanak a Magas- és az Alacsony-Tátrában.
Azokon a területeken gyulladt meg a fa, amelyeken a tavaly novemberi szélviharban elpusztult az erdő. Mára virradóra sikerült lokalizálni a tüzet a Magas-Tátrában, Stola község közelében. Addigra azonban a lángok átterjedtek az élő erdőre is, mitegy öt hektáros területen. A poprádi tűzoltók helikopterről próbálják megfékezni a lángokat. Egyelőre nem tudni, mi okozta az erdőtüzet: a rendkívül száraz időjárás és a szél azonban hozzájárult gyors terjedéséhez.

Órákra megbénult a Párizs-Brüsszel autópálya forgalma csütörtökre virradó éjszaka Belgiumban:
egy özönvízszerű felhőszakadás miatt az eső Mons város közelében elöntötte az autópályát, s a lehullott csapadék nem tudott elfolyni. Az E19-es autópályán, a Párizsból Brüsszel felé tartó irányban a víz az egyméteres magasságot is elérte. rövid időn belül 20 kilométer hosszú dugó alakult ki. Az autópálya ezen szakaszát nemrégiben újították fel, s ennek keretében az esőelvezető csöveket is korszerűsítették: ám a rövid idő alatt lezúdult hatalmas vízmennyiséggel ez a rendszer nem tudott megbirkózni.









Hazai hírek




Magyarország kész változtatni az agrártámogatási rendszeren a gazdák érdekében
Magyarország kész hozzányúlni az agrártámogatási rendszerhez, mert szeretné elérni, hogy az unióban egyenlőbb elbánásban részesüljenek a magyar gazdák. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök erről a BBC rádió magyar adásának nyilatkozott. A kormányfő kijelentette: egy magyar paraszt a harmadát kapja annak, ami egy dán vagy francia társának jut. Ez a bővítésről szóló koppenhágai szerződés legnagyobb igazságtalansága, amelyet a régiek kényszerítettek az új tagállamokra - tette hozzá a kormányfő. Úgy vélte: ha hozzá kell nyúlni az agrártámogatáshoz, akkor ezt kellene először kiküszöbölni. Gyurcsány Ferenc szerint ha minden tagállam jogosan igényelheti a régi kompromisszumok megnyitását, akkor nem kell az új tagállamok számára legfájóbb egyezség változatlanul hagyásába belenyugodni.

A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint Magyarországon idén 3,4 százalékkal növekszik a hazai össztermék, az infláció 4 százalékos lesz.
Ez áll az IMF ügyvezető igazgatósága által kiadott dokumentumban, mellyel lezárta a hazánkkal folytatott idei gazdaságpolitikai konzultációt. A szervezet szerint Magyarország sikeresen megfelelt az uniós csatlakozáshoz kapcsolódó adminisztratív kihívásoknak, az exportágazat jól reagált a fokozódó versenyhelyzetre és a gazdaság egyensúlyi mutatói sem romlottak tovább. Ugyanakkor jelentős a folyó fizetési mérleg és a költségvetés hiánya, valamint visszaesett a növekedési potenciál és a teljesítmény. A dokumentum a legfontosabb feladatnak a költségvetési politika kiigazítását nevezi, és elengedhetetlennek tartja a költségvetési konszolidációt.

Platánfákkal jelezte két miniszter, hogy a kormány soha sem akarja megépíteni az egykor tervezett nagymarosi vízlépcsőt.
Bozóki András kulturális és Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter a nemzetközi Duna Nap alkalmából azon a mesterséges földnyelven ültetett fát, ahová egykor a víztározót tervezték. Bozóki András ünnepi beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a Duna nem csupán víztömeg, hanem a kulturális örökség része is, amit ápolni kell. Persányi Miklós a civil szervezeteknek a demokratikus fejlődésben játszott jelentőségét hangsúlyozta.

Előadói konferenciát tartottak a nemzetközi Duna nap alkalmából Győrött.
Eredics Imre, Győr alpolgármestere elmondta, hogy a Mosoni-Duna rehabilitációval szeretnék visszaállítani az eredetihez hasonló állapotokat, a tervek elkészítéséhez jelentős összeget nyertek a társult településekkel együttműködve. Dr. Kárpáti László, a FHNP igazgatója a Nyirkai Hany újbóli elárasztásának négy éves tapasztalatairól számolt be. Pannonhalmi Miklós, az ÉDUKÖVIZIG osztályvezetője elmondta, hogy a vízgazdálkodási és az ökológiai kutatások azt igazolják, hogy a rehabilitáció feltételei adottak, és a müncheni és a bécsi hasonló programok gyakorlati tapasztalatainak felhasználásával eredményre is fognak vezetni.

Az Európai Bizottság figyelmezteti hazánkat az adócsökkentéssel kapcsolatban
Az Európai Bizottság Magyarországnak címzett legutóbbi figyelmeztetésében az is szerepelt, hogy adócsökkentést csak akkor szabad végrehajtani, ha az nem veszélyezteti a költségvetési hiány csökkentését. Erről Kovács László magyar biztos beszélt a Krónikának. Hozzátette: Veres János pénzügyminiszter reggel újabb levelet küldött Joaquín Almunia pénzügyi biztosnak, melyben arról tájékoztatja, hogy idén nem lesz hatással a költségvetési hiányra a bejelentett reformcsomag, a bevételi oldal mintegy 200 milliárdos kiesését pedig szigorító intézkedésekkel ellensúlyozza majd a kormány. A Bizottság ősszel ellenőrzi majd, hogy az államháztartási hiány csökkentésére tett magyar lépéseknek milyen hatása volt - tette hozzá Kovács László.



Hírek röviden

Nagy-Britannia azt szeretné, ha az uniós pénzek a jövőben a mezőgazdaság helyett inkább a tudomány, a kutatás és az oktatás területére áramlanának - erősítette meg Prágában a brit miniszterelnök-helyettes. A kelet-európai körúton lévő John Prescott szerint, ha az unió költségvetésének kiadási oldalát nem reformálják meg, a közösség rövid időn belül nem csak az Egyesült Államokkal, hanem Kínával és Indiával szemben is elveszítheti versenyképességét.

Politikai frontot hozott létre az iraki felkelők képviseletére az iraki átmeneti kormány egyik volt minisztere. A kettős iraki-amerikai állampolgárságú, szunnita arab politikus követelte, hogy állítsák össze az amerikai csapatok kivonásának menetrendjét. Az amerikaiak a hét végén ismerték el, hogy titokban tárgyaltak több iraki lázadószervezet képviselőivel.

A kormány döntött arról, hogy ingyen átenged az önkormányzatoknak 161 ingatlan illetve ingatlanhányadot. Ezek sorsáról a helyhatóságok maguk dönthetnek a jövőben. A legnagyobb tételt a szentkirályszabdjai reptér jelenti, amely Veszprém tulajdona lett. Az egykori katonai objektum értéke meghaladja a kétmilliárd forintot.

A Fővárosi Közgyűlés elfogadta Budapest középtávú városfejlesztési tervét, a több ezer milliárd forintos Podmaniczky-programot. A közgyűlés egyhangú szavazással úgy döntött, hogy nem sorolja át a Kőbánya-Kispest metróállomás térségét más övezetbe, így nem épülhet a területen bevásárlóközpont.

A vádlottak meghallgatásával folytatódik csütörtökön a megismételt elsőfokú eljárás Simon Tibor megölése ügyében a Fővárosi Bíróságon. A kedden kezdődött eljárás első tárgyalási napján az elsőrendű vádlott csak testi sértésben mondta bűnösnek magát, de hangsúlyozta, hogy embert nem ölt. A többi vádlott tagadta, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett volna.

Holnap zárva lesznek a hivatalok a köztisztviselők napja alkalmából - közölte a Belügyminisztérium. A többi közt nem dolgoznak a köztisztviselők a minisztériumokban, a közigazgatási hivatalokban, a megyei önkormányzati hivatalokban, a polgármesteri hivatalokban, az okmányirodákban, az APEH-ben és az Országos Egészségügyi Pénztárban. A Belügyminisztérium XIII. kerületi, Visegrádi utcai központi okmányirodájában kizárólag útlevél-ügyeletet tartanak. A körzetközponti jegyzők irányítása alá tartozó okmányirodák nyitvatartási idejét az érintett önkormányzatok saját hatáskörben szabályozzák.

Halott férfit találtak a kőszegpatyi váróteremben.Tegnap késő este a határőrök jelezték a szentgotthárdi őrsre, hogy a helyi vasútállomáson a váróteremben halott férfit találtak -mondta el Szalai Ferenc, a Vas Megyei RFK sajtószóvivője.A kőszegpatyi férfi halálát feltehetően fulladás okozhatta, külsérelmi nyomot, idegenkezűségre utaló jeleket nem talált rajta az orvos, így bűncselekmény gyanúja nem merült fel, halálával kapcsolatban államigazgatási eljárást folytat a rendőrség.

Washingtonban rövid időre kiürítették a törvényhozás épületét és a Fehér Házat, mert egy azonosítatlan gép berepült a kormányépületek körüli tiltott légtérbe. A riadót néhány perccel később lefújták. A repülőgép ugyanis visszafordult, miután a pilótával közölték, hogy megsértette a lezárt légteret.

Nyomtalanul eltűnt a kecskeméti maffiaper egyik védett tanúja. A szerb-montenegrói állampolgárságú férfi korábban vádalkut kötött a hatóságokkal, ezért elmaradt a szembesítése a per egy másik védett tanújával - közölte a tanácsvezető bíró. Fodor Endre elmondta, hogy a rendőrök által megbeszélt időpontban nem jelent meg a tanú, akit Kecskemétre kellett volna szállítani. A megadott lakcímen sem találták a férfit, és mobiltelefonja is ki van kapcsolva. A szerb férfi, aki korábban a per elsőrendű és másodrendű vádlottja mellett dolgozott testőrként, a bíróság előtt részletes, Radnaiékra terhelő vallomást tett.

Fokozott ellenőrzésbe kezdett a hét folyamán a soproni határátkelőnél az osztrák határőrség. A gépkocsik átvizsgálása a reggeli órákban akár egy órás várakozási idővel járó fennakadásokat a két ország közötti közlekedésben.

Gazdaság

Az uniós földművelésügyi miniszterei megállapodtak a 2007-2013. között érvényes agrárrendelet fő irányelveiben. Így egyezség született egyebek mellett a vidékfejlesztési tervek elkészítéséről, a finanszírozás módjárólAz uniós előcsatlakozási program, a SAPARD, illetve az Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program bonyolult pályázati feltételei egyszerűsítésében állapodtak meg az uniós szakminiszterek - mondta Vajda László, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium EU koordinációs főosztályának főcsoportfőnöke. Egységes lesz a végrehajtás ellenőrzése, figyelése és a jelenlegi gyakorlattól eltérően, nem évente, hanem csak minden második évben kell a tagországoknak jelentést írniuk és benyújtaniuk Brüsszelnek a megvalósításról. A szaktárca vezetők új támogatásokról is megegyeztek. A szövetkezetek létrehozását segíti majd az unió és a félig önellátó gazdálkodók is számíthatnak brüsszeli forrásokra. Vajda hangsúlyozta, a magyar agrárdiplomácia sikere, hogy eredetileg ezeket a támogatásokat csak 2007-2008-ra szánták, végül hazánk kilobbizta,hogy a teljes költségvetési időszakra járjon a két támogatási forma.

Már idén augusztustól ellenőrizhetik a patikákban egy számítógépes szoftver segítségével, hogy érvényes-e a recepteken feltüntetett taj-szám - erősítette meg a Magyar Hírlap információit az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főosztályvezető-helyettese. Beke György elmondta, hogy csak az elmúlt két hónapban százezres nagyságrendben váltottak ki olyan recepteket, amelyeken érvénytelen taj-szám szerepelt. Az esetek felében általában csak elírás történt, de emellett számos gyógyszert vettek már meghalt vagy például tartósan külföldre távozott személyek számával. A lap információi szerint még az idei évben elkezdődhet a vények ilyen típusú ellenőrzése. A GPRS adatátvitelt támogató modemek már az OEP-nél vannak, ezeket kell mintegy 2600 patikába kitelepíteni. Ezt követően az egészségbiztosító központi adatbázisához online kapcsolódva tudják a gyógyszertárak ellenőrizni a taj-szám érvényességét.

Kedvezményes nyugdíjazás lehetőségével élhetnek januártól azok az 55 éven felüli mezőgazdasági termelők, akik elajándékozzák vagy értékesítik földjüket, gazdaságukat. Az ehhez szükséges jogszabályt a héten fogadta el a parlament - írja a Népszabadság. A költségek 80 százalékát az európai mezőgazdasági orientációs és garanciaalap, húsz százalékát pedig a magyar költségvetés állja. A programban mindazok részt vehetnek, akik betöltötték 55. életévüket, tíz éve gazdálkodnak saját birtokukon, és azt másnak átadják működtetésre. A nyugdíj jellegű juttatás minimuma 2006-tól tíz éven át az átlagos minimálbér fele, maximuma, pedig annak kétszerese, azaz várhatóan 35 ezer és 140 ezer forint közötti összeg. Az előnyugdíjazást a kormány össze szeretné kapcsolni a termőföldet életjáradékért programmal, amelyben a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet az állam nevében, az átadott föld fejében életjáradékot folyósít a nyugdíjas földtulajdonosnak.

Több mint egymilliárd forint értékben hajt végre fejlesztéseket az idén Fertődi és Fertőszentmiklósi gyárában a tetőablakokat gyártó Velux Magyarország Kft. A dán tulajdonú cég elsősorban technológiai és raktárkapacitás-növelő beruházások keretében bővíti termelését

Kirabolták ma hajnalban Szombathelyen a Kinizsi utcai kaszinót. Az eddig ismeretlen tettes több mint 700 000 forintot rabolt el a kasszából.

Sport

Fantasztikus mérkőzés után Brazília nyerte meg a németországi Konföderációs Kupát, miután a fináléban 4-1-re győzte le Argentína együttesét. Az aranysárga mezes válogatott Adriano hatalmas lövésével már a 11. percben vezetést szezett, majd Kaká nem kevésbé látványos találattal növelte az előnyt. A második játékrészben is kétszer betalált a különben is szebbnél szebb akciókat vezető Brazília, és egy becsületgólra az argentinoknak is futotta.
A bronzmeccsen a házigazda németek Mexikó gárdájával csaptak össze, és hatvanhat percen keresztül emberhátrányban futballozva, hosszabbítás után megszerezték a győzelmet. A Nationalelf négyszer is előnybe került az izgalmas, jó iramú találkozón, de a mexikóiak három ízben egyenlíteni tudtak, utoljára a 86. percben. A hosszabbításban azonban egy remek Ballack-találattal a németek eldöntötték a meccset.

A Magyar Kupa-győztes FC Sopron 1-1-es döntetlent játszott felkészülési mérkőzésen az osztrák labdarúgó-bajnokság élvonalában érdekelt Nordea Admira ellen. A hazaiak gólját Bagoly Gábor, míg a vendégek találatát a korábbi válogatott csatár, a Diósgyőrtől szerződtetett Egressy Gábor szerezte. Az MTK-tól igazolt Füzi Ákos kisebb sérülés miatt nem játszott az Admirában.

A wimbledoni angol nyílt nemzetközi teniszbajnokságon a junior lányok párosversenyében is továbbjutott Szávay Ágnes a fehérorosz Viktoria Azarenka oldalán. A Roland Garroson egyesben és párosban is győztes Szávay és fehérorosz társa a Corinna Dentoni-Anastasia Revzina duót győzte le két nagyon sima szettben. Az első helyen kiemelt duó a második körben egy nem rangsorolt lengyel kettős ellen lép pályára.

Két pontban vétkesnek találta a Nemzetközi Automobil-szövetség a június 19-i indianapolisi Egyesült Államok Nagydíján nem induló hét Formula-1-es csapatot, azonban egyelőre nem határozott a büntetésről, hanem szeptember 14-i ülésére halasztotta a döntést. A csapatokat öt pontban vádolta meg az FIA a szabályok megsértésével, ezek közül két állítást talált megalapozottnak a motorsport-világtanács. Elsőként abban, hogy a csapatok nem biztosítottak megfelelő gumiabroncsokat a versenyre, másrészt abban, hogy nem engedték elrajtolni az autóikat a futamon. Az FIA szerint a Michelin gumikkal induló pilóták lassíthattak volna a 13-as kanyarban, így tíz csapat részvételével meg lehetett volna rendezni a nagydíjat



A várható időjárás
A többnyire erősen felhős égből kiadós záporokra, zivatarokra lehet számítani. Gyenge, mérsékelt lesz a szél. Reggel 17, 19 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 24, 27 fok között alakul.

Devizaárfolyam
Vétel Eladás
246,99 248,23

Valutaárfolyam
Vétel Eladás
240,27 255,15



2005. június 30., csütörtök 17:03


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület